Wednesday, July 11, 2007

Ημέρα οργής

Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, η οποία ήρθε σήμερα που:

1. Άκουσα τον κ. Σουφλιά να μας λέει ότι το πάρκο στο Ελληνικό «δεν θα γίνει ποτέ, αν περιμένουμε να γίνει από τον προϋπολογισμό». Για να γίνει -λέει- θα πρέπει να γίνει με αυτοχρηματοδότηση.... Μάλιστα, δηλαδή θα βάλουν λεφτά τα δεντράκια για να αυτοφυτευθούν.
Γιατί δε μας λένε κατευθείαν ότι «Κυρίες και κύριοι μην περιμένετε πάρκο και κουραφέξαλα! Θα το δώσουμε σε ιδιώτες να κάνουν κτιριάκια -κι άλλα- μαγαζάκια και μπαράκια»? (Γιατί μόνο έτσι γίνεται «αυτοχρηματοδότηση», τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ, με το φτωχό, μπερδεμένο μυαλό μου!)

Είναι τουλάχιστον εξοργιστική αυτή η δήλωση, ειδικά μετά την αποτέφρωση της Πάρνηθας.

2. Διάβασα το σημερινό άρθρο του Ριζοσπάστη. Παραθέτω μερικά αποσπάσματα (για να μη βγει σεντόνι το ποστ) και για το πλήρες άρθρο το link ΕΔΩ (αργεί λίγο).


Καίγονται 11 στρέμματα αναδασώνεται 1

Μετά από κάθε μεγάλη φωτιά η πρώτη λέξη που ακούγεται από τους αρμόδιους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι η ...«αναδάσωση».
«Ενα καινούριο δέντρο θα φυτευτεί στη θέση εκείνου που καίγεται», δήλωνε τον Αύγουστο του 1995 ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, μετά την πυρκαγιά της Πεντέλης που είχε καταστρέψει 76.075 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.
«Κάθε σπιθαμή γης θα αναδασωθεί και πάλι», δήλωναν στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον Ιούλη του 1998 μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης, που αποτέφρωσε άλλα 90.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.
«Στη θέση του δάσους θα γίνει δάσος», είχε δηλώσει με στόμφο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον Ιούλη του 2005 μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ραφήνα.
Την περασμένη Κυριακή, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: «Οπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος, το λέω και το εννοώ»...

Ποια είναι η πραγματικότητα;
Το 1995 μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη κατέκαψε 76.075 στρέμματα δάσους. Από αυτά έχουν αναδασωθεί μέχρι σήμερα 2.157 στρέμματα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή που κάηκε άρχισαν να ξεφυτρώνουν δεκάδες σπίτια.

Το 1998 και πάλι στην Πεντέλη εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει 90.000 στρέμματα. Συνολικά στην Αττική κάηκαν 116.297 στρέμματα. Από αυτά αναδασώθηκαν τα 3.483 στρέμματα.

Μερικά χρόνια μετά, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, με υπουργική απόφαση για την κήρυξη των αναδασωτέων εξαιρεί τεράστιες εκτάσεις. Δύο χρόνια αργότερα, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας (Λαλιώτης - Ανωμερίτης) υπογράφουν Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εντάσσονται στο Σχέδιο Πόλης 6.000 στρέμματα στην Πεντέλη, αρκετά από τα οποία είχαν καεί από την πυρκαγιά του 1998. Αξίζει να τονίσουμε ότι μία μόλις μέρα μετά την αποστολή του ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκδηλώνονται πυρκαγιές σχεδόν σε όλη τη χώρα (σ.σ. Σάμος, Ικαρία, Εύβοια, Λάρισα, Πύργος, Κιάτο, Πολύγυρος Χαλκιδικής, Κοζάνη, Χανιά)...
Το 2000 καίγονται συνολικά 36.734 στρέμματα στην Αττική και αναδασώνονται μόνο τα 1.575. Εκείνη τη χρονιά, στα τέλη Αυγούστου, καίγεται ένα κομμάτι της Νέας Πεντέλης που είχε ξανακαεί το 1998.
Τον ίδιο μήνα φορτηγό μπάζωνε καμένες εκτάσεις, ενώ 1.000 στρέμματα από τα καμένα είχαν πουληθεί νωρίτερα από τη Μονή Πετράκη στο συνεταιρισμό «Αγιος Τιμόθεος» με στόχο την οικοπεδοποίηση.


