Thursday, April 2, 2009

Η υπερθέρμανση του πλανήτη: Ήταν πραγματικά ποτέ μια κρίση?
Ένα ηχηρό "Όχι" ήταν η απάντηση

στη μεγαλύτερη στον κόσμο συγκέντρωση που έλαβε χώρα στην πόλη της Νέας Υόρκης στις 8-10 Μαρτίου 2009, με θέμα "Η υπερθέρμανση του πλανήτη: Ήταν πραγματικά ποτέ μια κρίση;"

Περίπου 800 επιστήμονες, οικονομολόγοι, νομοθέτες, ακτιβιστές, πολιτικοί, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ παρακολούθησαν την εκδήλωση, που έλαβε χώρα κατά στο New York Marriott Marquis Hotel. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο και απάντησε σε ερωτήματα που παραβλέπονται από τη "Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος" των Ηνωμένων Εθνών (IPCC).

Το IPCC ισχυρίζεται πως οι παγκόσμιες θερμοκρασίες μπορεί να έχουν ήδη φθάσει σε κρίσιμες τιμές και πως η ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν η βασική αιτία για την αύξηση της θερμοκρασίας, κυρίως λόγω της απελευθέρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι 80 ομιλητές του συνεδρίου όμως παρουσίασαν μια ουσιαστικά διαφορετική άποψη.

"Ο αριθμός των συμμετοχών στην εκδήλωση σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με αυτές του 2008", σημείωσε ο Πρόεδρος της HEARTLAND Joseph Bast. "Οι ομιλητές στο φετινό συνέδριο προέρχονται από την παγκόσμια επιστημονική ελίτ της κλιματολογίας. Θα χαρούμε να αποδείξει για μια ακόμη φορά το εύρος και την υψηλή ποιότητα υποστήριξης που έχει η άποψη των σκεπτικιστών σχετικά με την κλιματική αλλαγή . "

