Τώρα το χειμώνα μπορούμε να κρατάμε το τηγανισμένο λάδι για να ανάβουμε το τζάκι...
Χτές έλαβα το email που ακολουθεί...Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο, γι΄αυτό και το μοιράζομαι μαζί σας...
Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες.Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας.Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη πουμπορούμε να κάνουμε.Γιατί το κάνουμε? Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείςγια να μας πει το σωστό τρόπο.Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε νακάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού,αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια..Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ,ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14χρόνια !!!.Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί.Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας!!!Γιώργος Καρούντζος Χημικός. Μηχ., PhD Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
Ακόμα, αν έχεις τζάκι ή μπάρμπεκιου, μπορείς να το ανάβεις με χρησιμοποιημένο λάδι." Παίρνει" αμέσως!
Ακόμα, αν έχεις τζάκι ή μπάρμπεκιου, μπορείς να το ανάβεις με χρησιμοποιημένο λάδι." Παίρνει" αμέσως!
Labels: ανακύκλωση, περιβάλλον, σκουπίδια
4 Comments:
Τα παλιά χρόνια στα χωριά το κάνανε σαπούνι.
Δηλαδή είναι ...οικολογικότερο το να πετάξεις το λάδι (βάζοντάς το μέσα σε πλαστικό μπουκάλι), στη χωματερή, από το να το ρίξεις στην λεκάνη της τουαλέτας; Δεν είναι σχεδόν, το ίδιο;
Τι μας κοστίζει;
Η τοπική διοίκηση και οι κρατικοί μηχανισμοί έχουν μάθει να κάνουν κινήσεις για την βελτίωση του δημοσίου βίος, μόνο εφόσον πέφτουν χρηματικά «πόσα!» από τα αρμόδια υπουργία, φυσικά θέλουν να «φάνε» οι μαθημένοι!
1. Αλλά τι μας κοστίζει να διαφυλάσσουμε την χωρητικότητα – capacity σε χωματερές και στα νέα χυτά;
2. Γιατί να καταστρέφουμε την ποιότητα της ζωής – την φύση;
a. Μήπως προοδεύουμε να δούμε διάφορα πόλεις και χωριά στα νησιά και στερεά σαν την Νάπολη της Ιταλίας;
3. Γιατί να χάσουμε ποικιλόμορφα ζωές και ζωές;
4. Γιατί να επιβαρύνουμε την Χώρα με ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΗΕ – Κιότο λόγω παραλήψεων στην
Κιότο – πρόστιμα και !προθέσεις! για πρόοδο!
Κιότο – πρόστιμα και !προθέσεις! για πρόοδο!
a. Άμεση δημόσια διοίκηση,
b. Έμμεση στην ανευθυνότητα του κάθε πολίτη,
5. Γιατί δεν σκεφτόμαστε πιο λογικά;
a. Μας πνίγανε τα σκουπίδια!;
i. Μας έφαγε ο υπέρ καταναλωτισμός!
b. Γιατί δεν βοηθάμε τις χωματερές και τα χυτά με μια απλές οργανωτικές κινήσεις;
c. Τι – πώς;
i. Απλά με μια ενημερωτική ολοκληρωμένη από τα ΜΜΕ σε τοπική και πανελλαδική επίπεδο να στοχεύσει να βγάζουμε τα σκουπίδια σε διάφορες κατηγορίες.
ii. Έτσι βλέπουμε δυο κάδους σκουπιδιών:
1. Πρώτος κάδος
a. Καθημερινά τα απόφαγα σε μια σακούλα,
2. Δεύτερο κάδος εναλλάξ:
a. Κάθε δεύτερη μέρα τα πλαστικά,
b. Μια φορά την εβδομάδα τις λαμαρίνες – κονσέρβα,
c. Μια φορά την εβδομάδα τα υάλινα,
d. Μια φορά την εβδομάδα τα χάρτινα – μπόλικα εφημερίδες και περιοδικά,
e. Μια φορά την εβδομάδα τα ρούχα,
3. Για τα μπάζα – ξύλα, παλιά ελαστικά, λιπαντικά, ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές κτλ. κτλ., Δόξα τον Θεό υπάρχουν σε αρκετά αστικά κέντρα το 195 – δημόσια καθαριότητα.
a. Για αυτά τα είδη έχουν συσταθεί ανάλογες εξειδικευμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης - αδειοδοτημένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
b. Πληροφορίες για αυτό θα μπορούν να βρεθούν στο 195 κτλ.
i. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε για χιλιάδες λίτρα με τηγανισμένο λάδι που ρίχνουμε (καθημερινά στα μεγάλα αστικά κέντρα και ανάλογα σε μικρότερες) στις αποχετεύσεις και κάδους.
