Monday, March 3, 2008

ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΜΕΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΡΟ


Δελτίο τύπου της mom

Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκε η Ομάδα Έρευνας της MOm, στις 27/2/2008, στη Σύρο, όπου πραγματοποίησε νεκροψία σε Μεσογειακή φώκια, η οποία εντοπίστηκε νεκρή την προηγούμενη μέρα.

Πρόκειται για ένα ενήλικο θηλυκό, μήκους 2.20 μέτρων και βάρους 200 κιλών, που έπεσε θύμα ηθελημένης θανάτωσης. Σύμφωνα με τη νεκροψία, το ζώο έφερε βαθύ τραύμα από μεγάλη σφαίρα, η οποία διαπέρασε πλευρό του και προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Έφερε, επίσης, τραύμα από γάντζο στην κοιλιακή χώρα, πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα. Το κρανίο της φώκιας είχε αφαιρεθεί, αφού πρώτα είχε αφαιρεθεί προσεχτικά το δέρμα από το κεφάλι. Η νεκρή Mοnachus monachus βρισκόταν στα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης και θα γεννούσε στα τέλη Καλοκαιριού με αρχές Φθινοπώρου.

Για το περιστατικό ενημέρωσε μέλος του Δικτύου Διάσωσης και Πληροφοριών της MOm, το οποίο επέβαινε στο πλοίο Blue Star Paros, κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Σύρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πλοιάρχου, η αποβίβαση θα καθυστερούσε, καθώς παρατηρήθηκε πως στην πλώρη του πλοίου είχε «φρακάρει» μια μεγάλη φώκια.

Η MOm εκτιμά πως η θανάτωση του ζώου συνέβη μόλις πριν λίγες μέρες ενώ τονίζει πως η ηθελημένη θανάτωση, αν και έχει περιοριστεί σε ορισμένες περιοχές, συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την σπάνια Μεσογειακή φώκια. Σύμφωνα με έρευνες της MOm τα τελευταία 20 χρόνια, το 50% των ενήλικων φωκών που έχουν βρεθεί νεκρές έχουν πέσει θύματα ηθελημένης θανάτωσης, ενώ σύμφωνα με το Νόμο 1650 για την προστασία του περιβάλλοντος, η φόνευση, ο τραυματισμός και η ενόχληση σπάνιων ειδών άγριας πανίδας, αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Αν δείτε ζωντανή, τραυματισμένη ή νεκρή Μεσογειακή φώκια, καλέστε άμεσα τη ΜΟm στο 210 52 22 888 και ενημερώστε τις τοπικές λιμενικές αρχές.


***
Πόση αρρώστεια Θεέ μου υπάρχει στον κόσμο! Οπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου βλέπεις τα δείγματα της. Ο πιό καθυστερημένος γνωρίζει σήμερα ότι οι φώκιες απειλούνται με εξαφάνιση! Από τις 500-600 φώκιες Μεσογειακές φώκιες που έχουν απομείνει σε παγκόσμιο επίπεδο, το 50% ζει και αναπαράγεται στην Ελλάδα. Τα θηλυκά φέρνουν στον κόσμο περίπου 15 φωκάκια στα αναπαραγωγικά τους χρόνια, γεννώντας ένα μικρό το χρόνο.2 comments:

An-Lu said...

Ανατριχιαστικά αισχρό...δεν πρέπει να αποκαλούμαστε άνθρωποι πλέον...

Kathrin said...

Όσο ξεχωρίζουμε τα ζώα σε πραστατευόμενα ή μη, κι όσο αγαπάμε και φροντίζουμε το σκύλο αλλά ξεκοκαλίζουμε ένα βασανισμένο στην εκτροφή του κοτόπουλάκι, ή αρνάκι, ή μοσχαράκι, ή γουρουνάκι, τόσο θα υπάρχει σκληρότητα σ' αυτή τη γη...
Ο άνθρωπος αποδεδειγμένα και κόντρα στα οικονομικά συμφέροντα είναι χορτοφάγο ζώο και όλα τα χορτοφάγα ζώα είναι ειρηνικά και φιλικά χωρίς αγριότητα...
Από τότε που για την απόλαυση και το συμφέρον άλλαξε τη φύση του σε σαρκοφάγο άλλαξε κι η ψυχολογία του
η ψυχική του ροπή κι η πνευματική εξέλιξη που είχε στους αιώνες, τώρα τελευταία πήρε την κάτω βόλτα με την υπερβολική ζωική κατανάλωση ως τροφή, ένδυση, φάρμακο, (πειράματα). Είμαστε ό,τι τρώμε!