Thursday, September 13, 2007

Το Κράτος Χτίζει Ήδη Στη Ζαχάρω

Η φράση “όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος” έχει καταντήσει το συντομότερο ανέκδοτο των ημερών.

Η οικοπεδοποίηση και οίκηση των δασών και των Δρυμών της Ηλείας ήδη άρχισε από το ίδιο το κράτος. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, όπως ανακοινώνει παρακάτω, συνάπτει συμφωνία με το Δήμο Ζαχάρως για την παραχώρηση χρήσης σε αυτόν έκτασης 2.650 στρεμμάτων από τα καμμένα και την κατασκευή εκεί τουριστικών εγκαταστάσεων. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις βρίσκονται στην παραλία και στη λίμνη του Καϊάφα, όπου πριν ήταν αδύνατο να γίνει η οποιαδήποτε επέμβαση, καθώς ήταν προστατευόμενες περιοχές από το πρόγραμμα NATURA 2000.

Η παρακάτω ανακοίνωση δεν αφήνει αυταπάτες τόσο στο ποιος τελικά βάζει τις φωτιές όσο και στο τι θα μετατραπούν σε ελάχιστο χρόνο τα δάση μας, αν δεν αντιδράσουμε.


Ανακοίνωση/Δελτίο Τύπου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΧΑΡΩΣ

Η Κ.Ε.Δ., στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έγιναν στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηλείας, καταβάλει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση διαδικασιών αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζαχάρως, με τρόπο συμβατό στις επιθυμίες και ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό η Διοίκηση της ΚΕΔ προχωρά την Τετάρτη 12.09.07 στην υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους 12 μήνες με τον Δήμο Ζαχάρως. Η συνεργασία αφορά στην ταχεία ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε δημόσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 2.593.041,80 μ² και στη σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Το 75% των εσόδων που θα προκύψουν από τις εκμεταλλεύσεις αυτές θα αποδίδονται στο Δήμο Ζαχάρως.

Ο Δήμος, με τη διαχείριση των επενδύσεων αυτών, στοχεύει στη βελτίωση και ενδυνάμωση της
αυξανόμενης τουριστικής κίνησης, μέσω της δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων υψηλής ποιότητας και χώρων αναψυχής. Τα οφέλη που θα προκύψουν για το Δήμο και την ευρύτερη κοινωνία του Νομού Ηλείας θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση του εισοδήματος και οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.

Τέλος, η Προγραμματική Σύμβαση απαλλάσσει το Δήμο Ζαχάρως από την υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο για τα έτη 2006 και 2007.

Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασης και ενδιαφέροντος του Δημοσίου για τις πληγείσες περιοχές και τους κατοίκους τους.

Εκ της Διοικήσεως"


Παρατίθεται επίσης σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας της Ηλείας “Πατρίς”, φύλλο της 11/9/2007, που αλλιεύθηκε από το indy, όπου φωτογραφίζονται οι εκτάσεις, στις οποίες θα γίνουν τα τουριστικά συγκροτήματα.


Παραχωρούνται 2650 στρ. στον δήμο Ζαχάρως

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, προκειμένου σήμερα το πρωί να υπογράψει σύμβαση με την ΚΕΔ, η οποία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του θα αφορά την παραχώρηση 2650 στρεμμάτων στο δήμο στην παραλιακή ζώνη της περιοχής, για μελλοντική εκμετάλλευση.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Χρονόπουλος, με την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, θα μπορέσει ο δήμος να αναπτύξει σε εκείνο το μεγάλο τμήμα, που τόσα χρόνια είχε δεμένα τα χέρια, υποδομές τουρισμού που θα βοηθήσουν την περιοχή. Ο κ. Χρονόπουλος αναφερόμενος στην εν λόγω σύμβαση τόνισε ότι πρόκειται για την παραχώρηση 2650 στρεμμάτων στην παραλιακή ζώνη, στο δήμο για εκμετάλλευση για τα επόμενα 70 χρόνια, προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί ξενοδοχεία και ότι άλλο επιτρέπεται από τη νομοθεσία καθώς επρόκειτο για περιοχή ΖΟΕ και natura. Παράλληλα ο κ. Χρονόπουλος τόνισε ότι τα έσοδα θα αποδίδονται το 75% στον δήμο και το 25% στην ΚΕΔ.

Ωστόσο ο κ. Χρονόπουλος επεσήμανε «η προσπάθεια για το συγκεκριμένο έργο, είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό αλλά λόγω διαφόρων δυσκολιών που αντιμετωπίζαμε δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Πλέον με προσωπική παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δούκα αυτό θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη, πέρασε στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔ και σήμερα υπογράφεται η σύμβαση».


