Sunday, November 23, 2008

Ψευτοοικολόγος μήνυσε την ...ανθρωπότητα για τις αναπνοές της και τους ...χιονιάδες!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ: ΕΔΩ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ, 2-12-08 :

1α. Τα πολικά καλύμματα ΠΑΓΩΝΟΥΝ τους υπερθερμασμένους:
“In reality, the Greenland and Antarctic ice sheets occupy deep basins, and cannot slide down a plane. Furthermore much of the ice sheets are well below melting point. The accumulation of kilometers of undisturbed ice in cores in Greenland and Antarctica (the same ones that are sometimes used to fuel ideas of global warming) show hundreds of thousands of years of accumulation with no melting or flow. Except around the edges, ice sheets flow at the base and depend on geothermal heat, not the climate at the surface. It is impossible for the Greenland and Antarctic ice sheets to “collapse.”
See all of this 7-page paper by geologist Cliff Ollier, School of Earth and Geographical Sciences, The University of Western Australia. Paper was published under the name “Are the Greenland and Antarctic Ice Sheets in Danger of Collapse?”
http://ff.org/images/stories/sciencecenter/greenland_and_antarctic_in_danger_of_collapse.pdf
1.β Και το υπερθερμασμένο αρχιλαμόγιο τής ΝΑΣΑ, παραδέχεται ότι το εμπόριο συχωροχαρτιών διοξειδίου τού άνθρακα ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ !...
1γ. Ελίσσεται άραγε ο πανικόβλητος γενοκτόνος Γκορ πριν από τα τσιράκια του, μιλώντας για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές που γονάτισαν τους ερημοποιούς ομοίους του, τους Μάγια;
2. Αντί για αποκέντρωση-συμφιλιωτική αυτάρκεια, οι φοβικοί αρχομανείς μάς απειλούν από την Πολωνία με νέα μπίζνα Κιότο...
3. Μπόλικο χιόνι στην Ευρώπη και πρωτοφανή ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΧΙΟΝΙΑ και στην Αυστραλία!...
4. Αποσιωπούν τα κανιβαλικά ΜΜΕ ότι οι παγετώνες ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ.
5. Το νέο υπερθερμασμένο-ραδιενεργό αρχι-πιόνι τής καταρρέουσας Δολαρίας. Διάδοχος-συνένοχος της βεντέτας των ψευτοοικολόγων Γκόρηδων.
Και στο τέλος τής ανάρτησης :
6. Τη ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΜΑΝΙΑ σπρώχνουν κι εδώ, με πρόσχημα το διοξειδίο τού άνθρακα. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;
7. Απεργία πείνας ηλικιωμένων κατά της κρατικής αδιαφορίας για τα παιδιά!
Τα πομπηιακά ΜΜΕ δε μας προετοιμάζουν για τους χιονιάδες και τη γενική (λόγω μεγάλης πτώσης του ηλιακού μαγνητικού πεδίου) επιδείνωση της αποδεδειγμένης με δορυφόρους και ωκεάνιους πλωτήρες, σταδιακής από το 2002 ΨΥΞΗΣ τής Γης. Με τις πλάτες των ψοφο-ιερατείων, λοιπόν...
Ένας θολωμένος ψευτοοικολόγος μήνυσε στη Χάγη στην ουσία τούς λαούς, μέσω των φοβικών κυβερνήσεων, όχι για ό,τι προκαλούν οι τελευταίες, δηλαδή τη μόλυνση, τις λαμογιές, την αποδάσωση, τα μεταλλαγμένα, τα ναρκωτικά, τα εξουθενωτικά ξενύχτια, το μίσος τους για αποκέντρωση-αυτάρκεια, αλλά για την αθώα ΤΡΟΦΗ των φυτών, το διοξείδιο του άνθρακα, άρα και την αναπνοή μας, που για το ανισόρροπο μυαλό του προκαλεί τις χιονοπτώσεις...
Ζητά 1δις δολάρια αποζημίωση, δηλαδή έναν πιο λυσσαλέο κανιβαλισμό σε βάρος των φτωχών από τα καταρρέοντα ψοφο-ιερατεία, που χρησιμοποιούν τέτοιους υστερικούς για να τρομοκρατούν τους λαούς, όπως πολύ εύστοχα παρουσιάζει σε αυτόν τον ιστοχώρο προηγούμενη ανάρτηση (Γιατί βιάζονται τόσο Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο?).
Οι εγωμανείς ψευτοοικολόγοι είναι ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ για τους λόγω ακραίων φαινομένων θανάτους ανυποψίαστων συνανθρώπων μας σε όλη τη Γη, και για τις αντιμετωπίσιμες καταστροφές, και αντί να σωπαίνουν ζητώντας συγγνώμη, αφρίζουν μανιακά ώσπου να αφοπλιστούν. Προκαλέστε τους να σας δείξουν έστω 1 (ΜΙΑ) απόδειξη που το καμένο μυαλό τους έχει βρει για τη σχέση "υπερθέρμανσης" - ψύξης - ξηρασίας, που να διορθώνει και το CERN!
Το 1ο μέρος από το ντοκιμαντέρ για την ΑΠΑΤΗ τής "υπερθέρμανσης" (που έπαιξε στις 13-11-08 ο Σκάι στα ελληνικά):

2ο μέρος. 3ο μέρος. 4ο μέρος.


Red Hot Lies: How Global Warming Alarmists Use Force, Fraud, and Deception to Keep You Misinformed, by Christopher C Horner.
http://iceagenow.com/Snow_depths_in_Switzerland_up_to_five_times_normal.htm

Λόγω ανεπάρκειας του συστήματος στο μετριασμό μοχθηριών, καλοπροαίρετα σχόλια, ευπρόσδεκτα εδώ
Προς άτυχους αλλά θεραπεύσιμους ανανούριστους: ειλικρινά περαστικά με επαρκή ξεκούραση και μη ανταγωνιστικές παρέες, που αποτρέπουν από την αυτοκαταστροφή.

Με μανία ξαναφέρνει το ντόπιο ψοφο-ιερατείο το θέμα ραδιενεργοκτόνου εργοστασίου.


Εδώ Θεσσαλονίκη!
Εδώ και πολλά χρόνια ξεκινάει από το Ασβεστοχώρι, περνάει από τα Πεύκα (Ρετζίκι) και καταλήγει στα Μετέωρα ένα ρέμα.
Θα μπορούσε να αποτελεί ένα πνεύμονα ζωής και ομορφιάς.
Δυστυχώς όμως αυτό το ρέμα μετεξελίχθηκε σε κοινό βόθρο, γιατί πολλοί που κάθονται και στο Ασβεστοχώρι και στα Πεύκα ρίχνουν τα “ απόβλητά “ τους μέσα στο ρέμα.
Θα μου πείτε μέχρι εδώ “φυσιολογικά” τα πράγματα.
Όταν όμως κάποιοι αφελείς προσπάθησαν να βρουν αρμόδιους για να δώσουν λύση στο πρόβλημα διεκδικώντας αξιοπρέπεια στην ζωή και προστασία στην υγεία –υπάρχει μάλιστα και νηπιαγωγείο που συνορεύει με το ρέμα- δεν βρέθηκε ούτε ένας.
Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄βαθμού, Περιφέρεια ,Υπουργεία.
Μας ρωτούσαν μάλιστα εμείς τι προτείνουμε!!!
Αποφασίσαμε λοιπόν εμείς οι δύο στο γέρμα της ζωής μας να στήσουμε αντίσκηνο και να ξεκινήσουμε απεργία πείνας μπας και ευαισθητοποιηθεί ΕΝΑΣ αρμόδιος να κάνει το αυτονόητο να δώσει πίσω την ταυτότητα του στο ρέμα και να βγάλει από πάνω του την ρετσινιά του βόθρου, αλλιώς είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι το τέλος.

Δημήτρης Κυριάκος, ετών 62
Σωτήρης Αρβανιτίδης, ετών 62

Labels: , , , ,

Thursday, November 20, 2008

Οχι άλλο κάρβουνο κύριε Καραμανλή



Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, και θα
μας επηρεάσει όλους.

Στις 1-12 Δεκεμβρίου 2008 θα συναντηθούν στο Πόζναν της Πολωνίας οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ προκειμένου
να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση
των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Η Σύνοδος του Πόζναν είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για τη μετά-Κιότο εποχή, που θα λάβουν χώρα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο
του 2009.

Στόχος είναι μέχρι το 2050 να επιτευχθεί παγκοσμίως μια
μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60-80%.

Είναι απαραίτητο στο Πόζναν ΟΛΟΙ οι ηγέτες να υποστηρίξουν
τον δεσμευτικό αυτό στόχο, και φυσικά ο Πρωθυπουργός μας,
κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ας του υπενθυμίσουμε, λοιπόν, την ευθύνη του για την επιτυχία των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων στέλνοντας την παρακάτω κάρτα.

Το κλίμα είναι στο χέρι μας!

ΣΤΕΙΛΤΕ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΔΩ.

Όσες περισσότερες κάρτες λάβει ο Πρωθυπουργός, τόσο μεγαλύτερο το αποτέλεσμα.
Διαδώστε το στους φίλους σας!

Mάθετε περισσότερα στο wwf.gr/climate

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ / NOT IN OUR NAME


Όχι στο Όνομά μας


Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.

Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08


Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”

- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08


Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.


Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.


Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.


Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.


Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


Την 21η Νοεμβρίου το κείμενο αυτό θα σταλεί σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς μέσων μαζικής ενημέρωσης με την προτροπή της αναδημοσίευσής του. Το κείμενο προς αποστολή θα φέρει τους υπερσυνδέσμους (URL) από όλες τις ιστοσελίδες, που το υιοθέτησαν.

