Wednesday, March 19, 2008

ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ


Έλεγαν παλιά πως η αγαπημένη ιστορία του Δρ. Γιούνγκ ήταν περίπου η εξής:

Το νερό της ζωής, με την ελπίδα να γίνει γνωστό πάνω στη γη, άρχισε να αναβλύζει από ένα αρτεσιανό πηγάδι και να ρέει αβίαστα κι ακατάπαυστα. Οι άνθρωποι μαζεύονταν γύρω απ' την πηγή να πιούν και να πάρουν δύναμη από αυτό το μαγικό νερό μιας κι ήταν τόσο καθάριο, αγνό κι αναζωογονητικό. Φαίνεται όμως πως η ανθρωπότητα δεν ήταν τόσο ικανοποιημένη από αυτή την ευδαιμονική τάξη πραγμάτων. Σιγά-σιγά άρχισαν να περιφράσουν το πηγάδι, να χρεώνουν την προσέγγιση σε αυτό, να διεκδικούν την κυριότητα του γύρω χώρου, να φτάχνουν περίτεχνους νόμους για να ορίζουν ποιοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πηγάδι και να βάζουν κλειδαριές στις πύλες εισόδου.

Το πηγάδι λοιπόν δεν άργησε να περιέλθει στην ιδιοκτησία κάποιας ελίτ και ορισμένων ισχυρών προσώπων. Το νερό της ζωής όμως θίχτηκε από αυτό και θύμωσε. Έτσι έπαψε να αναβλύζει εκεί και άρχισε να ρέει σε άλλον τόπο...Οι άνθρωποι που είχαν στην κατοχή τους τη περιοχή από το πρώτο πηγάδι ήταν τόσο απορροφημένοι από τα ζητήματα ιδιοκτησίας που δεν πρόσεξαν καν οτι το νερό είχε εξαφανισθεί... Συνέχισαν να πουλάνε το ανύπαρκτο νερό και λίγοι ήταν εκείνοι που παρατήρησαν οτι η αληθινή δύναμη είχε χαθεί.

Κάποιοι όμως δυσαρεστημένοι συνέχισαν με περίσσιο θάρρος την αναζήτηση και βρήκαν το νέο αρτεσιανό πηγάδι...

Η ίδια όμως μοίρα περίμενε κι αυτό το πηγάδι που δεν άργησε να περιέλθει υπό την κατοχή και των έλεγχο καινούργιων "ιδιοκτητών"!...Έτσι το νερό της ζωής κίνησε και πάλι γι άλλον τόπο και από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να φτιάχνει την ιστορία του, μέχρι και σήμερα, επαναλαμβάνεται συνέχεια το ίδιο πράγμα.....(Απόσπασμα του βιβλίου του Dr Robert A. Johnson "Από τη Σκιά στο Φως").

.....Έτσι στην πορεία της εξέλιξης της ανθρωπότητας, πολλές θεωρίες, φιλοσοφίες και θρησκείες δεινοπάθησαν από τις ίδιες και τις ίδιες επεμβάσεις και καπηλείες των μηνυμάτων που πρέσβευαν (το πηγάδι της Αλήθειας), τα οποία μπορούσαν να την οφελήσουν σε μεγάλο βαθμό και να είχε γλυτώσει πολλά βάσανα και πόνους.......

Δεν θα μπορούσε να μη γίνει έτσι και με την οικολογία: η αλλαγή σε βάθος του ανθρώπου, η συμφιλίωση με τη φύση και τα μη ανθρώπινα όντα της, η παραμέριση των εγωιστικών επιθυμιών και της ανθρωποκεντρικής στάσης ζωής που θα μας λυτρώσει, σκιάζεται από την προβολή κι άλλης ανάγκης κατανάλωσης οικολογικών, αυτή τη φορά, προιόντων, κόλπα και τρυκ για να κερδίσουμε ελάχιστη ενέργεια, κι άλλα πολλά ανούσια που γίνονται υπέρ διαφημιστικών υπολογισμών, με παράλληλο αγώνα ταχύτητας για περισσότερη "ανάπτυξη"!!! (Ειδικά της κτηνοτροφίας κ. Κοντέ, κι ειδικά στα καμμένα; Η έκθεση του Ο.Η.Ε. δεν λέει τίποτε για σας;;; )

