Friday, August 31, 2007

Εμείς τα ζώα του δάσους ευχαριστούμε την Greenpeace

Όλοι μας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής εξαιτίας των πυρκαγιών και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές που μαίνονται στη χώρα.
Το γραφείο μας έχει διακόψει όλες τις δραστηριότητές του προς το παρόν.
Η Greenpeace δε συμμετέχει ενεργά στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Δεν έχουμε την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία. Το προσωπικό και οι εθελοντές μας δεν έχουν εκπαιδευτεί στην κατάσβεση πυρκαγιών. Αν κάποιος δεν ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πάει να λύσει. Αφήνουμε αυτό το έργο στους ειδικούς.
Σε σχέση με την πιθανότητα να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις φωτιές και τις κλιματικές αλλαγές, η Greenpeace πιστεύει πως ο εξαιρετικά ξηρός χειμώνας, οι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν σχέση με τις προβλεπόμενες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας. Αν και οι πυρκαγιές δεν ξεκίνησαν απ’ αυτό, είναι σίγουρο πως βρήκαν ιδανικές συνθήκες για να επεκταθούν.
Άλλοι παράγοντες που συχνά συμβάλλουν σε πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι οι χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές, ιδιώτες (συνήθως αγρότες και κτηνοτρόφοι) που καίνε ξερά χόρτα (προφανώς σε λάθος μέρος) και το ίδιο το κράτος που αρνείται να προχωρήσει σε κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, καθορισμό χρήσεων γης κλπ. Προφανώς, πάντα υπάρχει χώρος για κερδοσκόπους, κακόβουλους και διεστραμμένους. Η κοινωνία μας (κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, πολίτες) καλείται να ελαχιστοποιήσει αυτό τον χώρο.
Η Greenpeace θα συνεχίσει τη δράση της, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε στο μέλλον φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, αναζητούμε τρόπους για να παράσχουμε ουσιαστική βοήθεια σε θύματα των πυρκαγιών.

Ελαβα αυτό το εμαίλ και δεν πίστευα στα μάτια μου. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν πως κάποιος κακοήθης κάνει forward κάτι τέτοιο και πως δεν είναι διόλου αστείο.
Μπαίνοντας στο σάιτ της Greenpeace ανακάλυψα πως είναι αλήθεια. Μου φαίνεται αδιανόητο.
Θα συνεχίσουν την δράση τους λένε. Σε ποιόν τομέα;
Δεν υπήρχαν ζώα στα δάση; Η δεν είναι τόσο σημαντικά όσο οι φάλαινες και οι φώκιες;

UPDATE
Διαμαρτυρηθείτε. Στείλτε τους εμαίλ με την γνώμη σας
.
http://www.greenpeace.org/greece/contactus

Labels:

63 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Μετά και από αυτή την αισχρή στάση της Greenpeace θεωρώ απαραίτητη την ίδρυση μιας οικολογικής ομάδας η οποία να έχει όρεξη να αναδείξει τα καθημερινά προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που υπάρχουν στην χώρα μας. Τι λέτε, προχωράμε;

August 31, 2007 at 5:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Για το ότι τα αφήνουν σε ειδικούς βέβαια να συμφωνήσω, αν και παρακάτω το χαλάνε όταν θεωρούν ότι για το θεωρητικό τμήμα είναι ειδικοί (λογικό είναι, στην Ελλάδα είμαστε).

Στο ουσιαστικό τμήμα πάντως τι να πω.. βαριέμαι.
Άλλη μια απόδειξη ότι πρέπει πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι να συνειδητοποιηθούμε και να μην περιμένουμε από "μεγάλα κεφάλια"...

August 31, 2007 at 5:11 AM  
Blogger psybases said...

akamas ποια ακριβώς είναι η "αισχρή στάση";;;
Ειλικρινά δεν κατάλαβα (δεν το λέω ειρωνικά)

Ήδη υπάρχουν αρκετές οικολογικές οργανώσεις, ας ενδυναμώσουμε τις ήδη υπάρχουσες (και ας τις βελτιώσουμε).

August 31, 2007 at 5:13 AM  
Blogger Giannis123 said...

GR€€NP€AC€ THANK ¥ΟU
FORR€$T ANIMAL$

August 31, 2007 at 5:17 AM  
Blogger Unknown said...

Enimerwtika kai mono, i greenpeace einai diethnis organwsi kai oi programmatismenes draseis tis apo oso gnwrizw den perilambanoun amesi antimetwpisi katastrofwn. Den exei ta mesa. To leei kiolas.

Dra perissotero mesw ekstrateivn kai enimerwsis stin Ellada kai to ergo tis einai megalo. Exw dra kai kai politika perissotero apo oti stin ellada me skopo na epireasei tis politikes pou fernoun katastrofika apotelesmata sto periballon.

Episis einai sxedon i moni organwsi pou oi poroi tis proerxontai mono apo memonwmenous ypostiriktes.

Oute etairies, oute kratos oute epidotiseis.. oute tipota. Egw ki esy oti dwsoume.

Ara den exei oute ti dynami oute kai ta mesa na drasei amesa pantou kai panta. Einai logiko.

Sigoura omws ta meli kai oi ethelontes tis kanoun oti boroyun kai oxi mono twra pou eskase i bomba. Nomizw oti yparxoun alloi ki alloi pou axizei na katigorisoume pio eystoxa. An den eswse ta dika mas dasi exei swsei polla alla kai sto xeri mas einai na boithisoume opoion kanei tetoies prospatheies na beltiwthei, na megalwsei kai na kanei akoma perissotera.

8-)

August 31, 2007 at 5:34 AM  
Blogger Unknown said...

Απαντηση στον akamas:
Συμφωνω απολυτως. Γιατι πως στο καλο θα σωσεις τις φαλαινες και τις φωκιες, οταν στην Ελλαδα οι ανθρωποι ακομα δεν ανακυκλωνουν, τα σκουπιδιαρικα ανακατευουν τα σκουπιδια με την ανακυκλωση (το ειδα με τα ιδια μου τα ματια), χρησιμοποιουνται αλογιστα πλαστικες σακουλες και μπουκαλια χωρις επιβαρυνση, και οι ανθρωποι αφηνουν το νερο να τρεχει και τα φωτα να καινε?
Διαβασα γι αυτη τη γυναικα στην Αγγλια που επεισε την πολη της να καταργησει τις πλαστικες σακουλες..
Πρεπει αυτη η χωρα να ξεκινησει απο τα βασικα.. Να μην πεταει ο κοσμος σκουπιδια κατω. Πιστευω πως ολα ειναι θεμα παιδειας.
Δε μπορει να μην μπορουμε καπως να βοηθησουμε.. Αλλα πως?
Πως μπορεις να πεισεις ενα παιδακι να μη λερωνει οταν το κανει ολη του η οικογενεια?
Τι να πω..

August 31, 2007 at 5:42 AM  
Blogger _ said...

This comment has been removed by the author.

August 31, 2007 at 5:54 AM  
Anonymous Anonymous said...

H Greenpeace κάνει μόνο στοχευμένες, βαρύγδουμπες ενέργειες, οι οποίες αποσκοπούν στο να μην ταράξουν τα νερά του κράτους και του κατεστημένου.

August 31, 2007 at 7:08 AM  
Blogger ellinida said...

Η WWF ανέβασε σήμερα πρόταση για την απαγόρευση.

Απαραίτητο μέτρο για προστασία της πανίδας στις πυρόπληκτες περιοχές
Αθήνα, 31-8-2007: Άμεση απαγόρευση του κυνηγιού, τουλάχιστον για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο ζητά η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Αν και το επιθυμητό θα ήταν να απαγορευτεί το κυνήγι σε ολόκληρη την Ελλάδα, καταρχήν είναι απαραίτητο η απαγόρευση να αφορά τις ευρύτερες περιοχές της Πελοποννήσου, της Αττικής, της Εύβοιας και του Πηλίου, καθώς και κάποιες περιφερειακές αυτών ζώνες στις οποίες αναμένεται να καταφύγει η ορνιθοπανίδα που έχει πληγεί.

Λαμβάνοντας ως δεδομένες τις τραγικές διαστάσεις των πυρκαγιών αυτού του καλοκαιριού, το WWF Ελλάς θεωρεί αμέσως απαραίτητη τη λήψη αυτού του μέτρου και καλεί τους κατά τόπους κυνηγετικούς συλλόγους και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας σε συστράτευση για την αντιμετώπιση των ακόμα ανυπολόγιστων επιπτώσεων της καταστροφής στην ελληνική φύση.


