Thursday, September 6, 2007

Νεκρή η φώκια που αγάπησε η Αλόννησος




Νεκρός βρέθηκε ο «Αγγελής», η Μεσογειακή φώκια που οι κάτοικοι της Αλοννήσου είχαν συνηθίσει να βλέπουν στο κεντρικό λιμάνι του νησιού τα τελευταία 5 χρόνια. Ιδιαίτερα κοινωνικός, ο Αγγελής έγινε σύντομα αγαπητός με αποτέλεσμα οι ντόπιοι ψαράδες να του προσφέρουν λίγη απ΄τη ψαριά τους!

Το νεκρό ζώο εντοπίστηκε κοντά στη Σκόπελο από τουρίστα, που ειδοποίησε αμέσως τη MOm, η οποία διενήργησε και τη νεκροψία. Η ταυτότητα του Αγγελή πιστοποιήθηκε από τα σημάδια που έφερε στο σώμα του και το χαρακτηριστικό «μπάλωμα» που έχουν οι αρσενικές φώκιες στην κοιλιακή χώρα.

Κατά τη νεκροψία δεν βρέθηκαν σημάδια βίαιου θανάτου. Σύμφωνα με την εξέταση της δοντιών του, ήταν προχωρημένης ηλικίας ενώ το στομάχι του περιείχε μόνο υπολείμματα τροφής, ένδειξη ότι είχε να σιτιστεί καιρό. Όλα τα παραπάνω δείχνουν προς την κατεύθυνση φυσικού θανάτου.

Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει καταγραφεί περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης Μεσογειακής φώκιας στην περιοχή του Πάρκου. Το γεγονός αυτό είναι ελπιδοφόρο, καθώς η θανάτωση από τον άνθρωπο συνεχίζει να συνιστά μία από τις απειλές για την επιβίωση του είδους.

Η MOm δραστηριοποιείται από το 1990 στην περιοχή του Πάρκου με ενημερωτικές, ερευνητικές και διαχειριστικές δράσεις. Τα δύο τελευταία χρόνια διεξάγει πρόγραμμα LIFE για τη μείωση της αλληλεπίδρασης φώκιας-αλιείας στην Ελλάδα με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των ψαράδων και την εμπλοκή τους στην ενεργό προστασία του απειλούμενου με εξαφάνιση θαλάσσιου θηλαστικού.

δελτίο τύπου της mom

Αν θέλετε να γίνετε μέλος πατήστε εδώ.

Αν θέλετε να εργαστείτε εθελοντικά, πατήστε εδώ.

Η φωτογραφία του Αγγελή είναι από εδώ.

Labels: ,

3 Comments:

Blogger Eduardo Waghorn said...

I think this blog is very important, because the matter: our planet is our jewel, and certainly we must to save it...
Warm greetings from Chile!
Visit me if you want.

September 6, 2007 at 9:05 AM  
Blogger Σπύρος said...

Κρίμα ... :(

September 6, 2007 at 12:47 PM  
Blogger Μαριλένα said...

Το μόνο παρήγορο είναι το προχωρημένο της ηλικίας..

September 6, 2007 at 2:26 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home