Μεταξύ των 80 ομιλητών περιλαμβάνονται:
 • ο Klaus Vaclav, Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, είχε δηλώσει,
  "η οικολογία και η κινδυνολογία για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αμφισβητούν την ελευθερία μας. Φοβάμαι ότι η σημερινή κρίση θα χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για να επιβάλει σε όλο τον κόσμο ριζικούς (ριζοσπαστικούς) περιορισμούς στη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας." Στο συνέδριο τόνισε:
  • "Τα αληθινά σχέδια και οι φιλοδοξίες τους: να σταματήσει η οικονομική ανάπτυξη και να επιστρέψει η ανθρωπότητα αιώνες πίσω."
  • "δεν τους ενδιαφέρει η θερμοκρασία, το διοξείδιο του άνθρακα, οι ανταγωνιστικές επιστημονικές υποθέσεις και μελέτες, ούτε η ελευθερία στις αγορές. Ενδιαφέρονται για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους - που σημειώνονται με τη βοήθεια των πολιτικών. "
  • οι κινδυνολόγοι " δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν, γιατί η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε από το 1918 ως το 1940, μειώθηκε από το 1940 μέχρι το 1976, αυξήθηκε από το 1976 έως το 1998, και μειώθηκε από το 1998 μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχουν προστεθεί αυξανόμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. "
 • ο Αμερικανός αστροναύτης Δρ Jack Schmitt - ο τελευταίος εν ζωή άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι - γεωλόγος Ph.D., υποστήριξε ότι
"πάρα πολλοί από τους συναδέλφους [μου] έχασαν επιχορηγήσεις, επειδή δεν ακολούθησαν τη λεγόμενη πολιτική συναίνεση για το ότι ζούμε (τάχα) σε μια εποχή ανθρωπογενούς αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη."
 • ο William Gray, από το Colorado State University, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι κυνδινολόγοι περί "υπερθέρμανσης του πλανήτη" σφετερίστηκαν την Αμερικανική Μετεωρολογική Κοινότητα.
 • ο Richard Lindzen, από το Massachusetts Institute of Technology, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη δυναμική μετεωρολογία παγκοσμίως, κυρίως στο χώρο των πλανητικών κυμάτων. Στο συνέδριο τόνισε:
 • "Αυτή η πολιτικοποίηση της κλιματολογίας, "έχει μια εξαιρετικά διαφθείρουσα επιρροή, επειδή η επιστήμη που προσελκύει τη χρηματοδότηση δεν ασχολείται με το κλίμα, αλλά μάλλον με την προβαλλόμενη αυθαίρετη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής "
 • Πρότεινε πως "Ένας πρακτικός τρόπος για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, θα ήταν να πληγεί το κύρος επιστημονικών οργανισμών, μέσα από μαζικές παραιτήσεις "χιλιάδων επιστημόνων που [θα] παραιτηθούν αντιδρώντας στις επαγγελματικές συνεργασίες [που έκαναν επιστημονικοί οργανισμοί] με εταιρίες που έχουν λάβει μη αντιπροσωπευτικές θέσεις σχετικά με το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη."
 • ο Stephen McIntyre, συγγραφέας του Climate Audit, ένα blog αφιερωμένο στην ανάλυση και συζήτηση των κλιματικών δεδομένων. Ιδιαίτερα κριτικός απέναντι στις τιμές μετρήσεων θερμοκρασίας των τελευταίων 1000 ετών και ιδίως απέναντι στο έργο του Michael E. Mann, δημιουργού του διαβόητου γραφήματος "hockey stick" . Η γραφική παράσταση - που δυσφημίστηκε έντονα στους επιστημονικούς κύκλους - και υποτίθεται ότι απέδειξε πως η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την απότομη αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και αποτελεί (τη σαθρή) βάση των δηλώσεων του IPCC και της προωθούμενης πολιτικής περιορισμού των αερίων θερμοκηπίου τόσο στην ΕΕ, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.
 • ο David Evans, πρώην ερευνητής στο αυστραλιανό Τμήμα για την αλλαγή του κλίματος, σημείωσε πως τα υπολογιστικά μοντέλα της ανθρωπογενούς-αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στα μοντέλα που χρησιμοποιεί η "Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος" των Ηνωμένων Εθνών, είχαν προβλέψει την εμφάνιση ενός "hotspot" (θερμή εστία) στην ανώτερη τροπόσφαιρα πάνω από τους τροπικούς. Ωστόσο, τα στοιχεία από τις μετρήσεις θερμοκρασίας της ανώτερης τροπόσφαιρας, μέσω των ραδιοσυχνοτήτων, δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει hotspot. Οι ισχυρισμοί του IPCC για την "υπερθέρμανση του πλανήτη" στηρίζονται σε αυτή τη θεμελιώδη πρόβλεψη, όμως είπε ο Evans, το hotspot απλώς δεν είναι εκεί. Επίσης υπέθεσε πως
  • "η επιστήμη πίσω από την ανθρωπογενή -υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ιδιαίτερα αδύναμη" και αποτελείται κυρίως από 45 άτομα που μεταξύ τους (αλληλο-)εξέτασαν τα πορίσματα ομολόγων έγγραφων, ενώ διαπνέονται όλοι τους από ένα ομαδικό τρόπο σκέψης (groupthink ) σε ερωτήματα που αφορούν την επιστήμη.
