Monday, December 10, 2007

Μετεωρίτες

Θα βρέξει... αστέρια

Ο αστεροειδής Φαέθων θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης


Μια λαμπερή βροχή από διάττοντες αστέρες θα προκαλέσει στον νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας ο αστεροειδής 3200 Φαέθων που θα περάσει κοντά από τη Γη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Καθώς η τροχιά του αστεροειδούς θα πλησιάσει έστω και για λίγο εκείνη της Γης, ο ουρανός θα γεμίσει φωτεινά μετέωρα που σύμφωνα με τους αστρονόμους της ΝΑSΑ θα πέφτουν με ρυθμό ακόμη και μερικών δεκάδων την ώρα! Το φαινόμενο αυτό, που θα είναι ορατό από τη χώρα μας το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, λέγεται Διδυμίδες και χρωστάει την ονομασία του στο γεγονός ότι τα μετέωρα θα φαίνεται ότι πέφτουν στον ουρανό προερχόμενα από την περιοχή όπου βρίσκεται ο αστερισμός των Διδύμων. Οι Διδυμίδες λοιπόν δεν είναι συνηθισμένα μετέωρα. Σε αντίθεση με τις Λεοντίδες ή τις Περσίδες, οι Διδυμίδες προέρχονται από έναν αστεροειδή και όχι από την ουρά κάποιου κομήτη όπως συνηθίζεται. Γενικότερα, όταν ένας κομήτης πλησιάζει αρκετά τον Ήλιο «αφήνει πίσω του διάφορα μικρά σωματίδια σκόνης τα οποία είναι σχετικά μαζεμένα σε ομάδες και τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης. Όταν η Γη συναντάει μια τέτοια ομάδα σωματιδίων τα έλκει και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας με ρυθμό 40 έως 70 αντικειμένων την ώρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος. «Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις ο ρυθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα χίλια μετέωρα την ώρα, οπότε λέμε ότι έχουμε μια "καταιγίδα διαττόντων". Φυσικά από αυτά τα μετέωρα δεν καταφέρνει κανένα να φτάσει στην επιφάνεια της Γης γιατί είναι μικρότερα και από κόκκους άμμου».

Η φωτεινή σφαίρα

Καθώς ο πλανήτης μας περιφέρεται στην τροχιά του γύρω από τον Ήλιο με μια ταχύτητα 110.000 χιλιομέτρων την ώρα, πέφτει ακάθεκτος πάνω στα σύννεφα των σωματιδίων που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια με βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας, σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα βλέπουμε από τη Γη και την ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο ή πεφταστέρι. «Κάθε ημέρα που περνάει, πάνω από 100 τόνοι λεπτής διαστημικής σκόνης πέφτουν πάνω στην επιφάνεια της Γης χωρίς καν να το καταλάβουμε», προσθέτει ο κ. Δ. Σιμόπουλος. Το ερώτημα όμως που απασχολεί τους αστρονόμους είναι με ποιον τρόπο μπορεί ένας αστεροειδής να προκαλέσει βροχή μετεώρων. Ορισμένοι αστρονόμοι όπως ο Μπιλ Κόουκ, από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μarshall της ΝΑSΑ, θεωρούν ότι ο 3200 Φαέθων συγκρούστηκε με κάποιον άλλο αστεροειδή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί γύρω του ένα σύννεφο από σκόνη και πετρώματα που τον ακολουθεί κατά μήκος της τροχιάς του.

ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Το φαινόμενο θα είναι ορατό το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, αφού ο αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη

Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα" online

Image Hosted by ImageShack.us


ΤΟ 1833 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ

Όταν τα μετέωρα έμοιαζαν με πυροτεχνήματα

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ καταιγίδα διαττόντων που παρατηρήθηκε ποτέ ήταν η Καταιγίδα των Λεοντιδών στις 12 προς 13η Νοεμβρίου του 1833 όταν τα μετέωρα έμοιαζαν με πυροτεχνήματα. Στον ουρανό έπεφταν δεκάδες μετέωρα κάθε δευτερόλεπτο και το φαινόμενο αυτό διήρκεσε επί ώρες. Ένας ιστορικός μάλιστα το 1878 θεώρησε την καταιγίδα αυτή ως ένα από τα 100 πιο σημαντικά γεγονότα των ΗΠΑ. Πολλές ξυλογραφίες έχουν απεικονίσει το γεγονός με μεγάλη επιτυχία. Αρκετοί μάλιστα κοινωνιολόγοι αποδίδουν στο ουράνιο αυτό φαινόμενο την εξάπλωση της θρησκειομανίας που επηρέασε τα επόμενα μερικά χρόνια την όλη κοινωνική εξέλιξη και τον σύγχρονο χαρακτήρα των ΗΠΑ. Οι Λεοντίδες επισκέπτονται τον νυχτερινό ουρανό κάθε χρόνο γύρω στις 17 Νοεμβρίου.

Πηγή: Τα Νέα online, 07/12/2007

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home