Friday, July 6, 2007

Προτάσεις WWF για την Πάρνηθα



Αυτόνομη χαρτογράφηση της καμένης έκτασης
Σειρά δράσεων και προτάσεις για την άμεση αποκατάστασης και προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας από το πλήγμα που υπέστη με την πρόσφατη πυρκαγιά, παρουσίασε η περιβαλλοντική οργάνωση "WWF Ελλάς", τονίζοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν, πρέπει να σεβαστούν την ιδιαίτερη οικολογική ταυτότητα της Πάρνηθας η οποία είναι φυσικός θησαυρός και όχι απλά ένα περιαστικό δάσος.

Οι ομιλητές, Δημ Καραβέλλας (διευθυντής του WWF ΕΛΛΑΣ), Παν. Λατσούδης (δασολόγος) και Θεοδ. Νάτσου (η οποία παρουσίασε την ετήσια έκθεση της οργάνωσης για την περιβαλλοντική νομοθεσία) αναφέρθηκαν στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αλλά και στις σχετικές δράσεις που έχει αναλάβει η Οργάνωση.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκαν:

• Ολοκλήρωση της διαδικασίας οριοθέτησης του Εθνικού Πάρκου Δρυμού Πάρνηθας, χωρίς καμία έκπτωση στις υπό ένταξη εκτάσεις.

• Σχεδιασμός και υλοποίηση όλων των αναγκαίων μέτρων αποκατάστασης, με επιστημονική εγκυρότητα και με γνώμονα τη διατήρηση των οικολογικών αξιών της περιοχής.

• Απομάκρυνση όλων των εγκαταλελειμμένων και περιττών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δρυμού και άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων στις παρυφές του.

• Περιορισμός στην πρόσβαση του κοινού στις περιοχές που έχουν πλέον καταφύγει οι πληθυσμοί των άγριων ζώων και οι οικολογικές ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές.

• Εξαίρεση του βασικού ασφαλτόδρομου που οδηγεί στην Πάρνηθα από το Εθνικό Οδικό Δίκτυο και άμεση μετατροπή του σε δασικό δρόμο.

• Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλα τα οχήματα και σε όλα τα σημεία του Δρυμού μετά τη δύση του ηλίου και αυστηρό έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Δικαστική ομπρέλα για Πάρνηθα
Ο κ. Καραβέλλας δήλωσε την απόλυτη ετοιμότητα της Οργάνωσης ως προς τη λήψη των δράσεων αποκατάστασης που θα κριθούν απαραίτητες, τόσο από το Δασαρχείο όσο και από τον Φορέα Διαχείρισης και τους υπόλοιπους αρμόδιους - από απλές υποστηρικτικές δραστηριότητες έως και συνολικές παρεμβάσεις αποκατάστασης ή υποστήριξης του οικοσυστήματος. "Είμαστε εδώ", υπογράμμισε, " για να παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις, και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση ή έκπτωση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων έργων".

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις στις οποίες έχει ήδη προβεί η οργάνωση μεταξύ άλλων είναι:

• Η Αυτόνομη χαρτογράφηση της καμένης έκτασης, μέσω δορυφορικών εικόνων, και εξαντλητική εξέταση και κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

• Η ανάλυση της κατάστασης του καμένου δάσους και διατύπωση μέτρων αποκατάστασης, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και φορείς.

• Η καταγραφή των άμεσων επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην άγρια πανίδα.

• Η περίθαλψη των άγριων θηλαστικών -και ειδικά των τραυματισμένων ελαφιών- σε στενή συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης ευχαρίστησαν τους εθελοντές που προσέτρεξαν στο πλευρό της και επανέλαβαν ότι το πρώτο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να επιτραπεί στο οικοσύστημα να ανακάμψει και να βρει τους φυσικούς ρυθμούς του.

Τέλος κάλεσαν τον κόσμο να αποφεύγει τις επισκέψεις στην Πάρνηθα, Να διατηρήσει έντονη την προσοχή του για τον εντοπισμό περιπτώσεων παράνομων δραστηριοτήτων και να ειδοποιεί άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες και να δηλώσει συμμετοχή στην εθελοντική ομάδα του WWF Ελλάς για τα δάση στην ηλεκτρονική διεύθυνση της wwf.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home