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_20_20/01/2008_219089

Όμως: "Η Γη παρέχει αρκετά για να καλύψει την ανάγκη κάθε ανθρώπου, αλλά όχι την απληστία του" λέει ο Γκάντι...και η λύση για το περιβάλλον, όλο κι απομακρύνεται....Ποιός άφησε στην άκρη τις συνήθειές του;;; η λάμπα είναι εύκολη για αλλαγή....πολύ λίγη όμως, τα παιδιά μας κινδυνεύουν...
"Τον κόσμο δεν μας τον πρόσφεραν οι γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας",
(Αφρικανική Παροιμία).... είμαστε υπόλογοι, ή πρόκειται άμεσα να γίνουμε.....
Αναζητούνται θαρραλέοι λοιπόν για εντοπισμό του σωτήριου αρτεσιανού πηγαδιού και πάλι......:
«Έως ότου συνειδητοποιήσουμε τη βαθιά συγγένειά μας με τα υπόλοιπα θνητά όντα που μοιράζονται μαζί μας τον ήλιο και τη σκιά της ζωής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, δεν υπάρχει ελπίδα για κανένα είδος, δεν υπάρχει ελπίδα για το περιβάλλον, δεν υπάρχει ελπίδα για μας!».
Jon Wynne Tyson, συγγραφέας
Υ.Γ. Ευχαριστώ το whispering-planet για τη φιλοξενία και την προσφορά του για την προβολή όλων των απόψεων ώστε να βρεθεί κι η αλήθεια

1 Comments:

Blogger Fevos Man said...

Με αφορμη τα παραπανω, θα ήθελα να πω μια σκέψη που τριβελίζει το μυαλό μου διαρκώς.

Μου φαίνεται πως οι εξουσίες (οικονομικές και πολιτικές- δηλαδή οικονομικές και οικονομικές με κάλυψη) ρίχνουν το μπαλάκι της οικολογίας στον καταναλωτή.

Εσύ, καταναλωτή, εκτός από τις σκοτούρες σου για το πως θα ζήσουν τα παιδιά σου και αν μπορείς να πάρεις στεγαστικό χωρίς να λιμοκτονήσεις, φορτώσου.

Φορτώσου επιπλέον με την έννοια να ανοιγοκλείνεις από το κουμπί την τηλεόραση 24 φορές την ημέρα, και τις άλλες συσκευές, πάρε οικολογικό αμάξι (ακριβό)αντί για μεταχειρισμένο, πήγαινε στην άλλη άκρη της πόλης για να ψωνίζεις ακριβά οικολογικά προιόντα (λες και δεν ξέρεις ή δε σε νοιάζει ήδη ότι τα σκουπίδια του σούπερ μάρκετ είναι βλαβερά για τα παιδιά σου, αλλά δεν έχεις χρήματα).

Πέρνα 1 ώρα από την ημέρα σου να ξεχωρίζεις τα πλαστικά από τα χαρτιά στα σκουπίδια σου, κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι κλείσε όλες τις συσκευές και ξανάνοιξέ τις όταν γυρίσεις, κ.ο.κ.

Από την άλλη, εγώ, ο επιχειρηματίας, ο εργοστασιάρχης, μεγάλος ή μεσαίος, που αν δεν παίρνω 100 φορές μεγαλύτερο μισθό από τους εργάτες μου νιώθω αδικημένος...εκτός του ότι κάνω περικοπές και απολύσεις για να μείνει το εισόδημά μου ακέραιο μέχρι δεκάρας, δεν εγκαθιστώ οικολογικές μεθόδους στα εργοστάσια ή στις επιχειρήσεις μου, γιατί είναι ακριβό!

Με λίγα λόγια, σου δίνω όλη την ελευθερία και τα κίνητρα να σκοτίζεσαι για το περιβάλλον στην ελεύθερή σου ώρα. Αλλά στη δουλειά, γ*** το περιβάλλον όσο μπορείς- λεφτά να μου φέρνεις.

Εγώ, ο "οικολόγος" μεγαλοεισοδηματίας, πετάω την εφημερίδα μου στον ειδικό κάδο για τις εφημερίδες. Παρ όλα αυτά ,δε διστάζω να πεταχτώ μέχρι την Ιταλία για να δω ένα φίλο ή να πάρω ένα συνολακι-η ζωή είναι μικρή (το αν το αεροπλάνο ή το πλοίο που θα με πάει καίει παράγωγα του πετρελαίου δεν είναι θέμα- είπαμε, οικολόγος, αλλά με μέτρο)

Ε, όχι. Με το συμπάθειο, αλλά στ αρχ888 μου το περιβάλλον, παιδιά. Ας καούμε όλοι μαζί, όπως μας αξίζει. Παιδιά δεν έχω ούτε θα κάνω, οπότε δεν έχω σκλάβους να σας παραδώσω, ούτε ν ανησυχώ για τον κόσμο σε 50 χρόνια.

Κάντε ότι προλαβαίνετε σε μενα και στον κόσμο αυτό που ναι για όλους μας. Στ αρ888 μου. Με το συμπάθειο.

April 8, 2008 at 4:28 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home