 • ο Syun-Ichi Akasofu του Πανεπιστημίου της Alaska, δήλωσε ότι το κλίμα της Γης βρίσκεται σήμερα σε μια περίοδο μεγάλης και αργής ανάκαμψης από την Μικρή Παγετώδη περίοδο (Little Ice Age) που διήρκεσε για 300 περίπου χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1850. Τα στοιχεία δείχνουν μια μεγάλης κλίμακας γραμμική αύξηση θερμοκρασίας, της τάξης του 0,5 βαθμών Κελσίου ανά αιώνα και σημείωσαν μεγάλες ταλαντώσεις σε πολλές δεκαετίες Είπε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν, πως η αύξηση της θερμοκρασίας θα σταματήσει σύντομα, (αν δεν σταμάτησε ήδη, σημ. τοξότισσας), διότι με βάση τα ιστορικά πρότυπα δεν θα πρέπει λογικά να διαρκέσει για περισσότερο από άλλα περίπου 100 χρόνια.
 • Ο Αυστραλός κλιματολόγος William Kininmonth παρουσίασε στοιχεία μετρήσεων του, από τα οποία προκύπτει ότι ο διπλασιασμός του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα προκαλούσε αλλαγή θερμοκρασίας στην επιφάνεια της τάξης των 0,6 εκατοστών του βαθμού. Αντίθετα είπε, τα μοντέλα που προτιμούν οι κινδυνολόγοι (alarmists) προβλέπουν πολύ πιο ρηχή καμπύλη ενεργειακής απώλειας και επομένως, δίνουν μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη. Τόνισε επίσης πως η διαφορά είναι σημαντική διότι επηρεάζει τις προβλέψεις που αφορούν την άνοδο του επίπεδου της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.
 • ο Arthur Robinson, που ηγείται του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Επιστήμης & Ιατρικής Όρεγκον (Oregon Institute of Science & Medicine) και επιμελήθηκε την αναφορά (βλέπε σχετικό petition) για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που υπογράφεται από περισσότερους από 32.000 Αμερικανούς επιστήμονες, περιλαμβάνοντας περισσότερους από 9.000 κατόχους διδακτορικού βαθμού, που απορρίπτουν την κινδυνολογία και τον ισχυρισμό ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει θέσει τη Γη σε κρίση και προκαλείται κυρίως από την ανθρωπότητα.
  • Παρουσίασε ανασύνθεση της "άβολης αλήθειας" ("An Inconvenient Truth") επισημαίνοντας τις αντιφάσεις με τρόπο που απόλαυσαν οι θεατές. Για παράδειγμα, παρατήρησε πως ο Γκορ επικαλείται ένα διάγραμμα από μοντέλα υπολογιστών, που προέβλεπαν μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, από εποχές που οι υπολογιστές δεν μπορούσαν να κάνουν τέτοιες προβλέψεις. Ένα άλλο γραφικό του Γκορ προειδοποιούσε για εξαφάνιση ειδών ... και απεικόνιζε στο σημείο μαλλιαρά μαμούθ και άλλα είδη που εξαφανίστηκαν αιώνες πριν. Ο Robinson διακωμώδησε επίσης τον ισχυρισμό του Γκορ, ότι οι νησιώτες του Ειρηνικού Ωκεανού εκκένωσαν τη γη τους καταφεύγοντας στη Νέα Ζηλανδία, όταν το επίπεδο του ωκεανού αυξήθηκε 3 ίντσες...
 • ο Willie Soon, από το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian.
 • ο Roy Spencer, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Huntsville, κύριος ερευνητής και επικεφαλής της ομάδας της NASA που μελετά τον δορυφόρο Aqua.
 • ο J. Scott Armstrong, μίλησε για την "περίεργη" εκστρατεία για την πολική αρκούδα από το World Wildlife Fund. Έχουμε δει όλοι τηλεοπτικές διαφημίσεις σαν αυτές του Νώε Wyle:
  • "Πολικές αρκούδες οδεύουν προς εξαφάνιση. Αν δεν δράσουμε τώρα, οι περισσότερες θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια της ζωής των παιδιών μας. Αλλά μπορείτε να το αλλάξετε. Καλέστε τώρα και ενταχθείτε στην ομάδα WWF ... Αν δεν δράσουμε τώρα, θα μπορούσε να είναι πολύ αργά για την πολική αρκούδα. "...
  • "Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει πραγματική βάση για τέτοιες αξιώσεις", σημειώνει ο Armstrong ...
  • ο Armstrong πίεσε τον πρόεδρο της WWF και τους διαχειριστές της να προσκομίσουν αποδείξεις για την "εξαφάνιση" των πολικών αρκούδων ή να διορθώσουν τις διαφημίσεις. Ακόμη τους πρότεινε να κυκλοφορήσουν απαντητικά φυλλάδια κατά τη διεθνή διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος. Καμία απάντηση(!).
 • ο Don Easterbrook, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος παρουσίασε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν πως
  "η πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που ξεκίνησε το 1977 έχει τελειώσει και η Γη έχει εισέλθει σε μια νέα φάση παγκόσμιας ψύξης."
 • ο γερουσιαστής McClintock αστειευόμενος δήλωσε:
  πως ήταν ο πρώτος για να ανακάλυψε την υπερθέρμανση του πλανήτη, όταν ήταν στην 1η τάξη του Δημοτικού, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής σε ένα μουσείο φυσικής ιστορίας όπου παρουσιαζόταν η θεωρία, πως δεινόσαυροι είχαν καταστραφεί από την αύξηση της θερμοκρασίας. Δυστυχώς, είπε πως η Μις Conroy, η δασκάλα του, παρέλειψε να τον προτείνει για βραβείο Νόμπελ,
  "με αποτέλεσμα εγώ να πρέπει να παίρνω το μετρό, σε αντίθεση με το στόλο της Gulfstream Five που πετά σε όλο τον κόσμο για να δηλώσουν [τύποι σαν τον Αλ Γκορ, σημ. τοξότισσας], πως οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ένοχοι επειδή πηγαίνουν με αυτοκίνητο στην εργασία τους, Και δεν πληρώνομαι με $ 100.000 την ομιλία, παρά την αρχική μου ανακάλυψη. Δεν έχω όμως να πληρώσω ούτε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Αλ Γκορ, οπότε υποθέτω ότι η κατάσταση ισορροπεί..."

