Thursday, August 9, 2007

Η νέα ρυθμιστική για 300.000 κυνηγούς

Τις ενστάσεις τους επί της ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι αναμένεται να δημοσιοποιήσουν σήμερα οικολογικές οργανώσεις γιατί υποστηρίζουν ότι το κυνήγι επιτρέπεται και φέτος με τους ίδιους περίπου όρους που ίσχυαν και πέρσι, χωρίς να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι έχουν προηγηθεί εκτεταμένες καταστροφές στα δάση από τις πυρκαγιές.

Η νέα ρυθμιστική απόφαση, λένε στον ΕΤ εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η φιλοζωική οργάνωση Αnima, δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις που είχαν γίνει. Πάντως, δεν προτίθενται να προσβάλουν στα δικαστήρια τη χθεσινή απόφαση.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει ζητήσει μεταξύ άλλων να απαγορευτεί το κυνήγι γενικά ως τις 15 Σεπτεμβρίου (η χθεσινή απόφαση «ανοίγει» την κυνηγετική περίοδο για ορισμένα μεταναστευτικά είδη στις 20 Αυγούστου) ενώ επισημαίνει ότι πρέπει αυτοδίκαια να απαγορεύεται το κυνήγι στις καμένες περιοχές, χωρίς να απαιτείται ειδική απόφαση της Περιφέρειας.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων έχει ζητήσει τον περιορισμό της διάρκειας της κυνηγετικής περιόδου, ενώ ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής Αnima υποστηρίζει ότι πρέπει να προβλεφθεί μία περίμετρος πέριξ των καμένων όπου να μπορούν να βρουν καταφύγιο τα πουλιά και τα άλλα ζώα. Η φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι αφορά 300 χιλιάδες κυνηγούς και περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με πέρσι. Η νέα απόφαση δίνει φέτος τον ίδιο χρόνο για το κυνήγι της πέρδικας αλλά παρατείνει για δύο εβδομάδες την ημερομηνία έναρξης και λήξης.
Ετσι, το κυνήγι της πέρδικας, του πιο δημοφιλούς ίσως πτηνού για τους κυνηγούς, αντί να αρχίσει στις 15 Σεπτεμβρίου και να λήξει στις 30 Νοεμβρίου, θα διαρκέσει από τις 3 Οκτωβρίου ως τις 16 Δεκεμβρίου σε όλη την Ελλάδα εκτός από τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη (περιοχές για τις οποίες ισχύουν οι περσινές ημερομηνίες).

Η δεύτερη αλλαγή που επέρχεται με τη νέα ρυθμιστική είναι στο κυνήγι του αγριοκούνελου, που θα δέχεται τα «πυρά» των κυνηγών ως τις 10 Μαρτίου – μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου δηλαδή (που για τη νέα περίοδο αρχίζει την άλλη Δευτέρα 20 Αυγούστου και τελειώνει στις 29 Φεβρουαρίου 2008). Το αγριοκούνελο είναι πολυπληθές τρωκτικό είδος που προκαλεί ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές και αρκετές φορές οι τοπικές αυτοδιοικήσεις έχουν ζητήσει τον περιορισμό των πληθυσμών του.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ) είχε ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκο την αύξηση εισφοράς των κυνηγών προς τις κυνηγετικές οργανώσεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τη μισθοδοσία των ομοσπονδιακών θηροφυλάκων και την ολοκλήρωση των επιστημονικών μελετών που εκπονούνται από την ΚΣΕ για την άγρια πανίδα.

Το αίτημα αυτό δεν έκανε αποδεκτό ο υπουργός, αποφασίζοντας να μειωθούν για πρώτη φορά αναλογικά τα τέλη υπέρ του Δημοσίου τα οποία πληρώνονται από κάθε κυνηγό κατά τη θεώρηση της άδειας θήρας. Το τέλος της ετήσιας γενικής άδειας κυνηγίου διαμορφώνεται στα 40 ευρώ (από 50 ευρώ) ενώ η συνδρομή των κυνηγών στους αναγνωρισμένους συνεργαζόμενους κυνηγετικούς συλλόγους διαμορφώνεται στα 65 ευρώ (από 49 ευρώ που ήταν ως τώρα). Ετσι, η επιβάρυνση για τον κυνηγό είναι 6 ευρώ.

Tων Απόστουλου Αντωνάκη, Μιχάλη Βουτσαδάκη

Ελεύθερος Τύπος

Labels: ,

5 Comments:

Blogger ellinida said...

Μάλιστα, πολύ ενδιαφέρον. Μείωση εσόδων για το κράτος και αύξηση για τους κυνηγετικούς συλλόγους.
Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα ένα πράγμα.

August 9, 2007 at 11:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

Αν σκοπός του κράτους είναι αποκλειστικά και μόνο τα χρήματα τότε να τους τα δώσουμε να πάνε στον διάολο, εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η φύση η οποία ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους δολοφόνους με τις καραμπίνες.

August 11, 2007 at 5:50 AM  
Blogger whispering-planet said...

Ο Ελεύθερος τύπος έχει ένθετο για τους κυνηγούς.

August 17, 2007 at 10:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

Τα έσοδα αυτά εισπράτονται απο "δολοφονίες" εσύ ζητάς να απαγορευθεί το κυνήγι αλλά τα χρήματα να τα δίνουμε? Όσο το να μας δώσετε χρήματα....μάλλον το αντίθετο γίνεται κοίτα τους χορηγούς του ΑΝΙΜΑ.

September 15, 2007 at 8:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

To be a upright human being is to procure a kind of openness to the far-out, an gift to group uncertain things beyond your own manage, that can front you to be shattered in uncommonly exceptional circumstances as which you were not to blame. That says something remarkably outstanding about the condition of the principled compulsion: that it is based on a corporation in the fitful and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a spy than like a prize, something somewhat tenuous, but whose very precise attractiveness is inseparable from that fragility.

October 29, 2010 at 3:58 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home