Thursday, September 25, 2008

"Στο απόσπασμα" η πέρδικα... δι' ευχών Κιλτίδη

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Κυνηγετικές Οργανώσεις Λέσβου και Λήμνου η έκδοση ρυθμιστικής εγκυκλίου απ' τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος αγνοώντας τις προτάσεις των τοπικών Κυνηγετικών Οργανώσεων αποφάσισε να τριπλασιάσει τις ημέρες κυνηγιού της πέρδικας σε Λέσβο και Λήμνο για φέτος.

Ο Υφυπουργός παράκαμψε την αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη Γιάννη Λέκκα για έκδοση τοπικής ρυθμιστικής εγκυκλίου, που θα καθορίζει τις επιμέρους τροποποιήσεις στα νησιά της περιφέρειάς μας, κάτι που γίνεται κάθε χρόνο (από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη) με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

"Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"

Με ρυθμιστική διάταξη θήρας, λοιπόν, που έφτασε χθες από το Δασαρχείο στα "AI.N.", γίνεται σαφές ότι για το κυνήγι της πέρδικας σε Λέσβο και Λήμνο ισχύει το ίδιο καθεστώς με την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή από 17 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου και για τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια σε Λέσβο και Λήμνο, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών προτείνουν λιγότερες εξόδους, όπως για παράδειγμα φέτος που προτάθηκε η έναρξη του κυνηγιού της πέρδικας να γίνει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και για τις επόμενες 6 Κυριακές έως 26 Οκτωβρίου. Για τη Λήμνο προτάθηκε να "ανοίξει" το κυνήγι της την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου και να επιτρέπεται η διεξαγωγή της θήρας για το συγκεκριμένο είδος μόνο για 7 συνολικά Κυριακές, δηλαδή μέχρι 2 Νοεμβρίου.

Με απλά λόγια, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ζητούν από το κράτος, όχι περισσότερες αλλά λιγότερες εξόδους των μελών τους για το κυνήγι της πέρδικας γνωρίζοντας από "πρώτο χέρι" ότι ειδικά στη Λέσβο η πέρδικα τσούκαρ αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση, ενώ και στη Λήμνο η πορεία των πληθυσμών είναι φθίνουσα τα τελευταία χρόνια. Το παραπάνω αίτημα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Δασικής Υπηρεσίας.

"Ταφόπλακα"

Ωστόσο, αυτό που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή η ισχύς της τοπικής ρυθμιστικής εγκυκλίου, που διαφοροποιούσε το κυνήγι της πέρδικας στη Λέσβο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν εφαρμόστηκε φέτος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το οποίο ξεκινώντας πρώτα από τη Λήμνο στην οποία επέβαλε τα ισχύοντα σε όλη τη χώρα, συνέχισε και στη Λέσβο καθορίζοντας τη χρονική διάρκεια ισχύος θήρας της πέρδικας μέχρι 30 Νοεμβρίου και για 3 ημέρες κάθε βδομάδα (δηλαδή Τετάρτη και Σαββατοκύριακα).

Με απλά λόγια το Υπουργείο υπερτριπλασιάζει τις εξόδους και την πίεση που θα δεχθούν από κυνηγούς τα πουλιά που ενδημούν στα νησιά μας, αν συνυπολογίσουμε και τις εξόδους του Νοεμβρίου. Προκαλεί δε εντύπωση το ότι ο Υφυπουργός κ. Κιλτίδης αγνόησε τις Κυνηγετικές Οργανώσεις του τόπου μας παρά το ότι είναι κυνηγός και ο ίδιος.

Οι πιέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραπάνω ρυθμίσεις έγιναν κατόπιν πιέσεων από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποιοι συνδικαλιστές μάλιστα του κυνηγετικού χώρου έσπευδαν, χθες, να μιλήσουν ακόμη και για συμφέροντα μεγαλοπρακτόρων Αθηνών και Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι επέβαλαν τις παραπάνω ημερομηνίες ισχύος του κυνηγιού της πέρδικας για τη Λήμνο (η οποία αποτελεί φυσικό εκτροφείο πέρδικας), προκειμένου να κλείσουν πακέτα διακοπών σε κυνηγούς τα οποία - όπως είναι γνωστό στους κόλπους των κυνηγών - χρυσοπληρώνονται.

Μέχρι χθες δημόσια αντίδραση των εκπροσώπων κυνηγετικών οργανώσεων της περιοχής μας για την παραπάνω δυσμενή εξέλιξη δεν είχε διατυπωθεί. Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για ενέργειες του Προέδρου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους Παντελή Λεμάνη (εκπροσωπεί όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του Βορείου Αιγαίου ως δευτεροβάθμια Οργάνωση), στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Νίκο Παπαδόδημα, με στόχο να ακυρωθεί η ρυθμιστική εγκύκλιος και να εκδοθεί νέα, η οποία θα επαναφέρει τις ημέρες και ημερομηνίες στο πλαίσιο των προτάσεων των εκπροσώπων των κυνηγών.

Ο Παντελής Λεμάνης

Μιλώντας χθες στα "AI.N." για το θέμα ο κ. Λεμάνης δεν έκρυψε τη δυσφορία του, σημειώνοντας ότι «ως Κυνηγετική Ομοσπονδία εκπροσωπούμε σε Λέσβο και Λήμνο 6.000 κυνηγούς. Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτο το γεγονός ότι αγνόησαν τις προτάσεις μας. Ιδιαίτερα, δε, όταν αυτές οι προτάσεις έχουν να κάνουν με μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και όχι με αύξηση. Γιατί με αυτές τις προτάσεις αποδεικνύουμε μεταξύ τόσων άλλων ενεργειών μας και εμπράκτως ότι το πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία της πανίδας βρίσκεται στις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Όφειλε, λοιπόν, το Υπουργείο να αφουγκραστεί την αγωνία που εκφράζουμε και να αποδεχθεί και φέτος, όπως άλλωστε έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις προτάσεις μας, οι οποίες συνοδεύονταν από τη θετική εισήγηση και των τοπικών δασικών υπηρεσιών. Ελπίζουμε ότι έστω και αργά, εντός των επόμενων ημερών, το Υπουργείο θα ανακαλέσει αποκαθιστώντας το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί με νέα εγκύκλιο», μας είπε ο κ. Λεμάνης.

Συντάκτης: Στρατής Σαμιώτης

2 comments:

Anonymous said...

Αν οι οπλομανείς ήταν ειλικρινείς, θα έγραφαν ότι νοιάζονται μόνο για την επάρκεια των θηραμάτων-θυμάτων τους. Δεν κάνουν κυνήγι επιβίωσης.
Κι αν θέλουμε να τους φέρνουμε καθημερινά προ των ευθυνών τους (και προτεινόμενης θεραπείας) για τη γενοκτονική επιθετικότητα που διαφημίζουν, χρειάζεται να τους στιγματίζουμε ακριβώς όπως είναι: γενοκτόνοι.
Και τους πολιτικάντηδες συνεργούς;

Anonymous said...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.