Monday, May 26, 2008

Η δασική προστασία και η διαχείρηση των δασών στην WWF

Η Ελληνικη Κυβερνηση παραδεχομενη
την ανικανοτητα της να προστατεψει
τις δασικες εκτασεις της χωρας μας,
αναθετει στο WWF,
την κατα τα αλλα Μη Κερδοσκοπικη Οργανωση,
την εργολαβια για την παρακολουθηση
και προστασια ολων των δασικων εκτασεων,
ανοιγοντας ετσι το δρομο
της επιχειρηματικης τους εκμεταλευσης
απο χορηγους της κινησης αυτης
με το προσχημα της πρασινης αναπτυξης.

Από τον PREZATV
Διαβάστε όλο το ποστ εδώ.


ΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΣΩΝ
Εκχωρείται σε ιδιώτες μέσω μιας... «Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης»
Ενα άρθρο του Ριζοσπάστη εδώ.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4564303&publDate=25/5/2008

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ίσως τώρα προσέξουν καλύτερα πολλοί ότι υπήρχε ΔΟΛΟΣ το περασμένο καλοκαίρι από τους ξένους νταβατζήδες που ωρύονταν να μην ανεβεί κόσμος στην Πάρνηθα ούτε για φωτογράφιση της συμφοράς, ο πρόεδρος είναι μιλημένος, και για να σώσουμε ό,τι μπορούμε πρέπει να βασιστούμε σε μη ιεραρχικές ομάδες και παρέες!
For Chevron, having the WWF-World Wildlife Fund on their side amounts to a public relations coup. In a massive ad campaign throughout the 1990s, they exploited their partnership with the WWF and other mainstream environmentalist groups.
Chevron officials are very clever, certainly much cleverer than Jared Diamond. In 1992, Chevron’s contributions counsel David McMurray admitted, “Because of the type of business we are in we need to prove that we are responsible corporate citizens. Environmental pollutions are at the forefront in our company, so we are following this up with contributions.” That year Chevron dished out $1.6 million to environmentalist causes. This practice is called “greenwashing.” In “Divided Planet,” Tom Athanasiou explained that “the key to greenwashing is manufactured optimism, which comes in many formsas images, articles and books, technologies, and even institutions. Anything will do, as long as it can be made to carry the message that, though the world may be seen to be going to hell, everything is good hands.”
The World Wildlife Fund sees no conflict of interest in accepting money by the bucketful from the Chevrons of the world.
In Mark Dowie’s “Losing Ground: American Environmentalism at the Close of the Twentieth Century,” we learn about a WWF brochure geared especially to outfits like Chevron. It makes a pitch: “Your company can use a World Wildlife tie-in to achieve virtually every effort in your market plan…New Product Launches; Corporate Awareness; New Business Contacts; Brand Loyalty.” In the same brochure, WWF names Jaguar as one company persuaded by their salesmanship. The car company committed funds to a WWF-sponsored preserve in Belize. Since 'progressive'-minded millionaires would feel short-changed if they didn’t have such places available for an eco-vacation, it is understandable why they would open up their wallet for the WWF.

May 26, 2008 at 7:56 AM  
Blogger xasodikis said...

Ωραία εκστρατεία λάσπης, δε λέω. Όχι ότι περίμενα τίποτα καλύτερο από τον Ριζοσπάστη. Εσείς όμως, πριν το αναδημοσιεύσετε έτσι άκριτα, μήπως θα ήταν φρόνιμο να περιμένετε την απάντηση που σίγουρα θα εκδώσει το WWF; Μήπως, λέω;

May 26, 2008 at 10:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

xasodiki,
περίμενες τίποτα καλύτερο από μια μοναρχική οργάνωση που κάνει το κορόιδο για πολέμους, φτώχια, πείνα;

May 26, 2008 at 10:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

Καλημέρα. Επισυνάπτω απάντηση της WWF στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ για το επίμαχο άρθρο.
--------------------------
Αθήνα, 28 Μαΐου 2008

Αξιότιμοι φίλοι και αναγνώστες του Ριζοσπάστη,

Διαβάζουμε με ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία την άποψη που εκφράζει σταθερά η εφημερίδα για τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις εδώ και κάποια χρόνια. Άποψη απολύτως θεμιτή και σεβαστή, καθώς οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις αποτελούμε αυτορυθμιζόμενο, ελεύθερο δηλαδή από οποιαδήποτε «κηδεμονία», χώρο έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών και προφανώς δεν διεκδικούμε το αλάνθαστο.

Επιτρέψτε μας να σταθούμε στα τελευταία δημοσιεύματα του «Ρ», με τα οποία η δική μας οργάνωση, το WWF Ελλάς, υφίσταται έντονη κριτική για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Εκφράζουμε παράλληλα μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι όλες οι εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες που διατυπώνονται στον «Ρ» της Κυριακής 25 Μαίου και στο φύλλο της 27 Μαίου δεν περιλαμβάνουν κάποια άποψη δική μας, καθώς ο δημοσιογράφος δεν επικοινώνησε με την οργάνωση για να ζητήσει κάποια δήλωση ή διευκρίνηση. Εκφράζουμε επίσης απορία για τον πηχυαίο ισχυρισμό ότι το δημοσίευμα είναι «αποκαλυπτικό», καθώς το μνημόνιο με το ΥΠΑΑΤ αναρτήθηκε και παραμένει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, στη θέση http://www.wwf.gr/images/stories/Press/mou-wwf-ypaat-final%20draft.pdf Παρακαλούμε όλους τους αναγνώστες της εφημερίδας να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να το διαβάσουν, ώστε να κρίνουν οι ίδιοι το περιεχόμενό του.

Επί της ουσίας τώρα. Όχι, ρητά όχι, το WWF Ελλάς δεν αναλαμβάνει τη διαχείριση των δασών της χώρας. Όχι και πάλι όχι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εκχωρεί κανένα απολύτως από τα απολύτως σεβαστά και κρίσιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κράτους στην εποπτεία, διαχείριση και προστασία του δασικού πλούτου της Ελλάδας. Όχι, κατηγορηματικά όχι, αυτό το μνημόνιο συνεργασίας δεν υποβαθμίζει καθόλου τον ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας, ούτε και αφαιρεί καμία αρμοδιότητα από τους δασικούς υπαλλήλους. Αντίθετα, αν ο δημοσιογράφος είχε επιδιώξει πλήρη γνώση για την εντατική και αγωνιστική δουλειά μας για την προστασία των δασών, θα είχε σίγουρα κάνει αναφορά στην έκθεση για την δασοπροστασία που δημοσιοποιήσαμε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.






Στην έκθεση αυτή, η οποία είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα μας http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1810&Itemid=381, υποστηρίζουμε την αδήριτη και αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για σοβαρή ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να αναδειχθεί ουσιαστικά ο ρόλος των δασαρχείων για τη διαχείριση των δασών και την πρόληψη των πυρκαγιών. Ζητάμε επίσης ουσιαστικό συντονισμό μεταξύ της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και στο πεδίο της κάθε πυρκαγιάς, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον έλεγχο της φωτιάς. Στις θέσεις του WWF Ελλάς, μοναδικός, αλλά κρίσιμος ρόλος για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις ομάδες εθελοντών είναι η συνεισφορά στο έργο φύλαξης, κατάσβεσης και περιφρούρησης καμένων, καθώς και η διατύπωση εμπεριστατωμένων προτάσεων για βελτίωση του συστήματος.

Αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες του Ριζοσπάστη, το μνημόνιο στο οποίο άδικα επιτίθεται η εφημερίδα εκφράζει μια από τις λίγες στιγμές συνεργασίας της Πολιτείας με κοινωφελείς, μη-κερδοσκοπικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που δύσκολα αντιμετωπίζεται χωρίς ανοιχτές συνεργασίες με φορείς που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία που δυστυχώς το κράτος δεν διαθέτει. Τονίζουμε επίσης και υπογραμμίζουμε ότι αυτή η συνεργασία δεν έχει κανένα απολύτως οικονομικό αντίκρισμα. Όλες οι δράσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο έχουν ήδη ξεκινήσει και το WWF Ελλάς απλώς δεσμεύεται να παραδώσει τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς στο Υπουργείο, ως συνεισφορά στην προσπάθεια για προστασία των ελληνικών δασών. Όπως ρητά αναφέρει το μνημόνιο, η περίπτωση οικονομικής ενίσχυσης κοινών δράσεων θα εξετάζεται ξεχωριστά, όπως δηλαδή συμβαίνει με κάθε φορέα ο οποίος αναλαμβάνει να εκτελέσει κάποια δράση στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Υπουργείου. Τέλος, το ζήτημα της κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων αφορά διάκριση ρόλων και συνεισφοράς σε αυτή τη συνεργασία, ιδιαίτερα αν σε αυτήν εμπλακούν πανεπιστημιακοί ή άλλοι ανεξάρτητοι ερευνητές.

