Wednesday, May 21, 2008

Ηλιακό χωριό του μέλλοντος!

Μπορείτε να έχετε ζεστό νερό, να τροφοδοτήσετε το πλυντήριο ρούχων σας όπως και το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο και όλα αυτά μόνο με την ενέργεια του ήλιου.
Οι ηλιακές κατοικίες είναι πλέον πραγματικότητα, το επόμενο βήμα είναι απλά η εξέλιξη τους, με κύριο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Φοιτητές από το πανεπιστήμιο του MIT έχτισαν ένα νέο «ηλιακό σπίτι» το οποίο βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην πολύτιμη ενέργεια του ήλιου.

Το νέο «Ηλιακό σπίτι», Solar7 και ένα ολόκληρο χωριό από σπίτια τροφοδοτούμενα από ηλιακή ενέργεια χτίστηκαν στο National Mall της Ουάσιγκτον πριν από μερικές μέρες.

Καθένα από αυτά τα σπίτια έχει σχεδιαστεί και χρηματοδοτηθεί από ένα πανεπιστήμιο με σκοπό τη συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό στον οποίο θα εξεταστεί η ενεργειακή αυτονομία κάθε κατοικίας, ο σχεδιασμός και η απήχηση του στο ευρύ κοινό.Κάθε ένα από τα σπίτια θα πρέπει να πληρεί ορισμένες αναγκαίες προϋποθέσεις.Θα πρέπει να συγκρατεί τη θερμοκρασία σε ορισμένα επίπεδα, να παρέχει αρκετό φωτισμό, ζεστό νερό, να διαθέτει ευκολίες για άτομα με ειδικές ανάγκες, να μπορεί να αποθηκεύει αρκετή ενέργεια ώστε να τροφοδοτεί ένα πλυντήριο και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και όλα αυτά χρησιμοποιώντας μόνο εμπορικά διαθέσιμα δομικά υλικά και τεχνολογίες.«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πλέον είμαστε σε θέση να μεταφερθούμε από το εργαστήριο στην οροφή ενός σπιτιού χρησιμοποιώντας βασικά δομικά υλικά,» σχολιάζει ο Kurt Keville, επιβλέπων του έργου από το MIT.

Ανάμεσα στους υποψήφιους του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι και τα πανεπιστήμια Georgia Tech, Universidad Politécnica de Madrid, Santa Clara University, Universidad de Puerto Rico και το University of Colorado, το οποίο τα τελευταία δυο χρόνια αντιμετωπίζει επιτυχώς την πρόκληση.

Η κατασκευή ενός «πράσινου σπιτιού» το οποίο θα διατηρεί την θερμοκρασία σε επιθυμητά επίπεδα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αυτού του έργου. Για την αντιμετώπιση αυτής της δυσκολίας, ο νότιος τοίχος του Solar7 έχει επενδυθεί με ειδικό υλικό πάχους 30 εκατοστών.

Δυο διαφανείς πλαστικές γωνίες δρουν ως προστατευτικά μέσα ενώ ανάμεσα τους αποθηκεύεται νερό και ένα ειδικό μονωτικό υλικό. Το μονωτικό αυτό υλικό μεταφέρει την θερμότητα του ήλιου από το εξωτερικό μέρος του τοίχου, μέσω του νερού στο εσωτερικό του.Για την διατήρηση της θερμοκρασίας στα επιθυμητά επίπεδα, τα παράθυρα του σπιτιού αποτελούνται από ειδικά μονωτικά υλικά γυαλιού και κρυπτού που λειτουργούν ως θερμομονωτικά.Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα «σπίτια του ήλιου» προέρχονται από φωτοβολταϊκά κύτταρα τα οποία καλύπτουν το βόρειο μέρος της οροφής του.Ο ηλεκτρισμός που παράγεται αποθηκεύεται σε 24 μπαταρίες οι οποίες όλες μαζί είναι 70 kilowatts και μπορούν να παρέχουν ενέργεια στο σπίτι για περίπου 48 ώρες.

Το πανεπιστήμιο Georgia Tech παρουσίασε ειδικά πάνελ τα οποία μπορούν να περιστραφούν προς την κατεύθυνση του ήλιου.Το ηλιακό σπίτι από το πανεπιστήμιο του Colorado είναι ένα απλό μοντέλο ενός ολοκληρωμένου σπιτιού περίπου 100m2 ενώ το σχέδιο του ηλιακού σπιτιού από το Universidad de Puerto Rico βασίστηκε στη δομή ενός απλού κυττάρου.

Ο διαγωνισμός αποτελείται μια σειρά 10 προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων μιας δοκιμασίας για τη θέρμανση ενός κάδου με νερό έως τους 110 βαθμούς κελσίου.Κάποια άλλη δοκιμασία θα είναι η προετοιμασία ενός δείπνου για τους γείτονες κάθε ομάδας χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια έτσι ώστε να τροφοδοτήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές. Κάθε ομάδα θα πρέπει επίσης να βάλει πλυντήριο.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Όπως πήγαν να μας ξεγελάσουν με τα βιοκαύσιμα, έτσι κι εδώ αποσιωπούν ότι ούτε οι πανάκριβες ανεμογεννήτριες γίνονται με αιολική ενέργεια, ούτε τα ακριβά, τοξικά πάνελ με ηλιακή ενέργεια...
Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο πριν την ολική κατάρρευση.

May 21, 2008 at 10:12 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home