Wednesday, June 4, 2008

Εξολοθρευτές δελφινιών

Εντοπίζονται πυροβολημένα ή μαχαιρωμένα στις ελληνικές θάλασσες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας (prok@dolnet.gr)
«Εντοπίσαμε στη Σύρο δελφίνι που το είχαν πυροβολήσει με πυροβόλο όπλο. Στην Αστυπάλαια βρήκαμε πριν από 10 ημέρες ένα σταχτοδέλφινο μαχαιρωμένο στον λαιμό και την κοιλιά. Και η απορία μας είναι γιατί σκότωσαν το σταχτοδέλφινο αφού δεν προσεγγίζει τα αλιευτικά εργαλεία ούτε κινείται στις ακτές».
Σκοτώνουν τα δελφίνια, τις φώκιες και τις χελώνες στις ελληνικές θάλασσες. «Πλέον μπορούμε να μιλάμε για γενοκτονία αφού τα περισσότερα από τα θαλάσσια θηλαστικά και τις χελώνες δεν πέθαναν από ασθένεια, αλλά θανατώθηκαν από τον άνθρωπο» καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης.
Τους δύο τελευταίους μήνες η περιβαλλοντική οργάνωση, με τη βοήθεια των Λιμεναρχείων αλλά και κινήσεων πολιτών, άρχισε την καταγραφή όλων των θαλάσσιων θηλαστικών που εκβράστηκαν νεκρά στις ακτές. «Μέχρι στιγμής έχουμε ενημερωθεί επισήμως για 45 θανάτους, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος», επισημαίνει ο κ. Τσιμπίδης. «Επτά στα δέκα θαλάσσια θηλαστικά έχουν βρεθεί μαχαιρωμένα (!)». Όπως επισημαίνουν από το «Αρχιπέλαγος», έχουν βρεθεί νεκρά ζωνοδέλφινα, ρινοδέλφινα, σταχτοδέλφινα, φυσητήρες, ζιφιοί, φώκαινες (θαλάσσιο θηλαστικό που μοιάζει με δελφίνι), φώκιες και θαλάσσιες χελώνες. «Πριν από ενάμιση μήνα βρήκαμε στη Σύρο μια αποκεφαλισμένη φώκια. Την ίδια περίοδο εντοπίσαμε μια νεκρή φώκια και στην Ικαρία, αλλά η εκτίμηση είναι ότι αυτή πέθανε από παθολογικά αίτια».
Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με τη μελέτη, την προστασία και τη διάσωση των θαλάσσιων θηλαστικών υπογραμμίζουν πως αν κάποιος δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις για να προσφέρει βοήθεια, είναι προτιμότερο να ειδοποιήσει το Λιμεναρχείο προκειμένου να ενημερωθούν οι ειδικοί για το περιστατικό. «Πριν από 20 ημέρες ξεβράστηκε στην Κρήτη σε παραλία του Ρεθύμνου ένα δελφίνι. Δυστυχώς από το Λιμεναρχείο με τη βοήθεια δύο κατοίκων της περιοχής το φόρτωσαν σε καρότσα φορτηγού και το πήγαν στα Χανιά, με συνέπεια το δελφίνι να πεθάνει από αιμορραγία», αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης. «Και πριν από τρεις μήνες στο Καβούρι της Αττικής ένα δελφίνι με πρόβλημα “κάθισε” στα ρηχά πάνω σε μια φυκιάδα. Το είδαν οι θαμώνες από τις κοντινές καντίνες και το έσυραν προς τα βαθιά με αποτέλεσμα να πεθάνει, ενώ πρόθεσή τους ήταν να το σώσουν».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, άλλες αιτίες θανάτου για τα θαλάσσια θηλαστικά και τις θαλάσσιες χελώνες αποτελούν οι εκρήξεις, η χρήση σόναρ υψηλών συχνοτήτων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων και η αυξανόμενη ρύπανση των θαλασσών. «Οι περισσότερες από τις θαλάσσιες χελώνες που εντοπίσαμε είχαν καταπιεί πλαστικές σακούλες», λένε από το «Αρχιπέλαγος».

από τα ΝΕΑ

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home