Friday, March 27, 2009

ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ..ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΗ!!! ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σοβαρές ενστάσεις για τη μετατροπή της ανατολικής όχθης του Πέλεκα σε περιφερειακό δρόμο διατυπώνουν η Επιτροπή Πρωτοβουλίας «Σώστε τον Πέλεκα» και η οργάνωση «Φίλοι του Περιβάλλοντος –Πιερία 2008». Το ζητούμενο, λένε, ήταν να γίνει ανάπλαση της περιοχής και όχι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και μάλιστα χωρίς καν τις απαιτούμενες μελέτες.
Έτσι, η μεν Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία του Πέλεκα προσέφυγε στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και στις ελεγκτικές του περιβάλλοντος υπηρεσίες της, οι δε «Φίλοι του Περιβάλλοντος» καλούν δήμο και Νομαρχία να σταματήσουν τώρα τις εργασίες κατασκευής του δρόμου και «να ακούσουν τη φωνή των πολιτών».

Δρόμο «ανάπτυξης και σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής», έχει χαρακτηρίσει ο δήμαρχος Κατερίνης τον παραποτάμιο δρόμο που ξεκίνησε, αρχές του Φλεβάρη, να κατασκευάζει από κοινού με τη Νομαρχία Πιερίας. Μόνο που το έργο, το οποίο τιτλοφορείται από τη διοίκηση του δήμου «νέος περιφερειακός δρόμος- ‘Πράσινη Διαδρομή’», είναι όπως φαίνεται… αμελέτητο.

Αυτήν τουλάχιστον την απάντηση (ότι δεν υπάρχουν μελέτες) υποστηρίζουν ότι πήραν από τον Νομάρχη Πιερίας τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τον Πέλεκα, όταν ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια και τις εγκεκριμένες μελέτες του υπό κατασκευή δρόμου.

Και καθώς δεν συμφωνούν να δημιουργηθεί στην περιοχή (αντί της ανάπλασης, δενδροφύτευσης και αναψυχής) περιφερειακός δρόμος, αποφάσισαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, για την απουσία μελετών του έργου που κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς.

Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος» πάλι, απευθύνθηκαν στη διοίκηση του δήμου Κατερίνης, ζητώντας να πληροφορηθούν για τις μελέτες κατασκευής του δρόμου, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και της οριοθέτησης της κοίτης του ρέματος και βρίσκονται, όπως λένε, «εν αναμονή των όποιων μελετών» τους δοθούν, για να καθορίσουν την τελική τους στάση.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως μια μάλλον όχι και τόσο πειστική απάντηση που πήραν κατάρχήν από τον δήμαρχο Κατερίνης είναι (όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους) ότι «η μελέτη στην οποία στηρίζεται η κατασκευή του ‘περιφερειακού δρόμου’ είναι το εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, το οποίο προβλέπει μια περιμετρική οδό στην περιοχή του Βατάν».

Έναν τρίτο δρόμο ενημέρωσης διάλεξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κατερίνης Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος ζήτησε πληροφορίες από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, χωρίς όμως να σταθεί τυχερότερος, αφού, όπως μας είπε, «δεν έχουν ιδέα» για το τι ακριβώς γίνεται στο ποτάμι.

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά!», σχολίασε ο τέως δήμαρχος. «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν δήμαρχος και νομάρχης και να λένε ότι κάνουν ένα μεγάλο έργο χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη. Κάνουν παρεμβάσεις σε ένα έργο που δεν έχει οριστική παραλαβή, χωρίς μελέτη. Κάνουν αμμοληψίες στο ποτάμι, χωρίς να υπάρχει μελέτη. Κάποιος να μας ενημερώσει επιτέλους τι ακριβώς κάνουν!».

Μέχρι στιγμής πάντως, η μοναδική επίσημη ενημέρωση είναι οι δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Κατερίνης. «Το σχέδιο», είπε, «είναι, να βάλουμε το ποτάμι στη ζωή μας. Μια ‘πράσινη διαδρομή’, η οποία θα ξεκινά από το Νέο Κεραμίδι και θα καταλήγει στο Μαυρονέρι, δίπλα στον ποταμό Λεύκο ή Πέλεκα όπως τον ξέρουμε, μια διαδρομή, πάνω από 7 χιλιόμετρα, όπου θα μπορεί κάποιος να την περπατάει ή να έρχεται με το ποδήλατο». Πρόσθεσε ωστόσο κι έναν δεύτερο κόντρα-ρόλο στην «πράσινη διαδρομή», αφού όπως διευκρίνισε «θα βοηθήσει σημαντικά την πόλη κυκλοφοριακά και θα μειώσει το χρόνο προσέγγισης για τους κατοίκους της Νότιας Πιερίας, προς κάποιους σημαντικούς προορισμούς όπως το παλιό και νέο νοσοκομείο της Κατερίνης».

Ανακοίνωση των «Φίλων του Περιβάλλοντος»

Να μη θυσιάσουμε τον Πέλεκα
στο βωμό της άγριας ανάπτυξης

«Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε με περίσκεψη τα έργα κατασκευής του νέου παραποτάμιου δρόμου στον Πέλεκα, καθώς πιστεύουμε ότι δεν ταιριάζουν με το όραμα των δημοτών που αγωνίζονται για να γίνει το ποτάμι όαση αναψυχής και ασφαλής χώρος άσκησης», αναφέρουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι Φίλοι του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008», εκφράζοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι «το έργο γίνεται εσπευσμένα και χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση των δημοτών για τη σκοπιμότητα, τις επιπτώσεις του και τις μελέτες στις οποίες στηρίζεται».

«Επειδή οι εργασίες προχωρούν (ακόμη και μέσα στην κοίτη του ρέματος), θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τον προβληματισμό και τις ανησυχίες μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων,επισημαίνοντας ότι «δημιουργείται ουσιαστικά μια άτυπη δυτική περιφερειακή οδός της πόλης (καθώς η κανονική περιφερειακή οδός απ’ ότι φαίνεται θα αργήσει πολύ να κατασκευαστεί)» και ότι «η κατά τα άλλα ‘πράσινη διαδρομή’, σε σημαντικό τμήμα της θα απορροφήσει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο (σύνδεση νότιας Πιερίας και Δήμου Δίου με δυτικό κόμβου Εγγλέζικου)», ακυρώνοντας τη δυνατότητα πεζοπορίας ή ποδηλασίας, αφού θα γίνεται «δίπλα σε αυτοκίνητα που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες και φορτηγά που εκπέμπουν καυσαέρια».

Και οι Φίλοι του Περιβάλλοντος καταλήγουν:
«Πρόθεσή μας με την ανακοίνωση αυτή είναι να προκαλέσουμε ένα δημόσιο διάλογο και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Προτείνουμε στο Δήμο Κατερίνης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να σταματήσουν την κατασκευή του δρόμου και να ακούσουν τη φωνή των πολιτών. Ας μη θυσιαστεί στο βωμό της άγριας ανάπτυξης η τελευταία περιοχή που μπορεί, με τη σωστή ανάπλασή της, να κάνει πιο ανθρώπινη τη ζωή σ’ αυτή την πόλη.
Είμαστε βέβαιοι ότι με ουσιαστικό και καλόπιστο διάλογο θα βρεθούν οι σωστές λύσεις, στις οποίες όλοι θα συναινέσουμε».

ο

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home