Friday, February 4, 2011

Mεγάλο κοίτασμα χρυσού στην Πιάβιτσα. Ο πρώην Δήμος Αρναίας επιτέλους στο lobby των παραγωγών χρυσού!


piavitsa-fisoka-tsikara

H καλή Εταιρεία που φροντίζει για όλα δεν έχει αφήσει καμιά περιοχή του Δήμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ παραπονεμένη. ‘Ετσι λοιπόν, μετά τους πρώην Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας, στο λόμπι των παραγωγών χρυσού εισέρχεται θριαμβευτικά και ο πρώην Δήμος Αρναίας!

Με ανακοίνωση της 3ης Φεβρουαρίου 2011 η ΕUROPEAN GOLDFIELDS (95% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ) αναγγέλλει στα Χρηματιστήρια του Τορόντο (TSX) και “Εναλλακτικών Επενδύσεων” του Λονδίνου (AIM) τα αρχικά αποτελέσματα του ερευνητικού της προγράμματος στην Πιάβιτσα, από τα οποία προκύπτουν τα εξής καταπληκτικά:

  • Υφηλής περιεκτικότητας εμφανίσεις με περιεκτικότητες 7,88gr/t 7,44 gr/t 8,64 gr/t σε προβολή μεταλλοφορίας (strike) μήκους 2 χιλιομέτρων
  • Πιο εκτεταμένη μεταλλοφορία σε παλιές γεωτρήσεις από ότι πιστευόταν
  • Ενδείξεις μεταλλοφορίας σε άλλα 6 χλμ. προβολής του κοιτάσματος.

H EUROPEAN GOLDFIELDS πήρε επιφανειακά δείγματα από τις περιοχές που υπέδειξε η ηλεκτρομαγνητική της έρευνα (του 2007), τα οποία συνέκρινε με τα αποτελέσματα των παλαιότερων ερευνητικών γεωτρήσεων της TVX (1998). Η TVX είχε προσδιορίσει θειούχο μεταλλοφορία με χρυσό, μόλυβδο και ψευδάργυρο σε έκταση 2 χλμ. Όμως η ηλεκτρομαγνητική έρευνα της EUROPEAN GOLDFIELDS έδειξε οτι η μεταλλοφορία επεκτείνεται σε άλλα τρία χιλιόμετρα της κύριας γεωλογικής δομής και σε άλλα τρία μιας δευτερεύουσας γεωλογικής δομής. Η δειγματοληψία σε αυτές τις επεκτάσεις έδειξε περιεκτικότητες σε χρυσό μέχρι 340 ppb (0,34 gr/t) και 890 ppb (0,89 gr/t).

Η TVX δεν είχε ασχοληθεί με τη μεταλλοφορία χαμηλής περιεκτικότητας γιατί η τιμή του χρυσού ήταν τότε πολύ χαμηλή. Τώρα όμως οι περιεκτικότητες κάτω του ενός γραμμαρίου ανά τόνο μεταλλεύματος είναι σαφώς εκμεταλλεύσιμες αν σκεφτεί κανείς ότι στην επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές η οριακή περιεκτικότητα (cut-off grade) του “κοιτάσματος” είναι μόλις 0,18 gr/t!

Ο στόχος “Πιάβιτσα”, μεταξύ Σταγείρων και Βαρβάρας, είναι ένα πολυμεταλλικό κοίτασμα παρόμοιο με το μεγάλο κοίτασμα “Ολυμπιάδα” το οποίο περιέχει πάνω από 3,5 εκατ. ουγγιές βέβαιων και πιθανών αποθεμάτων χρυσού, όπως επίσης και αξιόλογές ποσότητες αργύρου, μολύδου και ψευδαργύρου. Πρόκειται δηλαδή για αρσενοπυρίτη και η εταιρεία παραλείπει επιμελώς να αναφέρει ότι η Πιάβιτσα, όπως και η Ολυμπιάδα, περιέχει 3,5-4% αρσενικού!

Από τα στοιχεία που παρατίθενται στην ανακοίνωση , το κοίτασμα που προσδιορίστηκε εκτείνεται σε βάθη από 53 μ. μέχρι 426μ. Είναι δηλαδη ένα κοίτασμα κατά βάση επιφανειακό. Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

Είμαστε ευτυχείς που η δειγματοληψία επιβεβαίωσε την ερμηνεία μας για ευρύτερες μεταλλοφόρες ζώνες με υψηλότερης περιεκτικότητας πυρήνες. Οι ενδείξεις από τα εδάφη ότι η μεταλλοφορία εκτείνεται επίσης σε άλλα 6 χιλιόμετρα προβολής στην στην επιφάνεια, επιπρόσθετα των 2 χλμ που είχαν εντοπιστεί από παλαιότερες γεωτρήσεις, αποδεικνύουν την δυναμική αυτού του συναρπαστικού στόχου.
Η προτεραιότητά μας τώρα είναι να διεκπεραιώσουμε ένα εντατικό πρόγραμμα γεωτρήσεων για να προσδιορίσουμε τα γεωλογικά αποθέματα με την πρώτη ευκαιρία. Οι ερευνητικές εργασίες στην Ελλάδα στοχεύουν επίσης στην έρευνα με γεωτρήσεις των σημαντικών πορφυρικών στόχων μας (Τσικάρα και Φισώκα) που επίσης καλύπτεται από τον προϋπολογισμό μας για έρευνα.

piavitsafisoka-tsikara

Μετά από όλα αυτά, η νέα εικόνα του Δήμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ θα είναι ο όμορφος χάρτης στο πάνω μέρος της σελίδας. Μπροστά στην Τσικάρα οι Σκουριές μοιάζουν παιχνιδάκι!

Eίναι προφανές ότι το timing, η επιλογή του χρόνου της ανακοίνωσης δεν είναι καθόλου τυχαία. Η τιμή της μετοχής της EUROPEAN GOLDFIELDS που ήταν περίπου στάσιμη τα προηγούμενα χρόνια, άρχισε να σκαρφαλώνει από το καλοκαίρι τροφοδοτούμενη από τα “κατατέθηκε στις Ελληνικές αρχές η περιβαλλοντική μελέτη”- “ξεκινάει η δημόσια διαβούλευση”- “τελείωσε η δημόσια διαβούλευση”- “ομόφωνα θετική γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο”- “τώρα μένει μόνο η έκδοση της άδειας”. Η εταιρεία φτιάχνει επενδυτικό “κλίμα” με σκοπό την αποκόμιση χρηματιστηριακών κερδών εν όψει της αδειοδότησης, στην πλάτη των ανυποψίαστων μετόχων που νομίζουν ότι όλα είναι καλά στην Ελλάδα και ότι αδειοδότηση σημαίνει ότι θα βγάλουν και χρυσό…

Διαδραστικός χάρτης της τιμής της μετοχής στο http://www.egoldfields.com/egoldfields/en/investors/toshare

http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/02/04/piavitsa/

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home