Friday, February 5, 2010

Από το «ΑΠΕ πουθενά» στο «ΑΠΕ παντού»;


Eμείς το γράψαμε, το φωνάξαμε, το δημοσιοποιήσαμε.. O πεντάλογος της πράσινης ανάπτυξης. Όμως…

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που θα καταθέσει η ΥΠΕΚΑ ας επιτραπούν κάποιες σκέψεις.

Οπως ειναι γνωστό, το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ δίνει έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και στο θέμα των αδειοδοτήσεων μονάδων ηλεκτρικής παραγωγής από τις εν λόγω πηγές.
Μάλιστα τα μικρά έργα ΑΠΕ, μέχρι 500 kW, θα εξαιρούνται από την υποχρέωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οποιασδήποτε άλλης άδειας, ενώ θα προβλέπονται AΠΕ όχι μόνο για ιδιωτικά, αλλά και για δημόσια κτίρια.
Τα φωτοβολταικά πάρκα (ανεξαρτήτως ισχύος), τα αιολικά ως 700 kW, τα μικρά υδροηλεκτρικά ως 10 MW, οι μονάδες γεωθερμίας και βιομάζας ως 5 MW και οι μονάδες συμπαραγωγής ως τα 5 MW, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής με το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Μήπως τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με το σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θα σημάνουν την σχεδόν ανεξέλεγκτη υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ;

Mήπως..

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Labels: , ,

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

When Windmills Don’t Spin, People Expect Some Answers - NYTimes

One problem, though: The windmills, supposed to go online this winter, mostly just sat still, people in cities like North St. Paul and Chaska said, rarely if ever budging. Residents took note. Schoolchildren asked questions. Complaints accumulated.

February 6, 2010 at 10:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Παρά τις αντιρρήσεις
Αδειοδότηση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σχεδιάζει η Κομισιόν
H επανεκκίνηση της διαδικασίας αδειοδότησης γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών είναι προτεραιότητα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Πέρυσι, ο Μπαρόζο υπέστη πέρυσι πλήγμα όταν 22 χώρες ψήφισαν κατά της πρότασής του για την άρση των απαγορεύσεων στην καλλιέργεια δύο επίμαχων γενετικά τροποποιημένων φυτών.

Το καλαμπόκι MON 810 (ανθεκτικό στην πυραλίδα του αραβόσιτου) της Monsanto είναι ο μόνος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που καλλιεργείται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η εταιρεία πιέζει για ανανέωση της άδειας. Αδεια για την πατάτα Amflora (για βιομηχανική χρήση) η εταιρεία BASF, η οποία προσβλέπει σε έσοδα 30-40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Έξι χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γαλλία κι η Γερμανία έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια του MON 810 ενεργοποιώντας νομικές ρήτρες, ενώ έντεκα χώρες ζήτησαν άδεια για να απαγορεύσουν κάθε καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

«Ο Μπαρόζο δεν κρίνει παρά με όρους αγοράς και εμπορικών σχέσεων» τονίζει ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. «Βασίζεται στις επιστημονικές απόψεις που λένε ότι οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία, αλλά δεν ασχολείται με τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες στο περιβάλλον» δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αποχώρηση του ευρωπαίου επιτρόπου για το Περιβάλλον Σταύρου Δήμα, ο οποίος είναι αντίθετος με την καλλέργεια μεταλλαγμένων, διευκολύνει τον Ζοζέ Μπανουέλ Μπαρόζο, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γενικά, οι αποφάσεις για την αδειοδότηση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών λαμβάνονται κατά πλειοψηφία μεταξύ των χωρών-μελών. Αν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, το θέμα παραπέμπεται στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών.

Αν και οι υπουργοί δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε διάστημα τριών μηνών, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Επιτρoπή.

February 8, 2010 at 9:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

Εχουμε καταλάβει τι επιπτώσεις έχει η κατασκευή τεράστιων αιολικών πάρκων πάνω σε απάτητα βουνά με δρόμους τεράστιους 15-20 μέτρων για να περάσουν τα φορτηγά; πουλιά που σκοτώνονται στις φτερωτές, καλώδια που μεταφέρουν το ρεύμα, τσιμέντα στα βουνά για θεμελίωση κλπ κλπ
ΝΑΙ στα μικρές εφαρμογές ΑΠΕ. ΟΧΙ στις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες 60 -70 μέτρων και κάποιες φορές 150 μέτρων ύψους Δείτε το http://www.youtube.com/watch?v=mhQyCq_jyiw

και πολλά άλλα στο eyploia.aigaio-net.gr

February 20, 2010 at 6:02 AM  
Anonymous Anonymous said...

To be a upright benign being is to procure a make of openness to the world, an skill to group aleatory things beyond your own pilot, that can lead you to be shattered in uncommonly exceptional circumstances for which you were not to blame. That says something very weighty relating to the prerequisite of the principled passion: that it is based on a conviction in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a jewel, something fairly tenuous, but whose mere special attractiveness is inseparable from that fragility.

October 29, 2010 at 3:59 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home