Επιτέλους κάποια οργάνωση κινήθηκε.

August 31, 2007 at 8:27 AM  
Blogger Crazy Tourists said...

Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να ακυρώνουμε έτσι μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές οργανώσεις με πλούσιο και σημαντικό έργο ανά την υφήλιο επειδή δε συμφωνούμε με μια απόφασή της...Ας στηρίξουμε τόσο τη greenpeace όσο τη WWF και την PETA και γενικά όσους προσπαθούν να αλλάξουν τη νοοτροπία του κόσμου απέναντι στο περιβάλλον...Ας κοιτάξουμε κι εμείς οι ίδιοι τι κάνουμε για το περιβάλλον...Όλοι έχουμε ευθύνες...Και όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε...

CrazyTourist2

August 31, 2007 at 8:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

Επιτέλους να απαιτούμε τα αυτονόητα!
Εύχομαι τώρα να προβληματιστούν περισσότερο όλοι σχετικά με το κυνήγι, πάντως το θεωρώ υποκριτικό να λέμε οκ σκοτώστε τα υπόλοιπα ζώα άνετα..

August 31, 2007 at 9:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

Δεν ακυρώνονται οι προσπάθειες της Greenpeace αλλά κανείς δεν περίμενε αυτή τη στάση. Να γράψετε στα κεντρικά.

August 31, 2007 at 9:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν η στάση αυτή δεν προέρχεται από την Greenpeace, αλλά την Γκρηνπής ΕΛΛΑΣ...

Το δεύτερο συνθετικό εξηγεί την αδράνεια...


Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, αν και ως πυρηνικός αντιδραστήρας δεν περίμενα κάτι τέτοιο!

Εχω την άδεια και να postάρω;

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες επ' αυτού;
Προς την ύλη σαφώς, κυρίως για την συχνότητα, το μέγεθος κτλ.

August 31, 2007 at 10:00 AM  
Blogger resident said...

Εδώ είμαι και γω.
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

August 31, 2007 at 11:09 AM  
Blogger whispering-planet said...

@reactor
Φυσικά και έχεις άδεια να ποστάρεις. Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του μπλογκ ήταν να ενωθούν οι φωνές των ευαισθητοποιημένων για την φύση μπλόγκερς.

August 31, 2007 at 11:18 AM  
Anonymous Anonymous said...

@PSYBASES
Δεν είναι αισχρή η στάση της να ανστέλλει την δράση της στη χώρα μας; Εγώ τουλάχιστον έτσι το θεωρώ.
@vicky
Δεν έχει τα μέσα να βγάλει μια ανακοίνωση λύπης; Ή δεν έχει την τεχνγνωσία να μιλήσει για το κυνήγι στις πρειοχές στις οποίες καταστράφηκαν. Απλά πράγματα, βγάζει μια ανακοίνωση και αναστέλλει την δράση της στην Ελλάδα. Ούτε για λεφτά μίλησε κανείς, αν και ντρέπομαι που είμαι υποστηρικτής της εδώ και αρκετά χρόνια και έχω κατά διαστήματα δουλέψει και εθελοντικά εκεί.

August 31, 2007 at 11:54 AM  
Blogger arammos said...

Εγώ προτείνω να ρωτήσετε απ' ευθείας την greenpeace μέσα από το site της να δούμε τι θα απαντήσουν.
Είναι πραγματικά παράλογο γιατί είναι η greenpeace της Ελλάδας εδώ και όχι υποκατάστημα πολυεθνικής με ρούχα.
Ελπίζω να είναι απλά μια ατυχής δήλωση της greenpece.
Εάν ρωτήσετε ζητήστε και τον ισολογισμό τους όπως προτρέπει το greenpeace.org.

Πολύ καλή η προσπάθεια σας και το blog. Cngrtltns!

August 31, 2007 at 12:09 PM  
Blogger Μαριλένα said...

Αλλο να μη συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών (που μιας και δεν είναι εκπαιδευμενοι γι' αυτό πολύ καλά κάνουν) κι άλλο να αποστασιοποιούνται στο θέμα του κυνηγιού και γενικότερα στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Εντελώς απαράδεκτο.

Επι τη ευκαιρία να ρωτήσω, υπάρχει ο κωδικός για το banner σχετικά με το κυνήγι;

August 31, 2007 at 12:31 PM  
Blogger scuba said...

This comment has been removed by the author.

August 31, 2007 at 12:37 PM  
Blogger scuba said...

This comment has been removed by the author.

August 31, 2007 at 12:40 PM  
Anonymous Anonymous said...

*Κώδικας για το μπλογκ

(a href="http://whispering-planet.blogspot.com/" target="_blank")(img src="http://img528.imageshack.us/img528/7900/elafi2se6.jpg" alt="Save the animals" border="0" /)(/a)

όπου ( θα βάλετε < και όπου ) θα βάλετε >

August 31, 2007 at 2:12 PM  
Blogger Μαριλένα said...

Ευχαριστώ.

August 31, 2007 at 3:03 PM  
Blogger Giasafox said...

Ωραία και επίκαιρη η ιδέα αυτού του blog
(ειδικά τώρα που ένα μεγάλο GreenPiece της Ελλάδας έχει καεί)

Κανονικά GreenWar πρέπει να κηρυχθεί ενάντια σε κάποιους ηλίθιους,
αλλά τέλοσπάντων

Κωστής

Υ.Γ.
Ευχαριστώ για την πρόσκληση

August 31, 2007 at 3:34 PM  
Blogger Giasafox said...

Α, μια ερώτηση:

Πώς ανεβάζουμε φωτογραφίες στο post?

August 31, 2007 at 3:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Οι ραδιενεργοί "πράσινοι" - ένας από τους συνιδρυτές, που αγνοεί την ειρηνική πρόληψη του υπερπληθυσμού, γι΄αυτό προτείνει τη ραδιενεργό υπερκατανάλωσή του:
I argued that the only way to reduce fossil fuel emissions from electrical production is through an aggressive program of renewable energy sources (hydroelectric, geothermal heat pumps, wind, etc.) plus nuclear. The Greenpeace spokesperson was first at the mike for the question period, and I expected a tongue-lashing. Instead, he began by saying he agreed with much of what I said -- not the nuclear bit, of course, but there was a clear feeling that all options must be explored.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/04/14/AR2006041401209.html

August 31, 2007 at 9:07 PM  
Blogger Marlou Xintarianou said...

NA PΩTHΣΩ KATI? Η WWF MEΣA ΣTHN ΔΡΆΣΗ ΤΗΣ ΕΊΝΑΙ Η ΑΝΑΔΆΣΩΣΗ; ΓIATI AN ΣTA ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΆ ΤΗΣ ΣΧΈΔΙΑ ΕΊΝΑΙ AYTO TOTE AΔIKA ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΊΝΟΥΜΕ...

August 31, 2007 at 11:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

Marlou δεν κατακρίνουμε την WWF αλλά την Greenpeace για την δήλωση της.

September 1, 2007 at 3:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

http://www.greenpeace.org/greece/contactus

Διαμαρτυρηθείτε. Αφήστε τους μήνυμα.

September 1, 2007 at 5:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

Μου φαίνεται απίστευτο το γεγονός οτι βρίσκω και μια ανακοίνωση της Greenpeace για αυτό που φοβόμουνα. Πριν μερικές ημέρες έγραψα γράμμα στα Αθηναϊκά γραφεία της Greenpeace και της WWF διαμαρτυρόμενη για την απίστευτη έλλειψη κινητοποίησης από την μεριά τους από την στιγμή που ξεκίνησε η καταστροφή. Σας παρακαλώ κάντε όπως λέει και ο φίλος παραπάνω τα ίδιο.

Παρακολουθώ τα δελτία των καναλιών τόσες μέρες και δεν βγήκε ένας εκπρόσωπος της Greenpeace έστω να διαμαρτυρηθεί και να ενημερώση γενικότερα για της επιπτώσεις της καταστροφής, και τώρα την δικαιολογούν την απόλυτη απραξία τους με το γεγονός οτι δεν είναι ειδικοί να σβήνουν φωτίες λες και είχαμε αυτήν την απαίτηση.
Για την WWF μπορώ να πω οτι υπήρξε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη στον antenna με κάποιον εκπρόσωπο. Επίσης κοιτάζοντας το site της WWF, φαίνεται να δώσανε το πάρον με μια συνάντηση του διευθυντή τους με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα και με τις αρχές της πυροσβεστικής για να ενημερωθούν για την έκταση της καταστροφής, μόνο που δεν το γνωρίζει κανένας, όπως και ελάχιστοι γνωρίζουν και για την μεγάλη μάχη που δώσανε και κερδίζουν στην παραλία του λαγανά για παράδειγμα.

