Saturday, November 1, 2008


1η Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας
- World Vegan Day

Ημέρα μνήμης για έναν πρωτοπόρο


Donald Watson (1910 – 2005)

Ιδρυτής της Vegan Society και εμπνευστής της λέξης Vegan


Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας – World Vegan Day – η σκέψη πηγαίνει στον ιδρυτή της Vegan Society και εμπνευστή της λέξης Vegan.

Ο Donald Watson (1910 – 2005) είναι ο άνθρωπος που σε πολύ δύσκολες εποχές, το 1944, είχε την τόλμη και το θάρρος να θυμήσει στην ανθρωπότητα το αυτονόητο χρέος της απέναντι στα ζώα: την κατάργηση της εκμετάλλευση τους.


Ο ταπεινός δάσκαλος ξυλοτεχνίας από το Νότιο Yorkshire, βλέποντας την αδυναμία της vegetarian society να κάνει το αποφασιστικό, τελικό βήμα της απεμπλοκής της από κάθε ζωικό προϊόν (γαλακτοκομικά, αυγά κλπ), διαχώρισε την θέση του από αυτήν και ίδρυσε την Vegan Society.

Πραγματικά πρωτοπόρος και οραματιστής έδειξε στην ανθρωπότητα το μέλλον της:

ένα κόσμο όπου ο ανθρωποκεντρισμός, και ο σπισισμός (ρατσισμός προς τα άλλα είδη) θα έχουν εκλείψει και ο σεβασμός για όλα τα ζώα θα είναι η υπέρτατη αξία και στάση ζωής.


Η σπίθα που άναψε το 1944 έγινε φλόγα που εξαπλώθηκε σε όλη τη Γη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα που αγκαλιάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους, ως το μόνο που πραγματικά μπορεί να μεταμορφώσει την ζωή μας και τον κόσμο μας.

Και αυτή η ελπιδοφόρα δυναμική αναδύεται έντονα στα λόγια του Donald Watson από την τελευταία του συνέντευξη που έδοσε στα 95 γενέθλια του το 2005.

ΕΡ: Τι νομίζετε για τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η Vegan Society από τότε που ήσασταν εσείς στην διοίκηση της;

ΑΠ: "Καλύτερα από το αναμενόμενο, βεβαίως. Το τζίνι έχει βγει τώρα έξω από το μπουκάλι και κανένας δεν μπορεί να το ξαναβάλει μέσα στις ημέρες άγνοιας πριν από το 1944, όταν φυτεύτηκε αυτός ο σπόρος από ανθρώπους γεμάτους ελπίδα. Τώρα οπουδήποτε ζει κάποιος μπορεί να έχει μια vegan διατροφή."


Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Καταδίκη φανατικών χορτοφάγων "ακρίδων" που πέθαναν το μωρό τους με υποθρεψία, στερώντας του το μητρικό γάλα:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article1769384.ece

Εσύ τι θα πεις αν πεθάνει κάποιο παιδί στην Ελλάδα και σε μηνύσουν συγγενείς του για θανατηφόρο προσηλυτισμό στην ιδεολογία που προκάλεσε τον υπερπληθυσμό των 7 δισεκατομμυρίων, αύξηση των λιμών και των συγκρούσεων και των πιέσεων τώρα στην κτηνοτροφία για να ξεπεινάσουν αυτά τα 7 δις;
Θα πεις άραγε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται παμφάγοι, αλλά με την κατάλληλη πλύση εγκεφάλου πρέπει να βόσκουν όλη μέρα για να δουλεύουν μοιρολατρικά για τους γκουρού;

November 24, 2008 at 5:29 AM  
Anonymous Anonymous said...

Όταν ως και τα 'φυτοφάγα' ζώα θηλάζουν γάλα και τρώνε τα ζωύφια που βρίσκουν βόσκωντας,
μισάνθρωποι σπορομανείς (βλ. Χίτλερ, Μάνσον) στερούν μέχρι ΘΑΝΑΤΟΥ το γάλα από τα μωρά τους...:
ΑΛΛΟ ΕΝΑ ζευγάρι χορτοφάγων δικάζεται για το θάνατο από αθρεψία-μαρασμό τής 11 μηνών κόρης τους...
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231101703.
Και άλλα 3 ανισόροπα ζευγάρια πριν:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article1769384.ece http://www.nytimes.com/2003/04/05/nyregion/couple-guilty-of-assault-in-vegan-case.html
http://www.cnn.com/2005/LAW/11/08/child.starved/index.html .

March 29, 2011 at 6:48 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home