Με αυτό μνημόνιο το WWF Ελλάς καλείται να συνεισφέρει συμβουλευτικά προς ένα Υπουργείο που, προς τιμή του, ζητάει απόψεις από φορείς που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των δασών. Όχι, το WWF Ελλάς ούτε θα υποδείξει ούτε θα επιβάλει άποψη για τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν σε αναδασώσεις. Το μνημόνιο δηλώνει σαφώς ότι το WWF θα λειτουργήσει συμβουλευτικά προς ένα Υπουργείο που ζητάει να ακούσει απόψεις και να συζητήσει πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Οι αποφάσεις για το μέλλον του δασικού μας πλούτου αποτελούν υποχρέωση του Υπουργείου και κανένας δεν επιδιώκει να αφαιρέσει αυτόν τον ρόλο από το ΥΠΑΑΤ.










Είναι νομίζουμε σημαντικό να τονιστεί ότι ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει υπάρξει καθοριστικός για την προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού. Δεν θα θέλαμε εδώ να απαριθμήσουμε αγώνες που έχουμε δώσει, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε χωρίς. Ούτε ζητάμε επαίνους και δάφνες. Νομίζουμε όμως ότι το δικαίωμα κοινωνικής οργάνωσης σε φορείς εκτός πολιτικών κομμάτων δεν θα έπρεπε να θεωρείται εκ προοιμίου κατακριτέο, αλλά μάλλον να ενθαρρύνεται. Άλλωστε, η κάθε μη-κυβερνητική οργάνωση είναι εδώ για να κριθεί με βάση το έργο που προσφέρει ή δεν προσφέρει σε μια κοινωνία που χρειάζεται απεγνωσμένα λύσεις και διεξόδους σε κορυφαία και πολυδιάστατα προβλήματα, όπως η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση.


Με εκτίμηση,

Δημήτρης Καραβέλλας
Διευθυντής WWF Eλλάς

May 29, 2008 at 2:25 AM  
Anonymous Anonymous said...

Μήπως αντί για τα συνήθη πομπώδη μπορεί να μας ενημερώσει ο μάνατζερ ποιοι και πώς παίρνουν τις αποφάσεις σε αυτή την οργάνωση που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ να σταματήσουν οι πόλεμοι κι ούτε μπορούν να αναφέρουν έστω και 1 παράδειγμα επιτυχούς αναδάσωσης που να έκαναν στην Ελλάδα;
Κι όποιοι υποστηρίζουν αδιαφανείς οργανώσεις, ας μας πουν τι έκαναν οι λεγάμενοι για την προστασία των περσινών και προπέρσινων κοκ εκατομμύριων στρεμμάτων από τη διάβρωση;
Ανωνύμε ββφαν, είναι ολοφάνερο ότι δε σε νοιάζουν τα δάση αλλά η φήμη των "προστατών".

May 29, 2008 at 4:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

1. Το δάσος της Καισαριανής που φυτεύθηκε από τη Φιλοδασική και το WWF το 1969 είναι το πιο ζωντανό κομμάτι του Υμηττού. Το ίδιο ισχύει και με 70 στρέμματα στον Άγιο Πέτρο Πεντέλης.
2. Το WWF ήταν από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες για το Κόσοβο και το Ιρακ με ανακοινώσεις και δικό του μπλοκ στις πορείες. Σύνθημα: "Φυσικά όχι στον πόλεμο"
Αυτά και άλλα πολλά προκύπτουν και από απλή ανάγνωση των εφημερίδων, δεν απαιτούν επιστημονική έρευνα.

June 8, 2008 at 10:47 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home