Friday, June 12, 2009

Οριστικός σύνδεσμος βρέθηκε μεταξύ εκπομπών άνθρακα και παγκόσμιας θέρμανσης


Ο Damon Matthews, καθηγητής στο τμήμα γεωγραφίας του πανεπιστημίου Concordia, βρήκε μία άμεση σχέση μεταξύ των εκπομπών άνθρακα και της παγκόσμιας θέρμανσης.

Ο Matthews, μαζί με συνεργάτες από τη Victoria και το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό παγκόσμιων κλιματικών μοντέλων και ιστορικών κλιματικών δεδομένων για να δείξει ότι υπάρχει μια απλή γραμμική σχέση μεταξύ των αθροιστικών εκπομπών και της παγκόσμιας αλλαγής της θερμοκρασίας.

Τα ευρήματα του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, στις 11 Ιουνίου 2009.

Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί πόση θα είναι η θέρμανση του κλίματος σε απόκριση μιας ενός συγκεκριμένου σεναρίου εκλύσεων διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ανθρώπινων εκπομπών, των δεξαμενών άνθρακα, των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων και της αλλαγής της θερμοκρασίας. Ο Matthews και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι παρά τις αβεβαιότητες, κάθε έκλυση διοξειδίου του άνθρακα καταλήγει στην ίδια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, ανεξάρτητα από το πότε εμφανίζεται η εκπομπή άνθρακα.

Τα ευρήματα σημαίνουν ότι τώρα μπορούμε να πούμε: αν εκπέμψεις αυτόν τον τόνο διοξειδίου του άνθρακα, θα οδηγήσει σε 0.0000000000015 βαθμούς αλλαγής της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Αν θέλουμε να περιορίσουμε την παγκόσμια θέρμανση σε όχι περισσότερο από δύο βαθμούς, πρέπει να περιορίσουμε τις συνολικές εκπομπές άνθρακα-από τώρα και για πάντα- σε λίγο περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο τόνους άνθρακα, ποσό που είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που έχει εκλυθεί από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οδηγούν σε παγκόσμια θέρμανση», εξηγεί o Matthews. «Τα ευρήματά μας επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν μια σημαντική εκτίμηση της συμβολής τους στην παγκόσμια θέρμανση που βασίζεται απλά στις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Παράλληλα με αυτή τη μελέτη και άλλες πρόσφατες έρευνες, ο Matthews και μια ομάδα διεθνών κλιματικών επιστημόνων, έχουν συντάξει μια ανοικτή επιστολή με την οποία καλούν τους συμμετέχοντες στο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή του Δεκεμβρίου, να αναγνωρίσουν την ανάγκη περιορισμού των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενα επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

Ο Matthews ήταν ένας από τους βραβευθέντες της Concordia(2009) για την πανεπιστημιακή έρευνα.

Μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από:

http://news.concordia.ca/main_story/014941.shtml?referID=fs_tab_sidebar

Journal Reference:
H. Damon Matthews, Nathan P. Gillett, Peter A. Stott & Kirsten Zickfeld, The proportionality of global warming to cumulative carbon emissions, Nature 459, 829-832 (11 June 2009) | doi:10.1038/nature08047

http://climatechange.edu.gr


Σημείωση: Τα κλιματικά "μοντελάκια" τρέχουν σε υπερυπολογιστές και έχουν επαληθευτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ιδού και μερικά απλά παραδείγματα:

http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/275/5302/957

http://web.lemoyne.edu/~giunta/Arrhenius.html


http://en.wikipedia.org/wiki/File:Satellite_Temperatures.png

http://www.earthinstitute.columbia.edu/news/2005/story04-28-05.html


Στην πρόβλεψη του Hansen το 1988 υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια:

Line A was a temperature trend prediction based on rapid emissions growth and no large volcanic event; it was a steep climb through the year 2000 and beyond.

Line B was based on modest emissions growth and one large volcanic eruption in the mid 1990s.

Line C began along the same trajectory as Line B, and included the same volcanic eruption, but showed reductions in the growth of CO2 emission by the turn of the century -- the result of hypothetical government controls.

Οι παρατηρούμενες θερμοκρασίες βρίσκονται κοντά στη δεύτερη γραμμή του Hansen απλά το ηφαίστειο εξεράγη στις αρχές και όχι στα μέσα της δεκαετίας του 90.

Επίσης, τα μοντέλα γενικότερα δεν είναι τίποτε άλλο από μαθηματικοί τρόποι με τους οποίους οι ειδικοί εκφράζουν την καλύτερη οπτική για τη λειτουργία του κόσμου. Φυσικά και περιέχουν όσο το δυνατό περισσότερες παραμέτρους. Καλό θα είναι επίσης, όποιος εκτοξεύει κατηγορίες να αναφέρει την ιδιότητά του για να ξέρουμε και εμείς στα πόσο σοβαρά θα πάρουμε τα λεγόμενά του.

  • Τι είδους ερευνητές είστε; Και σε τι είδους συνέδρια βγάζετε ανακοινώσεις;
  • Το abc poll έχει δείγμα 2923 ατόμων!!
  • Οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι περαιτέρω συνέπειες δεν αναιρούν την ανθρώπινη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μακάρι να υπάρξει μια μικρή "ψύξη" λόγω μιας ηφαιστειακής έκρηξης ώστε να αντισταθμιστεί η παγκόσμια θέρμανση. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης όπως και πολλών άλλων φαινομένων. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τις συνέπειες τους μπείτε στο http://climatechange.edu.gr και επιλέξτε: παράγοντες που συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή. Εκεί θα βρείτε και την ανακοίνωση του cern για το ρόλο των κοσμικών ακτίνων μεταφρασμένη στα ελληνικά.

Labels:

0 Comments:

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home