Sunday, August 26, 2007

Φταίμε και εμείς, φταίτε και εσείς, φταίει και ο Χατζηπετρής...

... από το ομώνυμο άσμα. Προσπαθώ να συγκρατήσω την οργή μου. Με όποιον συζητώ, βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Οργή και θλίψη, πόνος και οδύνη, αγανάκτηση. Ένα πελώριο ΓΙΑΤΙ και ένα ΩΣ ΠΟΤΕ πλανώνται.
Φταίμε όλοι. Ξεκινώντας από τα απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Δεν είναι απόδοση πολιτικών ευθυνών. Δεν είναι σύνταξη με κάποιο κόμμα ή το άλλο. Αναγκαστικά τα πηρά τα συγκεντρώνει η εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί αυτή κυβερνά - υποτίθεται. Φταίει οι αν-αρμόδιοι, οι αν-ικανοί.

Φταίει η γιαγιά που βγήκε με 8 μποφώρ να ανάψει το φούρνο της. Φταίει ο τύπος που αποφάσισε εν μέσω του γενικού χαμού να κάνει οξυγονοκόλληση. Φταίει ο αγρότης που αποφάσισε προχθές να κάψει τα ξερόχορτα στο χορτάρι του. Φταίει ο διπλανός που δεν είχε καθαρίσει το χωράφι του από τα ξερόχορτα και άναψε από τη φωτιά εύκολα. Φταίει η ξηρασία που στέγνωσε τα πεύκα, η ρυτίνη που ξεράθηκε - ξερολούκουμο για τη φωτιά. Φταίει ο κακός μας ο καιρός. Φταίει ο άλλος ανεγκέφαλος στη Σαλαμίνα, που ενώ ήδη είχανε βρεθεί οι πρώτοι νεκροί από τις φωτιές, αποφάσισε 9 το βράδυ να ψήσει μπάρμπεκιου! Φταίει και ο παππούς που δεν εγκατέλειψε το σπίτι του, το βιός του, για να σώσει τη ζωή του - αλλά άμα τον ρωτήσεις θα σου πει " Τι να την κάνω τη ρημάδα άμα χάσω όλα αυτά που πάλευα μια ζωή;". Εδώ δεν μπορείς να πεις τίποτε. Φταίω και εγώ που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχω ξεχάσει. Φταίω και εγώ που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχω αγοράσει και θα έχω χτίσει σε "Οικόπεδο με θέα, ευάερο, ευήλιο, μες στο δάσος". Ποιο δάσος θα μου πει κανείς...

Αλλά ονομαστικά μπορείς να πεις για όλα αυτά τα ευτράπελα, τα επικίνδυνα που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες. Όσα παρατίθενται παρακάτω αλιεύτηκαν από τα κανάλια αυτές τις μέρες. Αποσπασματικά, αλλά απολύτως αντιπροσωπευτικά.

Παρακολουθούμε διαρκώς τις ανακοινώσεις του κέντρου της Πυροσβεστικής. Όμορφα μας τα λένε. Στείλαμε τόσα αεροπλάνα εκεί, τόσους πυροσβέστες εδώ. Τα νούμερα είναι καλά, ηρεμούν τον κόσμο. Ακούγονται όμορφα, ότι παρήχθη έργο, άσχετα που ειδικά τα αεροπλάνα στις περισσότερες περιοχές κανένας δεν τα είδε. Αφήστε που η κατανομή γίνεται με λάθος, πολύ λάθος τρόπο. Παραδείγματα, αρκετά. Όταν ξεκίνησε η φωτιά στη Ζαχάρω, βρίσκονταν εκεί 4 οχήματα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Γιατί δεν ήταν παραπάνω; Γιατί στη φωτιά στο Λαγονήσι (μικρή φωτιά ομολογουμένως, αλλά γίνεται να αφήσουμε την Αθήνα μας ανυπεράσπιστη - άσε που έχει περισσότερους ψηφοφόρους) ήτανε 14 οχήματα! Και επίσης στην Ελευσίνα, σε μια φωτιά σε ξερόχορτα 15 οχήματα! Αυτό είναι το κράτος μας, το αυστηρό αθηνοκεντρικό; Επιπλέον παράδειγμα η φωτιά στην Εύβοια. Στείλανε στην αρχή στα Στύρα 3 αεροπλάνα και κάποια ελικόπτερα και η κατάσβεση ήταν σε καλό δρόμο. Με το που έπιασε η φωτιά στο Χολαργό, φύγανε όλα για Αθήνα! Οι ψηφοφόροι που λέγαμε. Κραύγαζε η δήμαρχος Στύρων να της αφήσουν ένα, μόνο ένα αεροπλάνο. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε.

