Saturday, August 11, 2007

Η κυβέρνηση της οικολογίας

Εκδηλώνει την οικολογική της ευαισθησία η κυβέρνηση, όχι μόνο με την Αστυνομία Οικολογίας, όπως βάφτισε τη νέα Αγροφυλακή, αλλά και με την προώθηση της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής ρεύματος με τη χρησιμοποίηση λιθάνθρακα ως καυσίμου!

Τέτοιες μονάδες ρυπογόνες -όπως γνωρίζουν τα αρμόδια Υπουργεία- δεν θα κατασκευαστούν μόνο από επιχειρηματικούς ομίλους ιδιωτών αλλά και από τη ΔΕΗ, δηλαδή από την κρατική επιχείρηση που ήδη βρίσκεται υπό κατηγορία για τις μονάδες λιγνίτη, οι οποίες ρυπαίνουν την περιοχή της Πτολεμαΐδας και τη Μεγαλόπολη.

Είναι πολύ φθηνό καύσιμο ο λιθάνθρακας, αλλά η καύση του επιβαρύνει το περιβάλλον πολλαπλάσια απ' ό,τι το φυσικό αέριο. Οι εκπομπές του είναι διπλάσιες σε διοξείδιο του άνθρακα, πενταπλάσιες σε οξείδια του θείου και τετραπλάσιες σε οξείδια του αζώτου.

Τίθεται, όμως, το επιχειρηματικό κέρδος πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος, την καταστροφή του οποίου ήδη πληρώνει και η χώρα μας με βαρύ τίμημα και θα πληρώσει περισσότερο μετά τις μεγάλες φετινές πυρκαγιές.

Θα προστεθούν τώρα στο Μαντούδι της Εύβοιας, στα Άσπρα Σπίτια Διστόμου, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στο Αλιβέρι μεγάλες μονάδες λιθάνθρακα, που θα εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου και θα παράγουν 2.600 μεγαβάτ (το 20% της εγκατεστημένης ισχύος).

Προχωρεί η Ελλάδα με τις μονάδες αυτές σε παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο και είναι βέβαιο ότι δεν θα αποφύγει το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Δεν ενδιαφέρει, όμως, το πρόστιμο, αλλά προπαντός η αδιαφορία για το περιβάλλον και η ασυνέπεια με τις περίφημες εξαγγελίες για την προώθηση της κατασκευής μονάδων που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (φράγματα, φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα) και από φυσικό αέριο.

Διατυμπανίζει η κυβέρνηση και διά στόματος του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος. Καλώς και να γίνει, όχι, όμως, και να χρησιμοποιούμε λιθάνθρακα εισαγωγής για χάρη του επιχειρηματικού κέρδους. Η φτήνια αβγατίζει τον παρά, αλλά και σκοτώνει το περιβάλλον.

Αναμένεται, λοιπόν, θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο από τις οικολογικές οργανώσεις, αλλά και από τους πολίτες των περιοχών όπου έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθούν οι φονικές μονάδες λιθάνθρακα. Να δούμε ποιοι θα εγκρίνουν τις μονάδες και προπαντός ποιοι θα υπογράψουν τις άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που απαιτούνται.

Ελευθεροτυπία 2/8 σελίδα 8


Κάτι που θέλαμε από καιρό να δηλώσουμε είναι πως αυτό το μπλογκ δεν είναι εναντίον της κυβέρνησης ούτε είναι υπέρμαχος κάποιου κόμματος. Η φύση και η άγρια ζωή είναι υπεράνω κομμάτων και συμφερόντων.
Είμαστε ενάντιοι σε όποιον δεν σέβεται τον πλανήτη και τους κατοίκους του, άνθρωπο και ζώα.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Άλλο ένα εθνικό θέμα, όπως είναι το θέμα της εξασφάλισης ενέργειας ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος, οι πολιτικοί μας δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν με σοβαρότητα, απλά το "παίζουν" επικοινωνιακά...

August 11, 2007 at 12:21 PM  
Blogger animalis said...

Παλεύουμε και αναζητούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τελικά βρισκόμαστε να αγωνιζόμαστε να μην καταστρέψουμε το μέλλον, που ανήκει στα παιδιά μας

August 15, 2007 at 9:48 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home