Friday, September 7, 2007

Αυτό μας έλειπε, παραπάνω πυρηνική ενέργεια!

Η «αναγέννηση» της πυρηνικής ενέργειας
Ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το 32ο ετήσιο συμπόσιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυρηνικής Ενέργειας.


Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πυρηνική βιομηχανία ισχυρίζεται πλέον ότι αποτελεί την πλέον σημαντική εναλλακτική λύση απέναντι στις βλαβερές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στο συνεπακόλουθο φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Η πυρηνική ενέργεια είναι αυτήν την στιγμή η πιο ανταγωνιστική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυρηνικής Ενέργειας, Ραλφ Γκέλντνερ.

Πρόσφατα στοιχεία αναφέρονται στη συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στην παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα, την τρέχουσα χρονική περίοδο η πυρηνική ενέργεια παρέχει το 16% του ζητούμενου ηλεκτρισμού στον πλανήτη ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση αυτού του μεριδίου συμμετοχής ακόμη και μέχρι το 2075. Σημιειώνεται, ότι ο ρυθμός της πληθυσμιακής αύξησης μέχρι τότε υπολογίζεται στο 50%, κάτι που αναλογικά δείχνει την βαρύνουσα σημασία που θα έχει η πυρηνική ενέργεια στην αντιμετώπιση των πολλαπλασιαζόμενων ενεργειακών αναγκών.

Καθώς οι προβλέψεις για αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά αρνητικές - της τάξεως των 1,8 έως 4 βαθμών Κελσίου σ' αυτόν τον αιώνα -, η επιστημονική κοινότητα αναζητά ολοένα και περισσότερους τρόπους για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και για εξισσορόπηση του θερμικού ισοζυγίου του πλανήτη. Οι υπέρμαχοι της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας κάνουν λόγο για το μομέντουμ που πρέπει να εκμεταλλευθεί η συγκεκριμένη βιομηχανία. «Οι προοπτικές για την πυρηνική ενέργεια είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες σήμερα όσο ποτέ άλλοτε», σχολιάζει ο Ντένις Σπέρτζον, Βοηθός Γενικού Γραμματέα της Αμερικανικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας.

Ήδη η Κίνα, αν και συνεχίζει να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο καύσης άνθρακα την εβδομάδα εξαιτίας των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της, δεν παραλείπει την ενσωμάτωση ενός εκτεταμένου πυρηνικού προγράμματος. Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας και η χρησιμοποίηση της κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι μια πρόκληση, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

άρθρο από την Καθημερινή



Labels: ,

6 Comments:

Blogger Unknown said...

Spooky!!!!

September 7, 2007 at 7:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

Συγχαρητήρια για την επισήμανση !
Γιατί πολλοί νομίζουν ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για έναν ειρηνικότερο κόσμο, χωρίς να θίγουμε τα θεμέλια των αυταρχικών:
1. τη διάδοση των φοβιών τους,
2. την παρεμπόδιση των συλλογικών αποφάσεων και
3. τον κατευθυνόμενο υπερπληθυσμό.
Κι όλα αυτά θα διορθώνονταν, νομίζω, αν η ανθρωπότητα άκουγε ταυτόχρονα ότι 2-3 χώρες χρησιμοποιούν ήδη επιτυχημένα τη συμφιλιωτική ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ στις εκλογές, κι έτσι λύνουν τα προβλήματά τους ήρεμα, χωρίς να γίνονται βάρος σε κανένα, ηρεμώντας και τυχόν ανήσυχους γείτονες (Ελβετία, Βενεζουέλα-παραλλαγή, Κ. Σαξονία στις τοπικές εκλογές).

September 7, 2007 at 7:58 AM  
Anonymous Anonymous said...

Θα είναι μέγα λάθος διότι το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων είναι ασύλληπτο και οδηγεί, ήδη, σε προχειρότητες που θα βρούμε μπροστά μας.

Από την άλλη υπάρχει, έστω και σε πειραματικό επίπεδο, η πολλά υποσχόμενη πυρηνική σύντηξη που αν λειτουργήσει όπως πιστεύουν όσοι συμμετέχουν(Αμερική, Ευρώπη, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Ν.Κορέα κ.α) τότε θα έχουμε την πλέον οικολογική πηγή ενέργειας, χαμηλού, μακροπρόθεσμα, κόστους και πρακτικά αέναη.

Ελπίζω πως θα την βάλουμε σύντομα στην καθημερινότητά μας, πέρα και πάνω από τα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα.

September 7, 2007 at 12:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό για το μέλλον.

Καταρχάς να διευκρινιστεί ότι πέρα από το οικολογικό, και το ενεργειακό πρόβλημα θα αλλάξει τον κόσμο που ζούμε τα επόμενα χρόνια. Το πετρέλαιο γίνεται πολύ γρήγορα εξαιρετικά ακριβό για την εξόρυξή του και μόνο ένας συνδυασμός των εναλλακτικών πηγών ενέργειας μπορεί να το αντικαταστήσει σε ένα ποσοστό. Μόνος τρόπος να συντηρηθεί ενεργειακά η φρενήρης καπιταλιστική "ανάπτυξη" που καταστρέφει τον πλανήτη είναι η πυρηνική ενέργεια.

Φυσικά αυτή την δήθεν "καθαρή" κι εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια δε θα την επιλέξουν ποτέ οι κοινωνίες αλλά για άλλη μία φορά αυτοί που θέλουν να διατηρήσουν το status quo, με εκβιαστικά διλήμματα προς τους λαούς τύπου "δεν έχουμε άλλη επιλογή" κτλ. Φυσικά δε θα τους περάσει. Δε θα γίνουμε ολοκαύτωμα ή τερατογενέσεις επειδή κάποιοι απίστευτοι τύποι θέλουν να καταστρέφουν εμάς και τον πλανήτη.

September 8, 2007 at 12:42 AM  
Blogger ellinida said...

Εχω καιρό να το παρακολουθήσω το θέμα, αλλά θυμάμαι που ο Μπους ήθελε να δημιουργήσει 400 νέα εργοστάσια. Δεν ξέρω τι έγινε τελικά.
Μα είναι τρελλοί αυτοί οι Αμερικανοί και όσοι υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια. Ετσι τουλάχιστον θα έλεγε ο Αστερίξ στις μέρες μας. Και θα ήμουν απόλυτα σύμφωνη μαζί του.

September 9, 2007 at 9:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

Advice in old age is foolish; for what can be more absurd than to increase our provisions for the road the nearer we approach to our journey's end.
[url=http://www.blurty.com/users/accutro6112/]Watches[/url]
Watches

November 3, 2010 at 7:54 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home