Friday, October 31, 2008

Ταβερνάκια ή περιβαλλοντική προστασία?

Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο είχα νιώσει μια κάποια αισιοδοξία, μαθαίνοντας πως δημιουργήθηκαν Φορείς Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Είχα σκεφτεί πως επιτέλους η κυβέρνηση μας, ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή γραμμή για την Προστασία του Περιβάλλοντος, άρχισε να κάνει δειλά τις πρώτες απαραίτητες κινήσεις...

Έτσι κάναμε -ως "περιβαλλοντική ομάδα εθελοντών Κάτω Γέφυρας" πριν από ένα ολόκληρο χρόνο τις επαφές μας με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία Αλιάκμονα, παράλληλα με τις επαφές που από χρόνια είχαμε με το Δήμο Αγίου Αθανασίου.
Αρχικά υπήρξε κάποια θετική αντιμετώπιση...

Όμως μάλλον είχαμε βιαστεί να χαρούμε...

Η εμπειρία που είχαμε με τη "συνεργασία" του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία Αλιάκμονα, η αδιαφορία που έδειξαν απέναντι στις προσπάθειες μας, αλλά και η σκέψη τους σε συνδυασμό με τις τάσεις των εκάστοτε Δήμων, να προωθήσουν τη δημιουργία από "ταβερνάκια" και "παρατηρητήρια αλόγων" στις όχθες του Αξιού -ενώ η υποβάθμιση και τα προβλήματα στον Αξιό επιμένουν-... αν μη τι άλλο προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας δείχνει.

Γνωρίζαμε βέβαια τις ελλείψεις του Φορέα, σε εργατικό δυναμικό και κονδύλια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αλλάζει κάτι στην πολιτική που εφαρμόζεται.
Από φορέας διαχείρισης, που ιδρύθηκε "με σκοπό την προστασία και ανάδειξη των υγροτοπικών περιοχών που βρίσκονται στο τετραπλό δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα καθώς και της Αλυκής Κίτρους" -όπως επίσημα αναφέρετε , έχει καταντήσει Φορέας προώθησης "ταβερνηδίων". (σχετική πρόθεση δήλωνε εκπρόσωπος τους στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TV100...)

Δεν μας πείθει η σοβαρότητα των ενεργειών που βλέπουμε να προωθούνται.

Και πως να μας πείσει δηλαδή όταν γνωρίζουμε πως μόνο η βιτρίνα και το θεαθήναι τους απασχολεί?
(Είχαν ενοχληθεί που δεν τους αναφέραμε ως συνδιοργανωτές... ενώ η αλήθεια ήταν και είναι, πως υπήρξαν απλοί ομιλητές, όπως και τους παρουσιάσαμε)

Παρά το γεγονός πως ήταν προσκεκλημένοι & ομιλητές της ημερίδας που είχαμε οργανώσει την περασμένη άνοιξη, όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν στις δράσεις που ακολούθησαν, αλλά ουδέποτε ανέφεραν την ημερίδα ή τις επόμενες προσπάθειες μας και τον τελικό καθαρισμό της περιοχής που κατορθώσαμε, στις σελίδες τους...

Που είναι ο Φορέας να μας φέρει την πινακίδα που υποσχέθηκε?
Που είναι να δει τον άθλο που καταφέραμε στην περιοχή μας ως εθελοντές?
Που ήταν τη μέρα των κινητοποιήσεων, ενώ είχαν υποσχεθεί την παρουσία τους?
Που είναι οι αναφορές τους στη δράση μας?

(Απλά απουσίαζαν και μάθαιναν τα νέα μας, από την αποδελτίωση τύπου...μπράβο!)

Καλές οι εκθέσεις φωτογραφίας, καλά και τα ταβερνάκια που και που, αλλά ας σοβαρευτούμε επιτέλους! Η περιοχή μας είναι γεμάτη μπάζα και σκουπίδια. Η μόλυνση του Αξιού συνεχίζεται. Η μία παράβαση ακολουθεί την άλλη. Οι συνθήκες Ramsar και Natura 2000 δεν τηρούνται.
Κανένας δεν ελέγχει τα έκτροπα. Η μία υπηρεσία κάνει τις υποθέσεις που καταγγέλλονται μπαλάκι στην άλλη...

Και αντί να βελτιωθεί η κατάσταση -λες και λύσαμε τα προβλήματα μας εδω- προτείνουν ταβερνάκια?! Πάλι με τη μέθοδο "άρτος και θεάματα" θα χορτάσουν τη συνείδηση μας?

Φτάνει με τα πανηγύρια και το φαγοπότι πια.

Εμείς ως πολίτες σας πληρώνουμε για να κάνετε έργο για το περιβάλλον, όχι για να εμπαίζεται τη λογική μας! και να χρησιμοποιείται σε αμφίβολες πολιτικές τα κονδύλια που απορροφάτε (χέρι χέρι με τους Δήμους... και τις "αναπτυξιακές τους"), που μόνο το περιβάλλον δεν ωφελούν!

Άϊντε και στην υγειά μας βρε παιδιά! Να' στε καλά και λέγαμε που θα τρώμε και που θα πίνουμε...

Labels:

1 Comments:

Blogger Harmonic Ecology = MI VIA said...

Συγχαρητήρια! κι όχι μόνο τα ταβερνάκια, αλλά η όλη υποκουλτούρα που μας...ταίζουν με το ζόρι και στα ΜΜΕ που γυροφέρνει συνεχώς στις...κάτω απ' τη μέση ορέξεις μας κι ειδικά στη μάσα, με τις αναξάντλητες συνταγές κάνοντας τη μαγειρική "επιστήμη" λες! έλεος με τη βλακεία τους πια! και με τα συμφέροντά τους βεβαίως, γιατί τα ΜΜΕ ζουν απ' τις διαφημίσεις τροφίμων, μη ξεχνάμε...

November 2, 2008 at 3:16 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home