Thursday, October 4, 2007

Petition για τις πυρόπληκτες περιοχές

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα για τις πυρόπληκτες περιοχές
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Αυτές τις μέρες δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για τις Πυρόπληκτες Περιοχές στην Ηλεία. Αποτελείται από πολίτες που μένουν σε πόλεις και χωριά του νομού που δοκιμάστηκαν από τις φωτιές και έχει σκοπό την οργάνωση και κινητοποίηση των ίδιων των πληγέντων. Ήδη μέλη της Επιτροπής έχουν πρωτοστατήσει σε τοπικές ενημερώσεις και συνελεύσεις, στο διαδημοτικό συντονισμό πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και στην επιστημονική τεκμηρίωση των αιτημάτων, μερικών ή συνολικών, των κατοίκων του νομού. Στο πλαίσιο αυτό, για το συντονισμό όλων των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, πραγματοποιείται σύσκεψη επιτροπών, οργανώσεων, συλλόγων και άλλων φορέων την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 12μ., στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.


Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων Ηλείας

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ηλεία είναι ανυπολόγιστη. Ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμοί, κατεστραμμένες καλλιέργειες, δασικές εκτάσεις και επιχειρήσεις, σπίτια απανθρακωμένα, τεράστια οικολογική καταστροφή, ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος και αναπτυξιακή οπισθοχώρηση.

Οι πυρκαγιές δεν ήταν περίπου αναπόφευκτες όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναπόφευκτη δεν θα ήταν ούτε η έκταση της καταστροφής αν δεν υπήρχε η πρωτοφανής ανεπάρκεια, η έλλειψη συντονισμού και επιχειρησιακού σχεδιασμού. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών αντί να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος των πυρκαγιών κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Με τις πράξεις τους (δασοκτόνοι νόμοι, προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24), τις παραλείψεις τους (Εθνικό Κτηματολόγιο, Δασολόγιο κ.ά.) και την ανοχή τους άφησαν ανενόχλητους, αν δεν διευκόλυναν, εμπρηστές, καταπατητές και οικοπεδοφάγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2000 έως σήμερα υπάρχει μηδενική απορρόφηση κονδυλίων ύψους 24 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ για έργα πρόληψης και προστασίας των δασών από πυρκαγιές. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δικαιούται να χύνει κροκοδείλια δάκρυα πάνω στα αποκαΐδια.

Η επόμενη μέρα μάς φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά προβλημάτων που επιβάλλουν την απόφαση και υλοποίηση άμεσα δράσεων προστασίας των πολιτών και του περιβάλλοντος, καθώς και την ανάγκη μέτρων εξάλειψης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς και ανάπτυξης της περιοχής.

Οι δηλώσεις για «ανασυγκρότηση», «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη», που συνοδεύτηκαν από την παραχώρηση 2.593 στρεμμάτων στο Δήμο Ζαχάρως, η προηγούμενη εμπειρία μας για την προσπάθεια «τουριστικής ανάπτυξης» του Καϊάφα επί ΠΑΣΟΚ, που μπλόκαρε από τις αντιδράσεις των κατοίκων, καθώς και η απόφαση εξαίρεσης από την αναδάσωση 62,59 στρεμμάτων δάσους στην περιοχή της Πάρνηθας, τα οποία έχουν δοθεί στην ιδιοκτησία του Καζίνο για την επέκταση των εγκαταστάσεών του, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Απέναντι στην ανάπτυξη που παζαρεύουν για το νομό μας, προς όφελος των συμφερόντων μεγάλων τουριστικών ομίλων, ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη Natura, οφείλουμε να αναδείξουμε την ανάπτυξη που θέλουμε και ονειρευόμαστε εμείς.

Είναι αναγκαίο οι ίδιοι οι πολίτες, με συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, να διεκδικήσουμε:

� Το κράτος να αναλάβει άμεσα όλο το κόστος όχι μόνο της αποζημίωσης των ζημιών, αλλά και της στήριξης των πληγέντων σε βάθος χρόνου.

� ’μεση καταβολή οικονομικών αποζημιώσεων που να αντιστοιχούν στο πλήρες ύψος των ζημιών για όλους όσοι επλήγησαν με την απώλεια καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου, επιχειρήσεων, κατοικιών κ.λπ., και όχι στροφή στη δανειοδότηση.

� Να χαριστούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών από την Αγροτική Τράπεζα, όπως και τα δάνεια Α΄ κατοικίας, καθώς και να απαλλαγούν από φόρους για κάποια χρόνια.