Οργάνωση, μηδέν. Ο Κόης, λέει, με τον Φούρλα δε μιλιούνται και δεν υπάρχει καλή συνεργασία. Δε με νοιάζει, ρε φίλε! Δεν τους ξέρω, μόνο τη δουλειά τους! Είδες από την Πάρνηθα ότι απέτυχαν, άλλαξέ τους! Διώξτους! Δε μου κάνουν! Τι πάει να πει δε μιλιούνται; Δε με ενδιαφέρει! Δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, φαίνεται από το αποτέλεσμα. Είναι δυνατόν να αναλαμβάνουν το έργο του συντονισμού τα κανάλια; Ποιοι, οι παντογνώστες δημοσιογράφοι; Ο Ευαγγελάτος πάλι, μετά τις παροιμιώδεις διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες; Οι αστυνομικοί; Πώς θα συντονίσουν; Οι ντόπιοι; Τουλάχιστον αυτοί ξέρουνε τις περιοχές, αλλά δεν είναι εκπαιδευμένοι, δεν έχουνε τα κατάλληλα μέσα. Ποιος; Ούτε ένα τηλεφωνικό κέντρο να μπορεί ο κόσμος να ενημερώνεται προς τα πού πάει η φωτιά, ποιοι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ποια χωριά εκκενώνονται. Φώναζε η κοπέλα από το τηλεφωνικό κέντρο του Mega ότι κάνουν αυτοί τη δουλειά αυτή.

Πηγαίνει ο πρωθυπουργός στη Ζαχάρω την Παρασκευή. Για το θεαθήναι, θα μου πεις, επιβάλλεται θα σου πω εγώ, για να νιώσει ο κόσμος πιο ασφαλής. Του φώναζε ο κόσμο "Δε θέλουμε επίσκεψη απ'τον πρωθυπουργό, θέλουμε επίσκεψη από πυροσβεστικό". Τους άκουγε κανείς; Συμπαραστάθηκε στους πολίτες και τους υποσχέθηκε ότι μπορεί να κάηκε η Ζαχάρω, ο Καϊάφας όμως δε θα καεί - μιλάμε για περιοχή απίστευτης ομορφιάς, δάσος σπάνιο και αρχαίο δίπλα στην ομώνυμη λίμνη. Ο Καϊάφας κάηκε. Γιατί τάζεις αφού δεν ξέρεις τι θα γίνει; Γιατί;
Πού είναι ο στρατός αυτές τις μέρες; Φωνάζει ο κόσμος. Όχι οι απλοί φαντάροι - όλοι έχουμε πάει και ξέρουμε ότι δεν υπάρχει σχετική εκπαίδευση. Τα γκρέιντερ, τα βυτία, τα λοιπά μηχανήματα του στρατού. Πού είναι ο συντονισμός; Για ποια στιγμή τα έχουμε, για μεθαύριο ή μόνο για παρελάσεις; Ο στρατός λέει είναι διαθέσιμος, είχε επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά δε ζητήθηκε η βοήθεια! Σήμερα μόνο είδαμε μια μικρή κινητικότητα.

Σήμερα, με την Αρχαία Ολυμπία. Κόλαφος! Έστειλε ο αντινομάρχης Ηλείας από την Παρασκευή έγγραφο στον αρμόδιο υπουργό Δημοσίας Τάξης, όπου του έλεγε ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η Αρχαία Ολυμπία και να του στείλουν βοήθεια. Σήμερα απάντησε ο υπουργός λέγοντάς του λίγο-πολύ ότι "Είμαστε δίπλα σας, σας συμπαραστεκόμαστε, συνεχίστε, ό,τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα γίνει, είμαστε βαθύτατα συγκινημένοι" και πολλά παρόμοια! Έλεος! Και δεν το λέω εγώ, το διάβασε η Ζαχαρέα σήμερα στον Alpha. Μάλιστα λέει η Στάη ότι πάλι καλά που δεν είπε και κανένα τραγούδι! Για τέτοια κατάσταση μιλάμε.

