Monday, August 27, 2007

Προς πολιτικούς και κόμματα

Εγκλημα διακομματικό

Της Ιωαννας Καρυστιανη*

Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται. Μάθαμε τη γεωγραφία του αφανισμού. Ακούσαμε τηλεδημοσιογράφους να ενθαρρύνουν τη δυστυχία του κόσμου. Ακούμε πολιτικούς συγκλονισμένους από τις ανθρώπινες απώλειες. Δε μας αρκεί. Η καταστροφή δεν εξιλεώνεται με το βαρύ πένθος, ούτε με την επούλωση των πληγών. Πολιτικοί και πολίτες πρέπει να γυρίσουμε αμέσως τη σελίδα και να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά σοβαρότητας.

Με τόσους νεκρούς, με καμένη την Πελοπόννησο, και μισοκαμένες πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας, δεν με ενδιαφέρουν πια οι εκλογές και το χειρότερο, δεν εμπιστεύομαι περισσότερο κάποιο κόμμα, ότι μπορεί να σώσει ό,τι απομένει και να δρομολογήσει θαρραλέες πρωτοβουλίες για το μέλλον. Το έγκλημα είναι διαχρονικό και διακομματικό και λέγεται ανοχή και παράδοση σε συμφέροντα μεγάλα ή μικρά. Να μη δω λοιπόν, κανένα τηλεοπτικό σποτ, που να ποντάρει στα εκλογικά ταμεία. Φοβάμαι ότι η φωτιά τρομάζει τους πολίτες, αλλά οι πολιτικοί τρομάζουν κυρίως με το πολιτικό κόστος. Ξέρουμε τους υπεύθυνους και δεν πρέπει να τους χαριστούμε.

Αλλά τώρα, προέχει να πάρουμε κουράγιο από μια γενναία απόφαση της Πολιτείας. Ισως μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι η μόνη λύση για να αναλάβουν τα κόμματα από κοινού και άμεσα την ευθύνη της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, με τα χιλιάδες παραθυράκια που μπάζουν φωτιά. Τέρμα οι ύποπτοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, τέρμα οι αυθαίρετες βίλες, τέρμα τα νταμάρια και τα μπαζωμένα ρέματα, τέρμα τα πολιτικά παιχνίδια με τις υπηρεσίες. Θα είναι η ελάχιστη οφειλή στη μνήμη όσων χάθηκαν. Και μια απόδειξη που τόσο την έχουμε ανάγκη, ότι επιτέλους βάζουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το παραταξιακό.


Δυνάστες και θύματα

Του Δημητρη Νολλα*

Εθνική συμφορά. Βιβλική καταστροφή. Οπως πληθωριστικό νόμισμα, οι χαρακτηρισμοί περίσσεψαν στα στόματα των ηλεκτρονικών κομμένων κεφαλών.

Θρήνος για τις καμένες ψυχές. Και πιο σπαρακτικός ο θρήνος, γιατί μοιάζει να μην τελειώνει αυτή η ιστορία. Πατήσαμε τα δάση και τις κορυφές των βουνών, εμείς, οι δυνάστες του περιβάλλοντος. Βάλαμε το σημάδι μας σε τόπους ιερούς και παρθένους, σε ολόκληρη την πλάση. Δεν τελειώνει αυτή η ιστορία πριν όλα γίνουνε τσιμέντο. Πριν μετατραπεί ολόκληρη η Ελλάδα σε ένα κλιματιζόμενο αστικό τοπίο. Ποιος πιστεύει πως αυτό θα περάσει χωρίς λύτρα. Χωρίς θύματα, εμάς τους ίδιους; Ο Θεός δοκιμάζει, αλλά δεν αφήνει. Φτάνει να το ξέρουμε.


Το ΠΑΣΟΚ έδωσε το 30% του προυπολογισμού του για τις εκλογές. Ο Καρατζαφέρης έδωσε το 100%. Οι άλλοι τι θα κάνουν;

Μήπως θα έπρεπε να δώσουν όλα τα κόμματα όλα τα χρήματα στoυς πληγέντες που βρίσκονται σε εξαθλίωση; Ο λαός κύριοι είναι πάνω από τις καρέκλες σας. Να κάνετε εκλογές χωρίς χρήματα. Αποδείξτε μας πως είστε πατριώτες που ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου. Ιδού η ευκαιρία σας.





0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home