Υφασμάτινες - οικολογικές πάνες για μωρά!
Όταν ακούει κανείς για υφασμάτινες μωρουδιακές πάνες, το μυαλό του πηγαίνει στη δυσκολία που είχαν στην εφαρμογή (πολλά ξεχωριστά υφάσματα, παραμάνες), τις διαρροές και το πλύσιμο και την αποστείρωσή τους με πρωτόγονα μέσα. Όλοι καλωσόρισαν τις πάνες μιας χρήσεως με ανακούφιση αφού απαλλάχτηκαν από την φροντίδα για τις αντίστοιχες υφασμάτινες. Ίσως φανεί λοιπόν παράξενη ή ακόμα και αστεία η στροφή που παρατηρείται προς τις υφασμάτινες πάνες. Γιατί να πάμε πίσω το ρολόι; Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε την υψηλή τεχνολογία και τα εξελιγμένα υλικά που χρησιμοποιούνται στις πάνες μιας χρήσης; Τι κοστίζει λιγότερο τελικά; Ποιες πάνες είναι καλύτερες για την υγεία του ευαίσθητου βρεφικού δέρματος; Είναι βολικές οι υφασμάτινες πάνες; Είναι οι υφασμάτινες πάνες οικολογικές;
Οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν 6-8 χιλιάδες πάνες για ένα παιδί, από τη στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Αυτό αντιστοιχεί σε 1500 με 2000 ευρώ για κάθε παιδί, χρήματα τα οποία έγιναν ένας τεράστιος σωρός σκουπίδια και δεν αντιστοιχούν σε κάτι που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Κατά μέσο όρο, οι επαναχρησιμοποιούμενες πάνες θα κοστίσουν από 250 μέχρι 600 ευρώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και επιπρόσθετα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε δεύτερο ή ακόμα και τρίτο παιδί. Το κέρδος είναι σημαντικό ακόμα και αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος για ρεύμα, νερό και απορρυπαντικό για την καθαριότητά τους. Συνεπώς, η χρήση της πλενόμενης πάνας ανακουφίζει τον ήδη βεβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι οι πάνες μιας χρήσεως περιέχουν πολλά επιβλαβή χημικά. Όλοι γνωρίζουμε πόσο βλαβερές είναι για τον οργανισμό οι διοξίνες (καρκινογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες, ηπατικές βλάβες, δερματοπάθειες). Αυτό που δεν είναι όμως γνωστό είναι ότι οι διοξίνες είναι παραπροϊόν της διαδικασίας λεύκανσης του χαρτιού κατά την παραγωγή στις πάνες μιας χρήσεως και ότι ίχνη τους συνεχίζουν να υπάρχουν στο τελικό προϊόν. Όλες οι εταιρίες διαφημίζουν ότι οι πάνες τους διαθέτουν υπεραποροφητικούς πυρήνες που φυλακίζουν την υγρασία, κρατώντας το βρεφικό δέρμα στεγνό. Ποιος μας εξασφαλίζει όμως ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό δεν βλάπτουν σοβαρά την υγεία, ειδικότερα όταν έρχονται σε συνεχή επαφή με μια ευαίσθητη περιοχή όπως αυτή των αναπαραγωγικών οργάνων; Η πληθώρα ακόμη των χημικών στις πάνες μιας χρήσεως ενδέχεται να προκαλεί ή και να επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, οι επαναχρησιμοποιούμενες πάνες είναι απαλλαγμένες από την πληθώρα των χημικών ουσιών που συναντούμε στις πάνες μιας χρήσεως με αποτέλεσμα να είναι φιλικότερες προς το βρεφικό δέρμα και τον οργανισμό γενικότερα.
Οι εκατομμύρια πάνες μιας χρήσεως που καταναλώνονται κάθε χρόνο απαιτούν τεράστιες ποσότητες πλαστικού και ξυλείας για να παραχθούν. Μετά από σύντομη χρήση, το προϊόν αυτό πετιέται και συσσωρεύεται στις χωματερές, χωρίς ουσιαστικά να αποσυντίθεται για εκατοντάδες χρόνια. Οι πάνες μιας χρήσης αποτελούν πολύ μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων και προκαλούν επιπρόσθετη ζημιά εξαιτίας των μικροβίων που περιέχουν τα οποία συνεχώς πολλαπλασιάζονται, μολύνοντας και αυτά με τη σειρά τους τον υδροφόρο ορίζοντα (είναι πολύ σημαντικό οι ακαθαρσίες να καταλήγουν στην αποχέτευση και όχι στον κάδο των σκουπιδιών και αυτό είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν και οι γονείς που χρησιμοποιούν πάνες μιας χρήσης). Αν σκεφτεί κανείς ότι το να πλύνει και να ξαναχρησιμοποιήσει υφασμάτινες πάνες είναι μπελάς, ας δει τη χρήση τους σαν μια επένδυση σε ένα καλύτερο περιβάλλον για τον ίδιο και τις επόμενες γενιές.
Με το πέρασμα των χρόνων, δεν εξελίχθηκαν μόνο οι πάνες μιας χρήσεως αλλά και οι πλενόμενες. Η χρήση υλικών προηγμένης τεχνολογίας, το ανατομικό τους σχήμα, οι ελαστικές πλαϊνές ραφές αλλά και η χρήση αδιάβροχων καλυμμάτων καθιστούν τις πλενόμενες πάνες εξίσου βολικές και αποτελεσματικές με τις μιας χρήσεως. Επιπρόσθετα, τίποτα χαριτωμένο δεν υπάρχει σε μια πλαστική πάνα που πετιέται στα σκουπίδια ενώ οι σημερινές πλενόμενες πάνες με την υψηλή αισθητική τους προσελκύουν τον καταναλωτή ο οποίος αναζητά ένα προϊόν φιλικότερο στα παιδιά του αλλά και στο περιβάλλον.
Η παραπάνω εικόνα είναι μοντάζ από το μικρό ντοκυμαντέρ για τις υφασμάτινες πάνες "Time for a change"
Labels: βρεφική φροντίδα, οικολογικές πάνες, σκουπίδια
1 Comments:
Επισκέφτηκα σήμερα το blog σας, που αγνοούσα, και εντυπωσιάστηκα από το ...πράσινο. Η θεματολογία σας και οι παραπομπές σας πλουσιότατες, η διάθεσή του αγωνιστική.Χάρηκα πολύ! Θα το δώσω στους μαθητές μου να...πηγαίνουν εκδρομές, να παίρνουν οξυγόνο.
Στο σχολείο μας ( 6ο Λύκειο Καλλιθέας ) έχουμε δημιουργήσει μια περιβαλλοντική ομάδα. Υπάρχει ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά και η ομάδα δεν παύει να το καλλιεργεί.
Συγχαρητήρια και καλή σας συνέχεια.
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home