Friday, October 26, 2007

Γίνε σήμερα «Πρεσβευτής Καλού Κλίματος»

Γίνετε "Πολίτες για το κλίμα"

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και μπείτε ενεργά στον αγώνα ενάντια στην αλλαγή του κλίματος.

1. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο.

2. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (μέσος χρόνος ζωής 10 φορές περισσότερο).

3. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU).

4. Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 27°C.

5. Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.

6. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας.

symvoules17. Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.

8. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη.

9. Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α.

10. Μην αφήνετε αναμμένες σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό, το DVD και όλες γενικώς τις συσκευές.

Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι μια μακρινή, ξένη υπόθεση. Δεν αφορά κάποιους άλλους. Δε συμβαίνει κάπου αλλού. Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει εδώ και τώρα, και μας αφορά όλους. Οφείλουμε όλοι να δράσουμε άμεσα.

Πολιτικοί: τηρήστε τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, όπως απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρωτόκολλο του Κιότο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιχειρηματίες: αλλάξτε συνήθειες στις επιχειρηματικές πρακτικές σας, μειώστε την κατανάλωση ενέργειας, επενδύστε σε «πράσινες» τεχνολογίες.

Πολίτες: αλλάξτε τις καθημερινές σας συνήθειες, εξοικονομήστε ενέργεια, μειώστε τις εκπομπές CO2.

«Γίνε σήμερα Πρεσβευτής Καλού Κλίματος!» Με αυτό το μήνυμα το περιοδικό gonatural και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς μας προτρέπουν να αναλάβουμε όλοι ενεργό δράση ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη παίρνοντας … το κλίμα στο χέρι μας!

Πώς ακριβώς;

  • Εξοικονόμηση ενέργειας: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκλύει στην Ελλάδα το 52% των ρύπων. Στα sites του WWF και του gonatural μπορεί να βρει κανείς πρακτικές και εύκολες συμ-βουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας.
    Περιορισμός της χρήσης αυτοκινήτου: Το αυτοκίνητο ευθύνεται για το 1/5 των ρύπων στην α-τμόσφαιρα και ο περιορισμός της χρήσης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του CO2 στην ατμό-σφαιρα.
    Δημιουργία και προστασία του πρασίνου: Ο καθένας από μας μπορεί να φυτέψει και να προστατέψει το πράσινο της γειτονιάς του. Το περιοδικό gonatural διαθέτει ειδικευμένους συνεργάτες που μπορούν να συμβουλεύσουν όσους θέλουν να κάνουν τη γειτονιά τους πιο πράσινη.

Πως μπορεί να γίνει κάποιος «Πρεσβευτής καλού κλίματος»;

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα της WWF.



1 Comments:

Blogger Aphrodite said...

mono egw 8a i8ela na dw afta ta pragmata se filladia pou 8a dinonte ston kosmo?

October 26, 2007 at 11:00 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home