Tuesday, June 10, 2008

Laguna sunrise


Εβλεπα ένα ντοκυμανταίρ γιά τους εμπόρους των μαμμούθ χθες. Και μ' έπιασε μιά απίστευτη θλίψη γι' αυτά τα πλάσματα που εξαφανίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Οστά, σάρκες, χαυλιόδοντες, ακόμα και οι τρίχες είναι πλέον εμπορεύσιμα είδη. Μιά τρίχα μαμμούθ κοστίζει 15 δολλάρια. Οι χαυλιόδοντες κάτι χιλιάδες δολλάρια, αναλόγως του μεγέθους, της λευκότητας και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Αναμφίβολα είναι ένα επικερδές εμπόριο, αφού ορδές κυνηγών μαμμούθ αλωνίζουν το έδαφος της Σιβηρίας με πρωτόγονα μέσα, συνήθως τανκς του β' παγκοσμίου πολέμου.
Οι χαυλιόδοντες καταλήγουν σε καλλιτέχνες και στους Κινέζους που τα σκαλίζουν και φτιάχνουν πιόνια γιά σκάκι και διακοσμητικά γιά τους ψωνισμένους νεόπλουτους που θα ήθελαν κάτι από μαμμούθ γιά το σαλονάκι τους.
Τουλάχιστον δεν σκοτώνουν ζώα όπως γινόταν με το ελεφαντόδοντο.
Ομάδες επιστημόνων σκέφτονται να κλωνοποιήσουν μαμμούθ. Υλικό DNA υπάρχει άφθονο και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν θηλυκούς ελέφαντες.
Είμαστε θεοί; Ως που πρέπει να προχωρήσει η επιστήμη; Πόσο ηθικό είναι να φέρουν πίσω ένα πλάσμα που έχει εκλείψει;
Γιά ποιό λόγο; Γιά να τα κλείσουν στους ζωολογικούς κήπους ή να τα περιφέρουν σε τσίρκο;
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον λόγο που εξαφανίστηκαν τα μαμμούθ. Ισως ήταν αποτέλεσμα κλιματικών αλλαγών. Ισως όμως ήταν και το ανελέητο κυνήγι των ανθρώπων.
Πάντως ένα είναι σίγουρο. Πως κάτω από τους πάγους της Σιβηρίας και της Αρκτικής βρίσκονται τεράστιες ποσότητες μαμμούθ. Υπολογίζουν πως το λιώσιμο των πάγων θα εκλύσει 500 δισεκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα από την κοπριά τους στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της γης.
Θα πνιγούμε στο σκατό εν ολίγοις. Δεν βαριέσαι, θα βρούμε και γι' αυτά καμμιά χρήση. Να τα πουλήσουμε γιά κοπριά ίσως.
Εξάλλου όλα εμπορεύσιμα είναι στην παχύδερμη κοινωνία μας. Ακόμα και οι εαυτοί μας.
Από την άλλη σκέφτομαι πως τα μαμμούθ δεν έχουν εξαφανιστεί... Εχουμε τις πολυεθνικές και την κρίση των τροφίμων, την κρίση του πετρελαίου, την κρίση του περιβάλλοντος και την εμπορία των ανθρωπίνων αναγκών και φόβων. Και πολύ φοβάμαι πως αν δεν αντιδράσουμε, αυτή την φορά τα μαμμούθ θα φάνε εμάς...
Αυτά τα ολίγα. Και αν θέλω να δω μαμμούθ, δεν χρειάζεται να κλωνοποιηθούν. Κλείνω τα μάτια μου και τα φαντάζομαι να είναι μαζεμένα σε μιά λιμνούλα να πίνουν καθαρό νερό κάποιο χάραμα. Το τραγουδάκι πάει πακέτο. Laguna Sunrise από τους Black Sabbath.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home