Tuesday, August 21, 2007

Η Μάχη Για το Νερό Αρχίζει




























Την ίδια περίοδο που στη γειτονική Τουρκία δύο μέρες έχουν νερό και δύο μέρες δεν έχουν, η μάχη για το νερό αρχίζει πλέον και στη χώρα μας. Έτσι, παρακολουθούμε τον ένα μετά τον άλλο μεγάλους ποταμούς της χώρας να μεταβάλλονται σε χαβούζες λυμάτων των παρακείμενων βιομηχανιών και να γίνονται ακατάλληλοι για πόση αλλά κυρίως για ζωή. Παρακολουθούμε την ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων από την έλλειψη νερού με την απόλυτη καταστροφή των τοπικών οικοσυστημάτων. Παρακολουθούμε το κράτος να κάνει τα στραβά μάτια στα εγκλήματα των ημετέρων παρά τις κραυγές των τοπικών κοινωνιών ή ακόμη και να ενθαρρύνει έμπρακτα χρεωκοπημένες πολιτικές, που μόνη κατάληξη έχουν την μετατροπή ενός πρωταρχικού κοινωνικού αγαθού επιβίωσης σε ένα εμπορικό προϊόν της αγοράς.

Κομβική στιγμή σε αυτή τη μάχη για το νερό στη χώρα μας αποτελεί η εκτροπή του Αχελώου. Έπειτα από μία δεκαετία αγώνων από σύσσωμες τις οικολογικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες και έπειτα από πέντε ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ το Υ.(πε.χω.) Δημοσίων Έργων και οι κατασκευαστικές αντεπιτίθενται επικυρώνοντας με νόμο τα σχέδιά τους, προκειμένου να προσπελάσουν τα νομικά εμπόδια και τελικά να εκτρέψουν το ποτάμι.

Αντιγράφω από το μπλογκ της Πανελλαδικής Κίνησης Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου.

"Η εκτροπή του Αχελώου είναι το μεγαλύτερο έργο διευθέτησης υδάτων που σχεδιάστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι η πιο καταστροφική παρέμβαση στην ποτάμια ελληνική φύση. Οι επιπτώσεις της εκτροπής, με δεδομένες τις μέχρι τώρα παρεμβάσης (φράγματα, αμμοληψίες κλπ) θα είναι ολέθριες για την ποιότητα των νερών, των εδάφων, της ίδιας της ζωής των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών επηρεάζοντας αρνητικά όλα τα οικοσυστήματα που δημιουργεί το ποτάμι. Είναι ένα φαραωνικό έργο-προϊόν της εκλογικής περιπέτειας των κομμάτων, της διαπλοκής και της ανορθολογικής αγροτικής πολιτικής (μονοκαλλιέργειες, κατασπατάληση αρδευτικού νερού κλπ).

Στο σύγχρονο πόλεμο του νερού, από τη μια μεριά είναι το κράτος και οι εταιρίες και απο την άλλη η κοινωνία και η δύναμη της ζωής. Μέσα από τις συνελεύσεις πολιτών, με άμεση δημοκρατία, επιχειρούμε την κοινωνική παρέμβαση στη διαχείριση του νερού. Πρώτη πανελλαδική μας απόφαση είναι το σταμάτημα της εκτροπής του Αχελώου.
Η διαδήλωση την Κυριακή 26 Αυγούστου στο φράγμα της Μεσοχώρας, το φράγμα της ντροπής, είναι η πρώτη μεγάλη κοινωνική μάχη για το νερό.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ!

ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ-ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

24-25-26 ΜΕΣΟΧΩΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 3 ΜΕΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ CAMPING ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΒΟΛΕΣ-ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΠΑΡΤΥ-ΔΡΑΣΕΙΣ"

2 Comments:

Blogger μελονικος said...

Το νερό ανοίκει στην Αθήνα.
Μετά το Μόρνο, τον Εύηνο, την Υλίκη, θέλουμε τον Αχελώο και κάθε ποτάμι απο τον Αλιάκμωνα και κάτω.

August 21, 2007 at 11:44 PM  
Blogger If...ιγένεια said...

Ξεχνάμε πόσο πολύτιμο είναι το νερό και αντί να καταναλώνουμε όσο μας χρειάζεται, 20-30 λίτρα την ημέρα, έχουμε φτάσει στην Ευρώπη τα 165. Αντλούμαι καταχρηστικά νερό από ποταμούς και σε κάποια χρόνια από τώρα θα γίνει ο πρώτος πόλεμος για το νερό.

August 24, 2007 at 6:50 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home