Tuesday, April 15, 2008

Αλεπού: Παρεξηγημένη & επικηρυγμένη

Γιώργος Μερτζάνης, δρ Βιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», σκιαγραφεί το «προφίλ» της ελληνικής vulpes vulpes…

Η vulpes vulpes (όπως είναι το λατινικό όνομά της) ανήκει στην οικογένεια των κυνοειδών και στην Ελλάδα είναι πανταχού παρούσα, πλην της Κρήτης. Επίσημα στοιχεία για το μέγεθος του πληθυσμού της στη χώρα μας δεν υπάρχουν. Βέβαιο είναι όμως ότι υπάρχουν στοιχεία για το πόσες αλεπούδες υπέκυπταν στις εδώ και δεκαετίες προγραμματισμένες εκστρατείες της δασικής υπηρεσίας για τον «έλεγχο του πληθυσμού» της με δηλητηριασμένα δολώματα, μιας και η αλεπού ήταν μέχρι πρόσφατα χαρακτηρισμένη ως «επιβλαβές είδος» και επισήμως επικηρυγμένη!

Το «έγκλημά» της; Το γεγονός ότι το διαιτολόγιό της συμπληρώνει ενίοτε ο λαγός. Εδώ όμως είχαμε «σύγκρουση συμφερόντων» αφού ο λαγός αποτελεί ταυτόχρονα το κατεξοχήν «θήραμα» και για τους 250.000 (επισήμως καταγεγραμμένους) κυνηγούς της επικράτειας.

Περαιτέρω έρευνες όμως απέδειξαν ότι η αλεπού όχι μόνον τρέφεται κατεξοχήν με μικρά τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίους) αλλά και ότι είναι παμφάγο ζώο με μια ευρεία «γκάμα» διαιτολογίου όπως: τυφλοπόντικες, σκίουροι, έντομα, ερπετά, σαλιγκάρια, βατράχια, ψάρια, καθώς και φρούτα -σταφύλια, σύκα, πεπόνια, βατόμουρα και χυμώδεις καρποί.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι οι περιοχές της χώρας στις οποίες η αλεπού εξοντώθηκε συστηματικά, κηρύχθηκαν κάποια στιγμή «αρουραιόπληκτες» - η έλλειψη του φυσικού θηρευτή των τρωκτικών είχε σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή!

Η αλεπού έχει επίσης και την αίσθηση της οικονομίας: όταν της περισσεύει η τροφή την κρύβει, θάβοντάς την σε λάκκο για να την χρησιμοποιήσει αργότερα.

Φτάνει σε μήκος τα 90 εκ. και ζυγίζει 7-10 κιλά, ενώ η φουντωτή ουρά της δεν προορίζεται για να κοσμεί τους λαιμούς των «κομψών» κυριών αλλά για να της δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει πορεία με εκπληκτική ευκολία και ταχύτητα.

Είναι και προστατευτική μητέρα: σκάβει μια φωλιά με δαιδαλώδεις διαδρόμους μέσα σε μια περιοχή η οποία ανήκει σ' ένα συγκεκριμένο αρσενικό. Μετά από 50 ημέρες, γεννιούνται τα μικρά της (3-6) που για τις πρώτες 2 εβδομάδες είναι τυφλά και η μητέρα τους φέρνει γι' αυτά τροφή καθημερινά, ενώ κάθε φορά που γυρίζει στην φωλιά της ακολουθεί διαφορετικό δρόμο.

Είναι ζώο με εκπληκτική προσαρμοστικότητα και χαρακτηρίζεται «ανθρωπόφιλο» επειδή ακριβώς κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να ζει σε άμεση γειτνίαση με τον άνθρωπο αξιοποιώντας τις τροφικές πηγές αλλά και τα απορρίμματα που συνδέονται με την ανθρώπινη παρουσία.

Γι' αυτό ο βιότοπός της ποικίλλει από δάση και θαμνότοπους έως περιοχές με γεωργικές εκτάσεις οι οποίες συνορεύουν με οικισμούς.

Η αλεπού, ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη, όπως πολλά άλλα είδη πανίδας, στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαστίζουν κάθε χρόνο τη χώρα - ειδικά σαν αυτές του περασμένου καλοκαιριού…

kathimerini.gr



No comments: