Thursday, April 3, 2008

Εγκληματική λαθροθηρία στην Κερκίνη


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Αθήνα, 27.03.2008
Δελτίο ΤύπουNεκρή από κυνηγετικό όπλο σε προστατευόμενη περιοχή μια από τις τελευταίες
νανόχηνες. Άλλη μια σκανδαλώδης περίπτωση λαθροθηρίας ενός παγκοσμίως απειλούμενου πουλιού, της νανόχηνας [1], πιστοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αυτή τη φορά στη λίμνη Κερκίνη, προστατευόμενη περιοχή, στην οποία απαγορεύεται το κυνήγι.
Το άτυχο πουλί παρακολουθούνταν κατά τη μεταναστευτική του διαδρομή μέσω της μεθόδου
της δακτυλίωσης από το 2006 και εφέτος επισκέφθηκε και πάλι τη χώρα μας για να διαχειμάσει.
Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, βρέθηκε νεκρό μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής από
κάτοικο της περιοχής. Όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα από τη νεκροψία, ο θάνατός του προήλθε από σκάγι κυνηγετικού όπλου [2].
Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή για τη
διαχείμαση της νανόχηνας, καθώς εδώ συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού της. Ο πληθυσμός αυτός είναι τόσο μικρός, ώστε να θεωρείται ότι βρίσκεται ήδη στο χείλος της εξαφάνισης [3]. Προφανώς, η απώλεια έστω και ενός ατόμου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον πληθυσμό. Σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης του είδους, υλοποιούνται δράσεις προστασίας σε 5 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «LIFE» και με τη συμμετοχή 10 εταίρων. Η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για τη νανόχηνα και να συμβάλει αποφασιστικά στην διάσωσή της. Ωστόσο, η αδυναμία ελέγχου, η μη τήρηση της νομοθεσίας και η έλλειψη εκπαίδευσης των κυνηγών καθιστούν το είδος έρμαιο της κυνηγετικής πίεσης, η οποία είναι και βασικό αίτιο της θνησιμότητάς του διεθνώς.
Με αφορμή το σοβαρότατο αυτό κρούσμα παράνομου κυνηγιού, η Ελληνική Ορνιθολογική
Εταιρεία ζητάει από την Πολιτεία να ασχοληθεί επιτέλους ουσιαστικά με τις προστατευόμενες
περιοχές και το λαθροκυνήγι, που εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα. «Πρόκειται ίσως για τη
σοβαρότερη περίπτωση λαθροθηρίας των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, αλλά και μία από τις σοβαρότερες διεθνώς. Εάν συνεχισθεί η θεσμική και οικονομική εγκατάλειψη της Δασικής
Υπηρεσίας και του ευρύτερου συστήματος Διαχείρισης και Φύλαξης Προστατευόμενων
Περιοχών, σύντομα δεν θα απομείνει τίποτα», δηλώνει ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της
Ε.Ο.Ε. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει έμπρακτα την νανόχηνα από το λαθροκυνήγι ή
ακόμη και την τυχαία θανάτωση, δια μέσου της απαγόρευσης του κυνηγιού όλων των χηνών
στη Λίμνη Κερκίνη και στο Δέλτα του Έβρου.
Δεν πρόκειται όμως για το μοναδικό πρόσφατο περιστατικό εγκληματικής λαθροθηρίας στη
χώρα μας. Θύμα των ασυνείδητων λαθροκυνηγών, αυτή τη φορά στα όρια Καταφυγίου Άγριας Ζωής, έπεσε πρόσφατα και ο Ψαραετός της Γιάλοβας, σπάνιο προστατευόμενο αρπακτικό που επί δέκα χρόνια ξεχειμώνιαζε στην περιοχή, έχοντας εξελιχθεί σε «σύμβολό» της, αλλά και σταθερό φίλο κατοίκων και επισκεπτών.

Σημειώσεις:
[1] Η Νανόχηνα προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά 79/409.
[2] Στην Ελλάδα, το κυνήγι της νανόχηνας έχει απαγορευτεί από το 1985, ενώ στους
υγροτόπους όπου διαχειμάζει έχουν ιδρυθεί Καταφύγια Άγριας Ζωής.
[3] Έχουν πλέον απομείνει μόλις 20-30 ζευγάρια, τα οποία φωλιάζουν στην βόρεια Σκανδιναβία.
Κάθε χειμώνα, 45-55 άτομα από αυτά ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, στη
Λίμνη Κερκίνη και στο Δέλτα του Έβρου.
Πληροφορίες για τη Νανόχηνα

8 comments:

resident said...

Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο οι τουφεκιοφόροι φυσιολάτρες.

Wolf said...

Κακός είναι ο άνθρωπος, που δεν γνώρισε το καλό.

Αν είχαμε φροντίσει ή αν φροντίσουμε να πούμε στα παιδιά μας τί εστί 'λαθροθηρία' και τί σημαίνει 'περιβάλλον', έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες...

resident said...

Λαθροθηρία ζώων που είναι σε εξαφάνιση: η κατάσταση της οποίας προηγείται η νόμιμη δολοφονία(βλέπε κυνήγι).
Aφού τους επιτρέπουν να τα αποδεκατίσουν μετά τα απαγορεύουν. Kαι σιγά τις απαγορεύσεις.Στο κυνήγι ο καθένας κάνει ότι θέλει.Δεν μπορεί να ισχύσουν οι νόμοι γιατί και κανείς δεν ασχολείται και είναι τέτοια η φύση του εγκληματικού αυτού σπορ που είναι αδύνατος ο εντοπισμός και η σύλληψη των παραβατών.
Λαθροθηρία και κυνήγι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

WOLF
Στα παιδια πρεπει να μαθουμε τι είναι κυνηγι.

Deep Harmonic Ecology said...

Σας παρακαλώ, δείτε την σημερινή μου ανάρτηση 05/04/08 Η ΦΥΣΗ ΖΗΤΑΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ και διαδώστε το κι εσείς, οι δημοσιογράφοι είναι ένα κεφάλαιο που δεν το έχουμε με το μέρος μας, δυστυχώς, κάντε κάτι, ευγενικά, να κάνουμε κάτι όλοι μας.....ό,τι χάνεται στη φύση, χάνεται κι από μέσα μας, όλα είναι αλληλένδετα...

Wolf said...
This comment has been removed by the author.
Wolf said...

Κατ΄εμέ, το κυνήγι, είναι η καλύτερη δικαιολογία για να δεις την αυγή στους λόφους. Και ακόμα καλύτερα, χωρίς φυσίγκια. Κενό το όπλο, αλλά όχι η ψυχή.
Τώρα να εξομολογηθώ την αμαρτία μου, ένα περδικάκι το χρόνο, θα το ήθελα. Με καλό κρασάκι και παρέα. Έλα όμως που πουλάκια δεν πολυβλέπεις στα καμμένα ...

ΥΓ: δεν έχω όπλο... Και να είχα, στο γάμο του Καραγκίοζη, θα έριχνα ...

Anonymous said...

Αν σιγά-σιγά μια ομάδα πίεσης, ίσως και με γιατρούς ανάμεσά της, ζητούσε από ελλαδίτικα ή διεθνή όργανα να προσκομίζεται μαγνητοεγκεφαλογραφία όσων ζητούν οπλοκατοχή, η οποία μάλιστα να αναρτάται στο διαδίκτυο, ακόμα κι αν δεν το κατάφερνε, θα διέδιδε με ειρηνικό τρόπο ότι οπλομανείς και συνένοχοι είναι επικίνδυνα ανισόρροποι!
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15153&m=H03&aa=1

Anonymous said...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.