Εκεί πάλι, στην Αρχαία Ολυμπία. Φτάνει ο υπουργός Πολιτισμού να κάνει δηλώσεις, αφού είχε περάσει ο χαμός, βέβαια. Με το που φτάνει το υπηρεσιακό, αρχίζουν οι κάτοικοι να τον κράζουν! Ξεκινάει τις δηλώσεις και λέει ότι όλα πήγανε καλά, σώθηκε ο χώρος, τα αρχαία και καήκανε μόνο μερικά δέντρα. Και πετάγεται ένας αρχαιολόγος και κάτοικος της περιοχής από δίπλα και του λέει "Τι λες ρε άσχετε; Τώρα ήρθες και λες ό,τι να'ναι. Μερικά δέντρα λες ότι κάηκαν; Αυτό που εσύ λες μερικά δέντρα είναι ο Κρόνιος Λόφος, αρχαιολογικός χώρος, με πεύκα εκατοντάδων ετών, αρχαιολογικής σημασίας". Βέβαια, οι δηλώσεις αυτές κοπήκανε και ξαναγυριστήκανε εντός τους Μουσείου για να μην ακούγονται οι διαμαρτυρίες. Τελικά, την Αρχαία Ολυμπία τη σώσανε ελάχιστοι ηρωικοί πυροσβέστες με τους κατοίκους της περιοχής, εθελοντές και τους φύλακες του μουσείου και μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής. Για να μην αρχίσει ο καθένας να λέει το μακρύ και το κοντό του.

Αλλού πάλι, στη Φιγαλεία. Φταίμε και εμείς, το ξαναλέω, που δεν συνειδητοποιούμε πολλά πράγματα. Την ώρα που δεν είχανε νερό, που ερχότανε το νερό με διακοπές, που δεν υπήρχε πίεση για το νερό, ο οδηγός βουλευτή έπλενε με τη μάνικα το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για να κάνει ο υποψήφιος βουλευτής την περιοδεία του! Τον είδε ο Θεοδωράκης ο δημοσιογράφος, του λέει "Τι κάνεις ρε άνθρωπε" και ευτυχώς σταμάτησε! Ενώ δίπλα οι άλλοι σβήνανε τις φωτιές με τα μπουκαλάκια του νερού!
Φταίμε, φταίμε, φταίμε. Άμα ψάξουμε θα βρούμε και άλλα πολλά. Όλα αυτά αλιεύτηκαν, επαναλαμβάνω, από τα κανάλια αποσπασματικά αυτές τις μέρες. Ευθύνες υπάρχουν και είναι πολλές και σοβαρές. Τα λέω να ξεθυμάνω, γιατί με κατακλύζει η οργή. Δεν είμαι ειδικός, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Το είπε κιόλας ο Λαζόπουλος δεικτικά χθες: "Δεν είμαστε όλοι οι ειδικοί και οι έξυπνοι στα κανάλια και όλοι οι άσχετοι στις πυρκαγιές". Όπου κανάλια βάλτε διαδίκτυο, βάλτε ιστολόγιο, βάλτε οτιδήποτε. Ο νοών νοείτο.

Βγήκε ο πρωθυπουργός και είπε ότι είναι σχέδιο οργανωμένο με στόχο τη χώρα, την αποσταθεροποίηση. Άλλοι είπανε ότι ορισμένοι χαίρονται από την κατάσταση αυτή. Απάντησή τους η δήλωση της Παπαρήγα - και με αυτό κλείνω - :
"Ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, οργανωμένα αντιμετωπίζεται". Σχόλιο ουδέν, δικαιολογία καμία.

ΥΓ Ας μην ψάξουμε πολιτικά, κομματικά ή οτιδήποτε άλλο. Τα λόγια είναι περιττά. Αυτό που απομένει είναι αποκαϊδια, μαυρίλα και ο απολογισμός της επόμενης - που έγινε μεθεπόμενη - ημέρας.
ΥΓ1 Ζητώ συγνώμη αν η ανάρτηση αυτή είναι μεγάλη. Είναι συσσωρευμένες σκέψεις, οργή, θλίψη, όλα αυτά τα συναισθήματα που ψάχνουν έκφραση.

Labels: ,

1 Comments:

Blogger KitsosMitsos said...

Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Πολιτισμού, μετά το κράξιμο που έφαγε χθες λέγοντας για "μερικά δέντρα που κάηκαν", σήμερα ανασκευάζει.
Περισσότερα : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=826828&lngDtrID=244

Ας ελπίσουμε να είναι μόνο η αρχή στις συγνώμες που μας οφείλονται.

August 27, 2007 at 4:16 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home