Wednesday, October 1, 2008

Πλυντήριο χωρίς… νερό!




Λειτουργεί με μόνο ένα ποτήρι νερό, μία ελάχιστη δόση απορρυπαντικού και 1.000 μικρές πλαστικές φλούδες, που θα καθαρίζουν τα ρούχα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λιντς σχεδίασαν αυτό το πρωτοποριακό πλυντήριο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός του 2009 από την εταιρεία Xeros Ltd (στα ελληνικά «Στεγνός»).

Ο ιδρυτής της εταιρείας, κ. Stephen Burkinshaw, καθηγητής χημείας της κλωστοϋφαντουργίας, εξηγεί πως το νέο πλυντήριο εκτός από νερό θα εξοικονομεί και ρεύμα. Τα πλυντήρια που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά αυτή τη στιγμή καταναλώνουν το 13% του ημερήσιου νερού που καταναλώνει μία οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή σχεδόν 21 λίτρα νερού την ημέρα.

Εκτός από την εξοικονόμηση νερού, το καινούργιο πλυντήριο καταναλώνει μόλις το 2% της ενέργειας ενός συμβατικού πλυντηρίου, ενώ αν ληφθεί υπόψη ότι τα ρούχα θα βγαίνουν από το πλυντήριο σχεδόν στεγνά, δεν απαιτείται ούτε η χρήση στεγνωτηρίου. «Αποδείξαμε ότι το νέο πλυντήριο μπορεί να αφαιρέσει κάθε είδους λεκέδες, από καφέ μέχρι κραγιόν, με ένα μόνο ποτήρι νερού,» δήλωσε ο Burkinshaw.

Τα ρούχα μπαίνουν κανονικά στον κάδο, όπως γίνεται και με τα συμβατικά πλυντήρια. Από μία θήκη στο πίσω μέρος του πλυντηρίου, πέφτουν μέσα στον κάδο γύρω στα 20 κιλά πλαστικές φλούδες. Στη συνέχεια προστίθεται ένα ποτήρι νερό που περιέχει το απορρυπαντικό. Μόλις το νερό διαλύσει τη βρωμιά, οι φλούδες απορροφούν το νερό, χωρίς να χρειάζονται τα ρούχα ξέβγαλμα ή στύψιμο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανοίγει μία σχάρα στον πάτο του κάδου και μαζεύει όλες τις πλαστικές φλούδες, αφήνοντας στον κάδο μόνο τα ρούχα. Σύμφωνα με την εταιρεία Xeros, οι φλούδες διαρκούν μέχρι και 100 πλύσεις, ή περίπου 6 μήνες με μέση οικιακή χρήση, ενώ δεν έχει δώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες αυτές οι φλούδες, εάν είναι ασφαλείς και εάν ανακυκλώνονται.

Η εταιρεία δαπάνησε γύρω στα 640.00 Ευρώ για το εν λόγω πρόγραμμα, ενώ η τιμή του νέου πλυντηρίου δεν αναμένεται να έχει δραματική διαφορά από τα συμβατικά πλυντήρια.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Μακάρι να μην σας παρασέρνουν οι καλές προθέσεις και να διαψεύδεται η άλλη άποψη:
Οι πάντα ακριβές συσκευές δήθεν εξοικονόμησης ενέργειας και τα ανταλλακτικά τους φτιάχνονται, διαφημίζονται και μεταφέρονται με τη χρήση πετρελαίου, που σε λίγο τελειώνει, από κλίκες που ζητάνε επιπλέον επιδοτήσεις, άρα είναι μια εγκληματική πολυτέλεια για υποκριτική επίδειξη 'οικολογικότητας'.
Έχετε δει ποτέ συγκριτική μελέτη απόσβεσης τέτοιας απάτης;
Ή μήπως ήταν χαζοί οι λαοί που έφτιαχναν πέτρινους μύλους και έξυπνοι όσοι κερδοσκοπούν με κάθε ανεξέλεγκτη μόδα;
Γιατί όλοι αυτοί οι 'ειδικοί' αποφεύγουν συστηματικά τη λέξη αποκέντρωση; Μήπως φοβούνται ότι δε θα μπορούν να συνεισφέρουν υπό δημόσιο έλεγχο στην κοινή ζωή μικρών κοινοτήτων;

October 2, 2008 at 4:38 AM  
Blogger kanella16 said...

Πολύ σωστή η παρατήρηση. Θα ήθελα όμως να `ναι και επώνυμη, γιατί έτσι μετράει περισσότερο...

October 10, 2008 at 2:33 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home