Tuesday, October 28, 2008

Βοτανικός κήπος Αθηνών,Ιερά Οδός 401.Bοτανικός Kήπος, Iουλίας & Aλεξάνδρου N. Διομήδους, Iερά οδός 401, Xαϊδάρι

Το 1961 και μετά την παραχώρηση έκτασης, από το Υπουργείο Γεωργίας, στο Ίδρυμα άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του Βοτανικού Κήπου με βάση τα σχέδια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Η. Hammerbacher.

O Κήπος βρίσκεται Βόρεια του Αιγάλεω και σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Τα όρια του κήπου αρχίζουν μετά το Δρομοκαϊτειο Νοσοκομείο και συνεχίζει κατά μήκος της Ιεράς Οδού μέχρι το Τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ (και σήμερα του Δήμου Χαϊδαρίου).
Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1975 Στους σκοπούς της λειτουργίας του κήπου περιλαμβάνεται η προώθηση της επιστημονικής έρευνας με τη μελέτη ,την ανάπτυξη και την διαφύλαξη του πλούτου της ελληνικής χλωρίδα.


Γράφει η Λιλιάνα Αβρούσιν «Eίναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Eλλάδας και της ανατολικής Mεσογείου και παρόλο που άνοιξε πριν από 31 χρόνια (!), παραμένει άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους τής «πρωτεύουσας με το λιγότερο πράσινο». Kαλύπτει συνολικά μια έκταση 1.860 στρεμμάτων με φυσική κυρίως βλάστηση, διακόσια από τα οποία είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν 2.500 είδη φυτών, κατανεμημένα σε διαφορετικά θεματικά τμήματα.

Kάποια από αυτά είναι ο Δενδρώνας, ο Aνθώνας, ο Pοδώνας και τα τμήματα ιστορικών, φαρμακευτικών, καλλωπιστικών και οικονομικών φυτών. Στον Δενδρώνα, που φιλοξενεί δέντρα από όλες τις ηπείρους, μην παραλείψετε να δείτε το γκίνγκο, ένα ζωντανό απολίθωμα, το οποίο υπήρξε τροφή των φυτοφάγων δεινοσαύρων τριακόσια εκατομμύρια χρόνια πριν και την κινεζική μηλιά με τα λιλιπούτεια μηλαράκια. Στο τμήμα ιστορικών φυτών -το μοναδικό που υπάρχει σε βοτανικό κήπο- θα θυμηθείτε μύθους, θεούς και αρχαίους συγγραφείς.


Eδώ το ενδιαφέρον σας θα τραβήξει το κώνειο, ο νάρθηκας -μέσα στα κούφια κλαδιά του οποίου ο Προμηθέας μετέφερε τη φωτιά στους ανθρώπους (ανθίζει το χειμώνα), η άκανθος, που τα φύλλα της διακοσμούν τα αρχαία κορινθιακά κιονόκρανα και το παλιούρι από το οποίο φτιάχτηκε το ακάνθινο στεφάνι του Xριστού. Tο τμήμα των καλλωπιστικών φυτών περιλαμβάνει 15 μεγάλα πολύχρωμα παρτέρια, ενώ στο τμήμα των οικονομικών φυτών το βαμβάκι, ο καπνός, τα εποχιακά φυτά του λαχανόκηπου και η διακοσμητική λίμνη με τα γιγάντια νούφαρα θα σας εντυπωσιάσουν. Δίπλα τους, θα δείτε ακόμα το χρυσόξυλο (η κίτρινη χρωστική ουσία του έβαφε ρούχα), τη φυτόλακκα (παράγει κόκκινη χρωστική ύλη), το βερνικόδεντρο και το λινάρι. Στα φαρμακευτικά φυτά θα δείτε, μεταξύ άλλων, μπελαντόνα, εφέδρα ή βαλεριάνα και μανδραγόρα. O Βοτανικός Κήπος, που είναι δημιούργημα του «Kοινωφελούς Iδρύματος Iουλίας και Aλεξάνδρου N. Διομήδους», συντηρείται από τα έσοδα των κληροδοτημάτων του.»

Ο Αλέξανδρος Ν. Διομήδης (1875-1950) γράφει η Σοφία Ριζοπούλου δεν είναι από τις μορφές που τοποθετούνται στην ιστορία για να ξεχαστούν. Η σταδιοδρομία του συνδέθηκε με θέσεις όπως νομάρχης Αττικοβοιωτίας 1909, βουλευτής Σπετσών 1910,1912-15, υπουργός Δικαιοσύνης και Οικονομικών κυβερνήσεων του Ελ Βενιζέλου, απεσταλμένος της κυβέρνησης Βενιζέλου σε Λονδίνο και Παρίσι 1916-17, συνδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 1918-20, διοικητής 1923-28, Υπουργός εξωτερικών στη κυβέρνηση Σ. Κροκιδά 1919, ιδρυτής και πρώτος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος 1928-31. Έγινε ακαδημαϊκός στις 15-3-1947 και το 1949 στην οικουμενική κυβέρνηση του Σοφούλη αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός. Στην ομιλία του κατά την υποδοχή του σε εκείνη τη συνεδρίαση είπε:
« Οταν περί τα 387 π.Χ. ο Πλάτων ίδρυεν εις τους Κήπους του Ακάδημου την Πρώτην Ακαδημίαν εκόχλαζεν πέριξ τα πολιτικά και κοινωνικά πάθη»
Οι «Βυζαντιναί μελέται» του, Α’ και Β’ τόμος (1942, 1946) άφησαν εποχή για τις αναφορές κατά της μεγάλης ιδιοκτησίας και της επίδρασης της εκκλησίας και ειδικά του ασκητισμού πάνω στα παιγνίδια εξουσίας. Επίκαιρος έ! « Η οκνηρία, η απληστία, η φιλοχρηματία, η αχρειότης, ο παρασιτισμός η εκμετάλλευσις ψευδούς αγιωσύνης, η υποκρισία, έχουν αποβή κοινά χαρακτηριστικά της τάξεως αυτής.»
Αποβίωσε 11-11-1950. Άφησε το σπίτι του Ρηγίλλης 18 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ,μεγάλη βιβλιοθήκη και χρεόγραφα και αξίες 2.000.000 δραχμών. (Πρακτικά 12-12-1950 Συνεδρίαση συγκλήτου τόμος 62) Ναι καλά το καταλάβατε η Νέα Δημοκρατία νοικιάζει σήμερα αυτό το σπίτι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Πενταμελής επιτροπή που διοικεί ως νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το Βοτανικό κήπο ειναι ο εκάστοτε πρύτανης του Καποδιστριακού, ο καθηγητής Βοτανικής ως γραμματέας, ο διοικητής της Εθνικής, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Διευθυντής Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Από της γιαγιάς του το σόι ήταν ο Σωτήρης Ανάργυρος που έχτισε την Αναργύριο-Κοργιαλένιο Σχολή Σπετσών. Ο θείος του Παύλος Διομήδης-Κυριακού ο ιδρυτής της Εστίας 1894. Η θεία του Ελένη παντρεύτηκε τον Διονύση Αρεταίος (χειρουργό) και άφησαν την περιουσία τους για να χτιστεί το Αρεταίειο Νοσοκομείο. Στον παππού του Βασίλη Οικονομίδη αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου έλεγε ο Αλέξανδρος Διομήδης όφειλε την αγάπη του προς τα γράμματα και τον σεβασμό στην επιστήμη.

Οπως καταλαβαίνετε σας μιλάω σήμερα για ανθρώπους πολιτικούς που ήξεραν όταν έστω δεν είχαν κληρονόμους να προσφέρουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ στο κοινό συμφέρον. Ο χώρος δεν έχει καλό πάρκιγκ, είναι στο δρόμο της Ιεράς οδού απέναντι από το Δαφνί και συνδυάζεται και με βόλτα στην παρακείμενη μονή Δαφνιού που άνοιξε πάλι εδώ και δύο βδομάδες μετά το σεισμό της Πάρνηθας. Έχει οργανωμένο δίκτυο πυρασφάλειας και νοικοκυριό και οικονομία στους χώρους της. 25 λιμνούλες με νούφαρα και βατράχια που επικοινωνούν μεταξύ τους. Πέργκολές πεζούλες κιόσκια και κληματαριές προσφέρονται για περίπατο και τρέξιμο. Ενα μικρό κυλικείο και παιδότοπους. Έχουμε καταντήσει μια πρωτεύουσα σκουπιδαριό και το χειρότερο βλέπω πια τα παιδιά μας να παίζουν με τα σκουπίδια που μας περιτριγυρίζουν. Δεν θα σας πώ περισσότερα για τον υπέροχο κήπο που πολλοί θα ξέρετε ήδη.
Ο κύριος Κωστόπουλος και όποιοι έχουν αναλάβει την αναμόρφωση του Εθνικού κήπου στο κέντρο των Αθηνών έχουνε ζωντανό παράδειγμα καλής λειτουργίας αυτό το Βοτανικό κήπο. Βέβαια όσοι δήμαρχοι “θωπεύουν” το λόφο των Νυμφών, το Λυκαβηττό, το Αττικό πάρκο, το δάσος Συγγρού, της Καισαριανής ή το πάρκο Τρίτση οφείλουν να ξέρουν οι ψηφοφόροι τους ότι η εύρυθμη λειτουργία είναι δίπλα τους ζωντανό παράδειγμα με λίγα λεφτά και αισθητικό περιβαλλοντικά σωστό παράδειγμα. Άσε που ακόμα περιμένουμε κ. Σουφλιά την υποσχεθείσα έναρξη εργασιών το 2008 στο Μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού ως πρώτη προτεραιότητα.
Σας αφήνω να τον ανακαλύψετε μόνοι σας ,η είσοδος είναι δωρεάν αλλά πριν τις 2 μεσημβρινή. Οι συγκρίσεις με τους βοτανικούς κήπους του εξωτερικού τον καθιστούν ακόμα φτωχό συγγενή. Στο λήμμα κατά φύσιν ηδύ στο blog θα δείτε μερικούς υποδειγματικά προτεινόμενους.
Mπορείτε να ζητήσετε να σας ξεναγήσουν στο χώρο. Ξεναγήσεις συνήθως οργανώνονται κατόπιν συνεννόησης για συλλόγους και σχολεία, αν όμως επικοινωνήσετε με τα γραφεία του Bοτανικού Kήπου (τηλ.: 210-58.11.557 και 210-58.13.049), μπορείτε να κανονίσετε μια ξενάγηση από γεωπόνο του Iδρύματος έναντι 2 ευρώ ­ το άτομο. H επίσκεψη, αν γίνει με ξεναγό, είναι βέβαια άλλο πράγμα. Aν όμως δεν είστε τόσο διψασμένοι για πρόσθετες γνώσεις, το ενημερωτικό φυλλάδιο του Κήπου, που διανέμεται δωρεάν στην είσοδο, θα σας λύσει αρκετές από τις απορίες σας.

Διόνυσος.

Πολύτιμες πληροφορίες πήρα από το βιβλιαράκι της Σοφίας Ριζοπούλου που με μεράκι διηγείται τι θα δείτε μέσα πλούσιο σε ιστορικά στοιχεία. Εκδόσεις Δίαυλος 2007.

Labels: , , ,

2 Comments:

Blogger phlou...flis said...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση, ξενάγηση και περιήγηση συνάμα

October 28, 2008 at 12:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

encore des questions d' sans emploi que vous conserverez gardiennes sont la vraie affaire article court store chaussure louboutin pas cher, un admirateur disponible d aujourd'hui lorsque l'on consid tout les autres pensent absorb in microorganismes poches?The same thing happens to Grant Holt, who is the most fouled player in the Premier League, but you don't hear him whinge about it after every game. [url=http://www.lvlviloveu.com]louis vuitton pas cher[/url] ).Afternoon tea was not only a happy pastime and a mini social event, but it was also a time for networking and keeping up to date with aristocracy gossip and topical news. [url=http://saclongchampsales.webnode.fr]sac longchamps[/url] Les libraux essaient de s'entendre avec d'autres syndicats d'enseignants dans le but de raliser des conomies de 250 millions $ en 2013, en plus d'une conomie unique de 1,4 milliard $.burberry bags women choosing replica longchamps soldes. [url=http://soldeslongchampssac.webnode.fr]soldes longchamp[/url] Nobody wants to appear greedy.锘縎tock Construction unveils Isla Del Sol at Fiddler's Creek Naples Daily News Stock Construction has announced plans to build within the village of Isla Del Sol, an exclusive enclave of 34 Mediterraneanstyle custom estates within the residential masterplanned community of Fiddler's Creek in Naples. [url=http://www.bestkarenmillen4u.com]karen millen sale[/url] En plus de pr de deux d au sein du Conseil Vente en gros Franklin Marshall d'administration, Dickstein a servi en tant que pr du Conseil r des anciens;pour l'ONU des probles rurrents de trorerie et il a donc fallu puiser dans les rerves du Fonds de roulement et des comptes spiaux. [url=http://ghdsale1.webspawner.com]ghdsale1.webspawner.com[/url] Dec.The Earth moves from west to east.[url=http://discountlongchamps.webnode.fr]sac longchamp discount[/url] les Turques et Caques.They're alsoand this might sound flaky and out of placereally pretty. [url=http://www.mulberryoutletukhome.com]mulberry outlet uk[/url] Both cause stiff, achy joints and morning stiffness.Ty refectoiressa, upseerien tai aliupseerien messiss saa yleens reilummin ruokaa kuin muut.

May 18, 2013 at 6:33 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home