Οι 2 μεγάλες οικολογικές οργανώσεις χάσανε το επικοινωνιακό παιχνίδι και την μεγάλη ευκαιρία που τους προσφέρεται αυτη την στιγμή. Ποτέ στα χρονικά δεν υπήρξε στην χώρα μας τόσο μεγάλη ανάγκη για προσφορά, ενημέρωση και διαμαρτυρία για το περιβάλλον. Το μεγαλύτερο μέρος του πλυθισμού είναι πανέτοιμο να υποστηρίξη και να καθοδηγηθεί από τις οικολογικές οργανώσεις , να ξεχυθεί στους δρόμους για το περιβάλλον, και αυτή η ευκαιρία μένει ανεκμετάλλευτη. Μήπως οργανώθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που να συμμετείχαν αυτές οι 2 οικολογικές οργανώσεις και τις έχασα; Γιαί δεν βγαίνουν από τον συνηθισμένο τρόπο λειτουργίας τους να το κάνουν; Μόνο κερδιζμένοι θα βγουν. Θα αυξήσουν τους υποστηρικτές τους και θα εδραιωθούν στην συνείδηση του μέσω πολίτη. Εάν είναι τόσο άκαμπτες και απροσάρμοστες στα δεδομένα μιας συγκεκριμένεις χώρας και στιγμής, τότε πόσο επιτυχείς περιμένουν να είναι και με τις εκστρατείες τους; Και τέλος πάντων τι σημαίνει η ανακοίνωση της Greenpeace; Τι ακριβώς διακόπτουν; Κάνανε κάτι και δεν το πήραμε είδηση; Γιατί το διακόπτουν; Θα πράξουν στο μέλλον ίσως; Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι οτι έχουμε να κάνουμε με πολυεθνικούς οικολόγους που ακολουθούν ρηττά τις οδηγίες των κεντρικών γραφείων τους, και όπως βλέπω θα ζούμε μονίμως με την ελπίδα για κατάλληλη πράξη και ενημέρωση από αυτούς.

September 1, 2007 at 7:29 AM  
Blogger whispering-planet said...

Πρέπει οι οικολογικές οργανώσεις να δώσουν δυναμικό παρόν τώρα που χρειάζεται. Οχι σε μιά βδομάδα, ούτε σε ένα μήνα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Σήμερα οι βουλευτές, αύριο θα ασχοληθούμε με τις υπόλοιπες οργανώσεις με τις μη ξεκάθαρες προτάσεις. Γιατί σήμερα διάβασα ότι κάποια εξ αυτών προτείνει απαγόρευση του κυνηγιού μέχρι τις 15/9!!!
Και θέλω να μάθω, ποιούς υποτίθεται προστατεύουν; Τα πουλιά ή τους κυνηγούς;
To όνομα της οργάνωσης με την πρόταση αύριο.

September 1, 2007 at 8:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ίσως μια καλή ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα internet site οδηγό που να ενημερώνει για την δράση μικρότερων οικολογικών οργανώσεων, σε ποιά περιοχή βρίσκονται, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, τι είδος στήριξη χρειάζονται, τρόπους επικοινωνίας κοκ..

September 1, 2007 at 9:57 AM  
Blogger whispering-planet said...

Εχουμε αρχίσει και μαζεύουμε στοιχεία. Οποιος μπορεί να βοηθήσει να συγκεντρωθούν τα στοιχεία ας στείλει μαιλ.

September 1, 2007 at 11:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

Λυπάμαι.

September 1, 2007 at 1:04 PM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

> Θα συνεχίσουν την δράση
> τους λένε. Σε ποιόν τομέα;
> Δεν υπήρχαν ζώα στα δάση;
> Η δεν είναι τόσο σημαντικά
> όσο οι φάλαινες και οι φώκιες;

Είτε σας αρέσει είτε όχι, η Greenpeace είναι μία οργάνωση που έχει μία συγκεκριμένη σειρά από εκστρατείες (καμπάνιες) με τις οποίες ασχολείται, και έναν καθορισμένο τρόπο δράσης στην κάθε μία από αυτές, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική ως οργάνωση.

Η κάθε μία από τις εκστρατείες της Greenpeace αφορά ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα, (συνήθως σε παγκόσμιο επίπεδο,) και ο τρόπος δράσης της βασίζεται σε μελετημένες κινήσεις και ενέργειες, αποκλειστικά μέσα στα πλαίσια αυτών των εκστρατειών, και όχι σε σπασμωδικές και συναισθηματικές αντιδράσεις πάνω σε ο,τι προκύψει στην επικαιρότητα, όπως αυτές που έχουν κυριεύσει πολύ κοσμάκη τις τελευταίες μέρες. Γι'αυτό άλλωστε ονομάζεται και ΟΡΓΑΝΩΣΗ, αντί για γιουσουρούμ μαχαλάς.

Δεν μπορείτε να κατακρίνετε την Greenpeace επειδή δεν κάνει αυτό που θα θέλατε να κάνει, χωρίς να γνωρίζετε ποιός είναι ο σκοπός ύπαρξης της οργάνωσης, ποιός είναι ο τρόπος λειτουργίας της, με τι είδους ζητήματα ασχολείται, και ποιά πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός ζητήματος για να ασχοληθεί με αυτό η οργάνωση.

Δουλειά της Greenpeace δεν είναι να τρέχει στα βουνά να σώζει τα ζώα, ούτε καν να καταναλώνεται με ανούσιες εξαγγελίες και εκκλήσεις για το δήθεν σώσιμο των ζώων, διότι α) αυτό δεν είναι ανάμεσα στους δεδηλωμένους σκοπούς αυτής της οργάνωσης, β) δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ποιά ακριβώς είναι η κατάσταση και πως θα μπορούσε να βελτιωθεί, και γ) εξαγγελίες της οργάνωσης σε αυτή τη φάση δεν θα εξυπηρετούσαν απολύτως τίποτε άλλο παρά να χαϊδέψουν τα αυτιά και να καθησυχάσουν ορισμένους συναισθηματικά ταλαιπωρημένους σαν όλους εσάς που συμμετέχετε στην παρούσα συζήτηση.

Να είστε πιό διστακτικοί και φειδωλοί στις επικρίσεις σας όταν αυτές αφορούν κάποιους που εκ των πραγμάτων γνωρίζουν πέντε πράγματα παραπάνω από εσάς, και να λάβετε στα σοβαρά υπόψιν σας αυτό το απόσπασμα από το κείμενο της Greenpeace:

Αν κάποιος δεν ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πάει να λύσει.

September 2, 2007 at 12:47 AM  
Blogger ellinida said...

Διαγόρα
Αν εσένα σε καλύπτει αυτή η ανακοίνωση του στυλ "νίπτουμε τας χείρας μας" εμένα δεν με καλύπτει καθόλου, όπως φαντάζομαι και πολλούς άλλους.
Αν είναι επιλεκτικοί στους στόχους τους σημαίνει πως εμένα τουλάχιστον δεν με καλύπτουν.
Αν δεν υπήρχε συναίσθημα θα είμασταν όλοι ρομπότ. Και συγώμη αλλά δεν μπορώ να μην νοιώθω οδύνη και οργή για τ' απροστάτευτα ζώα. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ξεκινήσουν κάποιες καμπάνιες οι ΜΚΟ.
Κανείς δεν αμφισβητεί όσα έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα. Οταν όμως τους βλέπω να την κάνουν με ελαφρά στην μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της πατρίδας μας, το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να διαμαρτυρηθώ και μάλιστα δημόσια.

September 2, 2007 at 1:51 AM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

> Αν είναι επιλεκτικοί στους
> στόχους τους σημαίνει πως
> εμένα τουλάχιστον δεν με
> καλύπτουν.

Εντάξει, αν δεν σε καλύπτουν, τότε υποστήριξε κάποια άλλη οργάνωση, ευτυχώς υπάρχουν πολλές έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να βρει μία που να ταιριάζει στα προσωπικά του γούστα.

