Wednesday, January 28, 2009

Διοξείδιο του θείου από τη μεταλλουργία νικελίου στο Νorilsk της Ρωσσίας

http://antigoldgreece.wordpress.com

ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ NASA ΑΠΟ ΤΟ NORILSK - ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΩΣ “Η ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗ ΓΗ”

 Sulfur Dioxide from Noril’sk, Russia

Οι παραγωγοί ανοξείδωτου ατσαλιού χρησιμοποιούν το νικέλιο για να δώσουν στα προϊόντα τους μια απαλή λάμψη. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων βασίζονται στο νικέλιο για να φτιάξουν καταλυτικούς μετατροπείς. Σημαντικές ποσότητες αυτών των μετάλλων, μαζί με χαλκό, προέρχονται από ένα μέρος: το συγκρότημα μεταλλουργίας του Noril’sk στη Σιβηρία. Οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις συντηρούν ένα πληθυσμό περίπου 200.000 ανθρώπων, όμως έχει δημιουργήσει και μια από τις βαρύτερες  περιπτώσεις αέριας ρύπανσης στον κόσμο. Οι μεταλλωρύχοι εξάγουν τα μέταλλα από το θειούχο μετάλλευμα και αυτή η διαδικασία παράγει 1,9 εκατ. τόνους διοξειδίου του θείου ετησίως  - σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το 1% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του θείου προέρχονται από αυτή τη μια πόλη.

Μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου προκαλούν ερεθισμό των ματιών, αναπνευστικές βλάβες και όξινη βροχή. Γύρω από το εργοστάσιο μεταλλουργίας του Noril’sk, εκτάσεις νεκρού δάσους μαρτυρούν τις επιπτώσεις της όξινης βροχής. Από το 1968, ο θάνατος των δέντρων αυξάνει σταθερά κάθε χρόνο. Μέχρι το 2007, τουλάχιστον 4.850 τετραγωνικά χιλιόμετρα δέντρων είχαν νεκρωθεί. Μια μελέτη του 2003 δείχνει ότι τα δέντρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θείου στις βελόνες τους βρίσκονταν στα πλέον επιβαρυμένα τμήματα του δάσους - πλησιέστερα στο εργοστάσιο μεταλλουργίας.

Το διοξείδιο του θείου δεν ήταν η μόνη περιβαλλοντική επίπτωση του μεταλλευτικού συγκροτήματος. Εδώ και πέντε δεκαετίες, μεταλλείο και εργοστάσιο παράγουν σταθερά μεγάλες ποσότητες λεπτόκοκκων μεταλλικών σωματιδίων. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κάθε χρόνο και οι παγετώνες λιωνουν κάθε άνοιξη, οι απορροές προκαλούν τη συγκέντρωση των μετάλλων σε ρέματα και λίμνες, μερικές φορές μέχρι βάθος 1,5 μέτρου. Μια νέα δευτερογενής βιομηχανία δημιουργήθηκε για να καθαρίσει αυτή τη μεταλλοφόρα λάσπη και να την επιστρέψει στο εργοστάσιο μεταλλουργίας για επεξεργασία.

Εν τω μεταξύ, οι ρύποι από το εργοστασιακό συγκρότημα  ήταν υπεύθυνοι για την πτώση του σημείου πήξης των υπόγειων υδάτων. Το Noril’sk βρίσκεται 300 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και πολλά από τα κτίριά του είναι χτισμένα πάνω στον πάγο, όμως ο πάγος αυτός έχει αρχίσει να λιώνει.  Αφού δεν είχαν πλέον σταθερά θεμέλια, πολλά κτίρια έπρεπε να εγκαταλειφθούν.

1 Comments:

Blogger david santos said...

Brilliant picture!!!
You are Master!!!!!!
Congratulations!!!!!

January 28, 2009 at 1:58 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home