Tuesday, June 30, 2009

Φίδια στην πόλη

Ακούγεται παράξενο αλλά στους ανθρώπους του Σταθμού Α’ Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ δεν προκαλεί έκπληξη: μπορεί να συναντήσει κανείς φίδια μέσα στην πόλη, ακόμη και στο κέντρο, όπως ο λαφιάτης (Elaphe quatorlineata) που έκανε βόλτα στα Πατήσια με συνοδεία…περιπολικού της Αστυνομίας, η οποία και μας κάλεσε να τον παραλάβουμε. Συχνά επίσης συναντάμε σπιτόφιδα (Zamenis situla), νερόφιδα (Natrix) σε παραποτάμιες συνοικίες, δενδρογαλιές (Ηierophis gemonensis), σαΐτες (Platyceps najadum) και σαπίτες (Malpollon monspessulanus) στις παρυφές της πόλης, και πού και πού, κάποια οχιά (Vipera ammodytes).

Tα φίδια στη πόλη τρέφονται με ποντικάκια, νεοσσούς, αυγά πουλιών, σκουλήκια και έντομα και συνήθως ζουν στους λόφους ή και σε παλιά σπίτια με αυλές και υπόγεια οπότε, όταν γίνονται κατεδαφίσεις και εκσκαφές, χάνουν το «σπίτι» τους και μπορεί κανείς να τα δει να περιφέρονται στους γύρω δρόμους . Αν εξαιρέσουμε την οχιά (μια φορά μας έχει τύχει να βρεθεί σε αστικό περιβάλλον, στον Περισσό, όπου ίσως είχε μεταφερθεί με φόρτωμα ξύλων), είναι απολύτως ακίνδυνα και «ωφέλιμα». Γι αυτό, ψυχραιμία! Και, κυρίως, μην τα σκοτώνετε !

Από την ΑΝΙΜΑ

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ΠΟΛΥ χρήσιμη ανάρτηση και υπενθύμιση!
Ο καλλιεργούμενος φόβος για τα ακίνδυνα φιδάκια τα έκανε από κάποτε οικόσιτα (οικουροί όφεις), ...μπαμπούλες, για να σαρώσουν τα βιοκτόνα και ο εθισμός στο φόβο.

June 30, 2009 at 8:49 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home