Είμαι σίγουρος, φέρει πειν, πως θα βρεις κάποια οργάνωση που δεδηλωμένος σκοπός της θα είναι να προστατεύει τα χαριτωμένα πυρόπληκτα ζωάκια του δάσους, και η οποία θα επιτυγχάνει τους σκοπούς της μέσω τέτοιων αποτελεσματικών ενεργειών όπως η έκδοση δελτίων τύπου, οι δηλώσεις, οι εκκλήσεις, οι έρανοι, οι καρτ-ποστάλ, κλπ.

Εν τω μεταξύ, σε παρακαλώ μην κατακρίνεις για αδράνεια τις οργανώσεις που είτε δεν έχουν κανέναν τέτοιο δεδηλωμένο σκοπό και ασχολούνται με άλλα προβλήματα, είτε ασχολούνται μεν με το ίδιο πρόβλημα, αλλά με άλλους τρόπους.

> Το λιγότερο που θα περίμενε
> κανείς είναι να ξεκινήσουν
> κάποιες καμπάνιες οι ΜΚΟ.

Το να προτείνεις ότι οι περιβαλλοντικές εκστρατείες (όπως λέμε και στα ελληνικά, "καμπάνιες") ξεκινάνε έτσι εύκολα, μέσα σε λίγες μέρες, ενώ τα γεγονότα είναι ακόμα φρέσκα και στην επικαιρότητα, υποβιβάζει πάρα πολύ το μέγεθος της δουλειάς που χρειάζεται μία εκστρατεία για να ξεκινήσει, καθώς και την επιστημονική αρτιότητα που είναι αναγκαία έτσι ώστε να πρόκειται πραγματικά περί εκστρατείας, και όχι περί εθαιροβασίας. Κατά συνέπεια θέτεις υπό αμφισβήτηση όλο το μόχθο των περιβαλλοντικών οργανώσεων που παίρνουν αυτά τα θέματα στα σοβαρά, και εργάζονται σκληρά, έτσι ώστε οι κινήσεις που κάνουν, όταν τις κάνουν, να είναι προσεγμένες.

Σου το ξαναλέω, η κάθε ΜΚΟ έχει συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, και ΕΥΤΥΧΩΣ δεν τις πολυαπασχολεί το τι είδους σπασμωδική αντίδραση θα περίμενε από αυτές ο καθένας τυχαίος πανικόβλητος για το κάθε περιβαλλοντικό πρόβλημα που του υπενθυμίζει οδυνηρά η εκάστοτε επικαιρότητα, γιατί αν τις απασχολούσε, θα χανόντουσαν μέσα στο συναισθηματισμό, στις κινήσεις εξαρτημένων ανακλαστικών, και στη διαρκή διαχείριση κρίσεων, και δεν θα είχαν ούτε ίχνος αποτελεσματικότητας.

September 2, 2007 at 3:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Γιατί σας ενοχλεί η στάση της Greenpeace. Για τη φωτιά στη Πάρνηθα εξέδωσε ένα δελτίο τύπου όπου, έλεγε απο εδώ και πέρα τι πρέπει να κάνουμε, ποιές θα είναι οι συνέπιες της φωτιάς κλπ. Η φωτιά στη Πελοπόννησο ακόμα καίει. Το να βγεί να κάνει δηλώσει πριν ακόμα καλά καλά σβήσουν τα μέτωπα της φωτιάς είναι ανεύθυνο και γίνεται μόνο χάρην εντυπωσιασμού. Η Γκρίνπις δεν είναι τέτοια οργάνωση και το έχει αποδείξει στο παρελθόν. Όσο για την WWF δεν θα σχολιάσω πολλά μόνο αναρωτιέμε ποιόν χορηγό θα βρεί αυτή τη φορά καμιά πετρελαϊκή, υλοτομίας ή δε ξέρω εγώ τι άλλο. Άσε που η εν λόγω εταιρία δεν είναι ΜΚΟ αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ την έχει φέρει στην Ελλάδα.

September 2, 2007 at 4:16 AM  
Anonymous Anonymous said...

$$$PEACE

September 2, 2007 at 4:30 AM  
Blogger ange-ta said...

Εγώ λυπάμαι, που αυτές οι οικολογικές οργανώσεις έχουν παραδωθεί στην ίδια εξουσία που έχει καταστρέψει το περιβάλλον που λένε ότι υπερασπίζονται.
Για προσέχτε καλλίτερα τα λόγια της greenpeace:
Σε σχέση με την πιθανότητα να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις φωτιές και τις κλιματικές αλλαγές, η Greenpeace πιστεύει ........(ότι) οι πυρκαγιές δεν ξεκίνησαν απ’ αυτό!
Να μη θίξουμε τα αφεντικά μας. Οι πυρκαγιές δεν έχουν σχέση με τις κλιματικες αλλαγές, αλλά με τις χωματερές!
Και με τις χωματερές έχουν σχέση, αλλά αν δεν ήταν αυτή η ξηρασία που έχει να κάνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι πυρκαγιές δεν θα είχαν ποτέ αυτή τη διάσταση.

Τέλος γουστάρω, που θα συνεχίσει τον αγώνα της.
Ποιόν αγώνα δηλαδή; Το αγώνα της φαλκίδευσης των γεγονότων. Ευγε
GR€€NP€AC€!!!

September 2, 2007 at 5:15 AM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

Tα λόγια της Greenpeace, ξανά, χωρίς παραπλανητικές συντμήσεις:

> Σε σχέση με την πιθανότητα να
> υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις
> φωτιές και τις κλιματικές
> αλλαγές, η Greenpeace πιστεύει
> πως ο εξαιρετικά ξηρός χειμώνας,
> οι καύσωνες και οι υψηλές
> θερμοκρασίες του καλοκαιριού
> έχουν σχέση με τις προβλεπόμενες
> επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών
> στη χώρα μας. Αν και οι πυρκαγιές
> δεν ξεκίνησαν απ’ αυτό, είναι
> σίγουρο πως βρήκαν ιδανικές
> συνθήκες για να επεκταθούν.

Το ότι οι πυρκαγιές ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΑΝ (δηλαδή έλαβαν την έκταση που έλαβαν) λόγω των κλιματικών συνθηκών είναι σε θέση να το καταλάβει ο καθένας, και αυτό ακριβώς δηλώνει και το κείμενο της Greenpeace. Το ότι οι πυρκαγιές ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ λόγω των κλιματικών αλλαγών, χρειάζεται κάποια ισχυρή δόση αφέλειας για να το πιστέψει κανείς, την οποία απ'οτι φαίνεται η Greenpeace δεν διαθέτει.

Χλευάστε τη Greenpeace, παραποιήστε τα λεγόμενα της, δυσφημίστε την, συκοφαντήστε την, είναι της μόδας όλα αυτά, συνεχίστε, είναι και πολύ "uncool" αυτή η οργάνωση λέμε...

September 2, 2007 at 6:30 AM  
Blogger ellinida said...

Αν οι οργανώσεις είναι τόσο δυσκίνητες ή δηλώνουν παραίτηση σε περιπτώσεις τόσο μεγάλης καταστροφής σαφώς και δεν με καλύπτουν και θα ψάξω να βρω κάποια άλλη.
Και σε διαβεβαιώ πως θα είμαι η πρώτη που θα χαρεί να με διαψεύσει η Greenpeace και ν'αποφασίσει να κινηθεί.
Θεωρώ την δήλωση τους τουλάχιστον άκομψη και άστοχη.
Θεωρώ επίσης πως είχα κάθε δικαίωμα να εκφράσω την άποψη μου. Αν μη τι άλλο λίγη πίεση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Μήπως και πάρουν μπρος τα γρανάζια...

September 2, 2007 at 7:03 AM  
Blogger psybases said...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Διαγόρα.
Δεν είμαι γραμμένος στην Greenpeace (θα την ενισχύσω όμως σύντομα), και δεν ξέρω πάρα πολλά πράγματα για αυτήν. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι Έλληνες είμαστε πρώτοι στην αρνητική κριτική. Πήρατε μια ανακοίνωση της Greenpeace και τις δώσατε μια ερμηνεία που το πιο πιθανόν είναι να την έχετε παρεξηγήσει. Μην γινόμαστε σαν κάτι "δημοσιογράφους" που παρακολουθουμε στο χαζοκούτι (ειδικά στις 20:00).
Λες και όλα είναι καλά στην Ελλάδα και αρχίσαν να μας φταίνε και οι οικολογικές οργανώσεις!

September 2, 2007 at 8:53 AM  
Anonymous Anonymous said...

Δεν με καλύπτει η ανακοίνωση της GR€€NP€AC€. Ολοι έχουν δικαίωμα λάθους. Ας επιδιορθώσουν.
Κώστας Τ.

September 2, 2007 at 9:05 AM  
Blogger ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Eντάξει παιδιά, ψυχραιμία. Mε ενοχλεί και εμένα το ύφος της ανακοίνωσης που είναι αποστασιοποιημένο κάπως. O τόπος πέρασε συμφορά μεγάλη. Θα περίμενα έναν πιο φορτισμένο και συναισθηματικό και ανθρώπινο λόγο. Από εκεί και πέρα άμα χαράξουμε μία γραμμή, "εμείς" και "αυτοί", η Greenpeace είναι με μας. Προτείνω δηλαδή να φυλάξουμε την ενέργεια μας να βρούμε προς τα πού θα πάμε τώρα. Σας λέω ένα παράδειγμα: ψάχνω όλη την ημέρα να καταλάβω τι γίνεται με τις αναδασώσεις. Θα γράψω κάτι σχετικό με σκοπό να γίνει και μία κουβέντα. Προτιμώ να βάλουμε εκεί την ενέργεια μας, παρά να την πέσω στην Greenpeace, που εδώ που τα λέμε η συνολική της συμβολή είναι συντριπτικά θετική, και ο κόσμος που την στήριξε έχει περάσει και πολύ δύσκολα.

September 2, 2007 at 12:37 PM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

...το ύφος της ανακοίνωσης είναι αποστασιοποιημένο κάπως; ...το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι αν έχει κανείς μία συνολική εικόνα του επαγγελματισμού που διέπει τις ανακοινώσεις του ελληνικού γραφείου μπορεί να διακρίνει πως η παρούσα είναι μία από τις πιό συναισθηματικά φορτισμένες που έχουν εκδοθεί στην ιστορία αυτού του γραφείου. Βέβαια, αν είστε μεθυσμένοι από την κροκοδείλια ειδησεογραφία των οδυρόμενων και σπαρασσόμενων ΜΜΕ του Ελλαδιστάν τις τελευταίες μέρες, είναι πολύ φυσικό να βρείτε κάθε τι το συνετό, το επαγγελματικό, και το καθως πρέπει, αποστασιοποιημένο. Σίγουρα, θα σας φαίνεται σα να έχει έρθει από άλλο κόσμο. Λυπάμαι.

Και μία ακόμα παρατήρηση: το κείμενο της Greenpeace καταλήγει σε αυτά τα λόγια:

> Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των
> δυνατοτήτων μας, αναζητούμε
> τρόπους για να παράσχουμε
> ουσιαστική βοήθεια σε θύματα
> των πυρκαγιών.

Να ΕΝΑΣ φορέας, ΕΝΑΣ ανάμεσα στους τόσους, που παραδέχεται πως δεν είναι φωτεινός παντογνώστης, δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τι πρέπει να γίνει, και αναζητεί τρόπους να βρει τι θα κάνει, σε αντίθεση με ΌΛΟΥΣ τους υπόλοιπους που έχουν βγει μέχρι στιγμής στον αέρα και έχουν πει το μακρύ του και το κοντό του ο καθένας, λες και γνωρίζουν ήδη τα πάντα σχετικά με το τι συνέβη και τα πάντα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, ανακολουθίες επί ασυναρτησιών ως επί το πλείστον, επειδή δεν μπορούν παρά να δώσουν το παρόν σε αυτή τη μεγάλη εθνική συμφορά, επειδή γνωρίζουν πως αυτό περιμένουν από εκείνους οι ηλιθιώδεις εξαθλιωμένες μάζες.

Ε λοιπόν εγώ ήμουν ανέκαθεν ελιτιστής, και εκτιμώ το γεγονός ότι η Greenpeace δεν δίνει τροφή στις ορέξεις των άβουλων μαζών, και απέχει από το πανηγύρι των ΜΜΕ. Με εκφράζει. Άλλωστε, στον πόλεμο για το περιβάλλον δύο από τους σημαντικότερους εχθρούς είναι ακριβώς αυτοί: οι ορέξεις των άβουλων μαζών, και τα ΜΜΕ.

September 2, 2007 at 11:47 PM  
Blogger ellinida said...

Διαγόρα

"μία από τις πιό συναισθηματικά φορτισμένες"

Δεν μου φτάνει η συναισθηματική φόρτιση όσων συνέταξαν την δήλωση θα ήθελα πράξεις.
Δεν τους ζήτησε κανείς να κάνουν πυρόσβεση, ούτε να κατέβουν κάτω να φροντίσουν τα ζώα. Μιά ρημαδοκαμπάνια για την απαγόρευση του κυνηγιού, κάτι τέλος πάντων για να προστατεύσουν την άγρια ζωή, δεν μπορούσαν; Εστω δελτία τύπου ή ανακοινώσεις.

"ηλιθιώδεις εξαθλιωμένες μάζες"

Να υποθέσω πως είστε ένας φουσκωμένος διάνος της διανόησης;

September 3, 2007 at 3:09 AM  
Blogger Unknown said...

Θα ήταν νομίζω παραπάνω από ανέντιμο να βγει κάποιος από την Greenpeace και να κάνει τα ίδια με αυτά που κοροιδεύουμε όλοι...
Το θέμα είναι ότι για μια ακόμη φορά, κάηκε η χώρα και όλοι πλέον σχεδόν το έχουν ξεχάσει...Ε όχι λοιπόν! Ας είναι η Greenpeace και όλοι εμείς που δεν θα τους αφήσουμε να το ξεχάσουν έτσι εύκολα.

September 3, 2007 at 5:16 AM  
Anonymous Anonymous said...

Βέβαια έναν επιθετικό ελιτιστή απολογητή δεν τον ενοχλεί ότι το "green""peace" δε σημαίνει για τους επαγγελματίες σωτήρες ούτε ειρήνη στα Βαλκάνια, ούτε διεθνή εκεχειρία, ούτε σθεναρή υποστήριξη της αυτάρκειας αντί των μονοκαλλιεργειών, ούτε τον ενοχλεί η τρομοκρατική εκστρατεία συλλογικής ενοχοποίησης της εξουθενωμένης ανθρωπότητας για τις κλιματικές αλλαγές, παράλληλα με τους οπαδούς τής ραδιενέργειας και των γκόρηδων, αντί για καθημερινό διαφανή, αμεσοδημοκρατικό διάλογο...
Μα, αν είχε καμία επαγγελματική ελιτίστικη οργάνωση προσγειωμένα μυαλά, θα ήταν με όλους τους επιβάτες και όχι με την άλλη άρρωστη ελίτ των Τιτανικών.
Ας γίνουν οι ελιτιστές αλτρουϊστές και θα το γλεντήσουμε παρέα!
Ως τότε, πολύ ωραία το λένε σε όλους τους τόνους οι γράφοντες εδώ, προσέχουμε τα κολλητηλίκια με τους ρατσιστές "εκλεκτούς", κύριους υπεύθυνους των περισσότερων προβλημάτων μας.

September 3, 2007 at 7:52 AM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

Ellinida, ο καθένας μας στην ιστολογόσφαιρα είναι εξ'ορισμού ακριβώς αυτό που φαίνεται να είναι μέσω των γραπτών του. Ούτε οι διακηρύξεις του καθενός για τον εαυτό του, ούτε οι κατηγορίες άλλων σχετικά με το τι "είναι" αυτός έξω απ'την ιστολογόσφαιρα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Όταν, δε, αρχίζει να συμβαίνει το τελευταίο, τότε έχουμε τις λεγόμενες επιθέσεις ad hominem οι οποίες θα ταίριαζαν πολύ περισσότερο σε διαμάχες ανάμεσα, για παράδειγμα, σε ζωόφιλους και κυνηγούς, (όπως έχεις δει πρόσφατα να διαδραματίζονται στο ιστολόγιό μου,) παρά σε συζητήσεις ανάμεσα σε άτομα με την ίδια (ε, σε γενικές γραμμές) ιδεολογία.

September 3, 2007 at 8:10 AM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

Και κάτι ακόμα: η Greenpeace θα δώσει συνέντευξη τύπου μεθαύριο Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου. Η πρόσκληση για τη συνέντευξη αναφέρει τα εξής:

10 ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι κλιματικές αλλαγές δεν ευθύνονται για τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές. Ευθύνονται όμως για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που επιτρέπουν στις πυρκαγιές να είναι συχνές, εκτενείς και καταστροφικές, γεγονός το οποίο έχει ήδη προβλεφθεί για την περιοχή μας πριν περίπου δέκα χρόνια.

