Thursday, August 9, 2007

Το Τέλος Των Δελφινιών του ποταμού Γιανγκ Τσε














Δεν υπάρχει στ' αλήθεια πιο όμορφο υδρόβιο πλάσμα από το δελφίνι. Τυχεροί όσοι το έχουμε δεί από τη βάρκα μας ή, όταν ταξιδεύουμε, από το πλοίο της γραμμής. Αυτό όμως που λίγοι ξέρουμε είναι πως υπάρχουν και δελφίνια του γλυκού νερού, τα οποία ζουν στους μεγάλους ποταμούς του πλανήτη και είναι ελαφρώς διαφορετικά από τα αδέλφια τους της ανοιχτής θάλασσας με πιο μακρυές μύτες και μεγαλύτερη "καμπούρα" στο κεφάλι.

Υπάρχουν;

Αυτό δεν ισχύει πλέον για τα ποταμίσια δελφίνια του ποταμού Γιανγκ Τσε της Κίνας. Μετά από 20 εκατ. χρόνια παρουσίας μόλις πολύ πρόσφατα το είδος αυτό αφανίστηκε ολοκληρωτικά από το πρόσωπο της Γης.


Ως αιτία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δίνουν την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα, την υπερβολική και παράνομη αλιεία, αλλά και τη γιγάντωση της ναυσιπλοΐας, στην περιοχή. Θα κάνω μια απόπειρα να βρώ το συνεκτικό κρίκο αυτών των αιτιών. Πιστεύω ότι δε μπορεί να είναι άλλος από τη αυξανόμενη δυσαρμονία της ανθρωπότητας με τη φύση, είτε αυτή εμφανίζεται στον καπιταλισμό είτε στον εξουσιαστικό και ανύπαρκτο σοσιαλισμό της Κίνας.

Πρέπει σιγά σιγά να αποφασίζουμε. Θέλουμε να φοράμε ο καθένας από 50 μπλουζάκια, να έχουμε από 2 αυτοκίνητα και 3 σπίτια ή θέλουμε να ζούμε παρέα με τα ποταμίσια δελφίνια ; Ας χωνέψουμε πρώτα το πως θα μοιάζουν οι μελλοντικές αρμονικές με τη φύση κοινωνίες μας και μετά ας κινηθούμε, για να τις κάνουμε πραγματικότητα. Τα δελφίνια πάντως δεν έχουν την πολυτέλεια να μας περιμένουν.

FREEDOM OF CHOICE BABΥ

Labels: , ,

3 Comments:

Blogger ellinida said...

:((((
Προτιμώ να κολυμπάω με δελφίνια παρά με ανθρώπους έτσι που έχουμε γίνει.
To λινκ δεν λειτουργεί.

August 9, 2007 at 6:07 AM  
Blogger inlovewithlife said...

This comment has been removed by the author.

August 9, 2007 at 6:16 AM  
Blogger inlovewithlife said...

Το λινκ από καθημερινή

August 9, 2007 at 6:19 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home