6000 ON HUNGER STRIKE
17th DAY

Prisoners in Greek prisons are deprived of basic human rights and dignity as human beings. This has led to an unprecedented wave of hunger strikes, that has been sweeping all Greek prisons from the 3rd of November, whereas the mainstream media hold total silence on the issue.

Bloggers unite and fight back for Democracy and defence of basic human rights. A call in the Greek blogosphere arises, urging every blogger simultaneously to communicate, publish or sign the following text on the 20th November :


”Not in our Name


"The situation in Greek prisons is unacceptable. Radical changes in the prison system should be a first priority". - Karolos Papoulias, Head of State, 6/11/08

"We are human. Prisoners but still human, I tell you". - Vangelis Pallis, prisoner, 9/11/08

From November 3rd, all detainees in prisons throughout the country are on a hunger strike, claiming what should be respected, but is not : their lost dignity. What they face is the criminal silence of the mainstream media and the indifference of the political leadership. To this silence and political practices all we who sign this text DO NOT CONSENT

The conditions in Greek prisons are unspeakable and may be understood only by the cold language of mathematics. In the supposedly reformatory institutions of the country a total of 417 detainee deaths were recorded over the past decade, while the rate has literally taken off to such a degree, that every month four people die in the hands of the State.

Capacity in Greek prisons reaches 168% (10,113 detainees for 6019 spaces) with a ratio of minimum space for each man in some cases reaching 1square meter, while the daily public spending per prisoner is the meagre 3.60 €. Prison cells are miserable, reminiscent of medieval times and health care is almost non - existent. At the same time, the Greek judicial system sends in prison one in every thousand of the overall population, while detainees without trial (in custody) are up to the 30% of the total number of prisoners. If quality of our Democratic system of governance is characterized by its prisons, then our Democracy is in crisis. If detainment is a penalty imposed for criminal behaviours by the State in the name of society, then in the case of Greek prisons we should all be accountable and most responsible of all, the Authorities. Facing such a reality all we who sign this text respond NOT IN OUR NAME.

The data revealed by official bodies for Greek prisons outline inhuman conditions of detention. According to a recent Report of the European Committee on the Prevention of Torture (2007), has found incidents of torture and inhuman treatment of prisoners, threats against their life along with series of violations in relation to their conditions of detention, deficits in investigating and punishing the perpetrators, incidents of violence in collusion with doctors and prison-guards and unacceptable health and medical care conditions.

The European Court of Human Rights has issued a series of decisions, convicting the Greek state regarding abuse and / or other rights' violations of prisoners by prison Authorities. The Greek National Commission on Human Rights has taken a decision – catapult, noting human rights' abuses in Greek prisons and suggesting certain direct actions to resolve them. The Greek Ombudsman complains about the lack of cooperation with competent state Authorities, causing them literally to be banned from entering the country's prisons for the last two years. The country's bar associations, Non-Governmental Organizations, such as Amnesty International, and many political / social institutions unanimously denounce the unacceptable conditions in Greek prisons and call for greater cooperation to overcome the problem. If human rights are to be enjoyed by every human being, depriving it of detainees in Greek prisons, is an open wound for our society. In this situation those who sign this text agree to SMASH COMMUNICATION BARRIERS BETWEEN PRISONS AND SOCIETY.

Prisoners going on hunger strikes, resort to the last bastion of resistance left to them, their own life. A month before the strikes commenced, there has been a last call to the political leadership to solve their problems, as things were getting unbearable, but nothing happened. To stop the hunger strikes, prisoners have specific, realistic and decent demands that restore their lost dignity and recover their basic human rights.As a response to Greek prisoners' mobilization the political leadership stands in indifference, acts only to make promises for the future and to repress their movements. Nevertheless, an indifferent stance of the political leadership at this stage will certainly mean dead hunger strikers. In these circumstances we say that we cannot remain passive waiting for the news of deaths from hunger strikes but we will stand by them. If the defence of democracy and human rights require the watchfulness of all of us, now is a chance for all, to take steps away from indifference and evasions of the problem.

Faced with the tension that prevails in prisons all over the country, we who sign this text consider the political leadership fully responsible for anything that will happen and demand both institutionally and in practice that BASIC HUMAN RIGHTS FOR ALL PRISONERS IN THE COUNTRY ARE GUARANTEED."

On November, the 21st, this text will be sent in bulk to all members of the Greek parliament and to the mass media encouraging them for its republication. The text sent has as attached the signatures (URL hyperlinks) of all blogs, forums and web pages that adopted it. We urge for its republication and spread, so that the struggle of Greek prisoners for basic human rights gets the international attention and coverage, it deserves. The signatures are as follows :

PLEASE SIGN THE PETITION

http://www.petitiononline.com/hrfa/petition.html

PLEASE SEND THIS TEXT TO THE EUROPEAN PARLIAMENT

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΣΕ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ
Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΙΗΛ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΛΙΝΚ
EUROPEAN PARLIAMENT

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ

http://www.keli.gr/

http://kratoumenoi.wordpress.com/


THEOULINI

Wednesday, November 19, 2008

Γιατί βιάζονται τόσο Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο?

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο (Κομισιόν) επιθυμούν το υπό προετοιμασία "πακέτο" κατά της κλιματικής αλλαγής να εγκριθεί πριν από τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2009. Μάλιστα η Γαλλία, χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας της (το Δεκέμβριο του 2008).

Όπως αναφέρεται οι βασικοί τομείς για τους οποίους ετοιμάζουν οι Ευρωβουλευτές νομοθεσία είναι:
  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  • δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα,
  • εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα,
  • αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών,
  • μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι τα δύο βασικά όργανα που αποφασίζουν από κοινού ως προς τη δέσμη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής. Και καθώς ο χρόνος πιέζει, όπως λένε, -σύμφωνα με πολλές μελέτες επείγει η μείωση της εκπομπής αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου- τα δύο βασικά νομοθετικά όργανα της Ένωσης θέλουν να εγκριθεί η σχετική νομοθεσία πριν από τις ευρωεκλογές του 2009.

Προς τι τόση βιασύνη αναρωτιέμαι? Φοβούνται μήπως αρχίσουν να επαναστατούν περισσότεροι επιστήμονες που δεν συμφωνούν με τις "εξαγγελίες" τύπου Αλ Γκορ και IPCC? Φοβούνται πως άρχισε να διαρρέει η αλήθεια περί των πραγματικών αιτιών αύξησης της θερμοκρασίας? Φοβούνται πως αν καταλάβουν οι πολίτες τι πραγματικά συμβαίνει και πως αυξάνεται η θερμοκρασία σε ολόκληρο το πλανητικό μας σύστημα δεν θα πείθονται πλέον να "χρηματοδοτούν" έμμεσα ή άμεσα, αμφίβολες πολιτικές "προστασίας του περιβάλλοντος"?

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που αντιτίθεται στις πρακτικές τρομοκράτησης του παγκόσμιου πληθυσμού της Γης μέσα από αυθαίρετες δηλώσεις και μονομερείς προαποφασισμένες ατζέντες, που σώνει και καλά θέλουν τα αέρια του Θερμοκηπίου να είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας.

Το έωλο της πολιτικής τους αποδεικνύεται με σειρά άλλων -εκτός IPCC- μελετών και σχετικών πορισμάτων.

Δεν θέλω με κανένα τρόπο να ισχυριστώ πως "καλώς εκπέμπονται" οι ρύποι. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού μολύνουν ολόκληρη την ατμόσφαιρα και τη βιόσφαιρα μας. Σίγουρα οφείλουμε να περάσουμε σε νέα καθαρά ενεργειακά μοντέλα και τεχνολογίες.
  • Όμως άλλο η μόλυνση και άλλο η χρήση της μόλυνσης σε "χρηματιστήρια" ρύπων!
  • Άλλο η μόλυνση και η καταπολέμηση της και άλλο η χρήση της ως βιτρίνα για την αιτιολόγηση "οικονομικών συμφερόντων" ως πρόγραμμα "καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής"!
"Ποια θα είναι η μελλοντική μορφή του κοινοτικού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, του ακρογωνιαίου λίθου της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;" γράφουν στις σελίδες τους....
"Ακρογωνιαίος λίθος" τους είναι βλέπετε το κέρδος από τα χρηματιστήρια ρύπων!
Και όχι η απαλλαγή μας από τους ρύπους!...
Ανάμεσα στον "ακρογωνιαίο λίθο" και τις άλλες προτάσεις τους κάπως ποιό λογικό μοιάζει το σενάριο "αποθήκευσης" co2, που είχε εισηγηθεί και παλαιότερα ο γερμανός κλιματολόγος Ράμστορφ. Όμως και σε αυτή ακόμη την πρακτική γίνεται εμφανές πως δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν άμεσα το ενεργειακό μας μοντέλο και τις μολυσματογόνες τεχνολογίες μας.

(στη σχηματική παράσταση αριστερά, πρόκειται για πιθανή εφαρμογή αποθήκευσης CO2- πηγή: CO2CRC, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο των S. Rahmstorf-H.J. Schnellnhubner "Der Klimawandel", 2007- για μεγέθυνση κάντε κλικ στην εικόνα)

Αν πράγματι ήθελαν γρήγορες και άμεσες λύσεις, δεν θα επένδυάν σε τέτοιες "ενδιάμεσες λύσεις", θα προχωρούσαν με γοργά βήματα στην αλλαγή των πηγών ενέργειας.
Δεν θα σπαταλούσαν τεράστια ποσά για να φτιάξουν τις "κατάλληλες" εγκαταστάσεις για την "αποθήκευση" CO2...

Όλες αυτές οι μέθοδοι προσέγγισης είναι κατά την άποψη μου παραπλανητικές και το μόνο που φροντίζουν και προστατεύουν είναι τα κέρδη αρκετών "συμφερόντων", με ένα παράλληλο πασάλειμα του προβλήματος.

Δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα της μόλυνσης και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι εμφανέστατο. Γιατί εάν θέλω να "λύσω" κάτι καταργώ την εστία που το προκαλεί, επενδύω στην αντικατάσταση της εστίας... με άλλες τεχνολογίες, με άλλα μέσα και βάζω πρώτη προτεραιότητα την υγεία του ανθρώπου και της φύσης... Δεν συνεχίζω να "χαϊδεύω" κεφάλαια και συμφέροντα...

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, υπάρχουν ενεργειακά μοντέλα εντελώς καθαρά, αλλά η άμεση εφαρμογή τους απειλεί "συμφέροντα"...

Οπότε... με πολύ προσοχή ακούω τέτοιες "ευοίωνες" δηλώσεις, όταν μάλιστα προέρχονται από κέντρα που κάθε άλλο παρά "δημοκρατικά" και "διάφανα" λειτουργούν...

Όμως, πέρα από την παράλογη πρακτική και συλλογιστική που ακολουθούν, καταφέρνουν να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα και να δεσμεύουν χιλιάδες πολιτών με αισθήματα φόβου και τρόμου απέναντι σε μια ψεύτικη κλιματολογική απειλή...

...ενώ ο "τρόμος" της μόλυνσης της φύσης, του αέρα, των υδάτων, του εδάφους και της τροφής μας, είναι ο πραγματικός εφιάλτης και ζούμε ήδη σφιχτά αγκαλιασμένοι μαζί του πληρώνοντας το με την υγεία μας!

Βίκυ Χρυσού


Δείτε επίσης παλαιότερα άρθρα μου σχετικά με τις "κλιματικές αλλαγές"

Labels:

Tuesday, November 18, 2008

Τρέξιμο για ένα ποιοτικότερο περιβάλλον στο λεκανοπέδιοΠτολεμαϊδας- Κοζάνης...



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ

Ποντοκώμη Κοζάνης , 16/11/2008
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο «1ος Περιβαλλοντικός Αγώνας Δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας» 21,4 χμ.
Συνολικά συμμετείχαν 56 αθλητές και αθλήτριες από όλα τα μέρη της Βορείου Ελλάδας. Οι αθλητές έτρεξαν «ενάντια στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε στο λεκανοπέδιο» , για τα δικαιώματα που έχουν οι κάτοικοι σε ένα ποιοτικότερο περιβάλλον. Η Οργάνωση χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων ως άψογη , η διαδρομή (21,4χμ) ήταν απαιτητική , μα ευχάριστη.
Στην πρώτη θέση ανδρών, μαζί, τερμάτισαν οι δύο πολλοί καλοί αθλητές-μαραθωνοδρόμοι (με πανελλήνιες επιτυχίες) - οι Φιλημέγκας Γεώργιος(Πρόεδρος ΣΔΥ Κοζάνης) , και Μανώλας Κωνσταντίνος (Αίολος Πτολεμαΐδας). Από την κατηγορία γυναικών πρώτη τερμάτισε η Παπουνίδου Ναταλία (Salomon athletes for animal rights) με δεύτερη την Καρπούζα Βίκυ (ΣΑΛΟΜΟΝ).
Συγκινητική στιγμή του αγώνα αποτέλεσαν οι δηλώσεις του αθλητή Μανώλα Κωνσταντίνου, που με δάκρυα στα μάτια , μετά τον επίπονο τερματισμό του, δήλωσε πως: «Τρέχω για μη καταντήσει και η Ποντοκώμη όπως το χωριό μου , ο Κόμανος , χωριό που έσβησε από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ Α.Ε.»

Η οργανωτική επιτροπή θέλει να ευχαριστήσει :
1. Τους 60 εθελοντές , της γραμματείας , των ΣΤΕΠ και των κινητών μονάδων.
2. Την τροχαία Πτολεμαΐδας και την αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης για την άψογη και ασφαλή διαχείριση όλης της διαδρομής.
3. Την πρωταθλήτρια στίβου Θεοδωρίδου Ειρήνη , αφέτη του αγώνα και συμπαραστάτη.
4. Τον Γυμναστή Εργοφυσιολόγο Γρηγοριάδη Αντώνη , υπεύθυνο γραμματείας , χρονομέτρη , καθοδηγητή.
5. Την Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης (ΕΕΕΔ) , τη δυναμικότερη Ομάδα Διάσωσης της Ελλάδας.
6. Το Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας , για τη διαφορετική νότα που έδωσε στον αγώνα , με τη γνώση που διαθέτουν και την τεχνολογία που κατέχουν.
7. Το Ιατρικό team , με το ασθενοφόρο , και την ομάδα «Βοήθειας στο Σπίτι» για την αίσθηση ασφάλειας που προσέδωσαν στον αγώνα.
8. Τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου Νούσια Θανάση όχι μόνο για την παραχώρηση του σχολείου στην διάθεση των αθλητών, αλλά και για την προσωπική του συμβολή κατά την διάρκεια του αγώνα.
9. Όλους όσους βοήθησαν να προβληθεί το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής μας (Εφημερίδες, Ραδιόφωνα, Τηλεοπτικά κανάλια, Δημοσιογράφους, Ιστοσελίδες, Blog) με τα ρεπορτάζ, τα άρθρα και τις καταχωρήσεις τους.



Τελευταίους, αλλά όχι έσχατους, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνοδούς των αθλητών, τους παρευρισκόμενους και συμπαραστάτες του αγώνα μας , που ελπίζουμε να απόλαυσαν μιας φιλοξενίας που αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό των οικισμών του Δήμου μας.
Ραντεβού λοιπόν το 2009…

Για την οργανωτική επιτροπή του Αγώνα
Αθανασιάδης Ανδρέας

Δελτίο τύπου ημερίδας «Περιβαλλοντικός Απολογισμού Λεκανοπεδίου Πτολεμαϊδας - Κοζάνης 2008» ...

Ποντοκώμη Κοζάνης 17/11/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Στα πλαίσια του «1ο Αγώνα Δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, σε ένα καθαρότερο και ποιοτικότερο περιβάλλον» διεξήχθη αντίστοιχη Ημερίδα, την ίδια μέρα (16/11/2008) στην Ποντοκώμη , στις 16:00 , με

θέμα::«Περιβαλλοντικός Απολογισμού Λεκανοπεδίου 2008»

Κατά την ημερίδα …

O Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης Σταμάτης Ζώρας εισηγήθηκε την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων στη διαχείριση του περιβάλλοντος στη περιοχή, αλλά και το μεγάλο όγκο περιβαλλοντικής πληροφορίας και τεχνογνωσίας που έχει παραχθεί για την περιοχή η οποία όμως δεν είναι εύκολα προσβάσιμη ενώ τις περισσότερες φορές παραμένει ανεκμετάλλευτη. Σχολίασε επίσης την έλλειψη περιβαλλοντικών μετρήσεων στη περιοχή οπότε και την έλλειψη επιδημιολογικών μελετών. Τόνισε ότι το Κέντρο Περιβάλλοντος θα εργαστεί προς αυτές τις κατευθύνσεις με βασικούς άξονες την ουσιαστική αναγνώρισή του ως ο περιβαλλοντικός διαχειριστής του τόπου αλλά και ως σημείο αναφοράς άντλησης περιβαλλοντικής πληροφορίας.

Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης ΤΕΙ Κοζάνης, Καθηγητής Τριανταφύλλου Γ Αθανάσιος, σχολίασε τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη περιοχή καθώς και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή επεισοδίων. Τόνισε ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρέπει να ποσοτικοποιηθεί ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα δράσης και αντιμετώπισης. Παρουσίασε το επιχειρησιακό σύστημα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ποιότητας που λειτουργεί στο εργαστήριο και τον απλό και κατανοητό τρόπο με τον οποίο το κοινό μπορεί να ενημερωθεί μέσω του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τσικριτζής Λάζαρος, σχολίασε τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας με κύρια συνιστώσα τις εκτός ορίων εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη ΔΕΗ ΑΕ και την καταστροφή των υπόγειων υδάτων της περιοχής λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας. Τόνισε επίσης ότι εδώ και 60 χρόνια στο λεκανοπέδιο δεν έχει πραγματοποιηθεί κατάλληλη επιδημιολογική μελέτη και ότι όποιος θέλει να αντλήσει την περιβαλλοντική πληροφορία που έχει παραχθεί για τον τόπο είναι σαν να «ανακαλύπτει την Αμερική» λόγω της έλλειψης κεντρικής βάσης περιβαλλοντικών δεδομένων.

Η τοποθέτηση εκ μέρους του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μελίτης «ο Σκαντζόχοιρος» του γραμματέα Παπαδόπουλου Θεόδωρου, ήταν συγκλονιστική. Η Μελίτη απολαμβάνει … μιας «σύγχρονης ανάπτυξης». Ο ΑΗΣ Μελίτης είναι τελευταίας τεχνολογίας , άρα ουδέν πρόβλημα. Κι όμως , μάθαμε ότι μια απλή βλάβη στο σύστημα αποθείωσης είχε ως αποτέλεσμα να ψοφήσουν τα ψάρια του Γεροπόταμου. Αλήθεια η διαρροή αυτή είχε επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής; Δυστυχώς μετρητές ρύπων , από ανεξάρτητους φερέγγυους οργανισμούς , δεν υπάρχουν και στη Μελίτη. Ο ρυπαίνων ….αυτομετράται!!! Επίσης η ΔΕΗ με τις αντλήσεις επιφανειακών νερών κατέστησε το χωριό Μελίτη μια άνυδρη περιοχή. Τα ορυχεία συνεχώς (λόγω και της νέας μονάδας) θα διευρύνονται , η μεταφορά όμως του λιγνίτη , δεν έχει διευθετηθεί και περνά στις παρυφές της Μελίτης , δημιουργώντας περιβαλλοντικές οχλήσεις και προβλήματα στην κυκλοφορία καθότι «οι δρόμοι του κάρβουνου» είναι ταυτόχρονα και οι δρόμοι που συνδέουν τη Μελίτη με τα χωριά Αχλάδα , Σκοπός κλπ . Αν προσθέσουμε και το πρόβλημα με το πεδίο βολής Λόφων , τότε βλέπουμε ότι και στο βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου , τα περιβαλλοντικά προβλήματα υπάρχουν και οξύνονται, οι συμπολίτες αναζητούν κι εκεί τα δικαιώματά τους και συγκροτούν συλλόγους , όπως ο σύλλογος της Μελίτης «Σκαντζόχοιρος», αναζητούν συνεργασίες, και με πάθος πλέον διεκδικούν κι εκεί πολλά από τα αυτονόητα .Άλλη μια ελπίδα στο λεκανοπέδιο.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου «Ανέργων και περιβάλλοντος Ρυακίου –Αγίου Δημητρίου», Ηλίας Τεντζογλίδης, τόνισε τον άνισο αυτό αγώνα απέναντι στη ΔΕΗ. Όλοι κατανοούν το πρόβλημα , όλοι είναι μαζί μας, όλοι συμπαρίσταται στο δίκαιο των αγώνων των συλλόγων της περιοχής , κι όμως η ΔΕΗ, αντί να βρεθεί η ίδια στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για τα πάμπολλα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει στην περιοχή μας , οδηγεί συλλόγους , δηλαδή οργανωμένες εκφάνσεις των αιτημάτων της περιοχής , στα δικαστήρια αιτούμενοι ουσιαστικά την εξαφάνιση κάθε φωνής που διεκδικεί ή στο μέλλον θα τολμούσε να διεκδικήσει.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΠΚΑ Ν. Κοζάνης Θεοφυλάκτου Ιωάννης, κατέστησε απολύτως σαφές στο ακροατήριο τι είναι αυτή η περίφημη αειφόρος ανάπτυξη. Πώς θα μπορούσε (αυτό μόνο δικαιούμαστε) να μπούμε στη θέση του αγέννητου σήμερα , νεογέννητου του 2050 και να διαχειριστούμε τα σημερινά και τα τοπικά με βάση τα συμφέροντα αυτού του νεογέννητου και τα δικαιώματά του στον τόπο μας(σε παρόντα χρόνο) και στον τόπο του ( στο χρόνο για τον οποίο θα έπρεπε να δρα η περιοχή μας-μεταλιγνιτική περίοδος –διαχείριση Πόρων-κατεύθυνση Τοπικού Πόρου).

Ο εκπρόσωπος των Ενεργειακών Πολιτών Πτολεμαϊδας Δημητριάδης Δημήτρης μίλησε για το περιβαλλοντικό Γκουαντάναμο, ως προσιδιάζει το λεκανοπέδιό μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα στη γη που δημεύεται , στα νερά που ληστεύονται , στον αέρα που ρυπαίνεται , στον ζωτικό χώρο που καθίσταται ανύπαρκτος . Υπάρχει ενεργειακή πολιτική που να σέβεται το ζωτικό χώρο του ατόμου το αναφαίρετο δικαίωμα του ατομικού ή συλλογικού αυτοπροσδιορισμού;

Ο Εμμανουήλ Αναστάσιος, εκ μέρους του Συλλόγου Πληττομένων της Μαυροπηγής, τόνισε ότι θεωρείται άκυρη κάθε απόφαση που αφορά τους κατοίκους αν δεν έχει διασφαλιστεί πρώτα η ενημέρωση και συναίνεση των κατοίκων. Μετά δεν και τις πρόσφατες εξελίξεις παρατηρούμε ότι η φιλοσοφία της ΔΕΗ δεν άλλαξε απέναντι στις διεκδικήσεις των κατοίκων . Τα τοπικά στελέχη ως μεσάζοντες ειλημμένων αποφάσεων , διεκπεραιώνουν μάλλον εντολές εκβιασμών , και απαξίωσης των δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής. Θάπρεπε ίσως να υπάρξει ολοκληρωτική αλλαγή της στάσης αυτής των τοπικών στελεχών της ΔΕΗ . Μοναδική δε προς την ιεραρχία εισήγησή τους θάπρεπε ναναι η προτροπή του διαλόγου ως μέσου εξεύρεσης συναίνεσης έναντι πολιτών , το αρνητικό μέλλον των οποίων προδιαγράφει πολλά χρόνια τώρα η πολιτική της ΔΕΗ .

Τέλος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυροδενδρίου, ο Κώστας Περτσινίδης, τόνισε τον κίνδυνο που ενέχει η περιβαλλοντική αυθαιρεσία της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο , όπως βιώνεται από τον κάτοικο του Μαυροδενδρίου. Ενός κατοίκου που δεν έχει το δικαίωμα των ειδικών προσλήψεων (12% στον ΑΗΣ Καρδιάς , 0% στα ορυχεία), που δεν έχει το δικαίωμα της μετεγκατάστασης (δεν υπάρχει κάρβουνο κάτω από τον οικισμό) , που όμως υφίσταται στο ακέραιο τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τη ρύπανση των ΑΗΣ και των ορυχείων και την ακτινοβολία της υπερυψηλής τάσης που διαπερνά τον οικισμό. Τι θα γίνει με αυτό τον οικισμό, που θα μείνει στα όρια της ζώνης επιβίωσης , ή μάλλον της ζώνης θανάτου σε πολύ λίγα χρόνια;

Η Οργανωτική Επιτροπή δηλώνει ότι έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από το υψηλό επίπεδο των επιστημονικών εισηγήσεων , και το δεικτικό λόγο των τοποθετήσεων των συλλόγων , στην 1η ημερίδα.
1. Διείδε ότι ο συντονισμός είναι το ζητούμενο του έτους που έρχεται. Η επίτευξή του είναι υποχρεωτική.
2. Θα μπορέσει το ΚΕΠΕ να πείσει ότι του ανήκει ο συντονιστικός ρόλος των επιστημονικών φορέων που διαχειρίζονται ερευνητικά- επιστημονικά τα «ζητήματα ρύπανσης» στην περιοχή μας;
3. Θα μπορέσει το σύμφωνο συνεργασίας να πείσει –με ενέργειες και δράσεις του -ότι αποτελεί φωνή των πολιτών , αδιαπραγμάτευτη απέναντι στη ΔΕΗ; Θα καταθέσει επιτεύγματα που να πιστοποιούν κέρδη για την κοινωνία;
4. Θ δημιουργηθεί το «κέντρο διευθέτησης κρίσεων»;
5. Θα μπορέσουν οι σύλλογοι , με τη συσσωρευμένη εμπειρία που διαθέτουν , να προωθήσουν τα ιδιαίτερα ζητήματα –αιτήματα τόσο των μελλών τους όσο και ευρύτερα των πολιτών του λεκανοπεδίου;
6. Θα υπάρξουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ , έναντι των δεσμεύσεων που κατά καιρούς αναλαμβάνει, ώστε να έχουμε στο τρέχον έτος ποιοτικότερους δείκτες , λιγότερες περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες;

Τα παραπάνω ερωτήματα θα αποτελέσουν τη βάση του 2ου Απολογισμού Λεκανοπεδίου Κοζάνης –Αμυνταίου – Φλώρινας , το φθινόπωρο του 2009.

Για την Οργανωτική Επιτροπή:
Χαϊτίδης Δημήτριος , Αντιδήμαρχος Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Εμμανουήλ Αναστάσιος , Πρόεδρος Συλλόγου Πληττομένων από τις αναγκαστικές
απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ «Μαύρη Πηγή»


Τις εισηγήσεις των ομιλητών μπορείτε να τις βρείτε στο site μας: www.pontokomi.com

Στείλτε μήνυμα στον πρωθυπουργό...



Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, και θα μας επηρεάσει όλους.

Στις 1-12 Δεκεμβρίου 2008 θα συναντηθούν στο Πόζναν της Πολωνίας οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ προκειμένου να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Στόχος είναι μέχρι το 2050 να επιτευχθεί παγκοσμίως μια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60-80%.

Είναι απαραίτητο ΟΛΟΙ οι ηγέτες να υποστηρίξουν τον δεσμευτικό αυτό στόχο, και φυσικά ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ας του υπενθυμίσουμε την ευθύνη του για την επιτυχία των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων στέλνοντάς του μια ηλεκτρονική κάρτα.

Μετά από πρόταση του antigold στέλνουμε και μια ακόμα καρτούλα: Στις 15/2/2007, ακτίβιστές της Greenpeace έγραψαν με μεγάλα γράμματα τη φράση “Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΔΩ” μπροστά σε ένα λιγνιτωρυχείο στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Σκοπός ήταν να τονιστεί η συνεισφορά της εξόρυξης και καύσης του λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας στην υπερθέρμανση του πλανήτη - σε ένα μέρος που θα μπορούσε να είναι στην Τσεχία ή στην Κοζάνη.