Η ξηρασία, οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες, οι πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται πλέον παντού, μας υπενθυμίζουν ότι το κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί επικίνδυνα και μας υποχρεώνουν να σχεδιάσουμε ένα διαφορετικό ενεργειακό μέλλον προκειμένου να ανατρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές.

Η πραγματικότητα αυτή δεν φαίνεται να αφορά την Ελλάδα που εξακολουθεί να σχεδιάζει περισσότερο λιγνίτη, λιθάνθρακα, πετρέλαιο... σε συνδυασμό με αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Μπροστά σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace απευθύνει στα κόμματα, εν όψει των εκλογών, συγκεκριμένες ερωτήσεις πάνω σε θέματα ενέργειας και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και περιμένει τις δεσμεύσεις τους.

Η ανάλυση της κατάστασης, οι παρατηρήσεις της Greenpeace πάνω στο κείμενο της 1ης Έκθεσης για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό (2008-2020) που παρουσίασε το Υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές Αυγούστου του 2007 και φυσικά το ερωτηματολόγιο προς τα κόμματα θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου στις 11:00, στα γραφεία της οργάνωσης, Κλεισόβης 9, στην πλατεία Κάνιγγος.

------------------
Εμένα αυτά με καλύπτουν, ενώ αντιθέτως δεν με καλύπτουν καθόλου οι εκκλήσεις, οι ανακοινώσεις, και οι διάφορες σπασμωδικές συναισθηματικές αντιδράσεις που έχω δει μέχρι στιγμής από άλλους, και οι οποίες μου θυμίζουν το ρητό "too busy mopping the floor to turn off the faucet".

Αυτό που με εξοργίζει είναι το γεγονός ότι το ερωτηματολόγιο της Greenpeace προς τα κόμματα θα δημοσιευθεί ως συνήθως από ελάχιστα έως κανένα από τα ΜΜΕ, (διότι δεν είναι τόσο σέξυ όσο τα κλάματα των πυρόπληκτων και οι εκκλήσεις για το σώσιμο των ζώων,) οι πολιτικοί δεν θα νιώσουν την ανάγκη να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα στα οποία η Greenpeace θα τους θέσει υπόλογους, και παρ'ολα αυτά οι ηλιθιώδεις εξαθλιωμένες μάζες θα τους ξαναψηφίσουν στις 16 του μηνός.

September 3, 2007 at 9:20 AM  
Blogger ellinida said...

Ωραία όλα αυτά και πολύ καλά θα κάνουν. Αλλά εν τω μεταξύ δες και το σημερινό ποστ με το καμμένο αλεπουδάκι και τα ξαναλέμε.
Είπα ξανά κανείς δεν αμφισβητεί το έργο τους μέχρι σήμερα. Αλλά περίμενα κάτι παραπάνω και αισθάνομαι απογοητευμένη.
Αν δεν πιέσουν οι οργανώσεις για να σταματήσει το κυνήγι άμεσα ποιός θα το κάνει; Eγώ και συ;
Που μάλλον όπως βλέπω μάλλον αυτό θα χρειαστεί να γίνει. Εμείς όλοι.
Θα έπρεπε να γίνεται χαλασμός από τις οικολογικές οργανώσεις, να φωνάζουν, να κάνουν διαδηλώσεις κλπ. Εσύ είδες τίποτα;

September 3, 2007 at 12:11 PM  
Blogger o Alexandros said...

Χμμ, χμμ, μούμπλε, μούμπλε. (Ξύνει το κεφάλι του). Από πού να αρχίσω;

Νομίζω ότι αυτό που με «τσίγκλισε» να γράψω ήταν αυτό το εγώ, εσύ, εμείς, οι οργανώσεις, οι άλλοι..., οπότε από αυτό θα αρχίσω.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν «αυτοί» και «εμείς». Κατ' αρχάς, όσο και να το θέλαμε, δεν είμαστε σε μια χώρα όπως η Γερμανία, όπου η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος γίνεται κυρίως από μεγάλες βαριές βιομηχανίες και πυρηνικά εργοστάσια. Είμαστε στην Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μάλλον μέρος της καταστροφής γίνεται άμεσα από τους ίδιους τους πολίτες: το 90% των ελληνικών πόλεων έχει προκύψει από νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων. Όπου επεκτείνονται οι πόλεις μας ακολουθεί καταστροφή. Στη συνέχεια ζητούμε να μας φτιάξουν αυτοκινητόδρομους (αγοράζουμε βλέπετε συνέχεια αυτοκίνητα), γύρω από τους οποίους ξεπηδούν νέοι οικισμοί αυθαιρέτων κ.ο.κ. Υπάρχουν και πολλά άλλα αντίστοιχα ζητήματα.

Δεν τα κάνει «κάποιος άλλος» αυτά, όλοι έχουμε το μερίδιο της ευθύνης μας, απευθείας ή μέσω της οικογένειάς μας ή της εργασίας μας.

Αφού έχουμε την ευθύνη, μπορούμε να κάνουμε και κάτι. Ο καθένας μόνος του ή μαζί με άλλους. Καθώς αλλάζουμε εμείς, αλλάζουμε και τον κόσμο μας.

Το να κάνουμε κάτι απαιτεί κάποιο ερέθισμα, κάποιο κίνητρο. Τις μέρες αυτές, για πολλούς το κίνητρο είναι ο θυμός και η αγανάκτηση για την καταστροφή. Ελπίζω ότι σύντομα το κίνητρο θα είναι η αγάπη για τη φύση και το πάθος για τη δημιουργία.

Όσο όμως βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στον θυμό μας, ψάχνουμε για ενόχους. Είναι εύκολο να πούμε πως «όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου». Δεν είναι όμως έτσι.

Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο δράσης που του ταιριάζει. Επιλέγει επίσης το αντικείμενο της δράσης του. Δεν μπορούμε να ασχοληθούμε όλοι με όλα και να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας πονούν πολύ περισσότερα από αυτά για τα οποία μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Η Greenpeace είναι μια οργάνωση που ξεκίνησε (το 1972 αν θυμάμαι καλά) από αγανακτησμένους ανθρώπους. Αν υπάρχει ακόμη και έχει αποτέλεσμα σε αυτά που κάνει είναι επειδή έκανε την αγανάκτηση αγάπη και πάθος και δεν προσπάθησε να κάνει τα πάντα.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι μια άλλη τέτοια οργάνωση, που ξεκίνησε από αγανάκτηση για τη φυλάκιση αθώων ανθρώπων. Αν υπάρχει ακόμη και έχει αποτέλεσμα, είναι επειδή μετουσίωσε την αγανάκτηση σε αγάπη και πάθος και ασχολήθηκε μεθοδικά με κάτι συγκεκριμένο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται, εθελοντικά ή επαγγελματικά, στις οργανώσεις αυτές δεν νοιάζονται για τίποτε άλλο. Τουναντίον. (Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν γνωρίσει κάποιους από τους ανθρώπους τους και δει ότι πολλοί δραστηριοποιούνται και σε άλλες οργανώσεις). Απλώς αναγνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες οργανώσεις, ως ΕΡΓΑΛΕΙΑ, δεν προσφέρονται --από πλευράς αποτελεσματικότητας-για κάποια άλλα αντικείμενα.

Αυτό είναι οι οργανώσεις: εργαλεία, όπως ετούτο εδώ το αξιόλογο Blog. Δεν κάνουν όλα τα εργαλεία για όλες τις δουλειές. Κανένα όμως δεν είναι άχρηστο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατακρίνουμε εκείνους που ακολουθούν τον δικό τους δρόμο, με συνέπεια εδώ και χρόνια, επειδή δεν ακολουθούν τον δικό μας σήμερα. Υπάρχει διαφορά μεταξύ Greenpeace, WWF, Earth First και προσκόπων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβάλουν όλοι σε έναν καλύτερο πλανήτη, με τον τρόπο τους ο καθένας.

Ούτε και κάνουν όλοι οι δρόμοι για όλους. Αν δεν μας κάνει κάποιος από αυτούς, στο χέρι μας είναι να ξεκινήσουμε έναν δικό μας. Τι μας φοβίζει; Το ότι ξεκινάμε μόνοι μας; Κι αυτοί όταν ξεκίνησαν μόνοι τους ήταν.

