Saturday, March 29, 2008

Γεννητούρια στην Πίνδο!


Το σήμα του δορυφορικού ραδιοπομπού που παρακολουθούσαν οι βιολόγοι της «Καλλιστώ» όλο το χειμώνα έδειχνε ότι η «Κατερίνα», η θηλυκή αρκούδα ηλικίας 5 ετών, δεν ησύχαζε καθόλου μέσα στην φωλιά της. Με τις πρώτες ανοιξιάτικες ζέστες λύθηκε το μυστήριο: η Κατερίνα ξεμύτισε για λίγο από την φωλιά της για να πιει νερό στο κοντινό ρέμα και εκείνη ακριβώς τη στιγμή οι βιολόγοι παρατήρησαν με το τηλεσκόπιο ότι δεν ήταν μόνη της: πίσω της στην είσοδο της φωλιάς φτιαγμένη μέσα σε βράχο φάνηκαν δειλά-δειλά για πρώτη φορά τα δύο νεογέννητα αρκουδάκια της! Η Κατερίνα ξαναγύρισε βιαστικά στην φωλιά της πριν τα αρκουδάκια απομακρυνθούν επικίνδυνα.Είναι η πρώτη περίπτωση ραδιοσημασμένης αρκούδας που γεννάει τα μικρά της ενώ βρίσκεται ακόμη «υπό παρακολούθηση». Και το νέο είναι διπλά χαρμόσυνο με δεδομένες τις περσυνές απώλειες: 6 αρκούδες χάθηκαν στην περιοχή των Γρεβενών από δηλητήρια και πυροβόλα όπλα μέσα σε ένα μόνο καλοκαίρι (και πόσες ακόμη δεν γνωρίζουμε).
Η φωλιά της Κατερίνας (που είναι μια από τις 13 αρκούδες με ραδιοκολλάρο που κινούνται στην ΒΑ Πίνδο) απέχει μόλις 1 χλμ από το κατασκευαζόμενο τμήμα της Εγνατίας Οδού «Παναγιά-Γρεβενά». Η παρακολούθησή της με τη μέθοδο της δορυφορικής τηλεμετρίας εντάσσεται στα αντικείμενα του ειδικού ερευνητικού προγράμματος διετούς διάρκειας (2006-2008), που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006, για την μελέτη της επίδρασης της όχλησης από τα έργα κατασκευής της Εγνατίας οδού στο τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά» στις συνήθειες και τις μετακινήσεις των αρκούδων της περιοχής.
Για όλο το διάστημα από Σεπτέμβριο – Ιανουάριο η «Κατερίνα» κινήθηκε πολύ κοντά στην περιοχή της χάραξης αλλά η περιοχή που χρησιμοποίησε βρίσκεται μόνο από την μία πλευρά του άξονα. Διέσχισε αρκετές φορές την περιοχή κατασκευής αλλά χρησιμοποιώντας πάντα ένα συγκεκριμένο πέρασμα που βρίσκεται σε υπερκείμενο σήραγγας και χωρίς να παραμείνει πολύ από την άλλη πλευρά.
Το ερώτημα είναι πόσο εύκολα θα προσαρμοστούν τα μικρά αρκουδάκια σε ένα τοπίο που συνεχώς αλλάζει και αλλοιώνεται όχι μόνο από την ίδια την κατασκευή στη ζώνη κατάληψης του έργου αλλά και από τα λεγόμενα «συνοδά» έργα (καθ’υπέρβαση των Περιβαλλοντικών Όρων) όπως δημιουργία δανειοθαλάμων-λατομείων σε αδιατάρακτα τμήματα του δασικού βιότοπου της αρκούδας. Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. συντονίζει και υλοποιεί, σε ότι αφορά αρκούδες και λύκους, η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».
Για περισσότερες πληροφορίες:▪ για την επιχείρηση ραδιοπαρακολούθησης αρκούδας στην περιοχή Γρεβενών: Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, 6999-230693
Aπό την σελίδα της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Το σοκαριστικό ολλανδικό βίντεο:
http://video.google.com/videoplay?docid=3369102968312745410
και οι λύσεις:
http://www.youtube.com/watch?v=BUVekpjKWME
http://www.youtube.com/watch?v=4V7bJzkI-Nc

March 29, 2008 at 1:29 AM  
Anonymous Anonymous said...

Many thanks for giving out these kinds of incredibly helpful information. Congratulations are in order upon being an outstanding blogger.

January 19, 2011 at 12:41 PM  
Anonymous Anonymous said...

This informative article afflicted me with a great thought about this subject. Fantastic work. Many thanks

January 19, 2011 at 1:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

Excellent type. We're seriously happy about the straight answers

January 19, 2011 at 9:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

One of the best articles I've ever previously examined within this subject matter. Thanks!

February 3, 2011 at 4:05 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home