Friday, October 19, 2007

Ασυνείδητοι σκότωσαν ορτυκομάνες

Σκανδαλώδης λαθροθηρία στη Λέσβο
Εξόντωση παγκοσμίως απειλούμενου πτηνού με παράνομα μέσα

Ορτυκομάνες

Μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις λαθροθηρίας που έχουν γίνει γνωστές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε στη Λέσβο στις 22/09/2007, έπειτα από ελέγχους της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, και επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Αρχιπελάγους, κ. Παντελή Λεμάνη.

Με παράνομους μηχανισμούς προσέλκυσης πουλιών («κράχτες»), τριάντα-δύο Ορτυκομάνες εξοντώθηκαν από λαθροθήρες, γεγονός που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου ελέγχου θηροφυλάκων στην περιοχή του Δήμου Αγιάσου. Η Ορτυκομάνα είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος, που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πτηνά και για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη τεράστια προγράμματα προστασίας στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη.

Το γεγονός ξεπερνά τα κοινά όρια της λαθροθηρίας και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, ως ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη αδυναμία και έλλειψη βούλησης να επιβάλει στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τα άγρια πουλιά και τη φύση γενικότερα. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που ήρθαν στο φως μετά το περιστατικό, το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι, παρά η κορυφή του παγόβουνου και ότι η λαθροθηρία της Ορτυκομάνας στην Κ. και Ν. Λέσβο αποτελεί μαζικό φαινόμενο. Επιπλέον, η Λέσβος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους οικοτουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου για ξένους ορνιθοπαρατηρητές και τέτοια περιστατικά υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια προσέλκυσης τέτοιων επισκεπτών» δηλώνει ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ε.Ο.Ε.

Εναντίον των τριών λαθροθήρων έχουν κατατεθεί μηνύσεις στη Δ/νση Δασών Λέσβου και έχουν κατασχεθεί οι άδειες, τα κυνηγετικά τους όπλα και φυσικά τα σπάνια «θηράματα.»

Η Ε.Ο.Ε. παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση με την ελπίδα να αποτελέσει παράδειγμα δίκαιης εφαρμογής της νομοθεσίας.

Από την Ορνιθολογική Εταιρία

Μία από τις πιο κραυγαλέες υποθέσεις λαθροθηρίας -και από τις ελάχιστες που φθάνουν στο φως της δημοσιότητας- αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Λέσβο κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων ελέγχων της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Οι θηροφύλακες εντόπισαν στην κατοχή τριών κυνηγών 32 νεκρές ορτυκομάνες, ένα είδος που χαρακτηρίζεται απειλούμενο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, που επιπλέον προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πτηνά και για το οποίο στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας προγράμματα προστασίας. Οπως προέκυψε, οι λαθροθήρες χρησιμοποίησαν παράνομους μηχανισμούς για την προσέλκυση των πτηνών και ειδικότερα τη μέθοδο των «κραχτών» (μηχανήματα που εκπέμπουν ήχους πτηνών).

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) το γεγονός ξεπερνά τα κοινά όρια της λαθροθηρίας και απειλεί να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς ως ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη αδυναμία να επιβάλει στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τα άγρια πτηνά. «Ακόμα χειρότερο είναι ότι η Λέσβος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους οικοτουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου για ξένους ορνιθοπαρατηρητές. Τέτοια περιστατικά υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια προσέλκυσης αυτών των επισκεπτών», επισημαίνει ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, εκ μέρους της ΕΟΕ.

Πάντως, κατά των τριών λαθροθήρων έχουν κινηθεί ήδη οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, ενώ έχουν κατασχεθεί οι άδειές τους, τα κυνηγετικά τους όπλα και φυσικά τα σπάνια... θηράματά τους.

Από την Καθημερινή


Εβαλαν στο μάτι τις ορτυκομάνες

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Πυρ κατά ενός προστατευόμενου είδους πουλιών, τις ορτυκομάνες (ή Crex crex) άνοιξαν λαθροθήρες στη Λέσβο, που μάλιστα τελικά και συνελήφθησαν. Το γεγονός χαρακτηρίζεται «σκανδαλώδης λαθροθηρία στη Λέσβο» από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στην Ελευθεροτυπία.



Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Οι θολωμένοι επιθετικοί κατά περίπτωση αυτοαποκαλούνται παραπλανητικά "κυνηγοί", μεταμφιέζοντας έτσι μάταια τη μανία τους.
Όσο δεν τους αντιμετωπίζουμε ως επικίνδυνα αντικοινωνικά άτομα που χρειάζονται θεραπεία, το εκλαμβάνουν ως αδυναμία μας.
Ο στιγματισμός ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ είναι, από την εμφάνιση των αντικοινωνικών ανθρώπων, το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική άμυνά μας.
Π.χ. τα μπάνερ θα μπορούσαν να γράφουν: Η γενοκτονία τής άγριας πανίδας είναι άρρωστη, επικίνδυνη συμπεριφορά. Συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή!
Αν θέλουν οι "άλλοι" "κυνηγοί", δηλαδή γενοκτόνοι, να αποδείξουν ότι θέλουν να ασκούν κοινωφελείς φιλειρηνικές δράσεις, ας κάνουν βόλτες, κατασκηνώσεις και αναδασώσεις, αντί να ανταγωνίζονται σε επίδειξη επιθετικότητας, που τόσο έχει εξουθενώσει την ανθρωπότητα και εμποδίζει τη συμφιλίωση.
Μια και μόνο ερώτηση αρκεί για να διαγνωστεί η κατάσταση: μήπως εξόντωνε ποτέ από μανία ο συνηθισμένος ΗΡΕΜΟΣ αρχέγονος τροφοσυλλέκτης την κατά αραιά διαστήματα πηγή επιβίωσής του (σε περιόδους έλλειψης άλλων εναλλακτικών, και πριν από την εμφάνιση του υπερπληθυσμού που εθίζει στην επιθετικότητα), και βαφτίζουν "άθλημα" οι σημερινοί καταστροφείς των οικοσυστημάτων την αρρώστια τους;
Γιατί δε δέχονται τερματισμό τής άχρηστης ένοπλης δράσης τους, παρά μόνο ένα σώμα που κάνει ψευτοδιάκριση "νόμιμων" και "παράνομων" γενοκτόνων; Τι απαντάνε στα παιδιά που ρωτάνε πώς θα αποφύγουν τη σφαίρα των συνεργών τους; Ή μήπως νομίζουν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε άλλη μια αιτία συγκρούσεων; Περαστικά τους, για το καλό όλων!

October 19, 2007 at 5:30 AM  
Blogger ellinida said...

Ας καμαρώσουνε τα τρόπαια τα κτήνη!

October 19, 2007 at 7:15 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home