Wednesday, September 30, 2009

Ο πολύς κύριος KILLτίδης ξαναχτύπησε - τα κοράλλια αυτή τη φορά

Στο "σφυρί" ένας φυσικός θαλάσσιος πλούτος- Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Τροφίμων

του Γιάννη Κουτελίδα - 22/09/2009

Η απόφαση για τη χορήγηση αδειών αλιείας κοραλλιών στο κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες, που υπέγραψε (18/08) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, διακυβεύει το μέλλον ενός ανεκτίμητου φυσικού πόρου, και δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα για τους σκοπούς που εξυπηρετεί η εν λόγω κίνηση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Φιλίνη Άννα και Ανδριοπούλου Σοφία κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Στις 18 Αυγούστου ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέγραψε απόφαση για χορήγηση αδειών αλιείας κοραλλιών στο κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες, διακυβεύοντας το μέλλον ενός ανεκτίμητου πόρου.

Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι για να προστατευθεί το απόθεμα των κοραλλιών, η αλιεία τους επιτρέπεται μόνο με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες, και από αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης.

Αν και τα μέτρα ακούγονται καθησυχαστικά, εν τούτοις η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς στην Ελλάδα, οι συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης (VMS) υπολειτουργούν, ενώ, το ισχύον ελεγκτικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται ανεπαρκές.

Η πλήρης έλλειψη αστυνόμευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων (πόσο μάλλον σε περιοχές και βάθη που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει), σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επιτρέπεται από σήμερα η αλίευση του κόκκινου κοραλλιού στις Κυκλάδες και στο Κεντρικό Αιγαίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μία καταστροφή.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης αδειών για την αλιεία του κόκκινου κοραλλιού που είχαν δοθεί στο παρελθόν, οι περισσότερες από αυτές είχαν μεταβιβαστεί από τους Έλληνες κατόχους τους σε σκάφη από άλλες χώρες (κυρίως από την Ιταλία) υπό τη μορφή υπεργολαβίας.

Τα εν λόγω σκάφη, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα π..χ. ROV (τηλεκατευθυνόμενος υποβρύχιος ρομποτικός μηχανισμός) ή και με μεταλλικές δράγες (συρόμενο αλιευτικό εργαλείο), έχουν τη δυνατότητα να αποψιλώνουν πλήρως μεγάλες περιοχές από αυτό το σπάνιο και αργά αναπτυσσόμενο είδος. Το γεγονός δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του κόκκινου κοραλλιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός (μόλις λίγα χιλιοστά το χρόνο), το καθιστά μη ανανεώσιμο θαλάσσιο πόρο.

Σημειώνουμε, πως για την ανανέωση ενός κοραλλιού που θα αφαιρεθεί από τον θαλάσσιο πυθμένα σήμερα, απαιτούνται δεκαετίες, ενώ πέραν της εντυπωσιακής ομορφιάς και εμπορικής αξίας αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Η αφαίρεσή του έχει ποικίλες σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία των εμπορικών και μη ειδών που μοιράζονται τους θαλάσσιους οικοτόπους του. (Στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί 10 είδη κοραλλιών γοργονίων, ένα εκ των οποίων είναι και το κόκκινο κοράλλι Corallium rumbrum).

Επειδή

- είναι απορίας άξιον με βάση ποια ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα θεωρεί το Υπουργείο ότι υπάρχει επαρκές απόθεμα κόκκινου κοραλλιού προς αλίευση στην περιοχή των Κυκλάδων και του κεντρικού Αιγαίου,

- τα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την τακτική που εφαρμόζει το υπουργείο Ανάπτυξης,

- η εμφάνιση νέων αλιευτικών αποθεμάτων, σε μία περίοδο όπου, η εφαρμογή άμεσων μέτρων στρατηγικής διαχείρισης και προστασίας των ήδη υποβαθμισμένων αλιευτικών πόρων στα συγκεκριμένα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι πιο αναγκαία από ποτέ

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα αποσύρει άμεσα την απόφαση για χορήγηση αδειών αλίευσης κοραλλιών στο κεντρικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες;"

από το Αρχιπέλαγος

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

To be a noble human being is to from a kind of openness to the mankind, an cleverness to guardianship undeterminable things beyond your own restrain, that can govern you to be shattered in unequivocally extreme circumstances as which you were not to blame. That says something uncommonly weighty with the fettle of the ethical life: that it is based on a trustworthiness in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a shop than like a jewel, something fairly dainty, but whose extremely particular attractiveness is inseparable from that fragility.

October 29, 2010 at 4:01 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home