Saturday, March 15, 2008

Αντιμέτωποι με την λειψυδρία

Δύο ειδήσεις που μας έστειλαν

ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ (13/3/2008)
Σε απόγνωση εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας έχουν περιέλθει πλέον οι καλλιεργητές στην περιοχή των Καλυβίων της Λαμίας, οι οποίοι αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού προκειμένου να βρέξει. Το πρωί τέλεσαν θεία λειτουργία και αρτοκλασία στον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν περιφορά της εικόνας της Παναγίας από το μοναστήρι της Αντίνιτσας, στις αγροτικές εκτάσεις της περιοχής.

και μια ακόμη

ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ (13/3/2008)
Μετ εμποδίων θα διεξαχθεί όπως όλα δείχνουν η άρδευση στη Βοιωτία καθώς τα μειωμένα αποθέματα νερού μπορεί να μην επιτρέψουν την παροχή νερού από τον Μόρνο. Παράλληλα δεν υπάρχει θετική εξέλιξη με τη τοποθέτηση νέου πλωτού αντλιοστασίου στη Υλίκη και θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο η κατασκευή του αγωγού που θα φέρνει επιπλέον ποσότητες νερού από την λίμνη.
"Νερό δεν έχουμε αρκετό"

Αντιμέτωπη με το φάντασμα της λειψυδρίας είναι για ακόμα μια φορά η Ελλάδα, με τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ να χτυπάνε "κόκκινο" όλο και περισσότερο κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, το 2006 τα αποθέματα νερού έφταναν το 1,3 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού, το 2007 μειώνονται στο 1,1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού ενώ φέτος, παρά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις φτάνουν μόλις τα 747 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ήτοι 353

Κίνδυνος λειψυδρίας
εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο νερό από πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς επιμένει στις... εκτροπές ποταμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

"Οι εκτροπές στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτες" δήλωσε ο κ. Σουφλιάς, ωστόσο ειδικοί αντιτείνουν ότι η λύση δεν είναι η μεταφορά νερού από τη μια περιοχή στην άλλη όπως επιμένει ο υπουργός για τον Αχελώο, αλλά η ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων σε κάθε υδρολογική λεκάνη.

"Αν περιοριζόταν η σπατάλη και αν υπήρχε σωστή διαχείριση, δεν θα χρειαζόταν να ανησυχούμε κάθε φορά που μειώνονται οι βροχοπτώσεις" επισημαίνεται.


Από τον ΣΚΑΙ

Ευρωκαταδίκη για το νερό

Στην καταδίκη της χώρας μας προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν εφαρμόζει, ως όφειλε, κοινοτική οδηγία για την προστασία και διαχείριση των υδάτων της.

Η καταδικαστική απόφαση βασίζεται στην διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της, "μη εκπονώντας, για κάθε ποτάμι

Η Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο
μελέτη για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος".

Παράλληλα, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει στην Κομισιόν τις αναγκαίες συνοπτικές εκθέσεις σχετικά με όλες τις παραπάνω αναλύσεις που απαιτεί η κοινοτική οδηγία.

Ενδεικτική του κλίματος στις Βρυξέλλες, είναι η δήλωση του Δημήτρη Γιωτάκου στο ΣΚΑΪ. Ο νομικός σύμβουλος του έλληνα επιτρόπου Σταύρου Δήμα, τονίζει ότι "η Ελλάδα παρανομεί και θα έπρεπε να είχε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων εδώ και 14 χρόνια".

Από τον ΣΚΑΙ

1 comment:

Anonymous said...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.