Thursday, March 27, 2008

Νέα γενιά για την αρκούδα της Πίνδου

Ολο τον χειμώνα δεν ησύχαζε καθόλου μέσα στη φωλιά της. Οι βιολόγοι που την παρατηρούσαν στέκονταν ανήμποροι να εξηγήσουν την... ανησυχία της. Ωσπου το μυστήριο λύθηκε με τις πρώτες ανοιξιάτικες μέρες.

Η μικρή Κατερίνα, η 5χρονη θηλυκή αρκούδα που κινείται στη βορειοανατολική Πίνδο, ξεμύτισε για να πιει νερό στο κοντινό ρέμα. Ακριβώς πίσω της στέκονταν τα δύο νεογέννητα αρκουδάκια της. Να γιατί ήταν ανήσυχη!

«Είναι η πρώτη περίπτωση ραδιοσημασμένης αρκούδας που γεννάει τα μικρά της και ενώ βρίσκεται "υπό παρακολούθηση"», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», που την «προσέχει».

Η παρακολούθησή της με τη μέθοδο της δορυφορικής τηλεμετρίας εντάσσεται στα αντικείμενα του ειδικού ερευνητικού προγράμματος διετούς διάρκειας (2006-2008), που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006, για τη μελέτη της επίδρασης της όχλησης από τα έργα κατασκευής της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Παναγία - Γρεβενά, στις συνήθειες και τις μετακινήσεις των αρκούδων της περιοχής.

Η φωλιά της Κατερίνας (που είναι μία από τις 13 αρκούδες με ραδιοκολάρο που κινούνται στη ΒΑ Πίνδο) απέχει μόλις 1 χλμ. από το κατασκευαζόμενο τμήμα της Εγνατίας Οδού Παναγία - Γρεβενά.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα, όπως τονίζει η «Καλλιστώ», είναι «πόσο εύκολα θα προσαρμοστούν τα μικρά αρκουδάκια σε ένα τοπίο που συνεχώς αλλάζει και αλλοιώνεται, όχι μόνο από την ίδια την κατασκευή στη ζώνη κατάληψης του έργου, αλλά και από τα λεγόμενα «συνοδά» έργα (καθ' υπέρβαση των περιβαλλοντικών όρων), όπως δημιουργία δανειοθαλάμων -λατομείων σε αδιατάρακτα τμήματα του δασικού βιοτόπου της αρκούδας».

* Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον Γράμμο συνδιοργανώνει η «Καλλιστώ» με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. Θέμα της ημερίδας, η οποία θα γίνει αυτή την Κυριακή (30 Μαρτίου) στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, είναι: «Η προστατευόμενη περιοχή του Γράμμου. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τα ορεινά οικοσυστήματα του Ν. Καστοριάς και τα είδη - σύμβολα αυτού. Ο ρόλος των εθελοντών και εθελοντριών σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».

ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΕΡΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2008

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home