1. Κάλλιστα η κάθε οικογένεια ανά περιοχή, θα μπορεί να βγάλει το τηγανισμένο λάδι σε μπετόνια πλαστικά – μεταλλικά, (τα οποία τα διαφυλάσσουμε στο σπίτι μέχρι να γεμίσουν) και 2-3 φορές το μήνα τα βγάζουμε να τα πάρει ειδική απορριμματοφόρο.
a. Βάση της ιδιότητας του απορριμματοφόρου, ή απλά ένα φορτηγό 2-3 τόνων, βγάζουμε και το λάδι έξω από τους κάδους.
b. Η υπηρεσία του καθαρισμού απλά οργανώνει αν θα μεταφέρει μέσα στα μπετόνια ή θα τα αδειάζει και θα αφήσει τα μπετόνια κοντά ή μέσα στους ειδικούς κάδους (αν είναι συμβατά η μέρα πλαστικά – λαμαρίνες ).
i. Και μια φορά αποδείχνετε ότι θέλει οργανισμό και υπεύθυνη συνεισφορά.
4. Για αστικά κέντρα με ενισχυμένο εμπορική δραστηριότητα, η οργάνωση διαγραμμάτων της περισυλλογής, αποκομιδής, μεταφοράς των απορριμμάτων θα είναι ανάλογοι με τις ανάγκες – ποσοστιαίων των απορριμμάτων.
5. Το ίδιο ισχύει και με αστικά κέντρα που έχουν κοντά τους βιοτεχνίες και άλλα επιχειρηματικά κέντρα μικρομεσαίας εμβέλεια, τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί από το νόμο να έχουν εξειδικευμένους χώρους και είδη κάδων.
Υπάρχουν και δεκάδες μορφές πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερη αυτός ο τομέας, ακούει κανείς;
Το μόνο που είναι σίγουρο ότι για τέτοιες κινήσεις δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά αυτογνωσία συνείδηση και οργάνωση!
Τα αποτελέσματά δικές σας!
ΥΓ:
Τα ειδικά κιόσκια ανακύκλωσης για τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο κτλ.) είναι ανεπαρκές και με μεγάλο κόστος.
Οι οργάνωση είναι χρέος - υποχρέωση στο δημόσιο και σε κάθε σπίτι, στοιχείο της λιτής αποτελεσματικότητας της οργάνωσης του δημόσιο βίου.
Συνεχίζεται…
Code © 020608
Κατα πόσο μολύνονται τα 1.000.000 λ. νερό δηλαδή απο 1 λ. λάδι? Το πίνεις και πεθαίνεις? ή το πίνεις και αυξάνονται οι τοξίνες στο αίμα σου, όπως αυξάνονται και όταν κάνεις μια βόλτα στη πόλη, όταν καπνίζεις ή όταν τρως τηγανητά?
Αν το στείλεις στη χωματερή για κάψιμο,,, βάλε και όλα τα πλαστικά μπουκαλάκια που προτείνεις(νερού, αναψυκτικού).. ξέρεις πόσα λίτρα αέρα μολύνεις?
Και μετά? Το ξέρεις ότι τα καμένα σκουπίδια μας ξεπλένονται με τη βροχή και οδηγούνται μέσω των υπόγειων υδροφόρων ΚΑΙ ΠΑΛΙ στη θάλασσα? Διόρθωσέ με αν κάνω κάπου λάθος.
Το πρόβλημα είναι οτι μια χωματερή μπορεί να υποβαθμίσει ολόκληρες κοινότητες γύρω της? Γιατί? Γιατί κάποιοι (όπως εμείς μάλλον) πιστεύουν οτι έχουν δικαίωμα να στέλνουν "τα κακάκια" τους σε άλλες γειτονιές, μακριά απο την αυλή τους. Και όταν οι άνθρωποι που ζούνε κοντά στη χωματερή διαμαρτύρονται, οι "ευρωπαίοι οικολόγοι πολίτες" δεν αντιδρούν στα σκυλιά που αμολιούνται για να επιβάλουν τη τάξη..
http://xyta-lefkimis.blogspot.com/2008/05/blog-post_9060.html (Νέα επίθεση των ΜΑΤ στη Λευκίμμη)
http://stigalaria.wordpress.com/2008/10/16/mat-xyta-elliniko-giannena/ (Ελληνικού Ιωαννίνων )
..αυτά είναι τα πιο πρόσφατα που θυμάμαι..
Αν λοιπόν υπάρχει τελικά "σωστός τρόπος" να διαχειριστούμε τα τοξικά μας απόβλητα, πιστεύω πως θα έπρεπε ΝΑ ΤΑ ΘΑΒΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!!
Κι αν δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνάκι ακάλυπτο απο τσιμέντο κοντά στη κουζίνα μας, κι αν δε μπορούμε να καταλάβουμε οτι τα τηγανητά μολύνουν με τοξίνες πρώτα απ’ όλα αυτόν που τα τρώει,,
,, τουλάχιστον να μη νιώθουμε οτι το περιβάλλον ή οι συνάνθρωποι μας, μας ευγνωμονούν.
Το να πιστεύεις οτι αντί να ρίξεις το λάδι στο νεροχύτη έκανες το κόπο να πάς μέχρι το κάδο που έχεις δίπλα στο ψυγείο, και κάτι έκανες!?! Αν μη τι άλλο πιστεύω πως είναι υπεκφυγή. Το περιβάλλον στο σημείο που το καταντήσαμε δε σώζεται μέσα απο τη κουζίνα.
Το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί εάν κλείσεις τώρα ας πούμε την πολύτιμο P.C. σου και αντί για να συμμετάσχεις σε άλλο ένα «petition για το περιβάλλον», πας μέχρι το φυτώριο της γειτονιάς σου, δώσεις 10 ψωροευρό και πάρεις ένα δεντράκι. Κατόπιν πήγενε φυτεψέ το (όπου βρείς χώμα, και αν δε βρείς σπάσε λίγο τσιμέντο κάπου και ΒΡΕΣ) και πέρνα κάθε λίγες ώρες για να το προστατέψεις από τα ρεμάλια του Δήμου, τον Κολόμπατσο, τους τυμβωρύχους της αρχαιολογίας και δε ξέρω γω ποιος άλλος θα σου πέι οτι πρέπει να το ξυλώσεις,,, πάντα για το καλό όοοοολων μας. Αμ δε
Παραθέτω και ένα σχόλιο που βρήκα στο http://efipyl.blogspot.com/2007/05/blog-post_16.html
Ο/Η mokasini είπε...
Ως χημικός μηχανικός θα διαφωνήσω με τη συγκεκριμένη πρόταση.
Πετώντας το λάδι στις αποχέτευση του σπιτιού μας, κανονικά, θα καταλήξει στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού (που κάθε πόλη υποχρεούται να έχει πλέον), όπου ένα μέρος του είναι σχεδιασμένο ειδικά για τη συλλογή λιπών και ελαίων (λιποσυλλέκτης). Μετά τη συλλογή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις (αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).
Αν τώρα το λάδι καταλήξει στα σκουπίδια η μόνη "επεξεργασία" που μπορεί να δεχτεί εδώ στην Ελλάδα είναι να καταλήξει σε κάποια χωματερή. Το πρόβλημα μετά είναι τα διασταλλάζοντα υγρά, τα οποία περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα εξαιτίας της μη σωστής στεγανότητας του εδάφους ή του κορεσμού στον οποίο έχει επέλθει.
Συνεπώς τα λάδια πρέπει να καταλήξουν στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, διότι είναι σχεδιασμένος για τη συλλογή και επεξεργασία τους.
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home