Οι άνθρωποι που ίδρυσαν την Greenpeace το 1972, για να αντιταχθουν σε πυρηνικές δοκιμές στην περιοχή τους, είχαν ζητήσει αρχικά τη βοήθεια της φυσιολατρικής οργάνωσης Sierra Club η οποία τους είπε ότι δεν ήταν δικό τους αντικείμενο. ΟΚ, no problem. Δεν τα έβαλαν με το Sierra Club. Έκαναν τη δική τους οργάνωση. Σήμερα υπάρχει ακόμη Sierra Club και εξακολουθεί να προσφέρει αξιόλογο έργο στο αντικείμενό της.

Προσωπικά θα παραμείνω υποστηρικτής της Greenpeace. Θεωρώ αρκούντως σημαντικά τα θέματα για τα οποία δραστηριοποιούνται (μεταλλαγμένα, κλίμα, τοξικά κλπ). Θεωρώ τίμια στάση ότι δεν βγήκαν να μιλήσουν για θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενό τους.

Αν είμαι επιφυλακτικός προς κάποιους, είναι προς εκείνους που μιλούν, καταγγέλλουν και υπόσχονται μεγάλα έργα, ενώ τόσα χρόνια δεν τους είδα σε καμία οργάνωση ή σχετική δραστηριότητα.

Κι αν είναι κάτι που μου δίνει ελπίδες, είναι ο κόσμος στη συγκέντρωση της Τετάρτης, στο blog αυτό και τα άλλα, στις δράσεις που ξεπήδησαν από το πουθενά, στις δωρεές και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης... σε όλα αυτά. Κι ας μην συμφωνούμε σε όλα, ή μάλλον, ακριβώς επειδή δεν συμφωνούμε σε όλα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Keep shining
Αλέξανδρος - Sympraxis

September 4, 2007 at 7:35 AM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

Επ, Αλέξανδρε, σωστός.
Εντάξει, σβήσε το "άλλοι".
Ξέρεις, γνωριζόμαστε.
Στη συνάντηση της Τετάρτης όπου ξανασυναντηθήκαμε μετά από πολλά χρόνια και ανταλλάξαμε διαπιστώσεις περί των επιπτώσεων του έγγαμου βίου στο μέγεθος της κοιλιάς του άνδρα σου είχα πει πως ασχολούμαι με το ιστολογείν.
C-:=

September 5, 2007 at 2:56 AM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

Οι δέκα ερωτήσεις της Greenpeace προς τα κόμματα μόλις ανακοινώθηκαν:
http://www.greenpeace.org/greece/news/10questions

September 5, 2007 at 3:23 AM  
Blogger ellinida said...

Γουστάρω τέτοια θέλω. Αντε να βγάλουν και μιά ανακοίνωση-δήλωση ότι θένε τέλος πάντων ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ και θα τους λατρέψω όπως παλιότερα.
Εχω κάτι για το πέσιμο της κοιλιάς Διαγόρα. Θα σε βγάλω στους δρόμους να μαζεύεις υπογραφές για να απαγορευτεί το κυνήγι. :PPP
Είσαι;

September 5, 2007 at 4:33 AM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

C-:= Ευχαριστώ για την ιδέα, αλλά περιβαλλοντικές οργανώσεις που το έχουν μελετήσει το θέμα έχουν βρει πως αποτελεσματικοί στην πρώτη γραμμή των ενεργειών είναι οι ευπαρουσίαστοι νεαροί και κυρίως οι ευπαρουσίαστες νεαρές, και όχι οι μεστοί τραγόμουσο-φόροι όπως εγώ.

September 5, 2007 at 6:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

Μέτα από όλα όσα διάβασα θα ήθελα να σας ρωτήσω.. Πιστεύετε οτι θα έπρεπε μια μεγάλη και οργανωμένη οικολογική οργάνωση πού έχει τα μέσα και υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητη και υποκειμενική, να ασκεί πιέσεις προς όλους τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στα ζητήματα για τα οποία μάχεται; Οι τρόποι αυτοί να είναι διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, διάφορα γεγονότα και γενικότερα μια δυναμική προβολή.

Γενικά.. Πιστεύω οτι το κράτος μας είναι οργανωμένο για την μέγιστη ταλαιπωρία του πολίτη και είμαστε υπεύθυνοι. Η κατάντια αυτή προκείπτει γιατί ως Έλληνες πολίτες δεν ενωθήκαμε πότε ανεξάρτητα κομματικών συμφερόντων να απαίτησουμε σημαντικές αλλαγές για το όφελος των πολλών. Στην εποχή μας πιστέψαμε ότι δεν είναι εφικτό. Λέμε, το σύστημα είναι μεγαλύτερο από όλους μας, όλα είναι μια απάτη, είμαστε ασυνείδητοι πολίτες (με το τελευταίο τα παίρνω πραγματικά). Πόσες φορές τα έχεται ακούσει αυτά γύρω σας; Αντί να δράσουμε συλλόγικα, προσαρμοστήκαμε σε κάθε κρατική ηλιθιότητα και απάτη και λειτουργήσαμε ο καθένας για την πάρτυ του μην περιμένοντας πολλά. Αντιμετωπίζουμε καταστάσεις βρίσκοντας λύσεις πατέντας σε όλους τους τομείς, για να αντισταθμήσουμε τις κρατικές ανεπάρκειες που επηρεάζουν τις ζωές μας, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται η Έλληνική οικογένεια με απίστευτες ευθύνες και συνέπειες.

Πόσα παραδείγματα θέλετε; Λίγο σύντομα.. Υπάρχει μια γεννιά ολόκληρη που προσαρμόστηκε στα 700 ευρώ τον μήνα και βασίζεται στην οικογένεια της για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Για τις ελλείψεις της παιδείας εφεύραμε τα φροντιστήρια, μια καθαρά Ελληνική πατέντα, υπερφορτώνοντας τα παιδιά μας με επιπρόσθετες διδακτικές ώρες. Όσα δεν αντέχουν ατυχήσανε. Στα Ελλήνικα νοσοκομία δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ανάρωσή σου αν δεν τρέξει όλο το σόι και αν δεν πέσει φακελάκι. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι πυρκαγιές έχασε ένας πιτσιρικάς το πόδι του επειδή οι χειρούργοι της περιοχής είχαν πάει όλοι μαζί διακοπές. Κάποιος εκπρόσωπος του κράτος είπε οτι δεν ήταν ευθύνη της κυβέρνησης. Προφανώς ήταν για άλλη μια φορα της οικογένειας. Όποιος έχει το πρόβλημα έχει και την ευθύνη.

Εδώ και παρα πολλά χρόνια το έχουμε πάρει απόφαση οτι κάποιοι συνανθρωποι μας θα παίξουν με το σύστημα και θα χάσουν. Ελπίζουμε οτι δεν θα είμαστε εμείς παρα κάποιοι άλλοι. Όπως έχουμε αποδεχτεί οτι κάποιοι θα επωφελούνται από το κράτος σε σημείο αισχρό.

Με τις μεγάλες πυρκαγιές, το κράτος ήταν προβλέψημα ανοργάνωτο, αναγκάζοντας τους πολίτες για άλλη μια φορά να τρέξουν πανικόβλητοι για να βρούνε λύση μόνοι τους και τους πυροσβέστες μας να υπερβούν τις δυνατότητες τους. Αυτοί που αγνόησαν τις αρχές και με κίνδυνο της ζωής τους μείνανε πίσω, οργανώσανε την δική τους προσωπίκη πατέντα δασοπυρόσβεσης και σώσανε τα σπίτια τους. Μερικοί δεν κερδίσανε την μάχη. Όλοι χωρίς εξαίρεση χάσαμε. Όταν κάηκε η Κορινθία είχαμε και εκεί ανθρώπινες απώλειες, κάηκε και η Πάρνηθα.. στενοχωρηθήκαμε πάρα πολύ, αλλά όχι όσο τώρα. Κάπου οι περισσότεροι είμασταν ακόμη και τότε έτοιμοι να το αποδεχτούμε, ακόμα και όταν ακούσαμε στις ειδήσεις ότι η Πάρνηθα κάηκε με άπνυα. Θα μαζεύαμε χρήματα, θα φυτευαμε, θα την ξαναφτιάχναμε, θα..
Αλλά τώρα πια η καταστροφή ξεπέρασε τα όρια της φαντασίας μας και (ελπίζω!) της ανεκτικότητά μας. Ξάφνικά, ακόμα και τον πιο κυνικό τον έλουσε κρύος ιδρώτας. Η λύση πατέντας δεν φτάνει. Βοήθειά μας, χρειαζόμαστε ένα οργανωμένο κράτος για να αντιμετωπίσουμε το μέγεθος της απώλειας... ίσως αν δέναμε όλοι μια πυροσβεστήρα στην πλάτη και αν το ρίχναμε στο φύτεμα.. Θα στηρίξουμε τις οικολογικές οργανώσεις. Όπου να ‘ναι θα εμφανιστούν...