Το φαινόμενο πάντως των επιθετικών επενδύσεων μετά από μεγάλες καταστροφές, που περιγράφεται στο καινούργιο βιβλίο της καναδής ακτιβίστριας Ναόμι Κλάιν με τίτλο “Η Άνοδος του Καπιταλισμού της Καταστροφής”, δεν είναι καθόλου καινούργιο αλλά φυσική εξέλιξη του πολιτικοοικονομικού συστήματος, στο οποίο ζούμε. Η επένδυση στη συμφορά με τεράστια κέρδη, τη στιγμή μάλιστα που οι χτυπημένες κοινωνίες διατηρούν ελάχιστες αντιστάσεις, εύκολα πετυχαίνει.

Το μέλλον των ανθρώπων της Ηλείας δε μπορεί να είναι αυτό. Χθες, αυτάρκεις, με δικές τους δουλειές, σε μία πανέμορφη φύση, και αύριο εξαρτημένοι από τις θέσεις εργασίας των κατασκευαστικών εταιρειών και με εξαθλιωμένους μισθούς, σε ένα απέραντο καμμένο τσιμεντένιο τοπίο, αυτοί, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Απειλούμενοι και εμείς από τα ίδια ακριβώς πράγματα οφείλουμε να τους σταθούμε.


http://strofilia.blogspot.com/

Labels: , ,

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=19156496
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=27056016
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=41368848
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=49250960

September 13, 2007 at 3:42 AM  
Blogger ΦΑΝΤΙ said...

---------- SMS Μήνυμα ---------
Όχι στην αποχή, άκυρο, λευκό! Συμμετοχή! Αυτοί μας δίχασαν, εμείς θα τους ενώσουμε. Το Λευκό ας γίνει Λαχανί: http://notes-mirage.blogspot.com/2007/09/to.html
----------- SMS Μήνυμα ----------

Προφανώς απεντάσσεται αυτόματα απο το δίκτυο NATURA η περιοχή, εφόσον δεν υπάρχει τίποτα να προστατευθεί!!

Γι αυτό ο αγώνας μας πρέπει να είναι για τον:

Τοπογραφικό ορισμό του Δάσους

Στηρίξτε - διαδώστε και αυτό το μήνυμα.

September 13, 2007 at 4:37 AM  
Blogger ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Παντου τα οικονομικά συμφέροντ.
Τόσα χρονια έμεναν αναξιοποίητα γιατί ...ήριζον δύο δήμοι (Πύργος και Ζαχάρω) και ο Ε.Ο.Τ...
Για φαντάσου.. τώρα να δούμε αξιοποίηση...που σημαίνει αποκλείεται ο απλός λαός και θα έρχονται τα "πακέτα" των τουριστών κι' εμείς όλοι, θα κοιτάμε τον ανήφορο....

September 13, 2007 at 4:43 AM  
Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Συγνωμη τωρα...αλλα δεν το περιμενες;;;

September 13, 2007 at 4:43 AM  
Blogger ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

΄Οχι έτσι αισχρά..."λεηλατώντας" ψυχές, ως χάρος που βγήκε παγανιά...

September 13, 2007 at 4:46 AM  
Blogger ellinida said...

Eγώ δεν το περίμενα τόσο γρήγορα. Και φυσικά οι κάτοικοι δεν πρόκειται να αντιδράσουν.
Μα τον Μανιτού! Χλωμά πρόσωπα προσφέρουν καθρεφτάκια στους Ινδιάνους.

September 13, 2007 at 6:40 AM  
Anonymous Anonymous said...

ΞΕΦΤΙΛΑ! ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΙΟΛΑΣ!

September 13, 2007 at 8:27 AM  
Blogger KitsosMitsos said...

65 στρέμματα στην Πάρνηθα.
Μερικές χιλιάδες μόνο στη Ζαχάρω.
Και είναι μόνο η αρχή.
Και αυτό είναι δέσμευση, θα συνεχίσουμε το - εκάστοτε - έργο μας!

September 13, 2007 at 2:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=55712352

September 14, 2007 at 10:40 AM  
Blogger My cousin Leo said...

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070907&nid=5920468&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876


Parapempw sto arthro twn "Newn" ("Staxti 4 stolidia tis Hleias" - dimosieuthike stis 7/9) jia na katalavoume poios apisteutos, monadikos thisauros xathike.

September 15, 2007 at 10:29 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home