Ίσως ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να λάβει και τις δυο καρτούλες. Η Θεσσαλονίκη μέσα στη θάλασσα μπορεί είναι μια ζοφερή εικόνα του μέλλοντος μας. Τα λιγνιτορυχεία της εικόνας είναι μια ζοφερή εικόνα του παρόντος, παρόντος που υποθηκεύει το μέλλον των κατοίκων του ενεργειακού λεκανοπεδίου Πτολεμαΐδας-Κοζάνης. Αν όμως φτάσουμε εκεί, ένα από τα αίτια θα είναι ΚΑΙ τα λιγνιτωρυχεία του λεκανοπεδίου Πτολεμαΐδας-Κοζάνης.

Monday, November 17, 2008

Οι ωραιοι φυλακισμενοι

" Χθες πηρα ολο χαρα το Εθνος της Κυριακης για το ενθετο με τα πουλια, και με μεγαλη μου εκπληξη διαπιστωσα οτι οι φτερωτοι φιλοι μας , ηταν φωτογραφημενοι απο πολύ , μα παρα πολυ κοντα και ολοι νυχτα και με φλας. Κοιτωντας με ποιο προσεχτικη ματια διαπιστωσα οτι το μεγαλυτερο ποσοστο των πουλιων ηταν σε συνθηκες αιχμαλωσιας. Ενδεχομενως ο φωτογραφος να τα βρηκε σε καποιο εθνικο παρκο , αλλά πολλα πιθανον και να αιχμαλωτίστηκαν για το σκοπο της φωτογραφισης.

Ο σκοπός δεν αγιαζει τα μεσα, αν και εδω ουτε ο σκοπος ειναι φιλοπεριβαλλοντικος ουτε τα μεσα.
Θα περίμενα μεγαλυτερη ευαισθησια απο την εφημερίδα .
Αυτο αποτελει ντροπη και δυσφήμιση για ολους τους φωτογραφους άγριας φύσης ερασιτεχνες και επαγγελματιες αλλά και οποιονδηποτε αγαπαει την άγρια .

Νομιζω ότι θα πρεπει να αποσυρθει άμεσα "

Στειλτε ενα μηνυμα διαμαρτυριας στην εφημεριδα Εθνος :

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11501&subid=20398&tag=9630&tag=9630

editor@ethnos.gr

Sunday, November 16, 2008

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το δικαίωμα για την προστασία της άγριας ζωής είναι υποχρέωση όλων μας και πρέπει να το απαιτήσουμε. Το κυνήγι δεν είναι αποδεκτό στη συνείδησή μας. Θεωρείται βάρβαρη και αντι-περιβαλλοντική ενέργεια. Επιδιώκουμε τη συνολική απαγόρευσή του. Μέχρι να γίνει αυτό θα ζητάμε τα αυστηρότερα μέτρα σε συνεργασία με επιστημονικούς και οικολογικούς φορείς.

Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ" είναι μία οικολογική ενέργεια για την ενίσχυση του συνόλου των οικολογικών προσπαθειών στην Ελλάδα, οργανωμένων και μη. Με την παράλληλη υποστήριξη "πράσινων" ενεργειών και δράσεων για την προστασία του πλανήτη. Σταματώντας την εκμετάλλευση ακόμα και των κυνηγών για ψηφοθηρικούς σκοπούς υπουργών και κομμάτων.

Εκείνο που προσπαθούμε να θίξουμε και να χτυπήσουμε-με κάθε νόμιμο μέσο- είναι τις ενέργειες ή την ηθελημένη αδράνεια κάποιων (πολιτικών ή μη δεν έχει σημασία), σε βάρος της οικολογίας και του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Με αφορμή και κορυφή του παγόβουνου τις πρόσφατες κινήσεις και προτάσεις του κ. Κιλτίδη, από την Υπουργική του θέση, για μετατροπή των Κυνηγετικών Συλλόγων της χώρας σε Οικολογικές/ Περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Πρωτοβουλία συνεχίζει δυναμικά την προσπάθειά της. Καλώντας τους πάντες, κάθε συνειδητό πολίτη, ομάδα, σύλλογο, κόμμα για συστράτευση στις περαιτέρω ενέργειες.



ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ Ή ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ. ΑΣ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ.



ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

http://save.pblogs.gr

Υπογράφουμε όλοι εδώ.

Κι' εδώ συλλογή υπογραφών στο Facebook.

Κάθε ΑΦΟΒΗ στιγμή ομορφαίνει τη ζωή!


Οι εκατοντάδες δολοφονημένοι ήρωες τού Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκαν ως θύματα τροχαίων, μαζί με τους αμέτρητους άλλους, από την αντίσταση στους Μυκηναίους, τους ειλωτόφονους εφόρους, τους Περσοφοίνικες, τους Ρωμαίους, Σταυροφόρους και λοιπούς κανίβαλους, έχουν αφήσει μια παρακαταθήκη που σε λίγο θα αφοπλίσει τις φοβικές τυραννίες από την ταλαιπωρημένη ανθρωπότητα, καθώς τελειώνει το τελευταίο τους καύσιμο, το πετρέλαιο:

Οι άνθρωποι πίσω από τον Ομπάμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ: ΕΔΩ.

Labels: , ,

Thursday, November 13, 2008

1ος αγώνας δρόμουγια τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου Πτολεμαΐδας-Κοζάνης ...



Ποντοκώμη Κοζάνης 12/11/2008

Δελτίο Τύπου
ΕΝΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ …..

Α. Ένας διαφορετικός μαραθώνιος δρόμος διεξάγεται την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 10:00 πμ στην Ποντοκώμη Κοζάνης. Πρόκειται για τον «1οΑγώνα Δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, σε ένα καθαρότερο και ποιοτικότερο περιβάλλον» με τους αθλητές να καλούνται να καλύψουν στον αγώνα αυτό, μια απόσταση 20 χλμ . Οι συμμετέχοντες (ως αθλητές ή ως συνοδοί), κάτοικοι της απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα –και όχι μόνο– με την συμμετοχή τους δηλώνουν συνειδητά πως «τρέχουν ενάντια στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ ΑΕ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας» στο οποίο:

1. Η ΔΕΗ ΑΕ δεν εφαρμόζει την περιβαλλοντική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία
2. Η πολιτεία δεν ελέγχει ή ελέγχει πλημμελώς την τήρηση των νόμων
3. Δεν γίνονται όλες οι μετρήσεις ρύπων που απαιτούνται και μάλιστα από φερέγγυους και ανεξάρτητους της ΔΕΗ φορείς
4. Δεν υπάρχει μια πλήρης επιδημιολογική μελέτη για το λεκανοπέδιο
5. Δεν υπάρχει πολιτική ενημέρωσης του πληθυσμού για τους κινδύνους που διατρέχει
6. Δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης δράσης-διαχείρισης κρίσης για τις ημέρες με έντονες(και όχι μόνο) υπερβάσεις και με έντονα προβλήματα

Β. Επίσης, προκειμένου να μπορούμε όλοι εμείς, κάθε χρόνο να μαζευόμαστε και να ελέγχουμε τη ΔΕΗ ΑΕ, την καλυτέρευση ή όχι των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων εξ αιτίας των δραστηριοτήτων της στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα συμμόρφωσής της στις παραινέσεις της κοινωνίας, διοργανώνουμε συμπληρωματικά με τον αγώνα, (μετά το τέλος του αγωνιστικού προγράμματος και των παρεπόμενων εκδηλώσεων), την ίδια μέρα 16/11/2008 στις 16:00 την Περιβαλλοντική Ημερίδα με θέμα:«2008, Το λεκανοπέδιο Απολογείται». Επιστήμονες, φορείς και σύλλογοι , αναλύουν τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας , εστιάζονται στο τη ακριβώς φταίει, τα θα έπρεπε να γίνει κλπ , και δίνουν ραντεβού για το 2009 , στο «2ο Απολογισμό λεκανοπεδίου» , δεσμευόμενοι ότι τα λόγια πρέπει επιτέλους να γίνουν πράξεις.

ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ -ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Δ. Ε. Πολιτισμού Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Σύλλογος Πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή «Μαύρη Πηγή»
Πολιτιστικός σύλλογος Ποντοκώμης
Φυσιολατρικός σύλλογος Σιδερά
Πολιτιστικός σύλλογος Μαυροδενδρίου
Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Πολιτιστικός σύλλογος Μαυροπηγής «Ειρήνη»
Γραφείο Αγωγής Υγείας Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης

Υπό την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη , Νομού Κοζάνης & της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Αθανασιάδης Ανδρέας , 6975907558

Περισσότερες πληροφορίες στα site

http://pontokomicom.blogspot.com/2008/10/1-20.html

http://www.pontokomi.com/theme_1.html

Wednesday, November 12, 2008

Ο χρυσός, οι χρήσεις του και η χρησιμότητα της εξόρυξής του

http://antigoldgreece.wordpress.com


4,603 τόνοι χρυσού μαζεύουν σκόνη στο Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ στο Fort Knox, στο Κεντάκυ.

Ο μόνος χρυσός που βγαίνει από κει είναι κάποιες πολύ μικρές ποσότητες για να ελεγχθεί η καθαρότητα των ράβδων.



ΔΟΝΤΙΑ, ΦΛΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ

Θα διευκρινίσουμε αυτό που γράψαμε στο τέλος της προηγούμενης καταχώρησης. Ο χρυσός μπορεί να μην είναι “άχρηστος”, όμως θεωρούμε ότι η εξόρυξή του είναι.

