Tuesday, November 20, 2007

Greenpeace: Κίτρινη κάρτα για το κάρβουνο

Έργα μόνο στο 5% των καμένων

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου γιατί έχουν γίνει με λανθασμένο τρόπο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. Φιντικάκης Χ. Καρανίκας


Μόλις στο 5% των καμένων περιοχών της Αρκαδίας και της Ηλείας έχουν γίνει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα έως τώρα, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών.


«Ακόμα όμως κι αυτά που έχουν γίνει δεν προσφέρουν ουσιαστική προστασία, καθώς έχουν τοποθετηθεί με λανθασμένο τρόπο», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, επικεφαλής του ερευνητικού κλιμακίου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιοχής Ηρώου, έξω από τη Μεγαλόπολη.«Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αλλά και η “άκυρη” τοποθέτηση των λιγοστών κορμοπλεγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πλημμύρα στη Μεγαλόπολη», λέει ο κ. Λέκκας. Στις φωτογραφίες που τράβηξαν μέλη του ερευνητικού κλιμακίου φαίνεται ξεκάθαρα πλήθος κλαδοπλεγμάτων που βρίσκονται σε αργιλικά εδάφη, τα οποία όμως δεν κινδυνεύουν από διάβρωση.

Επιπλέον, στις πλαγιές των στροφών της Εθνικής που οδηγεί στη Μεγαλόπολη έχουν τοποθετηθεί φράγματα μόνο σε ένα σημείο- εκεί που είναι ορατό από τον δρόμο- ενώ στην ακριβώς δίπλα πλαγιά, όπου επίσης υπάρχουν ρέματα, δεν υπάρχουν καθόλου φράγματα. Ένα ακόμα παράδειγμα αστοχίας αυτών των έργων είναι η τοποθέτηση κορμοπλεγμάτων στην κορυφή του βουνού όπου βρίσκεται η Μάκιστος και η Αρτέμιδα, «όπου η διάβρωση αλλά και η συσσώρευση υδάτων είναι μηδαμινή», αναφέρει ο καθηγητής.

Φοβούνται νέες κατολισθήσεις

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις του κ. Λέκκα, οι κίνδυνοι για περαιτέρω κατολισθήσεις και πλημμύρες στις περιοχές της Ηλείας και της Αρκαδίας είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Πριν από τις βροχοπτώσεις στα καμένα είχαν σημειωθεί περίπου 400 κατολισθήσεις, ενώ το ερευνητικό κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε εντοπίσει 120 περιοχές, οι οποίες κρίνονταν υψηλής επικινδυνότητας και έπρεπε να έχουν γίνει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Την ίδια ώρα, κίνδυνος διάβρωσης και αποσάθρωσης του εδάφους για 2.230.000 στρέμματα εγκυμονεί στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από 150 επιστήμονες υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, τη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ, το ΕΘΙΑΓΕ και τη WWF Ελλάς. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αποκατάσταση των ζημιών στους πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου και της Εύβοιας θα κοστίσει 645 εκατ. € και η αποκατάσταση θα διαρκέσει έως το 2013.

Πηγή:Τα Νέα

2 Comments:

Blogger water girl said...

να πως το βλεπω εγω που κατι παραπανω ξερω για την περιοχη της Αρκαδιας.
1ον:Η Ηλεια τη γλυτωσε απ'τις πλημμυρες γιατι εκει πηγαν οσοι δουλευαν στη Μεγαλοπολη αρον-αρον για να προλαβουν να κανουν εργα
2ον:Τα εργα στην Ηλεια,εστω και λιγα,εστω και προχειρα εγιναν απο ιδιωτικες εταιριες που ειχαν αναλαβει εξαρχης
3ον:Απο την Αρκαδια καταγονται τα 3/4 των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ κι οχι της ΝΔ...κι αν αυτο δε λεει κατι,τοτε...
4ον:Δειτε τα αποτελεσματα των προσφατων εκλογων να δειτε απο που αυτη η κυβερνηση πηρε περισσοτερους ψηφους.Απο την Ηλεια ή απο την Αρκαδια;Αναλογικα παντα και θα καταλαβετε το πως και το γιατι.
5ον:Αν δεν θιγονταν τα συμφεροντα της ΔΕΗ στη Αρκαδια,τα πραγματα θα ηταν χειροτερα.Ετσι κι αλλιως,καθε φορα που υπαρχει προβλημα στην περιοχη,σπευδει η ΔΕΗ,εδω και χρονια.Οταν κοπηκε ο δρομος Μεγαλοπολης-Καλαματας απο τα χιονια,ποιος ανοιξε το δρομο;Μηχανηματα της ΔΕΗ.Η νομαρχια απουσα...
Κατι μαθαμε στο ΤΕΙ της Καλαματας...επρεπε βλεπετε να ανοιξουν οι δρομοι για να πηγαινοερχονται οι υπαλληλοι στην Καλαματα,μαζι μ'αυτους κι εγω που ειχα εξεταστικη...

November 20, 2007 at 11:59 PM  
Blogger ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων said...

Φίλες και φίλοι, η πολύ καθυστερημένη "έρευνα" για τα καμένα τής Πελοποννήσου (αλήθεια, αφήνει απέξω Εύβοια κλπ, σύμφωνα με την ψηφοθηρία που αναφέρεται στο προηγούμενο σχόλιο;) αναγγέλθηκε πομπωδώς και λέει για αρχικό κόστος 645ε, τα οποία δεν πρόκειται ούτε να σώσουν το πολύτιμο χώμα που ξεπλένουν οι βροχές ούτε να γεννήσουν καινούριο...
Οι ελλαδίτες και ξένοι αποδασωτές τής χώρας για μια ακόμα φορά δεν ακούστηκαν να σχολιάζουν τον πιο ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ διεθνώς, απλό, οικονομικό και ενισχυτικό τής φύσης τρόπο πρόληψης της διάβρωσης με σπορά ντόπιων δασικών-ψυχανθών, που πρότειναν ήδη 5 ανιδιοτελείς καθηγητές (http://whispering-planet.blogspot.com/2007/07/free-reforestation-video.html).
Εκμεταλλεύονται τη σύγχυση που προκαλούν με τα ερημοποιητικά "αφήστε τα σε μας τους ειδικούς", χωρίς να έχουν γερή ούτε μια δεκάδα εγκεφαλικών κυττάρων που να τους συγκρατεί από την αυτοκαταστροφικότητα του εγωισμού τους.
Ελπίζουμε η πίεση από τον αυξανόμενο αριθμό όσων έχουν δει τη συμφιλιωτική επίδραση του στόχου τής ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ καθώς της ΕΝΙΑΙΑΣ ΛΙΣΤΑΣ για να γλιτώσουμε από τα λαμόγια, να αποδώσει όσο το δυνατό συντομότερα, πριν αρχίσουν να τρώνε τις σάρκες τους οι ειδικοί τής τιτανικής αλαζονείας, των πολυδιαφημιζόμενων αποτυχημένων δενδροφυτεύσεων και της ερημοποίησης...

November 21, 2007 at 5:42 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home