Sunday, July 5, 2009

Tα ορυκτά έχουν τη λύση για την κλιματική αλλαγή;

H φυσική αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε ορυκτολογικούς σχηματισμούς βασικών (βασάλτης, γάββρος, δολερίτης ή διαβάσης) και υπερβασικών (περιδοτίτης, δουνίτης) εκρηξιγενών πετρωμάτων αλλά και των ορυκτών που τα απαρτίζουν (ολιβίνης, φορστερίτης, πυρόξενος, σερπεντίνης, τάλκης, βολλαστονίτης κλπ) είναι γνωστή στους γεωχημικούς ως μια φυσική διαδικασία εκατομμυρίων ετών. Τα βασικά και υπερβασικά πετρώματα χαρακτηρίζονται από τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε διοξείδιο του πυρίτιου (SiO2), βασικά (SiO2 45-52%) , υπερβασικά (SiO2 < 45%) και ενίοτε την σημαντική περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και μαγνήσιο, η οποία εντοπίζεται στα επονομαζόμενα σιδηρομαγνησιούχα (ή φεμικά) ορυκτά.

Σήμερα με το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα συσσώρευσης του CO2 στην ατμόσφαιρα και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το θέμα της ορυκτολογικής δέσμευσης (mineral sequestration) έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών και προτάσεων που αφορούν ακόμα και την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια πετρώματα και ορυκτά.

Σύμφωνα με ερευνητές του Παρατηρητηρίου της Γης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, ενας βράχος από περιδοτίτη που βρίσκεται στο Ομάν της Αραβικής χερσονήσου, όταν έρθει σε επαφή με το CO2, το μετατρέπει σε στερεά ορυκτά, όπως ασβεστόλιθο ή μάρμαρο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόνο ο περιδοτίτης του Ομάν απορροφά με φυσικό τρόπο από την ατμόσφαιρα μέχρι και 100 χιλιάδες τόνους άνθρακα ετησίως.

Φυσικά δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα στο «μανδύα» της Γης, το στρώμα ακριβώς κάτω από τον επιφανειακό φλοιό (αρχίζει σε βάθος 20 χλμ περίπου). Όμως, μετά από τις συγκρούσεις των τεκτονικών πλακών, εμφανίζεται και στην επιφάνεια, όπως στην περίπτωση του Ομάν, στα νησιά Παπούα Νέα Γουινέα και Καληδονία του Ειρηνικού ωκεανού, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και της δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε μικρότερες ποσότητες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ο καθηγητής γεωχημείας R.D.Schuiling του Πανεπιστημίου Ουτρέχτης, έχει προτείνει τη χρήση τεχνητών νησίδων από ολιβίνη για την παγίδευση του CO2 σε ελλαδικές περιοχές όπου αυτό εκλύεται με φυσικό τρόπο λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας πχ. στο Παλαιοχώρι της νήσου Μήλου, είτε στην Νίσυρο της Δωδεκανήσου. Επιπλέον, ο Ολλανδός καθηγητής υποδεικνύει την χρήση της παραγόμενης θερμότητας λόγω της εξωθερμικής αντίδρασης μεταξύ CO2, νερού και ολιβίνη για τουριστική εκμετάλλευση, αν κατασκευαστούν μικρές τεχνητές λίμνες ή πίδακες απ’όπου θα αναβλύζει ζεστό νερό πάνω στις υπάρχουσες τεχνητές νησίδες του ολιβίνη.

Δεδομένου ότι τοσο το Πρωτόκολλο του Κυότο όσο και οι απορρέουσες από αυτό εθνικές διατάξεις, δεν διακρίνουν μεταξύ φυσικών και ανθρωπογενών εκπομπών CO2, η ενδεχόμενη υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εκπληρώνει μέρος των υποχρεώσεων της Ελλάδας στα πλαίσια του πρωτοκόλλου. Επισημαίνεται εδώ ότι, πέραν των τεχνικών θεμάτων που αφορούν μια τέτοια εφαρμογή, θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετα δεδομένα σχετικά με τις ποσότητες του CO2 που εκλύονται ετησίως από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στις προαναφερθείσες θέσεις (και γενικότερα σε ολο τον ελλαδικό χώρο) και με πιο βαθμό κινητικής απόδοσης μπορεί να λειτουργήσει η προτεινόμενη μέθοδος σε συνάρτηση φυσικά και με την εφαρμοζόμενη κλίμακα, στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμα.

Δείτε πλήρες άρθρο Πέτρου Τζεφέρη στο Ενημερωτικό του ΤΕΕ, τεύχος 2542, σελ. 56-57

Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Labels: ,

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Award-winning Princeton University Physicist Dr. Will Happer, who has published over 200 scientific papers, noted that “CO2 is not a pollutant. CO2 is essential for life.” He added that the Earth will “be a better place with more CO2.”

Happer testified before the U.S. Senate Environment and Public Works Committee on February 25, 2009 and noted that the Earth was currently in a “CO2 famine.”

He warned Congress that it has been “badly misinformed” about man-made global warming fears.

http://adognamedkyoto.blogspot.com/2009/07/newsmax-congress-badly-misinformed.html

July 8, 2009 at 11:33 PM  
Blogger suncitizen said...

Να βάλουν τέτοιο πέτρωμα στα πεζοδρόμια της Αθήνας ;)))

July 11, 2009 at 1:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

Γιατί ο επικεφαλής του IPCC για τη χώρα του θέλει συμβατικά καύσιμα και όχι "περισσότερες δουλειές' του αέρα;

But why doesn't India create millions of jobs and power their entire country with wind turbines and solar panels?

United Nations (IANS) India will continue to use coal to meet its energy demands, says Rajendra Pachauri, chair of the UN Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

"Can you imagine 400 million people who do not have a light bulb in their homes," Dr. Pachauri told reporters here Monday.

"You cannot, in a democracy, ignore some of these realities and as it happens with the resources of coal that India has we really don't have any choice but to use coal in the immediate short term," he said.

July 22, 2009 at 6:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區

September 4, 2009 at 10:06 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home