Η άποψη του Χένρυ Φορντ, ιδρυτή της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, ότι “ο χρυσός είναι το πιο άχρηστο πράγμα στον κόσμο”, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ότι ο χρυσός δεν έχει καμμία εγγενή αξία. Ωστόσο η ανθρωπότητα έχει αναγορεύσει αυτό το κίτρινο μέταλλο στην απόλυτη αξία και το έχει “ντύσει” με αμέτρητα στρώματα μύθων και δοξασιών.


Τα τρία τέταρτα από την ετήσια παραγωγή χρυσού των περίπου 2.500 τόνων μετατρέπεται σε κοσμήματα. Περίπου 14% αγοράζεται ως επένδυση με τη μορφή ράβδων ή χρυσών νομισμάτων, ενώ μόλις 12% είναι η ζήτηση για βιομηχανικούς και οδοντιατρικούς σκοπούς.

Από το διαδίκτυο μαθαίνουμε και για άλλες, διεστραμμένες ή τουλάχιστον παράδοξες, “χρήσεις” του χρυσού από τους πλουσίους αυτού του κόσμου. Νεοϋορκέζικo ινστιτούτο καλλονής χρησιμοποιεί μάσκες ομορφιάς από πραγματικό χρυσό (για $400 τη “θεραπεία”). Στην Ιαπωνία είναι της μόδας ο “βρώσιμος χρυσός” - επιδόρπια διακοσμημένα με υπέρλεπτα φυλλαράκια χρυσού και μηνυματάκια του τύπου “Χρόνια Πολλά” γραμμένα με αληθινά χρυσά γράμματα πάνω στο καϊμάκι του καφέ. Η εξόρυξη αυτού του χρυσού έχει αφήσει πίσω της ρυπασμένα νερά και τοξικά απόβλητα στο Περού ή στο Μάλι…

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΠΑΟΥΛΑ


Επειδή ο χρυσός δεν καταστρέφεται, σχεδόν το σύνολο από τους περίπου 150.000 τόνους που έχουν εξορυχθεί σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, βρίσκεται ακόμα στην επιφάνεια της γης. Οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών και οι διεθνείς οργανισμοί διατηρούν στα θησαυροφυλάκιά τους μεγάλα αποθέματα χρυσού (λεπτομέρειες στο http://en.wikipedia.org/wiki/Official_gold_reserves) που τα δημιούργησαν στην εποχή που ο χρυσός ήταν η βάση των νομισματικών συστημάτων.

Σήμερα η τιμή του χρυσού καθορίζεται χρηματιστηριακά, όμως η τιμή αυτή είναι τεχνητή. Με το να κρατούν οι κυβερνήσεις των κρατών τεράστιες ποσότητες εκτός αγοράς, διατηρείται η τιμή του χρυσού σε τεχνητά υψηλά επίπεδα και πριμοδοτείται η εξόρυξη νέων ποσοτήτων. Λόγω της τεράστιας ποσότητας του αποθηκευμένου χρυσού - πολλαπλάσια της ετήσιας παραγωγής - η τιμή του καθορίζεται λιγότερο από την προσφορά και τη ζήτηση και περισσότερο από τη γενική “ψυχολογία” και άλλους παράγοντες. Οργανισμοί και ινστιτούτα της βιομηχανίας χρυσού (World Gold Council και άλλα) επηρρεάζουν την τιμή του μετάλλου, προσπαθώντας να “πείσουν” τις κρατικές τράπεζες διαφόρων κρατών να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό ή να περιορίσουν τις πωλήσεις - περιορίζοντας έτσι την προσφορά χρυσού για άλλες χρήσεις και αυξάνοντας την τιμή του. Η “Συμφωνία της Ουάσινγκτον για το Χρυσό” του Σεπτεμβρίου 1999 περιόριζε τις πωλήσεις χρυσού από κρατικές τράπεζες ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω πτώση της τιμής του, σε μια εποχή όπου ήδη βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το 2000, μια μελέτη με τίτλο “Χρυσός, με ποιό τίμημα; Η ανάγκη για ένα δημόσιο διάλογο πάνω στο μέλλον των κρατικών αποθεμάτων χρυσού”, διαπίστωνε το αυξανόμενο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της εξόρυξης χρυσού και κατέληγε σε μια ριζοσπαστική πρόταση - να “εξορυχθεί” ο χρυσός από τα κρατικά θησαυροφυλάκια. Η πώληση μέρους των κρατικών αποθεμάτων που δεν εξυπηρετούν πλέον τίποτα, θα μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση για χρυσό για πολλά χρόνια. Ο κόσμος θα απαλασσόταν από την τεράστια επιβάρυνση των μεταλλείων χρυσού και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα χρησιμοποιούνταν για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων μεταλλείων, που εκτιμούνται σε πάνω από 550.000 στις ΗΠΑ. Στα έργα αποκατάστασης θα έβρισκαν εργασία οι πρώην εργαζόμενοι των μεταλλείων που είναι οι πλέον ειδικοί για αυτή τη δουλειά. Και ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος.

Αν και η μελέτη γράφτηκε σε μια εποχή που η τιμή του χρυσού ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, πολλές από τις βασικές της διαπιστώσεις ισχύουν και σήμερα και θεωρούμε ότι αξίζει να διαβαστεί.

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Ο χρυσός δεν αποδίδει μέρισμα ή τόκο και μόνο οι έμμεσες επενδύσεις σε χρυσό (funds, παράγωγα, μετοχές μεταλλευτικών εταιρειών) μπορεί να έχουν κάποια απόδοση. Σε περιόδους σταθερότητας ο χρυσός είναι μια μάλλον κακή επένδυση μπροστά την πληθώρα των άλλων κερδοφόρων επιλογών (δείτε μια σύγκριση της τιμής του χρυσού με το μέσο όρο του Dow Jones για τα τελευταία 200 χρόνια εδώ).

Παραδοσιακά ο χρυσός θεωρείται ως “ασφαλές καταφύγιο” (safe haven) από τον πληθωρισμό και τις κάθε είδους πολιτικές, πιστωτικές και οικονομικές κρίσεις. H τιμή του ανεβαίνει εν όψει πολέμων, λιμών και καταποντισμών. Φαίνεται ότι η δύναμη του χρυσού ως επένδυση δεν είναι ότι ο κάτοχός του κερδίζει κατέχοντας τον, αλλά μάλλον το ότι δεν χάνει.

Το Μάρτιο του 2008, λόγω των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε οριακά τα $1000 ανά ουγγιά, . Έκτοτε η χρηματιστηριακή τιμή ξανάπεσε και εδώ και καιρό βρίσκεται γύρω από τα $700-750 ανά ουγγιά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση για κοσμήματα που είναι η κινητήρια δύναμη της βιομηχανιας. Η ζήτηση για χρυσό στην Ινδία, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα χρυσού (με διαφορά από τη δεύτερη ΚΪνα) έπεσε κατά 65% στο 1ο εξάμηνο του 2008, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Οι προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της τιμής του χρυσού εξαρτώνται από την οπτική του παρατηρητή. Ορισμένοι προβλέπουν ότι θα φτάσει στα $2.500 ανά ουγγιά, ενώ άλλοι μιλούν για μια “φούσκα” στο χρυσό, παρόμοια με αυτήν του τέλους της δεκαετίας του ‘70.

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS), τα παγκόσμια αποθέματα του μη εξορυχθέντος χρυσού υπολογίζονται σε περίπου 42.000 τόνους. Με βάση την ετήσια παραγωγή των 2.500 τόνων που είναι περίπου σταθερή από το 2001 και μετά, τα παγκόσμια αποθέματα θα έχουν εξαντληθεί σε περίπου 17 χρόνια. Αν υποθέσουμε ότι η πρόοδος της μεταλλευτικής τεχνολογίας και η αύξηση της τιμής του χρυσού θα προσθέσουν ακόμα φτωχότερα κοιτάσματα στην κατηγορία των “αποθεμάτων” (πόσο πιο φτωχά άραγε; Ήδη θεωρούνται εκμεταλλεύσιμα με 1 γρ. ανά τόνο ή και λιγότερο!), τα 17 χρόνια θα μπορούσαν να γίνουν 20 ή 25. Άντε 30.

Πρέπει να έχουμε υπ’όψιν ότι πολλά από αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται κάτω από τα τελευταία παρθένα δάση του πλανήτη, σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Γκάνα και η Βενεζουέλα. Η σύγκρουση γύρω από την εκμετάλλευσή τους μαίνεται εδώ και χρόνια. Το Μάϊο του 2008 η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απαγόρευσε την εξόρυξη χρυσού στο προστατευόμενο δάσος της Ιματάκα, στον πυρήνα του Αμαζονίου και δήλωσε ότι δεν θα δώσει νέες άδειες για επιφανειακή εξόρυξη, πουθενά στη χώρα. Όμως άλλες κυβερνήσεις αποδεικνύονται πιο αδύναμες απέναντι στις ισχυρές πιέσεις των μεταλλευτικών συμφερόντων που αυξάνονται τρομακτικά όσο ανεβαίνει η τιμή του χρυσού. Για το παγκόσμιο κίνημα προστασίας του περιβάλλοντος, ένα πάγιο αίτημα είναι η θέσπιση ζωνών όπου δεν θα έχει πρόσβαση η μεταλλευτική βιομηχανία (”no-go zones”), ώστε να διαφυλαχθούν αυτά τα πολύτιμα αποθέματα βιόσφαιρας.

Όταν όλος ο χρυσός του πλανήτη θα βρίσκεται πια στην επιφάνεια της γης, τότε αυτή η σταθερή ποσότητα χρυσού θα κυκλοφορεί αενάως, θα ανανεώνεται και θα ξαναχρησιμοποιείται. Τα παλιά χρυσαφικά θα λιώνονται για να ξαναγίνουν κοσμήματα για τις επόμενες γενιές, η βιομηχανία θα ανακυκλώνει το σύνολο του χρυσού που χρησιμοποιεί, οι ίδιες ράβδοι χρυσού θα πωλούνται και θα αγοράζονται από κρατικές τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές.