Χρειαζόμαστε οργανώσεις ανεξάρτητες να ηγειθούν και να καθοδηγήσουν τις προσπάθειες μας για αλλαγή. Τα κόμματα στην εξουσία έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστα και δεν θα αλλάξει τίποτα αν δεν γίνουμε οργανωμένοι πολίτες που απαιτούν.

Με την πρόσφατη οικολογική καταστροφή ήταν λογικό να κοιτάξαμε προς τις υπάρχουσες οικολογικές οργανώσεις, και δυστυχώς δεν είδαμε ουσιαστική αντίδραση.
Για μένα προσωπικά, η Greenpeace είναι συνδεδεμένη με την εικόνα των οικολόγων κομμάντο της δεκαετίας του ’70. Κάτι τρελλούς και αξιοθαύμαστους που με φουσκοτά κυνηγούσαν τα καράβια που έριχναν βαρέλια με ραδεινεργά απόβλητα στην θάλασσα, και έβαζαν τα κορμιά τους ανάμεσα στα βαρέλια και την θάλασσα για να τους σταματήσουν. Δεν αμφισβητώ το εργό της Greenpeace και καταλαβαίνω οτι δρα με βάση οργανωμένου σχεδιου, ή της όποιας οικολογικής οργάνωσης, όπως επίσης δεν πιστεύω οτι μια οργάνωση θα μας σώσει αν δεν αποβάλλουμε αυτήν την ατομικότητα, τον κυνισμό, την αδιαφορία κτλ. Αλλά οι δραστηριοτητές της τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξαν μαχητικές στην Ελλάδα τουλάχιστον. Είναι κρίμα γιατί τώρα πια πιστεύω πως ωριμάσαμε και είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε της σημαίες του κόμματος και να βγούμε στον δρόμο για το περιβάλλον.

Διαγόρα, συμφωνώ μαζί σου σε παρα πολλά σημεία. Εκεί που κολλάω είναι στο τελευταίο που ουσιαστικά λες οτι η Greenpeace θα αγνοηθεί από τα MME και τους πολιτικούς επείδη το ερωτηματολόγιο της δεν είναι τόσο σεξυ σε σύγκρισει μα άλλες ειδήσεις. Έκαναν κάτι για να το αλλάξουν αυτό και να επωφεληθούν από την οργή του κοσμου; Εαν ήταν και οι οικολογικές οργανώσεις μέρος τις τελευταίας μεγάλης διαμαρτυρίας με κάποιον τρόπο της επιλογής τους, δεν νομίζεις οτι το ερωτηματολόγιο της Greenpeace θα γινόταν πιο σέξυ όχι μόνο στα κανάλια αλλά και στους πολιτικούς που ξαφνικά θα αισθανόντουσαν τα βλέμματα όλων μας πάνω τους περιμένοντας τις απαντήσεις; Όχι πως θα παίρνανε το ρίσκο να τις δώσουν. Πως περιμένει η Greenpeace να αλλάξει ολόκληρη ενεργειακή κυβερνητική πολιτική χώρις να κινητοποιήσει όλους εμάς που περιμένουμε πως και πως να μας υποδείξουν τον τόπο και χρόνο για να κάνουμε κάτι; Η Greenpeace όπως και οι άλλες οργανώσεις χάνουν μια πολλή μεγάλη ευκαιρία που δεν την είχαν σε καμμία άλλη εποχή σε αυτήν την χώρα για την προβολή και την υποστιριξη τους. Και όλοι εμείς, ίσως άδικα, αισθανόμαστε οτι είναι ανύπαρκτοι στην συγκεκριμένη στιγμή. Λίγη κριτική δεν βλάπτει και την κάνω με κάθε καλή πρόθεση.

Σοφία Π.

September 5, 2007 at 10:30 AM  
Blogger ellinida said...

Συμφωνώ σε τόσα πολλά με την Σοφία. Και είναι και η δική μου άποψη. Στην ουσία δεν χρειάζονται άνθρωποι πίσω από τα γραφεία, αλλά στρατιές ανθρώπων να κατέβουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για τα αυτονόητα.
Δεν ξέρω αν μέστωσαν οι ακτιβιστές της Greenpeace, αλλά θα ήθελα δυναμικές αντιδράσεις, έτσι ακριβώς όπως τα περιέγραψε η Σοφία, αυτά είχα στο μυαλό μου.
Κι'εγώ δεν είμαι πιτσιρίκα, αλλά δεν το έχω σε τίποτα να πάω να στηθώ έξω από ένα σουπερμάρκετ να μαζεύω υπογραφές, να μοιράζω φυλλάδια κλπ.
Μετά από όλη αυτή την απώλεια αντέχουμε να χάσουμε έστω ένα δέντρο ακόμα; Η ένα ζώο;
Με τα δεδομένα που είχαμε ως τώρα (γιατί ειλικρινά δεν ξέρω αν θ'αλλάξει τίποτα που το απεύχομαι) το σύστημα θα παραμείνει σύστημα. Ποιός το διατηρεί, αν όχι όλοι μας με την μη-δράση;

September 5, 2007 at 11:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ellinida κοίτα.. http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=544&Itemid=159
Είναι όπως τα λέει ο Αλέξανδρος. Δεν είναι όλοι για όλες τις δουλειές και είναι σωστό.
Μακάρι να φτάσει αυτή η ανακοίνωση και το ζήτημα γενικότερα στα ΜΜΕ. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε μία εποχή στην οποία αν δεν εμφανιστεί ένα ζήτημα στο γυαλί αγνοείται και είναι σαν να μην υπάρχει.
Σοφία Π.

September 7, 2007 at 2:53 AM  
Anonymous Anonymous said...

το λινκ της WWF για την απαγόρευση του κυνηγιού ξανά
http://www.wwf.gr/index.php?option=
com_content&task=view&id=
544&Itemid=159

Σ.

September 7, 2007 at 2:56 AM  
Anonymous Anonymous said...

Παρόμοιες ερωτήσεις έκανε κόσμος και στο forum της Greenpeace, όπου τους απάντησαν (στις ερωτήσεις τους, όχι σε αυτές που έγιναν εδώ): απαντήσεις

Φαντάζομαι ότι κάποιος από εσάς που έχει ακόμα ερωτήσεις (εμένα η απάντηση του Αλέξανδρου με έπεισε) μπορεί να τις ρωτήσει κατευθείαν σε αυτούς. (Και αν το κάνει, ας μας δώσει το link εδώ να δούμε και εμείς)

Κωνσταντίνος
Καλαμάτα

September 7, 2007 at 4:35 AM  
Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

Για την περίπτωση που παρακολουθεί ακόμα κανείς αυτή τη συζήτηση, αλλά και για χάρη πληρότητας, να πω ότι η Greenpeace δημοσίευσε τις απαντήσεις που έδωσαν τα κόμματα, και μπορείτε να τις βρείτε εδώ: http://www.greenpeace.org/greece/news/answers-from-parties

Περιληπτικά: η Ν.Δ. δεν καταδέχτηκε να απαντήσει, (ποτέ τους να μη σώσουν,) το ΠΑΣΟΚ απάντησε ως επί το πλείστον θετικά, και ο Συνασπισμός απάντησε ενθουσιωδώς θετικά.

To KKE απάντησε επίσης, (έστω και καθυστερημένα,) λαμβάνοντας κάποιες θετικές θέσεις, αλλά και πολλές αρνητικές / αντιδραστικές, από τις οποίες κατ' εμέ φαίνεται πως δικαίως κατέχουν τον τίτλο του απολιθώματος.

Φαντάζομαι πως μέχρι αύριο θα έχει ενημερωθεί ο ιστότοπος της greenpeace με PDF που θα συμπεριλαμβάνει και τις θέσεις του ΚΚΕ, αν κανείς το βιάζεται, ας μου το ζητήσει, το έχω ήδη λάβει μέσω ενημερωτικού δελτίου.

September 13, 2007 at 4:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

Advice in old age is foolish; for what can be more absurd than to increase our provisions for the road the nearer we approach to our journey's end.
[url=http://www.blurty.com/users/aquamas584/]Watches[/url]
Watches

November 3, 2010 at 7:48 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home