Thursday, October 18, 2007

Σπέρνουν «κενάφ» για να ...θερίσουν χαρτί ποιότητας

Ένα φυτό που μπορεί να δώσει πολλή καλής ποιότητας χαρτί (και όχι μόνο), περιορίζοντας έτσι την ανάγκη καταστροφής των δασών, φιλοδοξεί να φέρει για καλλιέργεια στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), συνεργαζόμενος για το σκοπό αυτό με το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την ΠΑΣΕΓΕΣ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).


Πρόκειται για το φυτό «κενάφ», το οποίο αυτή την περίοδο αναπτύσσεται στην πειραματική καλλιέργεια 20 στρεμμάτων, που προχώρησε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στην περιοχή Βαλτοχωρίου, κοντά στο Δέλτα του Αξιού.
Το φιλόδοξο «πράσινο» επιχειρηματικά σχέδιο, παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, παρουσία του Αμερικανού προξένου, Hoyt Yee, του ομοεθνή του, επιχειρηματία Tom Rym, ο οποίος εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια το «κενάφ» στην Αμερική.


Οι συμμετέχοντες δήλωναν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος, επισήμαναν ωστόσο ότι αν είναι θετική η εξέλιξη, το «κενάφ» θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στους Έλληνες γεωργούς, όπως για παράδειγμα στους καπνοκαλλιεργητές. Από το «κενάφ» θα μπορούσε η χώρα μας να παράγει χαρτί, αφού μετά το λουκέτο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, δεν παράγουμε ούτε ένα κιλό ελληνικό χαρτί...
Το «κενάφ», όπου μοιάζει πολύ με κάνναβη, αλλά δεν... «καπνίζεται», απορροφά τριπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι ένα δέντρο. Καλλιεργείται κάθε χρόνο. Δύο τόνοι «κενάφ»/στρέμμα αποδίδουν περίπου 1 τόνο χαρτοπολτό. Το «κενάφ» μπορεί να αξιοποιηθεί ως πρώτη ύλη και για παραγωγή υφασμάτων, επίπλων αξεσουάρ αυτοκινήτων, καλλυντικών κ.ά.


πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home