Wednesday, February 27, 2008

Καβάλα, πίσω στον 19ο αιώνα

Συλλαλητήριο στην Καβάλα
σε αντίδραση για την επιχείρηση κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση Λιθάνθρακα (!) στο Νομό.


Βλέπε: timolewn.blogspot.com

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Yannis Zabetakis said...

τη χώρα μας τελικά για να μην παραδεχτούμε ότι στραβά αρμενίζουμε, επιμένουμε να βαυκαλιζόμαστε με το πόσο στραβός είναι ο γιαλός! Για να μην λύσουμε κάποιο πρόβλημα, προσπαθούμε να βρούμε χίλιες δυο οφθαλμοφανείς ή μη δικαιολογίες. Όταν προ τριετίας, είχαμε τα 700.000 γιαούρτια με ευρωτίαση, επιστήμονες γιατροί προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι λίγη μούχλα δεν κάνει …κακό!

Κάτι τέτοιο πάει να κάνει και ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Τάκης Αθανασόπουλος που στις 26.2.2008 κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο μια «εναλλακτική» άποψη για το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το «νέο 666» κατά τον Νομπελίστα κ. Αλ Γκορ διά πένας κ. Δημήτρη Ψυχογιού. Ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι "το CO2 δεν είναι ρύπος αλλά αέριο του θερμοκηπίου και πίνεται με την πορτοκαλάδα, την μπύρα και την κόκα κόλα", θέλοντας να δικαιολογήσει τη δημιουργία νέων μονάδων της ΔΕΗ που θα λειτουργούν με λιθάνθρακα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική.

Ο κ. Αθανασόπουλος ίσως στηρίζεται στο γεγονός ότι το CO2 ξεδιψά όταν προστίθεται σε κάποια ποτά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο καθένας μας παράγει ημερησίως 1kg CO2 απλά αναπνέοντας αλλά και πολλαπλάσια ποσά CO2 ­­με όσα καταναλώνουμε. Αλήθεια, έχουμε σκεφτεί πόσο CO2 εκλύεται από το τζιπ SUV αυτοκίνητό μας πηγαίνοντας από το σπίτι μας στο γραφείο μας;

Παράλληλα με αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα από πλευράς χημείας τροφίμων άποψη του κ. Αθανασόπουλου, είχαμε και τον θάνατο από ασφυξία (;) ψαριών σε τρεις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών στον Αμβρακικό κόλπο, σε έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας, παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Οι απόψεις των επιστημόνων για τα αίτια αυτής της νέας οικολογικής καταστροφής δυστυχώς για άλλη μια φορά διίστανται. Η μία άποψη μιλά για ανοξικές συνθήκες των νερών του κόλπου λόγω της κακοκαιρίας (!) ενώ η άλλη άποψη μιλά για τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα που ρίχνονται ανεπεξέργαστα εδώ και χρόνια στους ποταμούς Άραχθο και Λούρο, οι οποίοι εκβάλουν στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τις πηγές των ποταμών έως τις εκβολές τους, ιχθυοκαλλιέργειες, σφαγεία, χοιροστάσια και μονάδες παραγωγής βιολογικών λιπασμάτων διοχετεύουν τα ανεπεξέργαστα (!!!) λύματά τους σε κανάλια, τα οποία καταλήγουν στους ποταμούς.

Με άλλα λόγια, έχουμε μια επανάληψη της «Αισώπειας ιστορίας» στη θάλασσα αυτή τη φορά. Στον μεν ποταμό Ασωπό ποταμό πολλές βιομηχανίες απορρίπτουν τα λύματά τους χωρίς καμία βιολογική επεξεργασία και έτσι ρυπαίνουν το νερό με Cr (VI) ενώ στον δε Αμβρακικό κόλπο τα λύματα από τις προαναφερθείσες βιομηχανίες είναι πλούσια σε μικροοργανισμούς με μεγάλες απαιτήσεις σε οξυγόνο. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται σε λύματα τα οποία είναι πλούσια σε οργανικές ενώσεις και άρα έχουν τις ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιασθούν. Αυτός ο πολλαπλασιασμός τους όμως χρειάζεται οξυγόνο και έτσι δημιουργείται έλλειμμα οξυγόνου για τους υπόλοιπους οργανισμούς του Αμβρακικού κόλπου (π.χ. ψάρια).

Στις 21.2.2008, ο γράφων κατέθεσε την άποψή του στο ΒΗΜΑ για την ατιμωρησία που έχουμε στη χώρα μας σε όσους ρυπαίνουν. Μία μόλις μέρα μετά (22.2.2008), το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε τη δεύτερη δόση προστίμων σε βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό επιβεβαιώνοντας τον γράφοντα. Τα πρόστιμα είναι κυριολεκτικά χάδια και στις πιο πολλές περιπτώσεις αφορούν σε βιομηχανίες που δεν ρυπαίνουν με το καρκινογόνο Cr (VI) !

Ο ρυπαίνων με καρκίνο ακόμα σάς διαφεύγει κ. Σουφλιά! Και ο ρυπαίνων με CO2 μιλά για αναψυκτικά και μπύρες! Μήπως τελικά είμαστε όχι η χώρα της φαιδρούς πορτοκαλέας αλλά η χώρα της φαιδρούς πορτοκαλάδας;

February 28, 2008 at 11:09 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home