Κι αν μας έλεγαν ότι αυτή η μέρα θα έρθει πιο γρήγορα, όχι σε 17 ή σε 30 χρόνια, αλλά αύριο; Σήμερα; Αν δεν υπήρχε άλλος χρυσός στη γη που να “πρέπει” να έρθει στην επιφάνεια, θα υπέφερε σε κάτι το ανθρώπινο είδος; Αν η συνολική ποσότητα χρυσού σε κυκλοφορία παρέμενε αυτή που είναι σήμερα, θα άλλαζε κάτι ουσιαστικά; Τελικά ποια είναι η χρησιμότητα της εξόρυξης χρυσού εκτός από τα κέρδη μερικών εταιρειών;

Όταν όλος του χρυσός της γης θα έχει εξορυχθεί, τι θα έχουμε καταφέρει; Αν προστεθούν μερικές ακόμα ράβδοι χρυσού στα κρατικά μπαούλα, θα έχει γίνει πλουσιότερο το ανθρώπινο είδος; Μάλλον όχι. Θα έχουμε χάσει όμως μερικούς από τους πιο πολύτιμους πνεύμονες του πλανήτη μας, που είναι ο πραγματικός “χρυσός” και θα έπρεπε να προστατεύονται από κάθε απειλή.

Η εξόρυξη χρυσού είναι σήμερα ένας αναχρονισμός που προωθείται ακόμα από ανθρώπους που δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η ρυπογόνα και ενεργοβόρα βιομηχανία συντελεί στην καταστροφή του πλανήτη. Στη σημερινή εποχή της δραματικής απώλειας βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής και της μη αναστρέψιμης ρύπανσης, η ανθρωπότητα πρέπει να ξαναθέσει τις προτεραιότητες της και να επαναπροσδιορίσει τι θεωρεί “πολύτιμο”.

Labels: , ,

Ο παραλογισμός της εξόρυξης χρυσού

http://antigoldgreece.wordpress.com

Το περιβαλλοντικό κόστος που πληρώνει ο πλανήτης για να συντηρούμε τον σπάταλο τρόπο ζωής που περιγράψαμε σε προηγούμενη καταχώρηση είναι ανυπολόγιστο και θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι περιεκτικότητες των μεταλλευμάτων φθίνουν ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο.


Και αν ορισμένα μέταλλα είναι απαραίτητα και η ύπαρξη κάποιων μεταλλείων μπορεί να θεωρηθεί ως αναγκαίο κακό, στην περίπτωση των μεταλλείων χρυσού τίθενται τεράστια ηθικά ζητήματα, και η κατάσταση αγγίζει πλέον τα όρια του παραλογισμού. Η παραγωγή χρυσού υπερδιπλασιάστηκε από το 1980 και μετά, προερχόμενη κατά κανόνα από μεταλλεία μικρότερης περιεκτικότητας (βλ. διαγράμματα) και με τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την ίδια τη μεταλλευτική βιομηχανία (“Resource Consumption Intensity and the Sustainability of Gold Mining”, Gavin Mudd, 2007) για την παραγωγή ενός κιλού χρυσού απαιτούνται κατά μέσο όρο:

150 κιλά κυανίου
40.000 kWh ενέργειας και
477.000 λίτρα νερού
και εκπέμπονται 11,5 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα
.

Η μεταλλουργία χρυσού είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρα βιομηχανία, με σημαντική “συνεισφορά” στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Όλα αυτά τα κρίσιμα για το περιβάλλον μεγέθη αυξάνονται δραματικά, καθώς μειώνεται η περιεκτικότητα των μεταλλευμάτων. Για μετάλλευμα περιεκτικότητας κάτω των 2 γρ. χρυσού ανά τόνο, όπως είναι πολλά από τα σημερινά “κοιτάσματα” (οι Σκουριές στη Χαλκιδική έχουν 0,8 γρ. ανά τόνο), απαιτείται το τρομακτικό ποσό των 1.000 κιλών κυανίου για κάθε κιλό χρυσού!Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τους όγκους των στείρων και των επικινδύνων αποβλήτων, την όξινη απορροή, την αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, την καταστροφή των τοπικών οικοσυστημάτων, η εικόνα συμπληρώνεται.

Είναι αυτό το περιβαλλοντικό κόστος αποδεκτό για ένα άχρηστο μέταλλο;

Labels: , ,

Ως και στον ...Σκάι: η ΑΠΑΤΗ των εγωμανών υπερθερμασμένων!!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ: ΕΔΩ.

1ο μέρος:

2ο μέρος:

3ο μέρος:


4ο μέρος:


Ανάρτηση αφιερωμένη στους ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΛΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ
, που ΄ψάχνονται' ΚΑΙ για το κλίμα, με επιφύλαξη πάντα προς τους φοβικούς εγωμανείς ψευτοιοκολόγους, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτούλη σημαντικότερο από τα παιδιά, για τα οποία καταπολεμούν κάθε άσκηση στην Αυτάρκεια.
ΠΟΛΛΟΙ από εσάς, γνωστοί και άγνωστοί μας, διαδίδετε κάθε τεκμηριωμένη αμφισβήτηση των ραδιενεργών σκιάχτρων (π.χ. εδώ), αναπαράγετε ειδήσεις για τις αναγκαίες αντιδιαβρωτκές-αναδασωτικές σπορές που μισούν οι ανοϊκοί "εκλεκτοί", και μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε να τους φωνάζουμε: ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, μήπως σωθείτε κι εσείς!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ;
Η μεγαλύτερη απάτη

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει το κατά πόσο «Υπάρχει φαινόμενο θερμοκηπίου;» παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ την Τετάρτη 12-11-08 στις 00.30.
Το ντοκιμαντέρ αυτό αναζητά την αλήθεια στο μεγαλύτερο ψέμα της σύγχρονης ιστορίας. Στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Όλα αυτά που γνωρίζουμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανώς αναληθή. Παρόλα όσα έχουμε ακούσει, η θεωρία ότι οι τεχνητές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα έχουν επίδραση στο κλίμα, αποτελεί ένδειξη επιστημονικών ελλείψεων.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπεύθυνη είναι η ηλιακή [μαγνητική] δραστηριότητα που καθορίζει τη θερμοκρασία, και όχι εμείς.
Πολλοί επιστήμονες βεβαιώνουν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα δοκιμάσαμε τα πιο υψηλά επίπεδα ηλιακής δραστηριότητας εδώ και αιώνες. [Σταμάτησαν το 2002].
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πράγματι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζουμε. [Αυτό να το πουν στους νεκρούς των προηγούμενων και των επόμενων χιονιάδων...].
Αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ εκθέτει γεγονότα και αποτελέσματα από κορυφαίους επιστήμονες και αποδεικνύει τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία τής σύγχρονης επιστήμης.
Οι γενίτσαροι ας σκεφτούν τι σημαίνει "ρήτρα ρύπων" (αθώου διοξειδίου του άνθρακα) σε βάρος των φτωχών, τους οποίους ξεζουμίζουν παρασιτικά...



Κοινοποιήστε τη διεύθυνση του βίντεο όπου μπορείτε: κάνουμε καλό και στους βαρβάρους, αφού δεν τους απειλούμε, όπως κάνουν εκείνοι: http://www.youtube.com/watch?v=jFd8gNboNJY. [2.500 επισκέψεις στην 1η και 2η έκδοση].
Και του άλλου με την κανιβαλική κατάρρευση στο νησί τού Πάσχα:
http://www.youtube.com/watch?v=GDMyRJUDLV0.
Ορίστε άλλο ένα "δώρο" μίσους από τους φασίστες ψευτοοικολόγους προς τους χειμαζόμενους απλούς ανθρώπους:
Ο κ. Αθανασόπουλος επανέλαβε το αίτημά του, εκτός από ρήτρα καυσίμων να επιβληθεί στα τιμολόγια και ρήτρα ρύπων, ώστε να καλύπτεται η ΔΕΗ από τις αγορές δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Υπολόγισε μάλιστα ότι το κόστος αυτό για φέτος και για κάθε χρόνο μέχρι το 2012 θα ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, αλλά από το 2013 και μετά, λόγω της αλλαγής του τρόπου αγοράς δικαιωμάτων, θα εκτιναχθεί σε πάνω από 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Καλοπροαίρετα σχόλια, ευπρόσδεκτα εδώ.
Προς ανανούριστους: ειλικρινά ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ, με
επαρκή ξεκούραση και μη ανταγωνιστικές παρέες, που αποτρέπουν την αυτοκαταστροφή.

Labels: , ,

Tuesday, November 11, 2008

Πόσο "βιώσιμη" μπορεί να είναι η μεταλλευτική βιομηχανία;

http://antigoldgreece.wordpress.com


Σκιτσάκι που δημοσιεύτηκε πριν από τρια χρονια στην Washington Post.

Γιατί ακόμα και στην προηγμένη Αμερική, τα μεταλλεία είναι πρόβλημα!




ΓΕΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο 20ος ΑΙΩΝΑΣ ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, οι νέες οικονομίες του 20ου αιώνα δομήθηκαν έτσι ώστε να εξορύσσουν, να επεξεργάζονται, να καταναλώνουν και να πετάνε τεράστιες ποσότητες υλικών. Μια τεράστια γκάμα εντελώς νέων προϊόντων δημιουργήθηκε, για τα οποία η Διαφήμιση φρόντισε να δημιουργήσει «ανάγκες» που δεν υπήρχαν πριν. Η Κατανάλωση αναγορεύτηκε στον απόλυτο δείκτη ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας, και τα αποτελέσματα όλων αυτών είναι οι δραματικές καταστάσεις που ζούμε σήμερα.

