Friday, March 21, 2008

ηρθε η Ανοιξη...

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς τον ερχομό της πιο όμορφης εποχής του χρόνου, αφού όλα όσα παλαιότερα προανήγγειλαν την άφιξή της -λουλούδια, έντομα, πτηνά- τώρα πλέον έρχονται στην καρδιά του χειμώνα. Το «αλλοτριωμένο» πρόσωπο της άνοιξης αλλά και η απώλεια της σειράς των εποχών με τις απότομες εναλλαγές ζεστού-κρύου καιρού απασχολούν τους επιστήμονες.
Πολλά ανοιξιάτικα λουλούδια ανθίζουν μέσα στο Νοέμβριο, ενώ τα έντομα, οι πεταλούδες και τα πουλιά τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίζονται από τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς μια απότομη άνοδος της θερμοκρασίας τα ξεγελά. Πέρυσι οι αρκούδες δεν έπεσαν σε χειμερία νάρκη, γιατί παρασύρθηκαν από τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό.
Ενώ η Βρετανία περιμένει ένα λευκό, χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο, η εφημερίδα Independent τονίζει ότι για τον αλλοπρόσαλλο καιρό ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου και καταγγέλλει την ανυπαρξία συγκεκριμένων μέτρων για τον περιορισμό του. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον σαφή όρια ανάμεσα στο χειμώνα και την άνοιξη είναι ίσως η πιο σαφής ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς», υπογραμμίζει.
Βάσει του Αρχείου Θερμοκρασιών Κεντρικής Αγγλίας, το αρχαιότερο του κόσμου, το οποίο χρονολογείται απο το 1659, ο Ιανουάριος του 2007 ήταν ο θερμότερος εδώ και σαράντα χρόνια (κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου). Η ανοδική τάση συνεχίζεται και φέτος. Αυτό εξηγεί γιατί τα ανοιξιάτικα λουλούδια όπως είναι οι μαργαρίτες και τα κίτρινα αμάραντα σε πολλά μέρη της Γηραιάς Αλβιώνας απαντώνται πλέον όλο το χειμώνα.
Ανάλογες αλλαγές παρατηρούνται και στις ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον οι κερασιές είναι έτοιμες να ανθίσουν, ενώ πριν από τριάντα χρόνια εξαιρετικά σπάνια άνθιζαν πριν από τον Απρίλιο. Η πρώιμη άνοιξη έχει φθάσει εδώ και εβδομάδες σε ορισμένα μέρη της Αμερικής ενώ ο φετινός χειμώνας σε άλλα χαρακτηρίζεται ως ο βαρύτερος των τελευταίων ετών. Οι βιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους.
Προβλέπουν ότι ορισμένα είδη θα οδηγηθούν στην εξαφάνιση, διότι αν κάποια φυτά ανθίζουν πριν από την ώρα τους, ορισμένα είδη εντόμων και πτηνών που τρέφονται από αυτά είναι καταδικασμένα σε θάνατο από ασιτία. Τέλος, μια ακόμη συνέπεια του πρώιμου ερχομού της άνοιξης είναι ότι τα φυτά παράγουν γύρη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατείνεται το μαρτύριο εκατομμυρίων αλλεργικών ανθρώπων σε όλο των κόσμο.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=29754

1 comment:

Anonymous said...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.