Οπότε καταλαβαίνετε ποια θα είναι και η «τύχη» της Πάρνηθας!


Labels:

5 Comments:

Blogger o βασιλιάς του δάσους said...

skopos einai na min piastoume apo kanenos ta logia..
otan antilifthoume stin parnitha kati to ''paranomo'' na antidrasoume pali ''emeis''.
ta komata kai ta xromata mayrisane thn ellada..nomozo oti to maxeri eftase sto kokalo...
oso gia thn ''petraki''kai sthn parnitha (metoxi) edose kai ekei sto parelthon ektasis gia ikopedopioisi...telika kratos,theos, kai ellada.
simera anikoun se mi ellines,
aloiii an minoume paratorites..na antidrasoume stin katalili ora.
ftani!

July 11, 2007 at 6:50 AM  
Blogger ellinida said...

Το τι σχέδια έχουν για το πάρκο στο Ελληνικό είναι ηλίου φαεινότερο. Αρκεί να δει κανείς τι έχει γίνει απέναντι στον αιγιαλό.
Eίναι αισχροί όλοι τους. Θα κάνουν όλη την Ελλάδα τούβλα.
Πρέπει να αντιδράσουμε, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

July 11, 2007 at 8:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

Εν τω μεταξύ, άκουσα στο ράδιο ότι σήμερα έστειλαν "επιθεωρητές" για να δουν τι συμβαίνει στην περιοχή του Ελληνικού.
Να κάνουν ντα τους επιχειρηματίες... και καλά.
Σιχτίρ!

July 11, 2007 at 9:42 AM  
Blogger ellinida said...

Loll λέμε, δεν έχει περάσει κανείς τους από παραλία μεριά να δουν τι γίνεται;

July 11, 2007 at 11:28 AM  
Blogger ΦΑΝΤΙ said...

Για το

1. Έχει μερίδιο ευθύνη και ο πολίτης. Φανταστείτε το εξής υποθετικό σενάριο. Εμφανίζεται μια μεγάλη κατασκευαστική (π.χ. Lambda Development) αγοράσει το Ελληνικό και αντί να φιτάξει ένα ακόμη THE MALL, δηλαδή εμπορικό κέντρο φτιάχνει ένα ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ! Ένα κέντρο με τεχνιτές λίμνες, πολλά δένδρα για Pick-nick, μαγαζιά με Βιολογικά Προϊόντα κλπ. Ερώτηση: Ποιός έλληνας θα πήγαινε να περάσει την ημέρα του εκεί κάνοντας ταυτόχρονα τα Οικολογικά του ψώνια;;;; Ποιός θα πλήρωνε είσοδο στο Εμπορικό Πάρκο;;;; Εαν υπάρχει business κανένα πρόβλημα με την αυτο-χρηματοδότηση. Γνωρίζω μάλιστα εταιρείες που κάνουν εμπορικά κέντρα. Εαν με βοηθήσετε με προτάσεις και ιδέες ίσως τους έπειθα να δοκιμάσουν. Φαντάζεστε αντί για Εμπορικά Κέντρα να γέμιζε η Αθήνα με Εμπορικά Πάρκα;;;;; ΟΝΕΙΡΟ!!!!!

2. Για τα υπόλοιπα τι να πω. Πρέπει όλοι μαζί να κινητοποιηθούμε με ένα και μοναδικό στόχο: Ο ΟΡΙΣΜΟΣ του τι είναι δάσος να είναι τοπογραφικός και ΟΧΙ δασολογικός.... Θα σηκώσω post με την πρότασή μου στο blog μου. Ελπίζω να την στηρίξετε όλοι απο τα blogs σας και στην συνέχεια με κινητοποιήσεις. Επιπλέον

July 11, 2007 at 12:43 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home