Οι τεράστιες απαιτούμενες ποσότητες υλικών προέρχονταν αποκλειστικά από πρωτογενείς πηγές – μεταλλεία, πετρέλαιο, δάση – με αντίστοιχη παραγωγή γιγαντιαίων ποσοτήτων αποβλήτων. Ο όγκος των αποβλήτων παρέμενε αόρατος (“out of sight, out of mind”) από τους ανθρώπους όσο η κλίμακα των εκμεταλλεύσεων ήταν μικρή και θεωρούνταν ακόμα ότι η Γη έχει απεριόριστες δυνατότητες να παράγει υλικά και να «καταπίνει» απόβλητα. Η έννοιες της προστασίας του περιβάλλοντος, της μείωσης της χρήσης υλικών, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, που πρωτοεμφανίστηκαν κατά το ’60-’70 σαν ριζοσπαστικές ιδέες, είναι πλέον αποδεκτό από όλους ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσει ο πλανήτης μας.

Για να μην επεκταθούμε περισσότερο σε αυτά που δεν είναι το αντικείμενό μας, συστήνουμε σαν εξαιρετικό ανάγνωσμα το «Mind Over Matter: Recasting the Role of Materials in Our Lives», Worldwatch Institute, Δεκέμβριος 1998 - για να μιλήσουμε για τα μεταλλεία που είναι το αντικείμενό μας.

“ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ” ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ Η ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ;

Πόσο «βιώσιμη» μπορει να είναι μια βιομηχανία όπως η μεταλλευτική που εκμεταλλεύεται μη ανανεώσιμους και περιορισμένους σε ποσότητα φυσικούς πόρους; Η «βιώσιμη εξόρυξη» είναι προφανώς ένα οξύμωρο σχήμα, επειδή όμως ο όρος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τις μεταλλευτικές εταιρείες, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε τι μπορεί να σημαίνει.

Διάγραμμα συσχετισμού της ποσότητας του χρήσιμου μεταλλεύματος με τα παραγόμενα απόβλητα. To ποσοστό του μεταλλεύματος που μετατρέπεται σε απόβλητο είναι 99% για το χαλκό, 99,99% για το χρυσό και 97,5% για το νικέλιο (στοιχεία από το Worldwatch Institute, 1995).

Aν συνυπολογίσουμε και τα “στείρα” του μεταλλείου, ο χαλκός σήμερα παράγει περίπου 250 τόνους στερεών αποβλήτων ανά τόνο.


Ας ρίξουμε πάλι μια ματιά στον κόσμο. Το έτος 1900 δεν ήταν δυνατή η εξόρυξη χαλκού από μετάλλευμα περιεκτικότητας κάτω του 3%. Καθώς τα πλούσια κοιτάσματα εξαντλούνταν, οι νέες τεχνολογίες εξόρυξης και επεξεργασίας έκαναν δυνατή την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με λιγότερο από 0,5%. Παρόμοιες εξελίξεις σημειώθηκαν στις εξορυκτικές βιομηχανίες όλων των μετάλλων, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται όλο και μεγαλύτερες περιοχές και να αυξάνεται εκθετικά ο όγκος των αποβλήτων για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας του μετάλλου.

Με αυξανόμενο ρυθμό, ο σύγχρονος «πολιτισμός» μετατρέπει τη γη σε απόβλητο. Εξορύσσουμε ορυκτούς πόρους ταχύτερα από ποτέ, με σχέδια για συνεχή αύξηση της παραγωγής. Η σημερινή έκρηξη στην εξόρυξη μετάλλων παγκοσμίως είναι η μεγαλύτερη που έχει δει ποτέ ο πλανήτης. Όμως σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες «εκρήξεις», η σημερινή ισχυρίζεται ότι είναι «βιώσιμη»!

Για το σύνολο της μεταλλευτικής βιομηχανίας παγκοσμίως, αυτό που εμείς γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε ως «βιώσιμη ανάπτυξη», «ανάπτυξη η οποία προσβλέπει στην ικανοποίηση των αναγκών της παρούσας γενεάς, χωρίς να διακυβεύεται η ικανοποίηση των αναγκών των μελλουσών γενεών» είναι μια ενοχλητική έννοια που συνήθως απορρίπτεται ως “φιλολογική” ή “μη ρεαλιστική”. Όταν οι μεταλλευτικές εταιρείες μιλάνε για «βιωσιμότητα», αναφέρονται στη βιωσιμότητα της δικής τους επιχείρησης, στα οικονομικά τους μεγέθη και στη δυνατότητά τους να παρέχουν μέταλλα στην αγορά και κέρδη στους μετόχους τους.

Δεν υπάρχει στρατηγική αποτίμηση από κρατικούς και διεθνείς φορείς για την πραγματική βιωσιμότητα των ορυκτών πόρων, ούτε κανένας σχεδιασμός ώστε να εξασφαλιστούν αποθέματα για το μέλλον. Τα πάντα αφήνονται να «ρυθμιστούν» από τους νόμους της αγοράς και από τις ορέξεις των μεταλλευτικών πολυεθνικών, η στρατηγική των οποίων είναι πάγια: εξόρυξη με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη, με παράλληλες έρευνες για τον εντοπισμό άλλων κοιτασμάτων. Η στρατηγική αυτή έχει αποδειχθεί πετυχημένη στο παρελθόν, όταν οι ορυκτές πρώτες ύλες φαινόταν ακόμα ανεξάντλητες, σήμερα όμως είναι ολοφάνερα μη βιώσιμη καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται ραγδαία.

Ένα μικρό παράδειγμα από τη δική μας πραγματικότητα: σύμφωνα με τα προγράμματα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια θα έχει αφαιρεθεί από τα σπλάχνα της Χαλκιδικής το σύνολο του ορυκτού της πλούτου. Με ποια διεστραμμένη ερμηνεία της «βιωσιμότητας» μπορεί να είναι σύμφωνο αυτό και ποιόν μπορεί να ωφελεί εκτός από τα κέρδη της εταιρείας;

ΟΤΑΝ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ

Οι σημερινοί φρενήρεις ρυθμοί εξορύξεων, τα θηριώδη μεταλλεία που παράγουν 250 και 300.000 τόνους μεταλλεύματος τη μέρα, δεν υπάρχουν παρά για να υπηρετούν τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών. Είναι κερδοφόρα, επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται χάρη σε ένα σύστημα κινήτρων, με τη μορφή άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων από τις κρατικές κυβερνήσεις προς την εξορυκτική βιομηχανία. Στη διάρκεια όλου του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα, αυτά τα οικονομικά κίνητρα έδωσαν την πιο ισχυρή ώθηση στην παραγωγή πρωτογενών ορυκτών πόρων, ώστε να ικανοποιηθούν οι τεχνητά διογκωμένες ανάγκες μιας κοινωνίας εθισμένης στην κατανάλωση.

Αυτά τα κίνητρα περιλαμβάνουν συνήθως την παραχώρηση εκτάσεων χωρίς πληρωμή δικαιωμάτων στο κράτος, προτεραιότητα στη χρήση γης, υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς επιδοτήσεων, φορολογικές απαλλαγές, φτηνή ενέργεια και απεριόριστο νερό. Τέτοιους νόμους, που κάνουν τη χώρα “φιλική” στις μεταλλευτικές επενδύσεις, διαθέτουν σχεδόν όλα τα κρατη της υφηλίου: από τον αμερικανικό νόμο περί μεταλλείων του 1872 (τον λεγόμενο “τελευταίο αμερικανικό δεινόσαυρο”), στους αντίστοιχους νόμους της Ινδονησίας και της Γκάνας, και στον δικό μας Μεταλλευτικό Κώδικα του 1973, οι διαφορές είναι ελάχιστες.

Όμως σε πολλές περιπτώσεις, η μεγαλύτερη «κρυμμένη» επιδότηση προς τη μεταλλευτική βιομηχανία είναι ότι επιτρέπεται στις εταιρείες να «εξωτερικεύσουν» το τεράστιο κόστος της αποκατάστασης των κατεστραμμένων από την εκμετάλλευση περιοχών, που αντί να το αναλάβουν οι ίδιες όπως θα έπρεπε το αφήνουν σαν κληρονομιά στις χώρες που τις φιλοξενούσαν. Η Ελλάδα δεν είναι ξένη με αυτή την πρακτική: δύο εταιρείες, η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. και η TVX αποχώρησαν «νύχτα» από τα μεταλλεία της Β. Χαλκιδικής, αφήνοντας μας μια δυσβάσταχτη περιβαλλοντική «κληρονομιά» και παίρνοντας νομοθετικά κατοχυρωμένη αμνηστία για όλες τις εγκληματικές τους πράξεις.

Όλα τα ανωτέρω είναι που κάνουν τα μέταλλα να φαίνονται φτηνά.
Είναι αυτά που κάνουν την αγορά ενός καινούριου ψυγείου να κοστίζει λιγότερο από την επισκευή του παλιού. Είναι αυτά που μας κάνουν να πετάμε στα σκουπίδια του μεταλλικό κουτάκι της μπύρας και να αγοράζουμε καινούριο αυτοκίνητο επειδή απλά μας αρέσει το καινούριο μοντέλο (και παίρνουμε δάνειο για να το αποκτήσουμε).

Labels: ,