Monday, February 25, 2008

Ενσωματωμένο σε προϊόντα νερό

Καταναλώνοντας διαμορφώνουμε πολιτικές που είτε είναι φιλικές προς το περιβάλλον είτε λειτουργούν επιθετικά προς αυτό έστω και άθελά μας.
Παρακάτω παραθέτω και άλλα στοιχεία γύρω από το ενσωματωμένο νερό μέσα στα τρόφιμα. Αυτό αντιστοιχεί σε πόσο νερό καταναλώθηκε για να παραχθεί το συγκεκριμένο προϊόν.

Μήλο: Ίχνος ύδατος: 70 λίτρα για ένα μήλο. Υποθέτουμε εδώ ένα μήλο εκατό-γραμμαρίων. Ένα ποτήρι του χυμού μήλων (200 μιλ.) για να παραχθεί χρειάζεται να καταναλωθούν περίπου 190 λίτρα νερού.

Κριθάρι: Ίχνος ύδατος: 1300 λίτρα νερού ανά κιλό κριθαριού. Η παραγωγή κριθαριού στον κόσμο καταναλώνει περίπου 190 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί στο 3% της παγκόσμιας χρήσης ύδατος για γεωργική παραγωγή. Συνολικά, περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χρησιμοποιούνται ετησίως για την παραγωγή κριθαριού όχι για την εγχώρια κατανάλωση αλλά για την παγκόσμια αγορά. Χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή αλλά και για την παρασκευή μπύρας.

Βοδινό κρέας: Ίχνος ύδατος: 15.500 λίτρα νερού για ένα κιλό βοδινού κρέατος! Σε ένα βιομηχανικό σύστημα παραγωγής βόειου κρέατος, απαιτούνται τρία έτη προτού να θανατωθεί το ζώο για να παράξει περίπου 200 κιλά καθαρού, χωρίς οστά, βοδινού κρέατος.
Το ζώο καταναλώνει σχεδόν 1300 κιλά σιτηρών (σίτο, βρώμη, κριθάρι, καλαμπόκι, ξηρά μπιζέλια, γεύμα σόγιας και άλλα μικρά σιτηρά), 7200 κιλά πίτουρο ( ξηρός σανός, χορτάρι και άλλα πίτουρα), 24 κυβικά μέτρα νερού για την κατανάλωση από τα ζώα και 7 κυβικά μέτρα νερού για συντήρηση.
Αυτό σημαίνει ότι για να παράξουμε ένα χιλιόγραμμο καθαρού βόειου κρέατος, χρησιμοποιούμε περίπου 6.5 κιλά σιταριού, 36 κλ πίτουρο, και 155 λίτρα νερού (μόνο για την κατανάλωση και τη συντήρηση).
Η παραγωγή του όγκου μόνο της τροφής απαιτεί περίπου 15.300 λίτρα νερού κατά μέσο όρο.
Αυτό ανεβάζει το βοδινό κρέας στις πρώτες θέσεις της λίστας των πλέον σπάταλων σε νερό προϊόντων.

Μπύρα: Ίχνος ύδατος: 75 λίτρα νερού για ένα ποτήρι μπύρας. Ένα ποτήρι περιέχει περίπου 250 γρ. μπύρας. Δηλαδή για την παραγωγή ενός λίτρου μπύρας απαιτούνται 750 λίτρα νερού.
Το μεγαλύτερο μέρος του νερού που καταναλώνεται βρίσκεται πίσω από την μπύρα και καταναλώνεται για την παραγωγή του κριθαριού.

Ψωμί: Ίχνος ύδατος: 40 λίτρα νερού για μια φέτα σταρένιου ψωμιού. Η παραγωγή του σίτου κοστίζει 1300 λίτρα του ύδατος ανά κιλό (κατά μέσο όρο). Μια φέτα ψωμιού έχει ένα βάρος περίπου 30 γραμμαρίων, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα ίχνος ύδατος 40 λίτρων. Εάν το ψωμί καταναλώνεται μαζί με μία φέτα τυριού (10gr), τότε όλο μαζί έχει καταναλώσει 90 λίτρα νερού.

Labels:

5 Comments:

Blogger Aurangel said...

Kαλημέρα Αλεξάνδρα μου.
Λίγο που μπήκα στο blog σου, συσσώρευσα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όλους.
Άρχισα όμως και να ανησυχώ και για το μέλλον της χώρας μας.
Με τέτοια συχνότητα σεισμικών δονήσεων, πρέπει να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τί πάει στραβά.
Την καλημέρα μου.
Τα ανήσυχα αγγελικά φιλιά μου.

February 26, 2008 at 1:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

alithia, ena pothri nero ti ixnos ydatos exei?

February 26, 2008 at 6:08 AM  
Blogger gmoikology said...

Δεν γνωρίζω ακριβώς αλλά σίγουρα κάτι παραπάνω από ένα ποτήρι καθώς τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα αντλιοστάσια, οι σωλήνες και οι δεξαμενές καθαρισμού του νερού της κάθε ΕΥΔΑΠ έχουν κι αυτά το ίχνος τους. Μόνο που επειδή δεν είναι αναλώσιμα αλλά μόνιμες εγκαταστάσεις αναλογούν σε ελάχιστα μικρογραμμάρια επιπλέον σε ένα ποτήρι. Αυτό είναι δικός μου πρόχειρος υπολογισμός και δεν βγαίνει μέσα από αντικειμενικές επιστημονικές μελέτες

February 26, 2008 at 7:06 AM  
Blogger Yannis Zabetakis said...

απίστευτη παραπληροφόρηση κάνετε με τον τρόπο που παρουσιάζετε επιστημονικά δεδομένα!
σε ποια επιστημονική βιβλιογραφία βρήκατε τον όρο "ίχνος ύδατος"...
???

αν προσπαθείτε να μας πείτε για οικολογικά προϊόντα - τρόφιμα...το νερό είναι λάθος δείκτης...

περιμένω τις απαντήσεις σας

February 26, 2008 at 10:45 AM  
Blogger gmoikology said...

απίστευτος θα έλεγα ότι είναι μάλλον ο τρόπος που εκφράστηκες αγαπητέ μου. Οι πληροφορίες όσον αφορά τα δεδομένα για το νερό που απαιτούν να καταναλωθεί για να παραχθούν τα προϊόντα μπορείς να τις βρείς στο Ιντερνετ. Βάλε τη λέξη embeded water ή enbodied water στην αναζήτηση του google και θα σε βγάλει σε αρκετά λήμματα. Θα μπορέσεις να διασταυρώσεις αρκετά που έγραψα εδώ.

March 24, 2008 at 7:09 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home