Το πλήρες πρόγραμμα για τη Διεθνής Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές του 2009, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων, βίντεο και παρουσιάσεις PowerPoint, που είναι διαθέσιμες, θα βρείτε εδώ. Ένα αντίγραφο του προγράμματος του συνεδρίου, το οποίο περιλαμβάνει και σύντομες πληροφορίες των συν-χορηγών όπως και βιογραφικά όλων των ομιλητών, μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή PDF εδώ.

* Το συνέδριο υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο HEARTLAND όπως και τις συν-χορηγίες 60 επιπλέον οργανώσεων

Το Ινστιτούτο HEARTLAND, από 25ετίας εθνικό ακομμάτιστο think-tank που εδρεύει στο Σικάγο, δήλωσε πως όλα τα έξοδα της εκδήλωσης καλύφθηkαν από την εισαγωγή τελών και τις μεμονωμένες χορηγίες προς τη Heartland. Δεν ζητήθηκαν ούτε έγιναν αποδεκτές εταιρικές χορηγίες ή χρήματα που να προορίζονται για την εκδήλωση.

Οι συν-χορηγοί δεν πληρώνουν κανένα τέλος ή δωρεά στη HEARTLAND για να είναι συν-χορηγοί της διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή.ΥΓ: Άλλο η περιβαλλοντική συνείδηση που αφορά στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος από την καταστροφή και τη μόλυνση στην οποία, όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι και οφείλουμε να συνδράμουμε με κάθε μέσο, αφού αφορά άμεσα και την υγεία μας

ΚΑΙ ΑΛΛΟ

η ψευδής "ανθρωπογενής υπερθέρμανση- εξ αιτίας του CO2" που είναι μία πολιτική ατζέντα που επιχειρεί να δώσει κέρδη σε λίγες εταιρίες χρηματιστηρίου ρύπων, εις βάρος όλων των πολιτών του κόσμου, αλλά και συγκεκριμένων κρατών ειδικά, ώστε να παραμείνουν για πάντα "ύπο-ανάπτυξη"! Εδώ οφείλουμε να είμαστε το λιγότερο... τουλάχιστον προσεκτικοί.

4 comments:

Παναγιώτης said...

Δεν κατάλαβα καλά, υποστηρίζεις σοβαρά αυτά που περιγράφεις πιο πάνω;
Δηλαδή ότι την ανάπτυξη των κρατών τη σταματάνε οι κακοί οικολόγοι-περιβαντολλόγοι και ότι μέχρι τη στιγμή που τέθηκε το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν υπήρχαν υπανάπτυκτα κράτη και όλα πήγαιναν καλά;
Θέλεις να μου πεις δηλαδή ότι αυτοί που συμμετείχαν στο συνέδριο νοιαζόντουσαν για την ανάπτυξη του τρίτου κόσμου ή τους ένοιαζαν μόνο τα υπερκέρδη των εταιρειών βρώμικης ενέργειας που υπηρετούν;
Μάλλον δεν έχουν καταλάβει (ή το κάνουν συνειδητά μέσω χρηματισμού - αλλιώς δεν εξηγείται) ότι κανένας δεν μιλάει για σταμάτημα της ανάπτυξης, αλλά για την ποιότητα και τον τρόπο αυτής.
Μην ξεχνάμε ότι η νοοτροπία ανθρώπων σαν αυτών που αρνούνται την βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη (η οποία δεν περιλαμβάνει την καύση υδρογονανθράκων), είναι αυτοί που μας έφεραν σε αυτά τα χάλια που ζούμε.
Αυτοί, το μόνο που υπολογίζουν είναι το χρήμα, αυτό θεωρούν σαν ανάπτυξη και κυρίως αυτό που μπαίνει μόνο στην δικιά τους τσέπη.
Ανάπτυξη σημαίνει πρωταρχικά ανάπτυξη πολιτισμού και επιτέλους πρέπει να αναρωτηθούμε τι θέλουμε.
Αυτό που προτείνουν, η ανεξέλεγκτη οικονομία της αγοράς και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση, δεν είναι πραγματικός πλούτος.
Πιο πολύ πλούτο έχει ένα «φτωχό» χωριό, στον Αμαζόνιο μέσα στο παρθένο δάσος, ή σε ένα βουνό, παρά αυτοί μέσα στους «αναπτυγμένους» ουρανοξύστες τους στην Νέα Υόρκη...

Anonymous said...

Δηλαδή, Παναγιώτη, αντί να παίρνεις θέση για τη δολερή απάτη της "υπερθέρμανσης", για τον πάμπλουτο ραδιενεργό γενοκτόνο αρχιερέα της, για τις ηλιθιότητες περί "τοξικού διοξειδίου του άνθρακα", προσπαθείς να αποσιωπήσεις τις ευθύνες των πιστών της, μη έχοντας ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ, όπως όλοι οι "οικολόγοι" για αποκέντρωση και αυτάρκεια;
Κι έχεις την εντύπωση πως ο ΜΕΣΟΣ άνθρωπος δεν καταλαβαίνει να αξιοποιεί από την αντιπαράθεση απόψεων αυτό ακριβώς που χρειάζεται η όσο το δυνατόν ήρεμη ζωή, και που δεν είναι, βέβαια, οι 'πράσινες' μπίζνες σου και το τι προσάπτεις πάνω στον πανικό σου σε όλους τους αμφισβητίες των λαμογιών, αλλά οι προτάσεις για αποκέντρωση-αυτάρκεια.
Όσο περισσότερο πολεμάτε αποκέντρωση-αυτάρκεια, τόσο περισσότεροι καταλαβαίνουν τον εγωισμό σας.

Παναγιώτης said...

Θα μπορούσες κύριε "ανώνυμε" να εξηγήσεις τι εννοείς με αυτά που λες, γιατί σε βρίσκω σε πλήρη σύγχυση!
Δεν είπε κανένας ότι το CO2 είναι τοξικό, αλλά ότι συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αυτό και ένα παιδάκι του δημοτικού μπορεί να το καταλάβει γιατί γίνεται.
Είναι τόσο απλό να καταλάβεις το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις συνέπειές του, εκτός αν έχεις οικονομικά συμφέροντα και δεν ΘΕΛΕΙΣ να καταλάβεις (όπως οι τύποι του παραπάνω συνεδρίου)...
Δεν καταλαβαίνω με πιο τρόπο υποστηρίζεις την αυτάρκεια - αποκέντρωση όταν είσαι εξαρτημένος από τα ορυκτά καύσιμα των πολυεθνικών επιχειρήσεων και την υπερκατανάλωση;
Επίσης θα ήθελα να μου πεις για τις πράσινες μπίζνες μου, για να τις μάθω και εγώ, μήπως κερδίσω και κάτι γιατί έχουμε πολλά έξοδα τελευταία :)

Anonymous said...

κυρ-"επώνυμε", παπαγαλίζεις τα γκορίστικα και συκοφαντικά που οι λαοί περιφρονούν.
Το αλαζονικό σου στυλ δείχνει ότι δεν έχεις καμία διάθεση να ερευνήσεις την απάτη της υπερθέρμανσης, κι ακόμα κομπάζεις κατά της αυτάρκειας,πράγμα συνηθισμένο σε "εκλεκτούς" "ειδικούς".
Μήπως καταλαβαίνεις, έστω, τι μπορεί να σου κάνουν οι γείτονές σου σε περίπτωση ηφαιστειακού χειμώνα;