� Ολοκληρωμένο πρόγραμμα με άμεσες προτεραιότητες (αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα κ.ά.), μέτρα πρόληψης, τα οποία όλοι φαίνεται να ξεχνούν, και μεσο-μακροπρόθεσμες δράσεις, καθώς και μέτρα εξάλειψης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς και ανάπτυξης της περιοχής.

� Ανασυγκρότηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και αποτροπή της ανθρώπινης ερημοποίησης της επαρχίας.

� Καμιά οικοδόμηση δασικών εκτάσεων, καμιά εκποίηση δημόσιας γης, εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

� Κατάργηση των αντιδασικών νόμων, άμεση σύνταξη Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου, όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

� Να σταματήσει το κυνήγι προσωρινά στην Πελοπόννησο και οι κυνηγετικοί σύλλογοι να συμμετέχουν στην αποκατάσταση των ζημιών στα δάση και στην άγρια πανίδα.

Αγωνιζόμαστε:

� Να δημιουργηθούν επιτροπές κατοίκων, οι οποίες αυτοοργανωμένα και δημοκρατικά να ελέγχουν όλες τις αποφάσεις και ενέργειες που αφορούν την αποκατάσταση και διαχείριση του ζωικού και φυτικού περιβάλλοντος.

� Να κινητοποιηθούν άμεσα περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, επιστημονικές ομάδες κ.λπ. και σε συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές να συμβάλουν στην ουσιαστικότερη αποκατάσταση των ζημιών.

Ένα μεγάλο μέρος του δάσους και αρκετές κατοικημένες περιοχές σώθηκαν από την κοινή δράση και την αυτοοργάνωση των πολιτών. Στην ενεργοποίησή τους (με λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές κατοίκων κ.λπ.) βρίσκεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στις πυρόπληκτες περιοχές. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους�

Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα
για τις Πυρόπληκτες Περιοχές

Αυτές τις μέρες δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για τις Πυρόπληκτες Περιοχές στην Ηλεία...μια προσπάθεια που ακούγεται ενθαρρυντική και αισιόδοξη μέσα στην κόλαση του εγωκεντρισμού της διαφθοράς και της αδιαφορίας.
Οι κάτοικοι της Ηλείας ξύπνησαν... δεν εξαγοράζονται και αυτό είναι επίσης πολύ θετικό.

Υπογράφτε το petition τους εδώ.

To έστειλε η Μαύρη γάτα και την ευχαριστούμε πολύ. Αν θες βάλε κάπου και τον κώδικα.

4 comments:

KitsosMitsos said...

Μακάρι. Αλλά δεν το βλέπω. Ήδη τα κοράκια ξεχύνονται. Ευτυχώς μετά την κατακραυγή, ο δήμος Ζαχάρως έκανε πίσω. Για να δούμε τους επόμενους αρπάγες...

Lapa said...

TOP PORTUGUESE UNIVERSAL WRITER: CRISTOVAO DE AGUIAR.

He has, also, translated into Portuguese the Wealth of Nations by Adam Smith.

He has been awarded several prizes.

Don't forget the name of this great author, you'll be hearing of him soon.

Thank you for spending time in Universal Culture.

Thanks for visiting.

μαύρη γάτα said...

kitsomitso αυτούς τους άρπαγες θέλουν να κρατήσουν μακρυά
Αγωνιζόμαστε:
� Να δημιουργηθούν επιτροπές κατοίκων, οι οποίες αυτοοργανωμένα και δημοκρατικά να ελέγχουν όλες τις αποφάσεις και ενέργειες που αφορούν την αποκατάσταση και διαχείριση του ζωικού και φυτικού περιβάλλοντος.

σε αυτό ελπίζω και υποστηρίζω
όταν έχω νεώτερα θα ενημερώσω

AfoviaHappiness said...

Η δημοσιότητα είναι άμυνα των κατατρεγμένων, κι όση περισσότερη δώσουμε στους πυρόπληκτους, τόσα περισσότερα θα σώσουν!
Τα περισσότερα, ναρκισιστικά ΜΜΕ αποσιωπούν πολλά, νομίζουν ότι θα είναι αθάνατα στο χάος που προκαλούν, δε βλέπουν πέρα από την απληστεία τους.
Τα παιδιά,όμως, της περιοχής μαθαίνουν πολλά από τη συμπαράστασή μας (ξέρετε πόσοι ανώνυμοι βοηθάνε συνεχώς;) και θα μπορέσουν να συμπαρασταθούν με τη σειρά τους στους μεγάλους, μέσα στον εφιάλτη που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει.