Tuesday, October 30, 2007

Διαδήλωση Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου




Μετά από 20 και παραπάνω χρόνια αγώνα η μάχη ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου βρίσκεται στην κρισιμότερη της καμπή. Προκείμενου να προσπελάσει το εμπόδιο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είχε ακυρώσει το συγκεκριμένο έργο τέσσερις φορές, ο κ. Σουφλιάς πέρασε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου με νόμο από τη βουλή, καταργώντας ουσιαστικά στην πράξη τη συνταγματική νομιμότητα. Στις 2 Νοεμβρίου, ώρα 12:00, το ΣτΕ εξετάζει εκ νέου την υπόθεση. Την ίδια ώρα και ενώ έχουν προηγηθεί πολύμηνες εκδηλώσεις, πορείες και δράσεις σε όλη την Ελλάδα, πολιτικές και οικολογικές ομάδες και συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση/πορεία ενάντια στην εκτροπή του ποταμού και στην καταστροφή ολόκληρης της φυσικής ισορροπίας της Δυτικής Ελλάδος.

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

Ακολουθεί το κάλεσμα από το μπλογκ της Πανελλαδικής Κίνησης ενάντια στην εκτροπή


Η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου και η εξόφθαλμη πολιτική και οικονομική της διάσταση έχει ευαισθητοποιήσει ένα πλήθος πολιτών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις συνελεύσεις της Πανελλαδικής Κίνησης.
Η κλιμάκωση του αγώνα στοχεύει στη βαθιά κοινωνικοποίηση του ζητήματος αλλά και όλων των περιβαλλοντικών ζητημάτων με κεντρική αναφορά της νέας φάσης κινητοποιήσεων την ολομέλεια του Σ.τ.Ε. που συνεδριάζει στις 2 Νοεμβρίου.

Η Πανελλαδική Κίνηση διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με αποκορύφωμα τη διαδήλωση από τα Προπύλαια στο Σ.τ.Ε. την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου την ώρα που θα συνεδριάζει για την εκτροπή στις 12 το μεσημέρι.

-Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου διοργανώνει κεντρική εκδήλωση στο Αγρίνιο (Παπαστράτειο Μεγαρο, 20.30) με ομιλητές τους Γιώργο Χονδρό (Αχελώου Ρους-Μεσοχώρα), Δημήτρη Λυμπουρίδη (Συνέλευση Αγρινίου), Βαγγέλη Πισία (καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων), Νίκος Ιωάννου (Πανελλαδική Κίνηση).

-Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα (Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, Σίνα και Δαφνομήλη, 20.30) με ομιλητές τους Γ. Χονδρό, Δ. Λυμπουρίδη, Β. Πισία, Ν. Ιωάννου.
-Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στα Γιάννενα (Πολυθέαμα, 19.30) κεντρική εκδήλωση με ομιλητές τους Γιάννη Παπαδημητρίου (Σύλλογος Προστασίας Αράχθου), Γ. Χονδρό, Δ. Λυμπουρίδη, Ν. Ιωάννου.

-Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου (Δασολογικό του ΑΠΘ, 20.00).

-Την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου η Πανελλαδική Κίνηση θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Εν όψει της ομομέλειας του Σ.τ. Ε. η Πανελλαδική Κίνηση επισημαίνει:

Την αναρμοδιότητα της βουλής να εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους. Αυτή η έγκριση δεν μπορεί να είναι παρά μία κοινωνική διεργασία με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας.
  • Την προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ να παρακάμψει εντέχνως το Σ.τ.Ε.
  • Τη θέση των επιστημόνων και της κοινωνίας που αποδεικνύουν την βλαπτικότητα και την ανύπαρκτη ωφελιμότητα του έργου.
  • Την ύπαρξη ενός πανελλαδικού πλέον κινήματος κατά της εκτροπής του Αχελώου που δείχνει ότι έχει πολύ σοβαρούς λόγους να αντιτεθεί μέχρι τέλους.

Κάθε ποτάμι και κίνημα φωνάζαμε το καλοκαίρι στη Μεσοχώρα.

Σήμερα είμαστε πιο σίγουροι για τη θέση μας στο σύγχρονο πόλεμο του νερού.

Η εναντίωση στην εκτροπή του Αχελώου αποκτά καθολικό νόημα και μας γεμίζει ελπίδες.


Κάλεσμα και από τη Συνέλευση από το Λόφο του Στρέφη

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Αφού ο γραφειοκράτης είναι συνεργός και στην τσιμεντοερημοποίηση, ΔΕ θα τον αφήσουμε να παρατείνει τη δόλια θητεία του με ψήφους ξεγελασμένων μονοκαλλιεργητών, που άλλοι γραφειοκράτες τους έκαναν να ξεριζώνουν τα λιγοστά δέντρα για ξεράνουν εντελώς τον κάμπο τους...

October 30, 2007 at 4:11 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home